Коктебельський десант

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коктебельський десант
Дата: 29 грудня 1941
Місце: Коктебель, Крим
Результат: недопущення активних дій німецького гарнізону Коктебеля
Сторони
СРСР СРСР Третій Рейх Третій Рейх
Військові сили
СРСР СРСР Третій Рейх Третій Рейх
Втрати
СРСР СРСР не менше 11 загинуло, 10 поранено Третій Рейх Третій Рейх невідомо

Коктебельський десант — малий тактичний десант, котрий був висаджений в Коктебелі 29 грудня 1941 року, до його складу входило близько 30 червоноармійців. Десант протримався кілька годин та поставлене завдання виконав.

Перебіг операції[ред. | ред. код]

25 грудня 1941 року розпочалася Керченсько-Феодосійська десантна операція з метою допомогти силам в Севастополі та по можливості їх розблокувати. 26 грудня здійснюються тактичні десанти на Азовському узбережжі, вранці 29-го — у Феодосії; дещо раніше, о пів на 4-ту ранку з підводного човна Д-5 «Спартаківець» з Новоросійська — в Коктебелі, рівночасно з ним планувалася висадка в Сариголі, проте вона була скасована через відсутність засобів для транспортування.

Метою десанту в Коктебелі був відволікаючий маневр — зв'язати боєм коктебельський гарнізон, щоб його сили не рушили на допомогу німецьким та румунським частинам до Феодосії. Висадка відбувалася при штормовому вітрі та 19 нижче мінуса, на надувних човнах, 1 моряк потонув. Десантники були виявлені ще при наближенні до берега, їх почали обстрілювати з кулеметів та мінометів, після висадження розділилися на 2 загони — перший рухався в Коктебель, другий берегом відходив в комиші на заболоченій ділянці до другого краю населеного пункту — до мису Юнге. Бій скінчився близько 7-ї ранку, в тому часі, коли крейсер «Червоний Кавказ» пришвартувався в порту Феодосії; німецький гарнізон Коктебеля, остерігаючись ще одного десанту, зайняв оборону та активних дій не здійснював — що й було завданням десантників.

Згідно різних даних, висадився 21 боєць, а 8 не змогли здійснити десантування, та на підводному човні відпливли в Поті.

При відході в гори залишки десантного загону були обстріляні з артилерії.

1 січня 1942 радянські війська в ході наступу дійшли до Коктебеля, де до них приєдналися 10 десантників, що лишилися в живих — всі поранені.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

1975 року в Коктебелі відкрито пам'ятник на вшанування десантників.

9 травня 2013 року на Пагорбі Слави відбулося врочисте перезахоронення знайдених останків невідомого учасника Коктебельського десанту.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]