Інститут короля Седжона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

세종학당
Інститут короля Седжона
ТипОрганізація поширення культури
ЗасновникУряд Республіки Корея
Засновано2007
Країна Південна Корея
Вебсайт: nuri.iksi.or.kr/front/main/main.do

Інститут короля Седжона (кор.хангиль세종학당, НЛSejong Hakdang) — це установа, заснована урядом Південної Кореї, яка заохочує вивчення корейської мови в усьому світі. Інститут був заснований у 2007 році. Його названо на честь короля Седжона, винахідника корейського алфавіту[1]. Станом на лютий 2024 року налічується 248 інститутів короля Седжона у 85 країнах[2].

Діяльність в Україні

[ред. | ред. код]

В Україні Інститут короля Седжона знаходиться в місті Дніпро при Університеті митної справи та фінансів. Відкритий 2020 року і пропонує курси початкового та середнього рівня для охочих вивчати корейську мову. Викладачі в інституті – це корейці, які мають сертифікат для викладання корейської мови, виданий в Республіці Корея[3].

Семестр триває 13 тижнів, по два заняття на тиждень за програмою та підручниками від Інституту короля Седжона. Додатково проводяться курси та різноманітні заходи для ознайомлення з корейською культурою[4].

Історія навчання та поширення корейської мови

[ред. | ред. код]

Раннє навчання корейської мови

[ред. | ред. код]

Хангиль, корейський алфавіт, є письмовою формою офіційної корейської мови, і використовувався корейцями з моменту його створення в 1446 році королем Седжоном з династії Чосон. Більшість закладів вивчення корейської мови за межами Кореї були орієнтовані на нащадків корейських іммігрантів у другому чи третьому поколінні, тоді як корейську мову в Південній Кореї вивчали переважно іноземні студенти, трудові мігранти або подружжя корейців[5][6].

Зростання кількості зацікавлених в корейській мові

[ред. | ред. код]

За останні двадцять років спостерігається зростання інтересу та попиту на корейську мову через культурну та комерційну глобалізацію. Міжнародний інтерес до корейської культури, такої як драми та k-pop, надзвичайно зріс, особливо в Азії. Це призвело до появи поняття, яке назвали «корейською хвилею». Процес поширення корейської культури супроводжується збільшенням іноземних студентів, які приїздять на навчання до Кореї. У демографічному плані також спостерігається збільшення шлюбів між корейцями та іноземцями.

Із розширенням міжнародного співробітництва та бізнесу південнокорейський уряд намагається стандартизувати назви місць, імена людей та інші власні назви, записуючи їх хангилем замість ієрогліфів. Крім того, існувала потреба в більш сучасних словниках корейської мови, оскільки більшість з них були створені в 1990-х роках[7][8].

Заснування «Інституту короля Седжона»

[ред. | ред. код]

У зв’язку з таким попитом уряд Південної Кореї заснував концепцію «Інституту короля Седжона», щоб надавати інтегровану та стандартизовану інформацію та послуги, а також координувати та розширювати інститути для охочих вивчати корейську мову. [9] Інститут розвивається як бренд, який зазвичай використовують усі навчальні заклади корейської мови. Уряд Південної Кореї нещодавно запустив сайт Sejonghakdang.org корейською та англійською мовами. У 2011 році було ухвалено закону про національну мову, а роком різніше було засновано Фонд Інституту короля Седжона, який виступає як центральна організація, відповідальна за управління Інститутами та їхніми програмами[10]. Сон Хян Кин обіймав посаду першого голови фонду з жовтня 2012 року по липень 2018 року. Наразі головним є Кан Хьон Хва, який обіймає посаду з вересня 2018 року[11][12].

Логотип

[ред. | ред. код]

Інститут короля Сечжона представлено його символом, що складається з декількох літер, як зазначено на зображенні вище. Літера <ㅎ> (х) символізує хангиль, а ліворуч від неї «ㅅ» (с) позначає назви міст, де розташований інститут. Тут як приклад зазначено інститут у Сеулі (кор.хангиль서울), що містить «ㅅ» зверху ліворуч і вказує на першу літеру назви міста.

Діяльність

[ред. | ред. код]

Інтеграція та розширення інститутів хангиля

[ред. | ред. код]
Щорічний корейський співочий конкурс в Інституті короля Седжона в Лос-Анджелесі (2011)

Уряд Південної Кореї об’єднав Інститути корейської мови, які мали різні назви, в один Інститут Короля Седжона. Щодо короткострокової стратегії уряд має заохочувати використовувати назву «Sejong Hakdang» (Інститут короля Седжона), стандартний підручник і курси, одночасно переглядаючи довгострокову стратегію щодо організації інтегрованого мовного інституту.

Станом на 2016 рік було відкрито 144 інститути. Ще дев'ять інститутів були відкриті нещодавно в таких країнах, як Латвія, М'янма, Бахрейн[13]. У 2018 році новий інститут був доданий у Сполучених Штатах в Ірвайні, Каліфорнія[14].

Штаб-квартира Інституту короля Седжона була заснована в 2012 році для систематичної підтримки інститутів у всьому світі. Офіс працює як координаційний центр, який об’єднує інститути по всьому світу.

Nuri-Sejonghakdang (сайт)

[ред. | ред. код]

Nuri-Sejonghakdang — це вебсайт, який надає систему дистанційної освіти та інтегровану інформаційну службу, пов’язану з вивченням корейської мови[15][16]. Це корейський вебсайт, створений спільно різними міністерствами південнокорейського уряду, зокрема Міністерством культури, спорту та туризму, Міністерством освіти, науки та технологій, Міністерством закордонних справ і торгівлі, Міністерством охорони здоров’я та соціального забезпечення, Міністерством юстиції та Національним інститутом корейської мови, Національним інститутом міжнародної освіти, Фондом корейців, що проживають закордоном і Міжнародним фондом корейської мови.

Nuri-Sejonghakdang мав план розвитку з 2009 по 2011 роки, як показано нижче.

Інтеграція (2009) Розширення (2010) Поширення (2011)
Система
  • Освітній інтегрований вебсайт
  • Система навчання
  • Система педагогічної освіти
  • Система управління навчанням по телефону
  • Система діагностики кваліфікації
  • Програмне забезпечення для підтримки навчання
  • Система підтримки кваліфікації вчителів
  • Система адміністративної підтримки школи інститутами Седжона
  • Система виробництва/поширення створеного користувачами вмісту для тих, хто вивчає корейську мову
  • Сервісна платформа за допомогою засобів масової інформації (IPTV, мобільні пристрої тощо)
Зміст
  • Збирання та завантаження навчального вмісту корейської мови
  • Створення питання для діагностики/кваліфікації/тесту з корейської мови
  • Розробка навчального курсу для вчителів корейської мови
  • Розробка змісту курсів залежно від рівня корейської мови/мовного регіону
  • Розробка конвертованого корейського мовного навчального контенту за допомогою сервісних медіа (IPTV, мобільні пристрої тощо)
Операційне середовище
  • Створення робочого середовища для інтегрованої системи навчання корейською мовою
  • Створення середовища телефонного консультаційного центру
  • Безпека для робочого/консультаційного персоналу
  • Охорона/праця викладачів для вивчення корейської мови по телефону
  • Захист телефонного зв'язку для викладачів корейської мови
  • Створення робочого середовища за допомогою медіа-сервісу (IPTV, мобільні пристрої тощо)

Nuri-Sejonghakdang надає свої послуги інститутам корейської мови по всьому світу, іноземцям, які бажають вивчати корейську мову, а також викладачам і майбутнім викладачам корейської мови. Працівники сайту все ще збирають та розвивають вміст, щоб розширити навчальні онлайн-курси та створити багатомовні версії вебсайту для користувачів у всьому світі. Наразі багатомовна версія сайту вже доступна.

Розташування

[ред. | ред. код]

Станом на лютий 2024 року було створено 248 установ у 85 країнах світу[17].

Північна та Південна Америка

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. King Sejong Institute seeks more overseas branches. Yonhap News Agency (англ.). 18 грудня 2017. Процитовано 17 серпня 2018.
  2. King Sejong Institute to add 19 branches in 16 countries - KOREA.net
  3. Дніпровський інститут короля Седжона. 2020.
  4. Про навчання у Дніпровському інституті короля Седжона. 2021.
  5. Seoul to establish Korean language centers in labor-exporting countries. Yonhap News. Процитовано 10 травня 2012.
  6. Gov't steps up efforts to encourage Korean language study overseas. Yonhap News. Процитовано 10 травня 2012.
  7. 30 More Korean Language Centers to Open Around the World. Chosun Ilbo. Процитовано 16 квітня 2012.
  8. Gov't to Promote Korean Language, Taekwondo. Chosun Ilbo. Процитовано 16 квітня 2012.
  9. Lee vows to spread Hangeul (кор.). The Korea Herald. 30 березня 2010. Архів оригіналу за 6 березня 2012. Процитовано 16 лютого 2012.
  10. History.
  11. King Sejong Institute Foundation History.
  12. 세종학당재단 역대이사장.
  13. 라트비아·미얀마·바레인 등 세종학당 9개소 신규 지정. dongponews. 10 червня 2016. Процитовано 10 червня 2016.
  14. https://www.nbcnews.com/news/asian-america/korea-sponsored-school-americans-learn-language-k-pop-dramas-more-n913421%7Ctitle=At a Korea-sponsored school, Americans learn the language with K-pop, dramas and more NBC News 2018-10-08
  15. Korean language Web site adds service in Russian, Indonesian. Yonhap News. Процитовано 10 травня 2012.
  16. Nuri-Sejonghakdang. www.sejonghakdang.org. Процитовано 13 лютого 2015.
  17. King Sejong Institutes Worldwide