Медаль материнства

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль материнства
«Медаль материнства»
I ступінь
II ступінь
Країна СРСР
Тип Медаль
Вручається: матерям, що виховали 5 або 6 дітей
Статус не видається
Нагородження
Параметри круг діаметром 29 мм, срібло (I ступінь) або бронза (II ступінь)
Засновано: 8 липня 1944
Перше: 6 грудня 1944
Нагороджено: понад 13 млн.
Нагороджені:
Черговість

CMNS: Медаль материнства у Вікісховищі

Меда́ль материнства  — медаль, жіноча державна нагорода СРСР. Введена указом Президії Верховної Ради СРСР 8 липня 1944 року для нагородження матерів, що народили та виховали 5 або 6 дітей. Має два ступені, I-й ступінь є старшим. Автор малюнку медалі — художник Жуков.

Опис[ред. | ред. код]

Медаль материнства має форму правильного круга діаметром 29 мм, виготовлялася зі срібла (медаль I ступеня) або бронзи (медаль II ступеня).

На лицьовому боці — профільні погрудні зображення матері та дитини. У верхній лівій частині — зірочка, від якої розходяться промені. По колу — вузенький лавровий вінок. У нижній частині зображено стрічку з написом «СССР».

На зворотному боці — зображення серпа і молота та написи «МЕДАЛЬ» (угорі), «МАТЕРИНСТВА» (унизу). Усі зображення та написи на медалі — випуклі.

Медаль материнства за допомогою вушка і кільця з'єднується з металевою колодочкою у формі банта. Колодочка вкрита білою емаллю та має з обох сторін горизонтальні смужки синього (для медалі I ступеня) або зеленого (для медалі II ступеня) кольору.

Нагородження медаллю[ред. | ред. код]

Медаллю материнства нагороджувалися матері, що народили та виховали 5 або 6 дітей:

  • медаллю II ступеня — матері, що народили та виховали 5 дітей;
  • медаллю I ступеня — матері, що народили та виховали 6 дітей.

Нагородження медаллю відповідного ступеня проводилося по досягненні останньою дитиною віку одного року за умови, що інші діти залишалися на цей момент живими. При нагородженні «Медаллю материнства» також враховувалися діти:

  • усиновлені на законних підставах;
  • ті, що загинули або зникли безвісти при захисті СРСР або виконанні інших обов'язків військової служби; при виконанні громадянського обов'язку зі спасіння людського життя, охорони соціалістичної власності або правопорядку; померлі внаслідок поранення, контузії, інвалідності або хвороби, отриманих за згаданих обставин, або через інвалідність на виробництві чи професійне захворювання.

Медаль носиться на лівій стороні грудей, за наявності у нагородженої інших медалей СРСР — поруч або нижче від них.

Усього «Медаллю материнства» обох ступенів було нагороджено близько 13 150 000 матерів.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]