Вікіпедія:Кнайпа (політики)/Архів 59

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

User profiles, wikidata and allow to have links to other profile languages

Can we officially allow (vote) a user to create a wikidata page only for the purpose of linking to profiles in different languages? Current it is not officially strictly allowed. [Source & Discussion]
✍️ Dušan Kreheľ (обговорення) 21:02, 8 травня 2021 (UTC)

Регламентація вжитку шаблонів упорядкування

Джерела статей про малі річки.

Сьогодні я побачив, що дописувач @ДмитрОст: прибирає зі статей про малі річки шаблон refimprove. Я повідкидав ці прибирання шаблону, бо вважаю, що проблеми з джерелами справді є. Після цього відбулася така дискусія на СО дописувача:

Я повідкидав Ваші зміни з вилучення шаблону refimprove в статтях про річки. Наведені в цих статтях джерела не підтверджують всієї інформації, яка є в статтях.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 09:04, 22 квітня 2021 (UTC)

Я теж відкину ваші. Ви ж спеціаліст із написання статей про річки? У мене є всі наявні джерела, тому Малі річки України чи Географічна енциклопедія України — це єдині джерела, які взагалі про них можуть бути. Але якщо вам подобається гратися в шаблончики — успіхів. Це називається непрофесіоналізм та профанація, гра в псевдонауку. Тому я відкину ваші правки, якщо ви впродовж доби-двох не наведете ще джерел. Повторюся, інших фізчино немає, але, може, напишете самі... А те, що в Гаврика була шаблонофілія, ну, то що поробиш... --ДмитрОст (обговорення) 09:31, 22 квітня 2021 (UTC)
По-перше, якщо інших джерел взагалі не існує, то тоді треба залишати інформацію, яка підтверджена цим джерелом, а решту вилучати. Вікіпедія не має містити оригінальних досліджень. По-друге, інші джерела є. Свого часу мене зацікавив автор цих статей і я їх трохи перевіряв на предмет підтвердження інформації. Це можна побачити в статті Грунь (притока Грунь-Ташані). Більшу частину інформації я підтвердив, зокрема і за джерелами, яких до мене не було в статті. Але я не все зміг підтвердити. Того, що не позначене примітками, я не знайшов. Але певен, що й це можна знайти. Зрештою, існує така річ, як паспорт річки, до якого можна звернутися за відсутності надійніших джерел. По-третє, навіть якщо всю інформацію можна підтвердити певними джерелами, то це не означає, що їх не обов'язково наводити в статті.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 09:51, 22 квітня 2021 (UTC)
Вкажіть інформацію, яка вказана з голови... Я сам написав не один десяток статей про річки і водосховища, спираючись на одне, максимум, на два джерела. Якщо питання у виносках, це інше питання. Є користувачі, які до речення із 5 слів, ставлять 5 виносок. Я говорю виключно про джерела. Тому я не проти шаблон без джерел замінити на рефімпрув, а там, кому то треба, хай ставить ті виноски. Хоча, зайшовши на те одне джерело, можна знайти всю ту інформацію.

Я вважаю, що відкидання шаблону суперечить правилам Вікіпедії. Як на мене, правильно було б попроставляти примітки до всіх даних, що містяться в наведених джерелах, а решту позначити шаблоном "джерело", як я це зробив у статті Грунь (притока Грунь-Ташані). Але в кожному разі, я вважаю, що наявність принаймні шаблону refimprove це краще, ніж відсутність взагалі. Це спонукатиме інших дописувачів шукати джерела і попередить читачів, що деяким даним не можна довіряти.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 14:09, 22 квітня 2021 (UTC)

Я рефімпрув не відкидав, лише без джерел. Повторюся, рефімпрув — кому хочеться, той хай і ставе. Я сам можу в кожну статтю про річку і не тільки поставити шаблон рефімпрув. --ДмитрОст (обговорення) 15:18, 22 квітня 2021 (UTC)
@ДмитрОст: ред. № 31390700--Oleksandr Tahayev (обговорення) 15:41, 22 квітня 2021 (UTC)
Там є джерела. Що ще треба? Внутрішні виноски, для цього є інший шаблон. @Ahonc:, ти знаєш, що я за джерела. --ДмитрОст (обговорення) 15:47, 22 квітня 2021 (UTC)
В якому із наведених джерел, наприклад, сказано, що "Уличка — найбільш північна річка України"?--Oleksandr Tahayev (обговорення) 16:11, 22 квітня 2021 (UTC)
Дивно від ДмитрОста про потребу джерел чути… У статтях по залізничних станціях можна багато шаблонів поставити. Щодо джерел у статті то те, що там лишилося, воно очевидне. Ви поставили шаблон на те, що Грунь впадає у Грунь-Ташань біля Дадакалівки, і про заказники. Куди впадає, легко перевірити по карті [1]. А по заказниках у відповідних статтях написано, що вони біля Груні. Проте на менше очевидні дані (наприклад довжина і площа басейну в межах Полтавської області) чомусь запит джерел не стоїть.--Анатолій (обг.) 15:23, 22 квітня 2021 (UTC)
@Ahonc: Навіть якщо це й підтверджується картами, то посилання на них мають бути в статті. І самих внутрішніх посилань також недостатньо, мають бути зовнішні. Звідки я знаю, може статті за тими внутрішніми посиланнями також без джерел.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 15:41, 22 квітня 2021 (UTC)
@Ahonc: Про межі Полтавської області взято з Енциклопедії Полтащини. Я джерело проставив.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 16:34, 22 квітня 2021 (UTC)

Створення простору назв Проєкт:

Вітаю. Ось тут є підсумок обговорення, за яким більшість користувачів за створення нового простору назв в українській Вікіпедії. Бракує лише запиту на Фабрикаторі та адмінської політичної волі. Прохання розпочати щось робити для впровадження підсумку обговорення. --  Gzhegozh обг. 12:21, 23 травня 2021 (UTC)

Перетворення сторінок неоднозначностей на списки

Наводжу одну сторінку як приклад, але їх значно більше. Отже, Вулиця Валентини Терешкової редагування Користувач:Slobozhanyn та ин. Сторінки неоднозначностей призначені для керування читача на відповідну статтю вікіпедії, але тут ми бачимо зібрання всього, що ніколи не буде значущим, що пов'язане з іменем Терешкової. Не будемо вдаватись до мети цього, але це список і такі речі потрібні, але як списки. Як в тій величезній кількости пунктів віднайти потрібну читачеви сторінку? Нмд, тут використання сторінок не за призначенням. Подібна ситуація створена і на сторінках неоднозначностей з польськими селами - туди включені кутки села, лісові сторожки тощо, статей про які не існує.--Юрко (обговорення) 07:02, 28 травня 2021 (UTC)

  • Підтримую ідею - створення списків, оскільки це буде найкращою ідеєю. Важливо, визначитись - чи це списки будуть службові чи як основні статті. Бо поки схиляюсь до службового списку. --Kharkivian (обг.) 22:20, 28 травня 2021 (UTC)

Мале доповнення ВП:ІС

Де було обговорення, щоб тулити цей шаблон в тіло статті, а не сторінку обговорення? Які критерії вилучення шаблону? --AS 15:51, 21 травня 2021 (UTC)

Не знаю про обговорення, та й критерії теж, але в моєму розумінні — шаблон говорить про «ознаки платного редагування» в статті, тож з огляду на це — він таки має бути в статті, а не на її СО, а прибирати його можна після усунення ознак платного редагування. Натомість, за моїми спостереженнями, деякі користувачі, зокрема й адміністратори (киваю в бік Goo3) ним зловживають у тому сенсі, що ставлять його чи вимагають його збереження в статті навіть після усунення ознак платних редагувань чи навіть за їхньої відсутності — аргументуючи такі дії тим, що відповідні користувачі не розкрили того, що їхні редагування — платні. На мою думку, якщо є вагомі підстави вважати, що певні редагування є платними, і користувач це приховує, то доцільніше заблокувати користувача, аніж псувати статтю недоречним шаблоном. Такий підхід, здається, відповідає й політиці ВП:Платні редагування--Piramidion 16:00, 21 травня 2021 (UTC)
  • Часто ось такі проставляння від новачків більше нагадують тролінг. Погоджуюсь із Piramidion щодо того, що після усунення недоліків шаблони варто прибирати. --yakudza 16:33, 21 травня 2021 (UTC)
    Щодо наведеного прикладу — я думаю, що до шаблону варто додати щось типу «див. пояснення на сторінці обговорення», і якщо цих пояснень немає — видаляти відразу (так само робити, якщо ці пояснення недостатньо обґрунтовані)--Piramidion 18:01, 21 травня 2021 (UTC)
    Мені, наприклад, неясно, що таке "ознаки платного редагування" і коли вони зникають. --AS 20:42, 21 травня 2021 (UTC)
    @AS: З мого досвіду основні ознаки платних редагувань такі:
    1. Неенциклопедичний (рекламний) стиль, зокрема, вживання нечітких, але «красивих» характеристик («сучасний інноваційний центр», «виробник високотехнологічних продуктів із найширшим асортиментом в Україні», «абсолютний лідер ринку», «технологія зберігає більше корисних властивостей…», «єдина компанія у світі, здатна запропонувати всеосяжні рішення…»).
    2. Наведення в статті інсайдерської інформації, яка зазвичай не публікується (і на неї немає джерел).
    3. Порушення нейтрального погляду: багато уваги приділяється дрібним «позитивним» фактам (переважно з ангажованих джерел) — історія, досягнення, благодійність —, тоді як критичні оцінки (із незалежних джерел, що їх легко знайти) у статті не подаються.
      Рідше трапляється, коли дописувач просто вилучає критичні оцінки, наведені за незалежними джерелами (під приводом, що така інформація не потрібна, не наведена в статтях про конкурентів, спростована заперечується пов'язаними особами, завдає шкоди репутації, тощо).
    Характерні приклади:
    Есей із цього приводу я писати ще не готовий, хоча відчуваю, що така потреба вже є. --Olvin (обговорення) 06:20, 22 травня 2021 (UTC)
    А чим відрізняється рекламний стиль від ПРБР?--Кучер Олексій (обговорення) 07:36, 22 травня 2021 (UTC)
    Рекламний стиль — лише одна з ознак редагувань за винагороду. Тобто, на підставі одного лише рекламного стилю я б не робив висновку про замовчування вигоди. --Olvin (обговорення) 12:13, 22 травня 2021 (UTC)
    Olvin, дуже непогана основа для есе або довідки. Було б добре, якби ви вже зараз почали чорновик. Я пригадую, що роки 2-3 тому вже було обговорення (чи його зародок) на схожу тему, але воно не вилилося ні в що конкретне.
    Ось такий концентрований досвід має кристалізуватися у текст без зволікань. Цей заклик стосується всіх досвідчених користувачів. Бо якщо цього не зробити, то цей досвід безслідно зникне як вода у пісок. Ми, як проєкт, просто топтатимемося на місці замість розвитку. Власне, здебільшого ми це й робимо — топчемося на місці. А якщо якийсь носій досвіду і хороших практик перестає редагувати Вікі, не закріпивши свій досвід у текст, — то навіть деградуємо. --VoidWanderer (обговорення) 16:34, 22 травня 2021 (UTC)
    Можливо хоча б помістити ці три пункти в обговорення шаблону? Це ні до чого не зобов'язує, але принаймні, дасть якусь точку опори людині, що в майбутньому буде розбиратися, про що йдеться взагалі. --BogdanShevchenko (обговорення) 14:07, 1 червня 2021 (UTC)
  • Тут очевидно, що і критеріїв його проставлення немає, оскільки у більшості випадків він встановлюється взагалі безпідставно. Бо так комусь захотілося. Найбільше таке спостерігається за вже згаданим тут адміністратором. А логіка проста: стаття про якогось бізнесмена, політика (вибірково) чи сучасну компанію або підприємство, значить має бути шаблон ПРБР. І байдуже, що навіть по змісту немає жодної реклами чи ознак відбілювання репутації. І це, до речі, теж прямо зачіпає проблему взаємин досвідчених користувачів з новачками.--Кучер Олексій (обговорення) 17:39, 21 травня 2021 (UTC)
  • Хотілося б, щоб користувач, який ставить шаблон, пояснив на СО статті, які докази чи чому він вирішив, що це платне редагування. Щодо Fossil Group, нелогічне пояснення, що «стаття редагована лише одним користувачем». Сумніваюсь, що ця американська компанія заплатила користувачу за цю статтю. Потрібні вагоміші докази. В такому випадку, любу статтю про українську компанію, чиновника чи бізнесмена можна запідозрити у платному редагуванні. Також щойно натрапив на такий нонсес: у статті Качура Олександр Анатолійович є шаблон про платне редагування без розкриття, а на СО є розкриття платного редагування. Отже логічно, перший шаблон потрібно прибрати зі статті, якщо вже є розкриття платного редагування.--Стефанко1982 (обговорення) 18:01, 21 травня 2021 (UTC)
    Тут ще проблема може бути у тому, що користувач, який проставив той шаблон, помітив (вигадав, йому так здалося чи ще щось), що її редагувало кілька платних редакторів. Тому розкриття тільки одного з них не є підставою для прибирання шаблону. Це хіба потрібно звернутися до користувача, який його встановив, і запитати скільки платних редакторів йому там привиділося.--Кучер Олексій (обговорення) 18:08, 21 травня 2021 (UTC)
    Якщо користувач думає, що там попрацювало ціле військо зацікавлених осіб, то він може знов поставити шаблон з новими конкретними претензіями, і повторювати це, аж допоки стаття не буде мати явних недоліків. Здається робочою схемою. --BogdanShevchenko (обговорення) 14:11, 1 червня 2021 (UTC)
  • Для зменшення конфліктів і непорозумінь я не проти зобов'язати пояснювати дії на СО. Важливо те, що зобов'язання пояснювати встановлення шаблону на СО, необхідно прописати у правилі ВП:Платні редагування, а також у шаблоні ПРБР потрібно встановити текст про детальні причини на СО статті, привівши у відповідність із Вікіпедія:Встановлення шаблонів упорядкування. Текст може бути і такий як запропонував Piramidion Інакше все це обговорення не матиме жодного практичного результату.
    Що стосується текстів, то до того, що сказав Olvin додам, що текст, написаний піарником має дуже багато багато специфічних рис, на які більшість людей не звертає уваги, бо піарники та копірайтери пишуть саме для того, щоби "продати" "щось" клієнту. Клієнти ж це "хавають". Це не лише загальна рекламність та "невизначеність", а й наявність часто ключових слів для пошукових запитів. І звісно, це гіперболізація внеску компанії чи персони, ніж те, що воно є насправді, підтвердженого джерелами (а не просто відсутність критичних оглядів). Такі статті справді є сенс позначати шаблоном, але варто було би таки створити коротенький порадник щодо рекламного тексту. --Kharkivian (обг.) 10:37, 22 травня 2021 (UTC)
  • А як з презумпцією невинуватості, можливо хтось редагує без оплати, але пов'язаний з предметом статті. Чомусь забувають про шаблон {{КОІ}}? який у більшості випадків буде доречнішим. Я погоджуюсь з Olvin, що шаблон ПРБР повинен ставитися, коли є перераховані ознаки. Але потрібні вагомі докази.--Submajstro (обговорення) 11:29, 22 травня 2021 (UTC)
    Редагування за винагороду — вужчий випадок конфлікту інтересів.
    • Одна справа, коди вдячний пацієнт пише у Вікіпедії статтю про свого лікаря. У таких випадках доречніший шаблон про конфлікт інтересів.
    • Інша справа, коли редактор монографії пише статтю про автора монографії. Або співробітник компанії пише статтю про компанію. У таких ситуаціях більш доречним буде шаблон про замовчування очікуваної вигоди.
      Зауважу, що в поточній версії шаблону {{ПРБР}} йдеться про платні редагування (без розкриття), і це дещо вужче, ніж вигода (зокрема, очікувана вигода), як описано в правилі Вікіпедія:Платні редагування. На мою думку, формулювання в шаблоні варто змінити на «замовчування вигоди», бо винагорода може бути не тільки в грошовій формі (плата).
    Відрізнити першу ситуацію від другої не так то й просто. У незрозумілих випадках краще загальний шаблон (про конфлікт інтересів). --Olvin (обговорення) 14:41, 22 травня 2021 (UTC)
Ну от а як ви відрізните самостійну ініціативу з написання статті (без очікування вигоди) співробітником компанії від написання її з очікуванням вигоди? Наприклад, я у своїй чернетці започаткував статтю про громадську організацію, членом якої я є. Думав перед публікацією (або відразу після неї) покликати когось, хто б її перевірив на відповідність ВП:КЗ та ВП:АД, оскільки в мене конфлікт інтересів. Але що в цьому випадку заважатиме комусь вліпити на неї шаблон {{ПРБР}} через підозру в тому, що я очікую на якусь вигоду? Ба, хтось може поставити навіть {{КОІ}}, навіть якщо стаття відповідатиме всім правилам. На мою думку, обидва випадки — це хибна і шкідлива практика. До уваги має братися в першу чергу наявність ознак одного й другого в самій статті, а не десь там в історії редагувань чи діях користувача. Останнє — це внутрішня «кухня» вікіпедії, і вона загалом не цікавить читачів — їх цікавить лише, наскільки достовірна інформація в статті.--Piramidion 15:28, 22 травня 2021 (UTC)
Я навів ознаки, якими вважаю за можливе керуватися. Нижче наведено ще одну ознаку: редактор має інтерес лише однієї статті, щонайбільше — до тісно пов'язаних із нею статей. Вважаю, що цю ознаку варто додати до переліку.
В описаному Вами випадку шаблон про конфлікт інтересів виправданий. Когнітивні упередження часто не усвідомлюються. І поки стаття не перевірена кимось стороннім, читачі мають знати, що автор має конфлікт інтересів. --Olvin (обговорення) 16:03, 22 травня 2021 (UTC)
Звучить, як дурниця (ознаки, якими можна керуватися). Будь-яка реклама має на меті певну форму вигоди, і я не бачу, чим читачеві допомагають здогадки, про яку саме форму йдеться. Бачу тільки акцентування, що стаття лайно, навіщо це читачеві? --AS 13:05, 23 травня 2021 (UTC)
Ну дивіться. Заступник директора медичного центру пише у Вікіпедії статтю про медичний центр, де він працює. Я вважаю, що у такому випадку читачів Вікіпедії слід застерегти від омани додатково, тобто, стандартної відмови від відповідальності (дрібним шрифтом унизу сторінки) у такому випадку недостатньо. Яку форму застереження Ви вважаєте найбільш прийнятною? --Olvin (обговорення) 22:20, 25 травня 2021 (UTC)
Приєднуюсь до думки вище про те, що у цей шаблон має бути додане посилання на сторінку обговорення. Тоді за нещодавно прийнятою політикою щодо таких шаблонів, "ознаки платного редагування" необхідно буде прямо прописувати на СО. Якщо ж такі не прописані, я так розумію, шаблон можна буде прибрати. --BogdanShevchenko (обговорення) 14:03, 1 червня 2021 (UTC)
Якось так
Стаття заангажована
Нам відомі факти платного редагування

{{Платне редагування без розкриття}}

Нам невідомі факти платного редагування
Предмет статті може отримувати вигоду

{{Реклама}}

Предмет статті не може отримувати вигоду

{{Нейтральність}}

--AS 22:40, 25 травня 2021 (UTC)

Зрозуміло. Тепер про плату та вигоду. Заступник директора не отримує грошової плати за написання статті. Він очікує, що завдяки статті у Вікіпедії туди прийде більше пацієнтів і зросте його зарплата (або його переведуть на вищу посаду). Стаття написана трошки рекламним стилем (але не так щоб дуже), а от нейтральністю там і не пахне: все "лайно" зі статті ретельно вичищено (наприклад, джерела пишуть, що там тісно, великі черги, тощо), нагороди та наукові досягнення трошки перебільшено. Як інформувати читача в такому випадку? --Olvin (обговорення) 23:33, 25 травня 2021 (UTC)
Гм, {{Нейтральність}}, щоб вміст статті виправдовував очікування від повідомлення. --AS 03:22, 26 травня 2021 (UTC)
Тобто, Ви не вважаєте за потрібне повідомити читача про вірогідну причину порушення нейтральності — стаття написана людиною, яка має конфлікт інтересів? --Olvin (обговорення) 08:31, 26 травня 2021 (UTC)
Тобто, Ви вважаєте за доцільне порушувати більш загальне правило, про жодних оригінальних досліджень (дивлюсь на ваше "вирогідна причина"), заради менш значущого?--Ukrwikicolo (обговорення) 08:49, 26 травня 2021 (UTC)
Повідомлення про заангажованість уже є повідомленням про те, що "стаття написана людиною, яка має конфлікт інтересів" в 99% (де 1% це статті, заангажовані випадково, наприклад, {{Єдине джерело}}), так працює сприйняття звичайного читача. Видавати здогадки за факти про те, хто, чому, наскільки опосередковано — некоректно, і треба робити з обережністю. Наприклад, пам'ятаю ситуацію, коли адмін звинуватив користувача у корисливій рекламі лікаря, хоча можливо було загуглити, що статтю правила пацієнтка, ймовірно просто з вдячности (о, власне Мальцев, згаданий нижче). --AS 11:29, 26 травня 2021 (UTC)
А що Ви маєте на увазі під "повідомленням про заангажованість"? --Olvin (обговорення) 11:39, 26 травня 2021 (UTC)
"Нейтральність цієї статті під сумнівом". --AS 11:55, 26 травня 2021 (UTC)
І повідомлення про те, що дописувач має конфлікт інтересів, — непотрібне (зайве)? --Olvin (обговорення) 12:45, 26 травня 2021 (UTC)
Для мене "Нейтральність цієї статті під сумнівом" рівнозначна "У статті конфлікт інтересів [одних дописувачів з іншими]". Якщо ви маєте на увазі які-небудь уточнення в загальному, мені здається, що вони доречні тільки на сторінці обговорення, як внутрішньовікіпедійні дискусії, артефакти якого не мають бути видимі читачеві за промовчанням. Наприклад, ми не ставимо текст "Ця стаття створена новачком, тому в ній треба виправити стиль", ми пишемо просто "Тут треба виправити стиль", такі деталі звісно можуть бути комусь цікаві, але це інформаційно обтяжливо. І з погляду адміністрування не бачу, навіщо робити диференційовані формулювання, якщо способи вирішення однакові (це спонтанні міркування, я звісно не досліджував історію і причини наших шаблонів). --AS 15:48, 26 травня 2021 (UTC)
Я вважаю, що читачеві слід повідомляти максимально точну інформацію, як щодо предмету статті, так і щодо її стану (написання). Тобто, якщо дописувачам відома інформація про конфлікт інтересів, то читачам теж слід про це повідомити. --Olvin (обговорення) 17:42, 26 травня 2021 (UTC)
  • Щодо «однакових способів вирішення». Виходячи зі свого досвіду, я маю деякий сумнів, що способи вирішення проблем будуть однаковими. Ну, тобто, якщо нічого не робити, то способи однакові, так ;-). А спробуйте розібратися з нейтральністю хоча б у двох-чотирьох статтях, і Ви відчуєте різницю. Скажімо, в англійській Вікіпедії працює окремий, досить великий проект, який відстежує конфлікти інтересів і намагається якось їх усувати. Шаблон про можливе замовчування винагороди за доробок (аналог нашого ПРБР) стоїть не в одній тисячі статей (тільки основного простору; а його ще й у чернетках ставлять). І повідомленням дописувача про розкриття винагороди справа ж не закінчується, він же й далі пише, виправляє, іноді конфліктує. Просування «потрібних» тез (наративів) у Вікіпедії дає великі репутаційні вигоди (або, відповідно, втрати), тож цим займаються. Звісно, в англійському розділі ця проблема стоїть найгостріше, бо великі (світові) гравці займаються просуванням перш за все там, і роблять це давно. В українській вікі проблема набула поширення нещодавно, гравці місцевого ринку не такі досвідчені та потужні (як і весь наш ринок). Але вони зрозуміли, що з цього можна мати зиск, зацікавилися, прийшли і досить швидко навчаються. --Olvin (обговорення) 19:29, 26 травня 2021 (UTC)
  • @Goo3:, поясните нам якими характеристиками статей та авторів Ви послуговуєтеся, щоб проставити шаблон ПРБР у статті? І як Ви відрізняєте ПРБР від звичайного рекламного стилю та нерозуміння новачками поняття енциклопедичний стиль та НТЗ у статтях?--Кучер Олексій (обговорення) 12:24, 22 травня 2021 (UTC)
    Редактор має один інтерес - об'єкт статті і максимум щось навколо. Весь внесок - виключно позитивне висвітлення об'єкту. --Goo3 (обговорення) 12:36, 22 травня 2021 (UTC)
    А як би Ви оцінили діяльність оцих двох користувачів: Knignik 2 і Kravchenko V? --Brunei (обговорення) 12:46, 22 травня 2021 (UTC)
  • Зрозуміло. Шаблон ставить будь-хто. На СО пояснювати нічого не потрібно. Тому прибирати цей шаблон, наскільки я розумію, може теж будь-хто із таким-сяким поясненням. Різниці у тому, хто ставить та знімає шаблон (тобто між адміністраторами чи щойноствореними користувачами) немає. Це такий проміжний висновок намалювався. --Asketbouncer (обговорення) 12:22, 25 травня 2021 (UTC)
  • @Olvin: Коли ви говорите "Рідше трапляється, коли дописувач просто вилучає критичні оцінки, наведені за незалежними джерелами (під приводом, що така інформація не потрібна, не наведена в статтях про конкурентів, спростована заперечується пов'язаними особами, завдає шкоди репутації, тощо). Характерні приклади:Обговорення:Moneyveo"... я помічаю що ви намагаєтеся цитувати мене в Обговорення:Moneyveo. Це дуже некоректно і не вірно з вашої сторони, адже саме ви використовуєте ОД, та поняття "грабіжницьке кредитування" якого просто не існує, це є характеристика компанії від вас, або характеристика від іншого користувача думку якого ви відстоюєте. Поняття "грабіжницьке кредитування" не використовується абсолютно ніде окрім однойменної статті на Вікіпедії, до якої ви постійно посилаєтеся. Я вам вже неодноразово пояснював чому такого поняття не існує в Обговорення:Moneyveo.
Тому попрошу даний приклад обговорення видалити, адже ви там самі порушуєте правила використовуючи ОД задля погіршення репутації компанії. Я Вас неодноразово просив надати джерела на відповідне визначення але ви добавляли лише характеристику різноманітних понять, серед яких жодного разу словосполучення "грабіжницьке кредитування" вжито не було. Тому звинувачення "Рідше трапляється, коли дописувач просто вилучає критичні оцінки, наведені за незалежними джерелами" - некоректне бо незалежних джерел немає і ви даєте не визначення компанії, а даєте свою власну характеристику без відповідних джерел; "не наведена в статтях про конкурентів" - це дійсно так, і якби це було критично і порушувало правила то ви мали би відстоювали правила та редагування не лише не одній сторінці одній компанії, а на всіх; "завдає шкоди репутації" це дійсно так, і це відбувається саме через вашу характеристику без АД, і у ВП:НТЗ вказано чому так не має бути.
Дякую, гарного дня --МоторнийПривид (обговорення) 11:45, 26 травня 2021 (UTC)
Не бачу нічого некоректного в тому, щоб навести посилання на обговорення статті. У тій статті колись було встановлено шаблон {{ПРБР}}, який тут обговорюється. Вас це не стосується, бо Ви одразу позначили свій доробок у статті як оплачуваний. --Olvin (обговорення) 15:06, 26 травня 2021 (UTC)

Оскільки для мене "ознаки платного редагування" лишаються незрозумілими, чи може хтось пересвідчитися, що в Категорія:Статті Вікіпедії з ознаками платного редагування є тільки статті з відповідними ознаками? --AS 13:04, 31 травня 2021 (UTC)

Іменування статей про іншомовні твори мистецтва

У 2016 році користувачем Piznajko було створено Рекомендації щодо іменування статей про іншомовні твори мистецтва. Кілька років ними послуговувались як дійсною настановою при перейменуванні статей, зокрема, про кінофільми. Під час одного з останніх перейменувань цей фактичний консенсус припинив існування. Оскільки не всі користувачі згодні з суттю рекомендацій, а самі вони, як з'ясувалось, не проходили через обговорення спільнотою, розпочинаю обговорення тут.--Nina Shenturk (обговорення) 11:36, 27 травня 2021 (UTC)

  •  За:
--Salween (обговорення) 11:41, 27 травня 2021 (UTC)
Хороша довідка. --Τǿλίκ 002 (обговорення) 12:09, 12 червня 2021 (UTC)
  •  Проти:
  •  Утримуюсь:

«Вікіпедія — не трибуна» пропозиція виправити недосконалість правила щодо «статті»

Прошу спільноту взяти участь у цьому обговоренні Вікіпедії:Чим не є Вікіпедія # «Вікіпедія — не трибуна» пропозиція виправити недосконалість правила щодо «статті». --Iskatelb (обговорення) 10:08, 13 червня 2021 (UTC)

Список ненадійних джерел та заміна одних джерел на інші

Хотілося б почути думку спільноти та знайти консенсус по питанню джерел.

  1. Зараз Вікіпедія:Список ненадійних джерел не є чинним правилом або настановою Вікіпедії. Хоча його можна спробувати прийняти за настанову.
  2. Обговорення Чорний список для неякісних ЗМІ Вікіпедія:Кнайпа_(політики)/Архів_53 було заархівовано без підсумку. Тобто консенсус так і знайшовся
  3. Бачу ось такі редагування ред. № 32655863 від Simpleusertester та ред. № 32680277 від Goo3 де одне джерело замінюють на інше, що не зовсім зрозуміло. Думка від Simpleusertester була, що дослідження ІМІ це факти, а не особиста думка. На моє запитання до Goo3 поки відповіді не було.
Основне питання, як бути з джерелами(саме ЗМІ)?. Наприклад Список ненадійних джерел більш менш зрозуміло. З іншого боку частина спільноти наприклад вважає, що ТСН вже не можна викоритовувати, з іншого боку по цьому питанню так і не досягнули консенсусу.
Звертаюсь до всіх, хто приймав участь в обговоренні @Submajstro, Aced, Yakudza, Kharkivian, Ollleksa та NickK:. Не всіх пропінгував, пропінгуйте. Дякую --GPV (обговорення) 07:36, 16 червня 2021 (UTC)
  • По сторінці Вікіпедія:Список ненадійних джерел було попереднє обговорення і є певний консенсус щодо її включення як настанови, але там справа зупинилась на технічній реалізації - з першого разу не вийшло. Пропонувалось, щоб ці джерела фільтр редагувань дозволяв додавати лише користувачам зі статусом патрульного/автопатрульного. По ТСН була пропозиція додати певні ЗМІ на підставі аналізу ІМІ подібного цьому. Як на мене, у них досить вибірковий огляд випадкових джерел, критерії якого лише частково корелюють з нашими ВП:АД. На сторінці Вікіпедія:Список ненадійних джерел наведено перелік інституцій по боротьбі з дезінформацією, якщо є ще якісь після обговорення можна додати. --yakudza 12:51, 16 червня 2021 (UTC)
  • По тому списку є консенсус, але можна провести обговорення, щоби зробити це правилом. Щодо включення ТСН до списку - необхідно проводити окреме обговорення. На мій погляд, аналітика ІМІ та ДМ - аргументи для доповнення списку. --Kharkivian (обг.) 21:46, 16 червня 2021 (UTC)
    @Kharkivian: ІМІ бачив. А що таке ДМ? --GPV (обговорення) 19:40, 17 червня 2021 (UTC)
    @Galkinletter: ДМ - Детектор медіа. --Kharkivian (обг.) 21:28, 17 червня 2021 (UTC)
..частина спільноти наприклад вважає, що ТСН вже не можна використовувати.. — цікаво яка частина і чому? Здається, нічого непристойного там не публікується. --Τǿλίκ 002 (обговорення) 20:48, 17 червня 2021 (UTC)
@Анатолій 2000: ТСН став публікувати новини у дуже жовтому стилі (тобто перебір навіть хайпу), телевізійників і сайт ловили на не блюренні жертв etc. Але це треба обговорювати окремо. --Kharkivian (обг.) 21:28, 17 червня 2021 (UTC)
Якщо дійсно було щось подібне треба розпочинати обговорення з обов'язковим наданням достовірних доказів. --Τǿλίκ 002 (обговорення) 21:29, 17 червня 2021 (UTC)
@Анатолій 2000: в квітні-травні багато чого пропустив. Але ось було [2] і завершилось без підсумку. Там не тільки ТСН, але й інші джерела. На мою думку потрібно обговорювати кожне джерело окремо. А Список робити або настановою, або правилом. Поки були лише обговорення. --GPV (обговорення) 05:51, 18 червня 2021 (UTC)
Я вважаю, що Список ненадійних джерел має стати правилом. Вже потім треба починати обговорення про ЗМІ, які не поширюють відверті фейки (як RT чи випадкові "Новоросія.Ру"), але все одно порушують журналістські стандарти і захищають інтереси свого власника. Дослідження ІМІ, які фінансуються USAID/Internews можуть служити базою (ЗМІ нижчі 80% мають потрапляти у список на 1-3 роки, потім їх включення в список обговорюється знову) --Simpleusertester (обговорення) 11:11, 18 червня 2021 (UTC)
Simpleusertester правилом чи настановою? --GPV (обговорення) 15:37, 23 червня 2021 (UTC)
Враховуючи, що справа нікуди не рухається, то можна і настанову (я підозрюю, що це простіше). Але в ідеалі це має бути правилом --Simpleusertester (обговорення) 11:36, 24 червня 2021 (UTC)

Категорія на кшталт "Фільми англійською мовою"

Зараз помітив, що у статті додають таку категорію. Який у цьому сенс? Чи є в нас якесь правило чи консенсус щодо цього? --Igor Yalovecky (обговорення) 16:17, 16 червня 2021 (UTC)

Див., будь ласка, ВП:Категорії: Категорії потрібні для організації статей в групи, які б полегшували орієнтацію в енциклопедії та дозволяли швидко знаходити потрібну інформацію, не користуючись пошуком або алфавітним покажчиком. Тобто категоризація — механізм навігації і встановлення співвідношень між статтями. --Τǿλίκ 002 (обговорення) 20:46, 17 червня 2021 (UTC)

Обмеження сторінок обговорення