Самогон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Самогонка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самогон
З матеріалу кукурудзяне борошно[1], солод[1], дріжджі[1], цукор[1] і вода[1]
Метод виготовлення дистиляція
CMNS: Самогон у Вікісховищі
Самогонний апарат

Самогон, сивуха, первак, самогінка — міцний (40 — 60 %) спиртний напій домашнього виробництва, що виготовляється шляхом перегону браги через саморобні або заводського виробництва апарати.

Брага отримується при спиртовому бродінні за допомогою дріжджів з продуктів, що містять цукор або зацукруванням сировини, що містить крохмаль. Це може бути жито, цукор, картопля, фрукти, буряк та інше.

Самогонний апарат[ред. | ред. код]

Самогонник за варінням самогону
Пам'ятник самогонному апарату в Києві на вулиці Кониського

Самогонний апарат — набір технічних пристроїв для виготовлення самогону в домашніх умовах. З технічної точки зору самогон є продуктом дистиляції браги, а отже самогонний апарат — дистилятором.

Велетенський самогонний апарат у тайзі.[2]

Попередження[ред. | ред. код]

Як правило, але не завжди, міцні спиртові напої домашнього приготування містять шкідливі для людського організму речовини. Промоутери напоїв за держцінами поширюють думку що без застосування спеціальних технологій у домашніх умовах їх неможливо видалити із напоїв. Тому нібито рекомендується вживати лише ті міцні напої, які виготовлені промисловим способом.[джерело?]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д http://www.ibiblio.org/moonshine/make/howtomake.html
  2. Біля смт Пойковський, Ханти-Мансійський автономний округ, СРСР. 1970 рік. Сконструйований та виготовлений бійцями студентського будівельного загону Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]