Мері Едвардс Волкер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мері Едвардс Волкер
Народилася 26 листопада 1832(1832-11-26)[1][2][…]
Освіго, Освеґо, Нью-Йорк, США[4]
Померла 21 лютого 1919(1919-02-21)[1][2][…] (86 років)
Освіґо, Нью-Йорк, США
Країна  США
Діяльність аболіціоністка, активістка за права жінок
Alma mater Geneva Medical Colleged
Знання мов англійська
Учасник Громадянська війна в США
Нагороди

Мері Едвардс Волкер (англ. Mary Edwards Walker; нар. 26 листопада 1832, Освіго — пом. 21 лютого 1919, Освіго), відома як доктор Мері Вокер — американська активістка, суфражистка, аболіціоністка, лекторка, письменниця, прихильниця сухого закону, вільнонаймана американської армії і військова хірургиня. Учасниця Громадянської війни у США. Єдина жінка, яка отримала Медаль Пошани.

У 1855 році здобула медичну освіту в Сиракузькому медичному коледжі в Нью-Йорку, одружилася і розпочала медичну практику.

На початку Громадянської війни в США намагалася вступити до армії Союзу, але їй відмовили. Служила хірургинею в тимчасовому госпіталі у Вашингтоні, перш ніж була найнята союзними військами і призначена до Камберлендської армії, а згодом до 52-ї піхотної дивізії Огайо, ставши першою жінкою-хірургом в історії армії США. У цей період Волкер надавала хірургичну допомогу пораненим під час битв при Булл-Рані, під Фредеріксбургом та при Чикамога. Була захоплена військами Конфедерації після того, як перейшла лінію фронту для надання допомоги пораненим цивільним особам, і заарештована як шпигунка. Її відправили як військовополонену до Ричмонда, штат Вірджинія, доки не звільнили в результаті обміну полоненими.

Після війни Мері Едвардс Волкер представили до нагородження Медаллю Пошани за її зусилля з лікування поранених у бою та в тилу ворога під час Громадянської війни. Варто зазначити, що на той час ця нагорода не давалася за проявлену мужність та героїзм на полі бою, і фактично була єдиною військовою відзнакою під час Громадянської війни. Вокер — єдина жінка, яка отримала цю медаль, і одна з восьми цивільних осіб, які її отримали. Її ім'я було викреслене зі списку нагороджених медаллю Пошани армії в 1917 році (разом з більш ніж 900 іншими кавалерами), але в 1977 році її ім'я було відновлено.

Після війни Мері Едвардс Волкер була письменницею і лекторкою, підтримувала рух за жіноче виборче право до своєї смерті в 1919 році.

У 2000 році Волкер була включена до Національної зали слави жінок.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Література[ред. | ред. код]

  • Pennington, Reina (2003). Amazons to Fighter Pilots — A Biographical Dictionary of Military Women (Volume Two). Westport, Connecticut: Greenwood Press. pp. 474—475. ISBN 0-313-32708-4.

Посилання[ред. | ред. код]