Операція «Синиця»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Російське вторгнення в Україну (з 2022)
Операція «Синиця»
Дата: 9 серпня 2023
Місце: Полтава, Харківська область
Результат: Гелікоптер та пілот успішно дістались України
Сторони
ГУР МО ВПС РФ
Командувачі
Кирило Буданов Сергій Суровікін
Втрати
Мі-8: 1 шт
члени екіпажу: 2 загиблих та 1 втікач

Операція «Синиця»— операція ГУР МО з перельоту російського військово-транспортного гелікоптера Мі-8 з екіпажем до України.

23 серпня з'явилася перша інформація щодо російського гелікоптера Мі-8, який приземлився на контрольованій Україною території[1]. Пізніше було оприлюднено трохи подробиць та кодове ім'я операції — «Синиця».

3 вересня з'явилося коротке відео з подробицями операції[2]. 4 вересня ГУР випустило документальний фільм «Збиті літаки Росії» з деталями операції[3].

Передісторія[ред. | ред. код]

Зі слів 28-літнього пілота, капітана Максима Германовича Кузьмінова, після початку повномасштабного вторгнення Росії до України він почав порівнювати різні джерела інформації, а в грудні 2022 року вирішив не брати участь у війні проти України[4][5].

Поштовхом стало повне розуміння всього, що відбувається. Я розумів, що ця війна — це жорстокий злочин і вирішив, що не буду брати в ньому участі. В Росії у мене залишився власний літак, хороша зарплата, дві квартири, майже пенсія. Зараз для мене це не важливо. Головне — не воювати проти України.

Максим шукати варіанти дій, у березні 2022 року зв'язався з представниками ГУР через канал «Хочу жить». Відтоді представники розвідки були постійно на зв'язку з Максимом та шукали вдалого моменту для операції. Мати Максима тим часом виїхала з РФ. Максим зв'язався з ГУР МО України й тривалий час вів листування.

Українські агенти не нав'язували рішення, це рішення було моє, мене ніхто не примушував. Десь півроку ми будували маршрути, думали, як краще і безпечніше все організувати.

Історія[ред. | ред. код]

Планування операції тривало півроку, її результатом став переліт 9 серпня на підконтрольну Україні територію вертольота Мі-8АМТШ з бортовим номером 62[6][7]. Пілотом був 28-річний Кузьмінов Максим Германович (19.06.1995), який служив у 319-му окремому вертольотному полку (в/ч 13984) з пунктом постійної дислокації на аеродромі Чернігівка в Приморському краї Росії[4].

О 16:30 борт піднявся з аеродрому «Курск», у районі Шебекіна летів на наднизькій висоті у режимі радіомовчання. Під час перетину кордону по вертольоту відкрили вогонь зі стрілецької зброї, на думку Максима, це були росіяни. Під час атаки Кузьмінова було поранено в ногу. Він пролетів 20 кілометрів від кордону та приземлився в узгодженому місці.

Я хлопців заспокоював, казав, що все добре, тут живуть хороші люди, усе в нас буде чудово. Але вони почали боятися, якось трохи агресивно себе поводити, і вибігли з вертольота в бік кордону.

Двоє членів екіпажу Максима по вертольоту в процесі операції були ліквідовані[8]. З Максимом на борту були борттехнік Микита Кір'янов і штурман Хушбахт Турсунов[9]. Екіпаж до останнього моменту не знав, що відбувалося.

Змогли знайти правильний підхід до пілота, вивезти непомітно всю (його) родину, і, зрештою, створити такі умови, щоб він зміг перегнати це повітряне судно з екіпажем, який не знав, що відбувається. Коли вони зрозуміли, де сіли, то спробували втекти. На жаль, вони були знищені. Хотілося б узяти живими, але маємо що маємо

— Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов

Коли офіційно Україна закликає росіян переходити на наш бік разом із технікою — це ж не пропаганда. Це ж не брехня. Це правда. І ось ми бачимо наочно реалізацію цього проєкту. Звичайно, увесь комплекс заходів абсолютно різноманітних вжитий для того, щоб пересвідчитися, що мова йде не про ворожу гру, не про контргру, а про реалізацію нашої операції та про справжні наміри пілота з того боку

— Заступник ГУР Андрій Юсов

У фільмі було розказано про паралель з операцією «Діамант», яку провів 1966 року ізраїльський Моссад, переконавши іракського пілота викрасти на той момент найсучасніший радянський МіГ-21[7].

Результат[ред. | ред. код]

Максим Кузьмінов та представники розвідники України Андій Юсов та Артем Шевченко на пресконференсії 9.09.2023

Гелікоптер Мі-8АМТШ (2016 року випуску) залишився цілим і поповнив склад українського авіафлоту після детального вивчення обладнання. Вертоліт також перевозив деталі до бойових винищувачів Су-30СМ та СУ-35[10]. а також секретну документацію[11].

Представник ГУР МО України Андрій Юсов нагадав, що згідно із Законом України «Про встановлення винагород за добровільно передану ЗСУ придатну для застосування бойову техніку держави-агресора» (від 1 квітня 2022 року № 2172-IX)[12], Україна виплатить пілоту грошову компенсацію (у розмірі $500 тис. у гривнях), гарантує безпеку йому і членам його сім'ї, а також надасть право вибору щодо подальшого місця проживання і роботи[13][10].

Кирило Буданов заявив, що така операція була «першою вдалою за всю історію України» і висловив сподівання на можливість масштабування таких операцій у майбутньому[14].

Вбивство Кузьмінова[ред. | ред. код]

Вранці 13 лютого білий Hyundai Tucson заїхав у гараж під багатоквартирним будинком Кузьмінова і припаркувався на порожньому місці між ліфтами, якими користуються мешканці, і пандусом, що веде на вулицю. За словами старшого офіцера Цивільної гвардії, двоє чоловіків чекали там кілька годин.

Близько 16:20 Кузьмінов заїхав у гараж, припаркувався і почав йти до ліфтів. Коли він проходив перед білим "Хюндаєм", двоє нападників вийшли з авто, покликали Кузьмінова і відкрили вогонь. Незважаючи на те, що в нього влучили шість куль, Кузьмінов встиг пробігти невелику відстань, перш ніж впав на пандус.

Двоє вбивць повернулися в машину і переїхали тіло Кузьмінова, а потім поїхали геть. Спалений автомобіль був знайдений за кілька миль від місця злочину. Фахівцям знадобився тиждень, щоб визначити марку і модель автомобіля і встановити, що він був викрадений за два дні до вбивства в місті Мурсія, розташованому приблизно за годину їзди.

Спеціальний підрозділ Цивільної гвардії проводить розслідування в умовах суворої секретності. Влада публічно не підтвердила, що Кузьмінов був убитий.

Високопосадовець Цивільної гвардії розповів, що в Іспанії Кузьмінов вів "нерозбірливе життя", відвідував бари, популярні серед російської та української публіки, проїдаючи гроші, отримані від української держави. Він пересувався містом Вільяхойоса на чорному Мерседесі S-класу.[15]

19 лютого 2024 року стало відомо, що пілота Максима Кузьмінова було вбито 13 лютого 2024 року в іспанському муніципалітеті Вільяхойоса, він отримав 12 кульових поранень.[16] За іншою версією він отримав 5 кульових отвірів та переїзд автівкою.[17][18]

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що пропозиція України полягала в тому, щоби Кузьмінов лишався в Україні де він мав би бути під захистом..[19]

Директор Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін назвав Кузьмінова зрадником.[20][21]

Див. також[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
ПИЛОТ МИ-8, КАПИТАН, пригнал вертолет для ГУР МО Украины СПЕЦОПЕРАЦИЯ ВЕКА на YouTube
НОВІ ДЕТАЛІ найуспішнішої спецоперації ГУР "Синиця" Як усе відбувалось розповів пілот МІ8 Кузьмінов на YouTube
Історія спецоперації ГУР під кодовою назвою "СИНИЦЯ" - Андрій Юсов на YouTube

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Російський вертоліт Мі-8 перелетів в Україну. wing.com.ua. Архів оригіналу за 4 вересня 2023. Процитовано 4 вересня 2023.
  2. Спецоперація «Синиця»: у ГУР МОУ презентували документальний фільм про захоплення російського вертольота. armyinform.com.ua. Архів оригіналу за 4 вересня 2023. Процитовано 4 вересня 2023.
  3. “Збиті льотчики росії” (укр.), процитовано 5 вересня 2023
  4. а б Операція ГУР «Синиця» вже допомагає протидіяти загрозам з боку авіації ворога. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 6 вересня 2023.
  5. ПИЛОТ МИ-8, КАПИТАН, пригнал вертолет для ГУР МО Украины| СПЕЦОПЕРАЦИЯ ВЕКА (укр.), процитовано 6 вересня 2023
  6. (рос.)В Сети появился репортаж со сбежавшим на Украину российским пилотом вертолета Ми-8. novost24.ru. Архів оригіналу за 4 вересня 2023. Процитовано 4 вересня 2023.
  7. а б Операція "Синиця": історію про льотчика з РФ, який з екіпажем Мі-8 приземлився в Україні, покажуть у документальному фільмі. lb.ua. Архів оригіналу за 26 серпня 2023. Процитовано 4 вересня 2023.
  8. 🔥 Історія спецоперації ГУР під кодовою назвою "СИНИЦЯ" - Андрій Юсов (укр.), процитовано 10 вересня 2023
  9. Викрадення російського вертольота Мі-8: вдова ліквідованого штурмана повідомила подробиці. ТСН.ua (укр.). 29 вересня 2023. Процитовано 30 вересня 2023.
  10. а б МЕЖДУНАРОДНАЯ пресс-конференция ПРИГНАВШЕГО МИ-8 ПИЛОТА для ГУР МО Украины. (укр.), процитовано 6 вересня 2023
  11. Операція "Синиця". Хто такий Максим Кузьмінов і що відомо про його смерть. РБК-Украина (укр.). Процитовано 19 лютого 2024.
  12. Про встановлення винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 6 вересня 2023.
  13. Операція «Синиця»: російський пілот розповів нові подробиці перегону вертольота Мі-8. hromadske.ua (укр.). 5 вересня 2023. Процитовано 6 вересня 2023.
  14. «Одна з найкращих операцій». Буданов розповів, як вдалося виманити пілота російського Мі-8. hromadske.ua (укр.). 23 серпня 2023. Процитовано 6 вересня 2023.
  15. NYT: Пілота Кузьмінова в Іспанії вбили з пістолета Макарова. hvylya.net (укр.). 1 квітня 2024. Процитовано 1 квітня 2024.
  16. ГУР підтвердило загибель пілота РФ, який викрав Мі-8 для України. РБК-Украина (укр.). Процитовано 19 лютого 2024.
  17. Зʼявились деталі вбивства пілота Максима Кузьмінова, який викрав для ГУР російський гелікоптер Мі-8. babel.ua (укр.). 20 лютого 2024. Процитовано 20 лютого 2024.
  18. Знайшли застреленим: у ГУР розкрили нові деталі смерті пілота Кузьмінова в Іспанії. www.unian.ua (укр.). Процитовано 20 лютого 2024.
  19. "Був би захищений": льотчику РФ Кузьмінову пропонували залишитися в Україні, — Данілов. ФОКУС (укр.). 20 лютого 2024. Процитовано 20 лютого 2024.
  20. Російська розвідка прокоментувала смерть в Іспанії свого пілота, який перегнав вертоліт Україні. Українська правда (укр.). Процитовано 20 лютого 2024.
  21. «Страшний злочин». У розвідці РФ назвали «зрадником» знайденого мертвим пілота Кузьмінова, який перегнав в Україну Мі-8. nv.ua (укр.). Процитовано 20 лютого 2024.