Вибух на Кримському мосту (2022)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вибух на Кримському мосту
Тип транспортна катастрофа
Причина вибух вантажівки[1]
Країна
Україна Україна

під окупацією Росія Росії

Місце Автономна Республіка Крим,(під окупаційною Республікою Крим) Кримський міст
Автономна Республіка Крим
Дата 8 жовтня 2022
06:07 (UTC+2)
Загиблих 3 особи[2]
Географічні координати 45°18′04″ пн. ш. 36°30′45″ сх. д. / 45.301111111138887111° пн. ш. 36.5125000000277780° сх. д. / 45.301111111138887111; 36.5125000000277780

Вибух на Кримському мосту — надзвичайна подія, що сталася вранці 8 жовтня 2022 року в ході російського вторгнення в Україну. Внаслідок вибуху вантажівки обвалилися дві напівсекції автомобільної частини мосту та пошкоджено залізничну колію.

Передумови[ред. | ред. код]

Міст, що з'єднує український Кримський півострів і російський Таманський півострів, почали будувати у лютому 2016 року, після російської окупації та анексії півострова[3]. Окупаційна влада назвала будівництво мосту «історичною місією», одним із ключових завдань для «остаточного об'єднання Криму з Росією»[4]. У травні 2018 року відкритий для руху автомобільний міст, у грудні 2019 року — залізничний міст, з відкриттям регулярного руху поїздів[5].

З початком російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року міст використовується для постачання збройних сил Росії на південному театрі воєнних дій російсько-української війни[6].

Українські чиновники та військові неодноразово заявляли про намір знищити Кримський міст, називаючи його законною військовою ціллю[7]. У серпні 2022 року радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк в інтерв'ю газеті «Ґардіан» заявив: «Це незаконне будівництво і головні ворота для постачання російської армії в Криму. Такі об'єкти мають бути зруйновані»[8]. Генерал-майор Збройних сил України Дмитро Марченко заявив, що міст стане «ціллю номер один», щойно Україна отримає потрібну зброю[9].

Перебіг подій[ред. | ред. код]

8 жовтня 2022 року, о 06:07 (UTC+3), на автомобільній частині Кримського моста поблизу Таманського півострова вибухнула вантажівка. Вибухом знищені два прольоти дорожнього покриття моста. На залізничній гілці зайнялися сім цистерн з пальним, полум'ям був охоплений вантажний поїзд[10][11].

Кримський міст був важливою частиною транспортних комунікацій між Росією та анексованим Кримом. Рух мостом було призупинено, але 5 травня 2023 року РФ заявила, що повністю відновила зруйновану частину моста[12]. Продаж квитків на автобусні та залізничні рейси з Кримом призупинено, а заплановані — скасовані[13]. Ввечері неушкодженою половиною моста було частково відкрито рух для автотранспорту та автобусів[14].

8 липня 2023 року (на 500 день війни) заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр підтвердила, що це Українські війська завдали атаки по мосту.[15][16]

Реакція[ред. | ред. код]

Україна[ред. | ред. код]

Радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк назвав вибух лише початком: «Крим, міст, початок. Все незаконне має бути зруйноване, все вкрадене — повернуто Україні, все російське окупаційне — вигнано»[17].

Черга вантажівок біля Керченської протоки після вибуху (жовтень 2022 року)

У Міністерстві оборони України руйнування Кримського мосту порівняли зі знищенням крейсера «Москва» і запитали: «Ракетний крейсер „Москва“ та Керченський міст — два сумнозвісні символи російської влади в українському Криму — потонули. Що далі, росіяни?»[18].

Голова РНБО Олексій Данілов опублікував у соцмережі відео палаючого мосту поряд із відео, на якому Мерилін Монро співає «Happy Birthday, Mr. President» (укр. З днем народження, пане Президенте) для Джона Кеннеді[19]. Вибух стався наступного дня після дня народження президента Росії Володимира Путіна[20].

Президент України Володимир Зеленський під час нічного звернення зазначив: «Сьогодні на території нашої держави був непоганий і здебільшого сонячний день. На жаль, у Криму було хмарно. Хоча й теж тепло»[21].

Росія[ред. | ред. код]

Керівник російської окупаційної влади Володимир Константинов звинуватив у вибуху «українських вандалів»[22]. Представниця МЗС РФ Марія Захарова звинуватила «київський режим» у тероризмі, а депутат держдуми Андрій Гурулєв зауважив, що «на війні й таке буває»[23]. Провідні російські пропагандисти Ольга Скабєєва, Маргарита Симоньян та Антон Красовський в один голос закликали керівництво країни дати жорстку відповідь на руйнування моста[24].

Так званий самопроголошений «голова Ради міністрів Криму» Сергій Аксьонов зазначив, що продовольства і палива на окупованому півострові достатньо: «Ситуація керована — неприємно, але не смертельно». Він також висловив бажання помститися[25].

10 жовтня 2022 року президент Росії Володимир Путін заявив: «… сумнівів немає. Це теракт, спрямований на руйнування критично важливої цивільної інфраструктури Російської Федерації. І автори, виконавці, замовники — спецслужби України»[26].

Міжнародна спільнота[ред. | ред. код]

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу привітав українські спецслужби з успішною операцією, допускаючи спланований підрив мосту саме на ювілей Путіна[27]. З ним погодився польський політик, депутат Європарламенту Роберт Бедронь, який назвав руйнування мосту «бальзамом на серце»[24].

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь[en] пожартував у дописі в Facebook про те, що вибухи спричинили занадто багато свічок на торті до дня народження Путіна[28].

Розслідування[ред. | ред. код]

За наказом Путіна було створено спеціальну комісію для розслідування обставин вибуху, до якої увійшли представники МНС, Мінтранспорту, ФСБ, МВС та Росгвардії[29]. Слідчий комітет відкрив кримінальне провадження за фактом вибуху[30]. Представники спецслужб звернули увагу на роботу чергової зміни, яка пропустила вантажівку з вибухівкою, попри встановлені на в'їзді до мосту комплекси для догляду підозрілого вантажу[1].

За повідомленням слідчого комітету, внаслідок вибуху загинуло троє осіб, ймовірно, пасажири автівки, що знаходилась поруч із вантажівкою[31].

11 жовтня 2022 року, за повідомленням російських ЗМІ стало відомо, що жертвами вибуху стали суддя московського арбітражного суду 42-річний Сергій Маслов[32] та 26-річний уродженець Євпаторії Гліб Оргеткін, який мешкав у Москві та працював фітнес-тренером. Судді належав «Каділлак», який вранці 8 жовтня опинився в епіцентрі вибуху. Крім нього й Оргеткіна в машині знаходилися знайомі судді — сімейна пара із Санкт-Петербурга: 53-річний Едуард Чучакін і 33-річна Зоя Сафронова, вони працювали гідами із Санкт-Петербурга[33].

Коментуючи загибель росіян, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров констатував, що з ними нічого б не сталося, якби вони не захотіли відвідати тимчасово окупований Росією Крим. 11 жовтня 2022 року в мережі озвучили ще одну версію вибуху на мосту через Керченську протоку. Показово, що в ній йдеться не про «український» слід, а про «російський». Розглядється версія замовного вбивства судді Арбітражного суду Москви Сергія Маслова, який розглядав «гучні» справи та справи на величезні суми, смерть якого три дні потому після вибуху ретельно замовчували, оскільки суддя мав право недоторканності, що ненадавало право на детальний огляд автомобіля при перетині мосту[34]. Але спецслужби РФ першочергово намагалися з'ясувати, як вантажівка з вибухівкою змогла в'їхати на Кримський міст, адже на в'їзді стоять стаціонарні інспекційно-доглядові радіотехнічні комплекси СТ-6035, які здатні виявляти наркотики, вибухівку та хімічні речовини через 60 діб після останнього контакту[35].

14 жовтня 2022 року в Сімферополі суд відправив до СІЗО п'ятьох фігурантів кримінальної справи. На той час слідство мало дані про те, що до вибуху можуть бути причетні щонайменше 12 осіб. 15 жовтня в Москві суд відправив у СІЗО ще трьох росіян. Їм пред'явлено звинувачення в скоєнні терористичного акту[36]. Один із них сам звернувся до ФСБ, щоб допомогти слідству[37].

21 квітня 2023 року Лефортовський суд Москви, заочно звинуватив головного очільника ГУР Кирила Буданова в організації терористичного співтовариства, незаконному обігу зброї та тероризмі (ч. 1 ст. 205.4, ч. 1 ст. 30 і п. "а" ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 222, ч. 3 ст. 222.1 КК РФ, ч. 3 ст. 222 КК РФ, 3 ст. 222.1 КК РФ.[38].

Значення[ред. | ред. код]

Поштова марка України «Знову Кримський міст!» (жовтень 2022 року)

Важливим став символічний характер руйнування для кремлівської влади. Відкриття мосту 2018 року вважалось одним з найбільших досягнень Путіна. Після російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року споруда була одним з найзахищеніших об'єктів[39]. Очікувалося, що руйнування Кримського мосту призведе до посилення проблем із постачанням російських військ у тимчасово окупованому Криму, а також у південній частині Україні. Окрім цього, із закриттям мосту місцевим жителям стає важче покинути Крим, хоча залишаються інші способи, включаючи порти. Аналітики відзначають, що міст було частково зруйновано наступного дня після 70-річчя президента країни-загарбника, на тлі поразок російської армії. До того ж за тиждень до вибуху було підписано указ про російську анексію чотирьох українських областей, після чого Росія продовжила погрожувати Україні ядерною зброєю в разі атаки на об'єкти на «власній» території[40].

Відповідальність за руйнування[ред. | ред. код]

24 листопада 2023 року телеканал 1+1 випустив спецпроект "Кримський міст на біс. СБУ. Спецоперації перемоги. Фільм 1"[41] в якому представники СБУ повідомили, як саме була виконана операція з підриву мосту.[42][43]

У культурі[ред. | ред. код]

Дизайн поштової марки «Вибух Кримського мостуї», випущеної українським урядом 11 жовтня 2022 року

Директор Укрпошти Ігор Смілянський анонсував вихід нової марки, присвяченої святковій події[18].

Див.також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Росіяни не можуть зрозуміти, як вантажівка з вибухівкою заїхала на Кримський міст. ТСН.ua (укр.). 8 жовтня 2022. Процитовано 8 жовтня 2022.
  2. Вікторія Коломієць (8 жовтня 2022). У рф заявили, що внаслідок вибуху на Кримському мосту загинули троє людей. hromadske.ua (укр.). Громадське телебачення. Процитовано 8 жовтня 2022.
  3. Путин за рулем КАМАЗа открыл Крымский мост. Главные факты о проекте [Путін за кермом КАМАЗа відкрив Кримський міст. Головні факти про проєкт]. BBC News Russian (рос.). 15 травня 2018. Процитовано 9 жовтня 2022.
  4. Світлана Дорош (15 травня 2018). Кримський міст Путіна і його підводні течії. BBC News Україна (укр.). Процитовано 9 жовтня 2022.
  5. Сергій Ромашенко (23 грудня 2019). По Крымскому мосту открылось движение поездов [По Кримському мосту відкрито рух поїздів]. Deutsche Welle (рос.). Процитовано 9 жовтня 2022.
  6. Кримський міст частково обвалився після вибуху (укр.). BBC News Україна. 8 жовтня 2022. Процитовано 9 жовтня 2022.
  7. Марк Сантора (19 серпня 2022). A bridge to Crimea is a vital Russian link, and a potential Ukrainian target [Міст до Криму є життєво важливою ланкою для Росії та потенційною ціллю для України]. Нью-Йорк таймс (англ.). Процитовано 9 жовтня 2022.
  8. Ден Саббаг; Люк Гардінг (16 серпня 2022). Ukraine aiming to create chaos within Russian forces, Zelenskiy adviser says [Україна прагне створити хаос у російських військах, — радник Зеленського]. Ґардіан (англ.). Процитовано 9 жовтня 2022.
  9. Керченський міст є військовою ціллю номер один — генерал Марченко. УНІАН (укр.). УНІАН. 15 червня 2022. Процитовано 9 жовтня 2022.
  10. У росії озвучили свою причину вибуху на Кримському мосту. Слово і Діло. Процитовано 9 жовтня 2022.
  11. Новини України: На кримському мосту пожежа та руйнування конструкцій. Гал-інфо.
  12. Ritchie, Hannah (8 жовтня 2022). Massive explosion cripples Crimea's Kerch bridge, Russian officials say. CNN (англ.). Процитовано 8 жовтня 2022.
  13. Автобусні та залізничні рейси між окупованим Кримом та РФ скасовано. Продаж квитків припинено. Цензор.НЕТ. Процитовано 9 жовтня 2022.
  14. Катерина Тищенко (8 жовтня 2022). Окупанти відновлюють рух Кримським мостом, люди розбирають продукти. pravda.com.ua. Українська правда. Процитовано 8 жовтня 2022.
  15. У Міноборони відкрито визнали: Україна підірвала Кримський міст, щоб зламати логістику РФ. LIGA (укр.). 8 липня 2023. Процитовано 9 липня 2023.
  16. Україна вдарила по Кримському мосту восени 2022 року: визнання Міноборони. glavred.net (укр.). Процитовано 9 липня 2023.
  17. «Крим, міст, початок»: в ОПУ прокоментували пожежу на Кримському мосту. Слово і Діло. Процитовано 8 жовтня 2022.
  18. а б Кримський міст: Міноборони України та голова «Укрпошти» потролили росіян. www.dsnews.ua. 8 жовтня 2022. Процитовано 8 жовтня 2022.
  19. Макс Гундер; Джонатан Лендей (8 жовтня 2022). Blast damages Crimea bridge central to Russia war effort. Рейтер (англ.). Процитовано 8 жовтня 2022.
  20. Why is the Kerch Bridge important for Russia and Ukraine? (Deutsche Welle) (англ.)
  21. «Сьогодні був непоганий сонячний день». Зеленський у зверненні згадав про Крим. BBC News Україна. 8 жовтня 2022. Процитовано 10 жовтня 2022.
  22. Катерина Шварц. Обвалення Кримського мосту: окупанти звинуватили у вибуху українців. unian.net (укр.). УНІАН. Процитовано 8 жовтня 2022.
  23. Петренко, Роман. “І?”: російська влада і пропагандисти реагують на руйнування Кримського мосту. Українська правда (укр.). Процитовано 8 жовтня 2022.
  24. а б Взрыв на Крымском мосту. Что о нем говорят в России и Украине. Первые реакции. Meduza (рос.). Процитовано 8 жовтня 2022.
  25. Мерлін Томас (8 жовтня 2022). Crimea bridge: Russia ramps up security after blast [Кримський міст: Росія посилює охорону після вибуху]. BBC (англ.). Процитовано 10 жовтня 2022.
  26. Ольга Дем'янчук (9 жовтня 2022). Путін зробив заяву про вибух на Кримському мосту. korrespondent.net (укр.). Корреспондент. Процитовано 10 жовтня 2022.
  27. Глава МЗС Естонії привітав «українські спецслужби» з вибухом на Керченського мосту. Еспресо.ТВ. Процитовано 8 жовтня 2022.
  28. Ярослав Надь[en] (8 жовтня 2022). Keď si praješ na 70. narodeniny tortu 🎂 a kuchár to preženie so sviečkami 🤷🏼‍♂️🤦🏼‍♂️ Enjoy, Mr. Putler! 😜 [Коли ви хочете торт 🎂 на своє 70-річчя а шеф-кухар перестарається зі свічками 🤷🏼‍♂️🤦🏼‍♂️ Насолоджуйтесь, містере Путлере! 😜]. Facebook. Процитовано 10 жовтня 2022.
  29. Путин созвал правительственную комиссию из-за взрыва на Крымском мосту, — Песков. ФОКУС (рос.). 8 жовтня 2022. Процитовано 8 жовтня 2022.
  30. Вибух на Кримському мосту: в Росії відкрили кримінальне провадження. ТСН.ua (укр.). 8 жовтня 2022. Процитовано 8 жовтня 2022.
  31. Вибух на Кримському мосту: Загинули щонайменше троє осіб. novosti.dn.ua (ua) . Процитовано 8 жовтня 2022.
  32. Під час вибуху на Кримському мосту загинув суддя Арбітражного суду москви. i-us.tv. 11 жовтня 2022.
  33. Один кримчанин, решта — росіяни: в рф встановили особи всіх загиблих на Кримському мосту. focus.ua. 11 жовтня 2022.
  34. В росії з'явилася нова версія вибуху на Кримському мості: до чого тут Кадиров?. fakty.ua. 11 жовтня 2022.
  35. Росіяни не можуть зрозуміти, як вантажівка з вибухівкою заїхала на Кримський міст. focus.ua. 8 жовтня 2022.
  36. Суд в Москве арестовал троих россиян по делу о взрыве на Крымском мосту. Новая газета. Европа. 10 грудня 2159. Процитовано 23 квітня 2023.
  37. Петербуржец Олег Антипов хотел помочь следствию по делу о подрыве Крымского моста. Но его самого посадили в СИЗО Как так вышло? «Медуза» поговорила с его женой. Meduza (рос.). Процитовано 23 квітня 2023.
  38. Буданова заочно арештували в РФ: хочуть оголосити в міжнародний розшук. Українська правда (укр.). Процитовано 23 квітня 2023.
  39. Знищити Кримський міст: як він захищений, наскільки це потрібно і що дасть. defence-ua.com (укр.). Defense Express. 10 липня 2022. Процитовано 8 жовтня 2022.
  40. Beaumont, Peter (8 жовтня 2022). Impact of Kerch bridge blast will be felt all the way to the Kremlin. The Guardian (англ.). Процитовано 8 жовтня 2022.
  41. Кримський міст на біс. СБУ. Спецоперації перемоги. Фільм 1 (uk-UA) , процитовано 25 листопада 2023
  42. «Кримський міст на біс»: СБУ розповість про резонансні спецоперації, які змінили хід війни. LB.ua. 23 листопада 2023. Процитовано 25 листопада 2023.
  43. «Вироби Ілона Маска». В СБУ пояснили, чому вирішили не використовувати Stralink в атаках на Кримській міст. nv.ua (укр.). Процитовано 25 листопада 2023.

Посилання[ред. | ред. код]