Цзінерху

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цзінерху
Класифікація струнний музичний інструмент
Подібні інструменти ерху, хуцінь, цзінху

Цзінерху (кит. 京二胡, піньїнь: jīngèrhú) — китайський струнний музичний інструмент, що використовується як акомпанемент у Пекінській опері; створений на основі ерху[1].

Історія[ред. | ред. код]

Створено музикантом Ван Шаоціном спеціально для пекінської опери у 1924 році. Вперше використаний в опері «Красуня Сі Ши» (кит. 西施西施) за участю Мей Ланьфана.

Опис[ред. | ред. код]

Відрізняється від ерху меншим розміром деки, також має інший тембр. Корпус шестикутної форми робиться з палісандра, сандалу або деяких інших порід червоного дерева; дека обтягується, на відміну від ерху, спеціальною чорною зміїною шкірою з великими лусочками, що забезпечує особливе звучання. У цілому ж, по будові і методу виготовлення, майже не відрізняється від ерху. Смичок для цзінерху виготовляється з кінського волосу.

Нарівні з цзінху і юецинем називається одним з трьох ключових музичних інструментів у Пекінській опері[2]. Також в оркестрі пекінської опери можуть бути з струнних інструментів піпа і саньсянь[3]. При цьому цзінерху у пекінській опері використовується тільки як акомпанемент для ролей амплуа дань і молодий шен[en][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Будаева, Туяна Баторовна (2011). Музыка традиционного китайского театра цзинцзюй. Человек и наука. Процитовано 29 травня 2016.
  2. Laikwan Pang, Paul Clark, Tsan-Huang Tsai. Listening to China’s Cultural Revolution: Music, Politics, and Cultural Continuities. — Springer, 2016. — P. 22. — ISBN 9781137463579.
  3. Ван Чуньмей. Специфічні риси китайського оперного мистецтва // Музичне мистецтво і культура. — Одеса.
  4. Nancy Guy. Beijing opera (англ.). Grove Music Online. Процитовано 29 травня 2016.