Пес Патрон (марка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Пес Патрон»
Країна випуску Україна Україна
Дата випуску 1 вересня 2022
Видавець Укрпошта
Автор Олександр Нікітюк, світлина М. Ільєва та з архіву ДСНС України
Номінал F[Ком 1]
Формат (мм) 30×30 (F)
Тираж (екз.) 1 000 000 (F)
Кількість зчіпок у кожному аркуші 8

«Пес Патрон» — українська поштова марка, випущена 1 вересня 2022 року на знак вшанування улюбленцю дорослих і дітей, талісмана українських рятувальників — пса джек-рассел-тер'єра Патрона. Це перша благодійна поштова марка України, випущена з додатковим номіналом — 8 грн. Зібрані в такий спосіб Укрпоштою благодійні внески будуть використані для придбання машини механізованого розмінування та надання допомоги притулкам для тварин. Номінальна вартість кожної марки F 23 грн. + 64 грн. благодійного внеску за аркуш з 8 марок[2]. До поштового випуску також входять картка і два варіанти конверта «Пес Патрон». Наклад марки — 1 млн екземплярів.

Історія[ред. | ред. код]

Марку присвячено псу Патрону, який з початку російського вторгнення в Україну став справжнім улюбленцем дорослих і дітей, своєрідним талісманом українських рятувальників. Цей дворічний джек-рассел-тер'єр служить у команді піротехніків Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Окрім участі в розміновуваннях, Патрон присутній на пресконференціях, зустрічах з лідерами іноземних держав, а також відвідує дітей у лікарнях.

Презентація[ред. | ред. код]

Презентація марки «пес Патрон» у Ірпені

«Укрпошта» випустила марку «Пес Патрон» 30 серпня 2022 року. Ці благодійні марки почали продавати 1 вересня. Президент України Володимир Зеленський взяв участь в урочистому погашенні нової марки від Укрпошти «Пес Патрон». Також тут був присутній головний герой марки. Самі марки можна придбати у відділеннях «Укрпошти» та онлайн. За інформацією генерального директора «Укрпошти» Ігора Смілянського, завдяки продажу марки планується зібрати понад 1 мільйон євро на машину для розмінування Armtrac 400, щоб швидко розміновувати великі території в Україні. Крім того, решта коштів піде на підтримку притулків для тварин[3][4][5].

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. Літерний номінал «F» відповідає тарифу на пересилання рекомендованого листа масою до 50 г у межах України (станом на квітень 2022 року — 23,00 грн.[1]))

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вартість літерних поштових марок. КМД УДППЗ «Укрпошта». pm.ukrposhta.ua. Процитовано 1 вересня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Аркуш на самоклейному папері «Пес Патрон». Укрпошта. 1 вересня 2022. Процитовано 1 вересня 2022.
  3. Зеленський з Патроном погасили нову марку: фото. https://gazeta.ua (укр.). 1 вересня 2022. Процитовано 1 вересня 2022.
  4. Олена Богданьок, Каріна Бугайченко (1 вересня 2022). "Укрпошта" почала продавати благодійні марки "Пес Патрон". Суспільне Новини (укр.). Процитовано 1 вересня 2022.
  5. Петровський, Дмитро (1 вересня 2022). "Укрпошта" випускає першу благодійну марку "Пес Патрон": який вигляд вона матиме (фото). УНІАН (укр.). Процитовано 1 вересня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]