Репарації з Росії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Репарації з Росії після російсько-української війни — повне або часткове відшкодування (за мирним договором або іншими міжнародними актами) Росією збитків, заподіяних Україні внаслідок анексії Криму, війни на сході України та російського вторгнення в Україну. Про це заявив 3 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський.

Історія питання[ред. | ред. код]

Питання про виплату компенсацій Росією збитків, заподіяних Україні внаслідок анексії Криму та розпочатої 2014 року війни на Донбасі обговорюється від самого початку. Зокрема, у листопаді 2019 року міністр інфраструктури Владислав Криклій відзначив, що Росія буде змушена виплатити Україні репарації за військову агресію на Донбасі[1].

Росія постійно відкидає можливість обговорення цього питання. Прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков, реагуючи на заяву Криклія, назвав цю ідею «невдалою», пропонуючи не забувати, «де знаходиться Донбас» та «хто розпочав війну на Донбасі»[2].

Уперше офіційно на державному рівні Україні питання було закріплено у червні 2021 року, у прийнятій Кабінетом міністрів України Стратегії зовнішньополітичної діяльності України. Документ передбачає, що Україна у своїй зовнішній політиці на російському напрямку буде домагатися припинення збройного конфлікту і повернення тимчасово окупованих територій[3].

"Очевидними умовами перегляду відносин з Російською Федерацією і переходу від конфронтації до "мирного співіснування" повинні бути припинення РФ агресії проти України і повернення тимчасово окупованих територій, здійснення компенсації та інших форм репарації за шкоду, заподіяну України внаслідок тимчасової окупації територій, відмова Російської Федерації від практики втручання у внутрішні справи України "

Уривок з Стратегії зовнішньополітичної діяльності України

Президент України Володимир Зеленський 3 березня 2022 року ще під час ведення бойових дій, у ході виплат репарацій та контрибуцій Російська Федерація відновить Україні всю понівечену інфраструктуру.

"Ми відновимо кожний будинок, кожну вулицю, кожне місто. І говоримо Росії: вчіть слова "репарації" та "контрибуції". Ви відшкодуєте усе, що зробили проти України. В повному обсязі. А тих, хто загинув – ми не забудемо, - заявив Президент України Володимир Зеленський[4].

14 листопада 2022року Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про репарації Україні за війну Росії. За резолюцію проголосували 94 країни.Проти резолюції висловилися 14 країн: Багами, Білорусь, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, Росія, Сирія, Центрально-Африканська Республіка та Зімбабве.[5]

Розмір збитків[ред. | ред. код]

За інформацією голови Комітету економістів України Андрія Новака з початком російської агресії Україна втратила до 20 % ВВП одномоментно. Так, ВВП 2013 року становив 183 мільярди доларів. Відповідно, з того часу держава щороку недоотримує до 4 мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій[2].

Причому, загальна сума збитків буде значно більшою. Адже вона включає збитки від руйнування інфраструктури і її можна буде порахувати лише після деокупації всієї території України.

МВФ вважає, що окрім людських жертв, економічні збитки для України вже значні. Країна зіткнеться із значними витратами на відновлення та реконструкцію інфраструктури, зруйнованої під час війни: морські порти та аеропорти закриті та пошкоджені, зруйновано багато шляхів та мостів. Хоча дуже складно оцінити потреби у фінансуванні саме на цьому етапі"[6].

За даними KSE, отриманими від волонтерів, станом на 10 березня 2022 року пошкоджено або повністю зруйновано щонайменше 200 освітніх закладів, 30 закладів охорони здоров’я, 8 церков, 1 600 житлових будинків, 19 адміністративних будівель, 23 заводи та їх склади, 12 аеропортів, 5 ТЕС та ГЕС. Крім того, зруйновано або виведено з ладу понад 15 тис км автомобільних доріг, 5 тис км залізничних шляхів, 350 мостів. В Україні запустили проєкт "Росія заплатить", який збирає дані про зруйновані окупантами об’єкти. Дані використають у міжнародних судах проти Росії для відшкодування.

Вартість пошкоджених або зруйнованих об’єктів, за попередньою оцінкою KSE, у випадку їх повного руйнування може становити до 1,5 трлн грн або 54,3 млрд дол.[7]

Реєстр пошкодженого та знищеного майна[ред. | ред. код]

В Україні презентували Реєстр пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій майна.[8]

Українців просять подавати заяви про пошкоджене майно в «Дії», щоб ця інформація зʼявилася в реєстрі й можна було розраховувати на компенсацію.

Алгоритм дій такий:

  • подати повідомлення про пошкоджене чи зруйноване майно на порталі або в застосунку «Дія»;
  • отримати повідомлення про те, що акт обстеження майна склала комісія, створена органом самоврядування чи ВЦА;
  • очікувати внесення інформації про обстеження в Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна ОМС або ВЦА;
  • очікувати компенсації.[9]

За даними Мінцифри, українці подали вже понад 256 тисяч заяв про пошкоджене або знищене майно в «Дії». Тепер уся ця інформація буде в реєстрі. Ця цифра не враховує зруйновану інфраструктуру й промислові об’єкти.[10]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Криклій пояснив, як Україна змусить Росію виплатити репарації. Прямий (укр.). 4 листопада 2019. Процитовано 2 березня 2022.
  2. а б Солонина, Євген (21 листопада 2019). Операція «Репарація». Радіо Свобода (укр.). Процитовано 2 березня 2022.
  3. Україна має намір вимагати репарації від Росії. РБК-Україна (укр.). 9 червня 2021. Процитовано 3 березня 2022.
  4. Мазуренко, Альона (3 березня 2022). Зеленський закликав росіян вчити слово "репарація". Українська правда (укр.). Процитовано 3 березня 2022.
  5. Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про репарації Україні за війну Росії. Главком | Glavcom (укр.). 14 листопада 2022. Процитовано 16 листопада 2022.
  6. МВФ: Важко оцінити, скільки коштів знадобиться Україні на відновлення. Економічна правда (укр.). 3 березня 2022. Процитовано 3 березня 2022.
  7. Шкода на 1,5 трильйона: в Україні запустили сайт для збору даних про збитки від росіян. Економічна правда (укр.). 10 березня 2022. Процитовано 10 березня 2022.
  8. Мінцифра. Telegram. Процитовано 18 грудня 2022.
  9. Грошова компенсація за зруйноване житло внаслідок збройної агресії РФ - Гід онлайн Дія. guide.diia.gov.ua (uk-UA) . Процитовано 18 грудня 2022.
  10. В Україні презентували Реєстр пошкодженого та знищеного майна. The Village Україна. 26 серпня 2022. Процитовано 18 грудня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]