Список готичних споруд України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У переліку наведені всі відомі споруди, що були збудовані на теренах сучасної України за часів Середньовіччя у готичному стилі.

Готичний стиль прийшов на територію України у XIII ст. з Угорщини, а у XIV ст. — із Польщі. Згасання доби готики на українських землях розтягнулось майже до середини XVII ст. і збіглося з розвитком спочатку ренесансної архітектури, а згодом — барокової. Тому існує цілий ряд споруд, які побудовані у змішаному стилі.

Серед розглянутих у статті споруд є як виключно готичні будівлі, так і ті, які містять риси інших архітектурних стилів. До списку увійшли як пам'ятки, що повністю або частково збереглися, так і деякі втрачені або перебудовані.

У переліку відсутні споруди XIX⁣ — ⁣XX ст., що були побудовані у неоготичному стилі, який є лише імітацією середньовічної готики.

Споруди, які переважно зберегли первісні архітектурні форми.
Споруди, стиль яких зберігся частково, та має фрагментарний характер.
Об'єкти, що не збереглись, або є фактично втраченими внаслідок перебудов.

Список областей впорядковано за алфавітом, а об'єктів — за географічним принципом.

Волинська область[ред. | ред. код]

Назва Місцерозташування Час спорудження або перебудови Примітки Фото
Успенська церква Зимненського монастиря Зимне 1495, 1550-і рр. Тринавний чотирьохстовпний храм із тридільною абсидою. Первісно мав дві кутові вежі зі сходу (знищені у 1724 р.) та дві вежі над західним нартексом. Сучасний вигляд храм отримав унаслідок перебудови 18991900 рр. у псевдоросійському стилі (К. П. Козлов). При цьому були частково знищені абсида та західна стіна, перекладена більшість склепіннь храму.
Троїцька церква Зимненського монастиря Зимне 1465 — 1475 рр. Однонавний кубічний одноабсидний храм із однією масивною банею. Первісно мав стрільчасті вікна.
Мури Зимненського монастиря Зимне XV — середина XVI ст. Первісно мали 6 веж. У 18991900 рр. значна частина первісних мурів та 3 вежі знесені. Проїзна вежа-дзвіниця перебудована у псевдо російському стилі.
Петропавлівський костел Олика Бл. 1450 р. Хрещата, однонавна в плані споруда із виділеним трансептом. У 1612 р. перебудований у барокових формах.
Окольний замок Луцьк XIV — XV ст. До нашого часу збереглись лише 1 вежа (т.зв. Вежа Чарторийських, перебудована у XVII ст.) та залишки мурів.
Верхній замок (Замок Любарта) Луцьк 1-а половина XIV ст., перебудовувався. Зведений на місті давніших укріпленнь XIII ст. Мури мають 3 вежі, які первісно були триярусними. Стіни первісно були зубчастими.
Палац у Верхньому замку Луцьк 1-а половина XV ст. Розібраний по цеглині у 1789 р., на його місті стоїть т.зв. Шляхетський будинок.
Троїцький костел Любомль 1412 р. Однонавна споруда. У 1640 р. збудована дзвіниця. Нинішній вигляд костел отримав унаслідок перебудови XIX ст. Первісні його склепіння не збереглись.
Спасо-Преображенська церква Четвертня 1600 — 1604 рр. Чотирьохстовпний одноабсидний храм. Побудований у готико-ренесансних формах.
Миколаївська церква Миколаївського монастиря Мильці 1542 р. Чотирьохстовпний однобанний храм із тридільною вівтарною частиною. Незважаючи на перебудови, зберіг всі основні частини. Окремо розташована масивна триярусна дзвіниця восходить до 1542 р., проте неодноразово перебудовувалась.
Анненський костел Луків 1-а половина XVI ст. Ренесансний з елементами готики. Однонавна споруда. Неодноразово перебудовувався.

Закарпатська область[ред. | ред. код]

Назва Місцерозташування Час спорудження або перебудови Примітки Фото
Костел Берегове 1247 р. Неодноразово перебудовувався у XVIXIX ст. Тринавний шостистовпний храм. Вежа — 1846 р.
Костел Берегове XIV ст. Неодноразово перебудовувався. Однонавний одноабсидний храм із вежею (остання перебудована у 1924 р.).
Костел Серця Ісуса Бене XIV ст. Перебудований у 1657 р., проте зберігся в основних частинах.
Костел Кідьош Межа XIIIXIV ст. Однонавний храм, який складається з двох прямокутних об'ємів давнішого вівтаря та нави. Фрески XIV ст. Окремо розташована дерев'яна дзвіниця — XVIII ст.
Костел Четфалва XV ст. Дещо перебудований у 1753 р. Однонавний храм із дерев'яною дзвіницею XVIII ст.
Костел Іоанна Хрестителя Мужієво Межа XIIIXIV ст. Перебудований із романського храму 1117 р. Складався з двох прямокутних об'ємів вівтаря та нави. Зруйнований у 1657 р. Нині збереглись руїни.
Костел Мужієво XV ст. Однонавний одноабсидний храм. Дерев'яна звіниця — XVIII ст.
Вознесенський костел Виноградів Межа XIIIXIV ст. Однонавний храм із подовженою вівтарною частиною. Вежа — початку XVI ст. Перебудовувався.
Костел францисканського монастиря Виноградів Початок XVI ст. Однонавний храм із прибудовами — корпусами келій. Сильно перебудований у барокових формах після 1717 р.
Угочанський замок (Канків) Виноградів Початок XIV ст. Перебудований із укріплень XXI ст. Збереглися руїни.
Королівський замок (замок Нялоб) Королево XIV — XV ст. Збереглися руїни.
Собор Святого Мартина Мукачеве XIV — XV ст. Від первісного храму, зруйнованого у 1904 р., залишилась лише вівтарна частина. Фрески XIV ст.
Мукачавський замок (замок Паланок). Мукачеве Межа XIVXV ст. На місці укріплення XI ст. Готичні елементи у переважній більшості втрачені внаслідок перебудов XVI — початку XVIII.
Чинадієвський замок (замок Сент-Міклош). Чинадійово XIV ст. Первісні елементи майже втрачені внаслідок перебудов XVIXVII ст.
Реформатський костел Тячів XIII ст. Від первісного храму, перебудованого у 1748 р. та у XIX ст., залишилась лише коробка стін.
Реформатський костел Руські Комарівці XIV ст. Від первісного однонавного храму, перебудованого у XVIII ст., залишились лише нижні частини стін та дзвіниці.
Невицький замок Невицьке Межа XIIIXIV ст. Зруйнований у 1644 р., збереглися руїни.
Костел Сюрте XV ст. Однонавний храм, який складається з двох прямокутних об'ємів вівтаря та нави. Має вежу-дзвіницю над головним порталом.
Реформатський костел Часлівці XV ст. Однонавний одноасбидний храм, з притвором та вежею. Перебудовувався у XIXXX ст., проте зберіг основні свої частини.
Костел Святого Георгія Ужгород XIV ст. Неодноразово перебудовувався, знищений у середині XVIII ст., після пожежі.
Успенська церква (Горянська ротонда) Ужгород Межа XIVXV ст. До романської шостиконхової ротонди XIII ст. прибудована готична прямокутна нава. Фрески XV ст.
Костел Єлизавети Хуст Межа XIIIXIV ст. Однонавний одноабсидний храм із вежею над головним порталом. Оточений мурованою огорожею XVI ст. Файл:15022012539.jpg

Івано-Франківська область[ред. | ред. код]

Назва Місцерозташування Час спорудження або перебудови Примітки Фото
Миколаївський костел Рогатин XV ст. Перебудовувався у ренесансних та барокових формах, проте зберігся в усіх своїх основних частинах. Тринавний шостистовпний храм із подовженою вівтарною частиною. Має дві асиметричні прибудови-каплиці та вежу над головним порталом.
Церква Різдва Христового Рогатин XIV — XV ст. Двостовпний одноабсидний храм із вежею перед центральним порталом.

Львівська область[ред. | ред. код]

Назва Місцерозташування Час спорудження або перебудови Примітки Фото
Троїцький костел Олесько 1545 р. Первісно — чотирьохстовпний із подовженою вівтарною частиною. Перебудовувався у 1587 р. та у XIX ст. У 1620-і рр. прибудовані симетричні барокові каплиця та дзвіниця.
Хрестовоздвиженський костел Городок 1419 р. Фактично від первісної споруди залишились лише вівтарна частина та хор. У нинішньому своєму вигляді храм відноситься до реконструкції 1930-х рр.
Костел францисканського монастиря Городок 1419 р. Перебудований у XIX ст. у купольну церкву. Від невеликого одноабсидного однобанного храму залишилась лише коробка стін.
Костел Святої Дороти Тулиголове 1600 р. Однонавний, одноабсидний. Притвор прибудований у 1920-і рр.
Вознесенський (Варфоломеївський) костел Дрогобич 1-а третина XV ст., середина XVI ст. Чотирьохстовпний храм із подовженою вівтарною абсидою. Має дві північні каплиці — біля абсиди та північного порталу. Його дзвіниця — 1551 р., перебудована з вежі XIIIXIV ст.
Оборонна вежа П'ятничани Кінець XV ст. Залишок замку магнатів Сенявських.
Успенський костел Білий Камінь 1613 р. Готично-ренесансний костел сильно перебудований у 1727 р. у барокових рисах, проте зберіг первісний план. Він хрещатий, одноабсидний, із північно-східною каплицею.
Миколаївський костел Вижняни 1400 — 1651 рр. Первісно — маленький однонавний храм із притвором. У 1920-і рр. до нього прубудована чотирьохстовпна будівля нового костелу із вежею.
Миколаївська церква Золочів XVI ст. Однонавна, одноабсидна. У готико-ренесансному стилі.
Миколаївський костел Куликів 1538 р. Однонавний хрещатий, одноабсидний, із притвором та північно-східною каплицею. Первісні склепіння не збереглись.
Миколаївський костел Бібрка 1-а третина XVII ст. Збудований на місці костелу XV ст. Хрещатий, однонавний у плані, одноабсидний. Після реконструкції 1922 р. від первісної споруди залишилась лише західна частина.
Костел Святого Станіслава Дунаїв 1485 р. У 1585 р. перебудований. Однонавний хрещатий у плані храм із гранчастою абсидою та вежею над головним порталом. Він має північно-східну двокамерну каплицю.
Успенська церква Унівського монастиря Унів Середина XVI ст. Однонавний одноабсидний храм, у готико-ренесансному стилі. Дещо перебудований у 1741 р. (внесені елементи бароко).
Костел Святого Войцеха Верхня Білка 1546 р. Первісно — однонавний одноабсидний храм. Прибудовами 1869 та 1902 рр. перетворений на чотирьохстовпний, добудований притвор.
Костел Святої Катерини Зимна Вода 1612 — 1625 рр. Має також риси ренесансної оборонної архітектури. Однонавний хрещатий, одноабсидний, із вежею над головним порталом та притвором.
Костел Святого Станіслава Давидів 1600-і рр. Однонавний, первісно хрещатий у плані одноабсидний храм. Три членіння нави та нартекс прибудовані на початку XX ст.
Миколаївський костел Чишки 1492 р. Після неодноразових перебудов XVIXVIII ст. від первісного храму залишилась лише абсида та частина південної стіни. Дзвіниця — XVII — початку XX ст.
Костел Святого Стиніслава Щирець Початок XV ст. Перебудовувався у 1553 р. та неодноразово у XVIIXX ст. Однонавний одноабсидний храм із вежею над головним порталом. Має пізніші прибудови.
Троїцька церква Щирець Початок XVI ст. Тридільний одноабсидний храм оборонного типу.
Костел Іоанна Хрестителя Самбір 1530 — 1574 рр. У готико-ренесансному стилі. У 16371642 рр. більша його частина зведена заново, від первісної будівлі залишились хори із нервюрними склепіннями. Чотирьохстовпний тринавний храм із подовженою вівтарною частиною, каплицями та вежею над головним порталом.
Каплиця Белз 1606 р. Т.зв. «аріянська вежа».
Миколаївський костел домініканського монастиря Белз 1-а половина XVI ст. Неодноразово перебудовувався, особливо у XVII ст., у бароковому стилі. Зруйнований у 1944 р., залишились руїни.
Костел Святого Мартина Нове Місто 1512 р. На місті костелу XV ст. Неодноразово перебудовувався, реконструйований у 18891890 рр. Чотирьохстовпний, із подовженою абсидою та південною каплицею.
Костел Святого Мартина Скелівка Межа XVXVI ст. Неодноразово перебудовувався, реконструйований у 1904 р. Напівзнищений під час Першої Світової війни, у 1920-і рр. відновлений. Однонавний із прямокутною абсидою та кількома каплицями. Має окремо розташовану вежу-дзвіницю.
Костел Святої Анни Сусідовичі. 1585 — 1591 рр. У готико-ренесансному стилі. Маленький однонавний одноабсидний храм, оточений будівлями кляштору кармелітів (бароко, XVIIXVIII ст.).
Михайлівський костел Стара Сіль XV ст. Побудований заново у барокових формах до 1660 р. Від старого майже нічого не лишилось.
Латинський кафедральний собор Львів XIV-XV ст. Зберіг готичний план, конструкцію мурів, склепінь. Надано барокового оздоблення інтер'єрам, прибудовам у 1770-х роках

Рівненська область[ред. | ред. код]

Назва Місцерозташування Час спорудження або перебудови Примітки Фото
Дубенський замок Дубно XV — XVI ст. Неодноразово перебудовувався у XVIIXVIII ст. Значна його частина знищена. Від первіних елементів дійшов барбакан XVI ст — Луцька брама.
Мури Дерманського монастиря Дермань Другий XV — XVII ст. До нашого часу дійшли залишки стін та велична вежа-дзвіниця кінця XV ст. Остання отримала сучасний вигляд після надбудови та перебудови XIX. Первісні її міжповерхові перекриття не збереглись.
Костел Антонія Корець 1533 р. Збудований князями Корецькими. Однонавна одноабсидна споруда. Перебудовуваний у 1706 р. у бароковому стилі. В об'єм нового храму увійшли частини первісного готико-ренесансного храму. У цих частинах збереглися оригінальні зірчасті нервюрні склепіння XVI ст.
Троїцька церква Троїцького Межирицького монастиря Межирич 1520-і рр. Шестистовпний п'ятибанний триабсидний храм із симетричними прибудовами — келіями, що в кутових компаратиментах мають круглі оборонні вежі.
Острозький замок Острог Кінець XIVXVI ст. Перебудовувався у ренесансних формах у XVI ст. До нашого часу дійшли залишки мурів та дві вежі.
Богоявленська церква Острог 1520-і рр. Чотирьохстовпний п'ятибанний храм з трьома абсидами. Фамільна церква-усипальниця Острозьких. В XVIIXIX ст. поступово руйнувалась, в 18871891 рр. перекладена на старій основі, проте зі значними викривленнями. Від первісного храму залишились рештки.
Міські мури Острога Острог Кінець XIVXVI ст. До нашого часу дійшли лише перебудовані проїзна Луцька вежа та залишки Татарської брами. Нині вони мають ренесансні риси початку XVII ст.
Успенський костел Острог Початок XV ст. До 1442 р. — церква, згодом домініканський костел. Після численних перебудов XVIIIXX ст. від старого храму залишилась лише частина абсиди.

Тернопільська область[ред. | ред. код]

Назва Місцерозташування Час спорудження або перебудови Примітки Фото
Миколаївський костел Бернардинського монастиря Бережани Заснований у 1630 р. Однонавний одноабсидний храм. Добудований у 1683 р. в стилі бароко.
Костел Різдва Богородиці Бережани 1600 — 1626 рр. Хрещатий у плані, із бічними каплицями. Має також ренесансні риси. Барокова дзвіниця — 1741 р.
Успенський костел Біще 1644 р. Має також ренесансні риси. Хрещатий у плані, із вежею перед головним порталом. Нині — у жалюгідному становищі.
Троїцький костел Підгайці 1634 р. Має також ренесансні риси. Хрещатий у плані, із вежею перед головним порталом. До храму примикають барокові та ренесансні прибудови XVIIXVIII ст.
Синагога Підгайці 1-а половина XVI ст. Первісно це був аріянський храм (збір). Оригінальні склепіння не збереглись.
Замок Бучач XIV — XV ст. Неодноразово перебудовувався, починаючи з 1538 р. Збереглись руїни.
Замок Язловець XIV -XV ст. Неодноразово перебудовувався. Збереглись руїни.
Миколаївська церква Язловець 1551 р. Однонавний одноабсидний храм.
Успенський костел Язловець 1589 — 1591 рр. Однонавний храм, із ренесансними рисами. Прибудови XVIIXIX ст.
Синагога Гусятин Кінець XVI ст. Має також ренесансні риси.
Костел бернардинців Гусятин XVI ст., 1610 р. Тринавний храм, чотирьохстовпний. Склепіння перекладені у XVIII ст.
Костел Антонія Залізці початок XVII ст. Триконховий, був перекритий нервюрними склепіннями. Нині — у жалюгідному становищі.
Миколаївський костел Кременецького монастиря Кременець 1633 — 1636 р. Однонавний одноабсидний, із ренесансними рисами. Має барокове оздоблення та численні прибудови XVIII ст.
Замок Кременець XIII — XIV ст. Багато разів перебудовувався, збереглись рештки.
Троїцький костел Долина 1611 — 1634 рр. Однонавний одноабсидний, ренесансно-готичний. Із триконховою вівтарною частиною. Над головним порталом має вежу-дзвіницю.
Церква Іоанна Предтечі Баворів XVI ст. Первісно — зальна однонавна одноабсидна церква. Перебудована у 1747 р.

Хмельницька область[ред. | ред. код]

Назва Місцерозташування Час спорудження або перебудови Примітки Фото
Синагога Сатанів 1532 р. У ренесансному стилі з елементами готики.
Замок та міські укріплення Сатанів XIV — XV ст. Неодноразово перебудовувались у XVIXVII ст., коли набув «регулярного» плану. До нашого часу дійшли залишки мурів та одна кругла вежа XIV ст.,а також міська брама, не враховуючи пізніших укріпленнь.
Троїцька церква Троїцького монастиря Сатанівська Слобідка 1-а половина XVI ст. Однонавний одноабсидний храм. Перебудований у 1744 р.
Костел Іоанна Хрестителя Ізяслав 1599 р. Шестистовпний одноабсидний храм. Зберігся у руїнованому стані.
Вірменський костел Кам'янець-Подільський Межа XIVXV ст., 1495 р. Неодноразово перебудовувався, знищений у радянські часи. Залишилась лише дзвіниця (перебудована у ренесансному стилі у XVI ст).
Кам'янець-Подільська фортеця Кам'янець-Подільський XIV — XV ст. До нашого часу дійшла перебудованою у XVIXVII ст.
Миколаївський костел домініканського монастиря Кам'янець-Подільський Межа XVXVI ст. Неодноразово перебудовувався, нині має риси також ренесанса і бароко. Тринавний храм із подовженою вівтарною частиною.
Петропавлівський кафедральний костел Кам'янець-Подільський 1420-і рр. Перебудований у середині XVIII ст. у бароковому стилі, проте зберіг всі основні частини. чотирьохстовпний тринавний храм із подовженою вівтарною частиною. Має численні прибудови XVIIXIX ст.
Магістрат Кам'янець-Подільський Початок XV ст. Перебудований у 1616 р., потім у XIX ст. Первісно — двоповерхова споруда із восьмиповерховою вежею.
Францисканський костел Кам'янець-Подільський Початок XV ст. Однонавна споруда. Внаслідок перебудов та прибудов XVIIXVIII ст. втратив готичні риси.
Успенський костел Летичів 1608 — 1638 рр. Має готичні та ренесансні риси. Має численні прибудови. Одонавна споруда із подовженою вівтарною частиною.
Замок Меджибіж Заснований у XIV ст. Внаслідок перебудов отримав ренесансний вигляд. В середині замку збереглась зальна церква кінця XVI ст.
Замок Старокостянтинів 1561 — 1571 рр. Ренесансний з окремими рисами готики. В тому числі зальна Троїцька церква.
Домініканський костел із оборонною вежею Старокостянтинів XVI ст. (вежа), 1612 р. (костел). У готико-ренесансному стилі. Нині вони у руїнованому стані.
Покровська церква Сутківці Заснована у XIV ст. Первісно — фортечна споруда, бл. 1467 р. перебудована у чотирьохконхову в плані церкву.
Покровська церква Шарівка Заснована у XIV ст. Первісно була лише мурована вежа. У XVI ст. прибудована триконхова церква, а вежа перетворена на дзвіницю. Первісні склепіння не збереглись. Цей храм -один із перших тетраконхових храмів, поширених на Поділлі у XVXVII ст.

Посилання[ред. | ред. код]