Гологори

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гологори

Гологори неподалік від села Новосілки (Золочівський район)

49°42′ пн. ш. 25°00′ сх. д. / 49.700° пн. ш. 25.000° сх. д. / 49.700; 25.000Координати: 49°42′ пн. ш. 25°00′ сх. д. / 49.700° пн. ш. 25.000° сх. д. / 49.700; 25.000
Країна  Україна
Регіон Львівська область
Розташування Україна Україна
Львівська область
Перемишлянський район
Золочівський район
Система Гологоро-Кременецький кряж
Тип кряж
Висота 350-400 м (максимальна
гора Камула (471 м)
Гологори. Карта розташування: Україна
Гологори
Гологори
Гологори (Україна)
Мапа
CMNS: Гологори у Вікісховищі

Голого́ри — низькогірне пасмо на північному заході Подільської височини, частина Гологоро-Кременецького кряжу.

Пасмо розташоване у Львівській області, простягається від міста Бібрки (Перемишлянський район) до села Плугова (Золочівський район).

Довжина Гологорів 45 км, ширина — близько 10 км. Максимальні висоти зосереджені в західній та центральній частинах, найвища гора — Камула (471 м). Пасмо має асиметричну форму. На заході та південному заході межує з Опіллям (зокрема Львівським та Рогатинським), на півдні — з Перемишлянським низькогір'ям, на північному сході — з Вороняками, на півночі стрімкими схилами, заввишки до 150—200 м, обривається до Малого Полісся (зокрема Надбужанської котловини), що особливо чітко простежується вздовж автошляху Львів — Тернопіль (Н02) між селом Словітою та містом Золочевом.

Поверхню Гологорів розчленовують притоки Західного Бугу та Дністра, тобто, по їхньому хребту проходить Головний європейський вододіл.

Для Гологорів характерні долинно-балкові форми рельєфу. Пасмо складається з мергелів, пісковиків, пісків та вапняків, перекритих здебільшого лесоподібними суглинками. Поширені ерозійні процеси. У ландшафтній структурі Гологорів переважають крутосхили розчленованих пагорбів з сірими лісовими ґрунтами чи суглинками.

Усупереч своїй назві Гологори досить заліснені. Поширені грабово-букові ліси. Це район лісового і сільського господарства та рекреації.

Пам'ятки природи[ред. | ред. код]

Вершини[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]