Хронологія російського вторгнення в Україну (вересень 2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Про події попереднього місяця — хронологія за серпень, наступного — хронологія за жовтень

Ця стаття є частиною хронології повномасштабного російського вторгнення в Україну з 24 лютого 2022 року, яка є частиною хронології російської збройної агресії проти України з 2014 року.

Станом на вересень, за даними заступника міністра оборони Ганна Маляр, щотижня росіяни витрачали 400 тис. снарядів на обстріли Східного фронту[1].

Впродовж вересня агресор атакував Україну 503 дронами-камікадзе (рекордна кількість), з них ЗСУ знищили 396.[2].

1-10 вересня[ред. | ред. код]

Церква 1783 року в Середині-Буді (Сумська область), пошкоджена обстрілом 1 вересня

1 вересня[ред. | ред. код]

ЗСУ продовжили просування на Бахмутському напрямку[3]. Російська армія запустила по Україні дві ракети «Калібр», одна з яких була збита, а інша вразила приватне підприємство у Вінницькій області. Постраждали 8 людей. Міська рада Калинівки повідомила про пошкодження будівель, автомобілів та поранення людей внаслідок падіння уламків ракет[4][5].

Вдень російська армія обстріляла місто Середина-Буда Сумської області. Пошкоджено 16 багатоквартирних та 12 приватних будинків, дитячий садок та бібліотека, школа мистецтв, будівлі управління освіти, відділення поліції, банку, ЖЕКу та два магазини. Поранені четверо людей[6].

2 вересня[ред. | ред. код]

Російська ракета від РСЗВ «Град», що застрягла в дорозі біля житлового будинку в Краматорську. 02.09.2023

Російські окупанти обстріляли 8 населених пунктів Донеччини, Херсон[7], Одещину[8], Кривий Ріг[9] та інші міста. У результаті двоє людей загинуло, двоє поранені. Армія РФ завдала ударів по містах Авдіївка, Вугледар, Краматорськ, Красногорівка, Торецьк, Часів Яр, селах Предтечине та Урожайне. Пошкоджено 26 цивільних об'єктів: 3 житлових будинки, дорожнє покриття, автомобілі та 20 могил. Унаслідок обстрілу Вугледара двоє людей загинули, ще двоє отримали травми. Краматорськ російські загарбники обстріляли зі «Смерчів». Постраждали дорога, багатоквартирні будинки та кладовище. По Торецьку окупанти били з артилерії. Пошкоджено будинок, знищено та спалено цивільне авто[10][11]. В Одеській області знищили дрон Mohajer-6[12].

Українська прикордонна служба повідомила, що наступ у напрямку Мелітополя тривав, українські воїни закріплюються на звільнених територіях та ведуть контрбатарейний вогонь. російські війська атакували в напрямку Лиману, Авдіївки та Мар'їнки, де було відбито до 30 атак. На Лиманському напрямку російські загарбники провели невдалі атаки в районі Новоєгорівки. На Авдіївському та Мар'їнському напрямках російсько-терористичні війська вели обстріли на схід від Сєвєрного та на південь від Красногорівки і Новомихайлівки. Протягом дня російська армія здійснила два ракетних удари, 49 авіаударів та 66 обстрілів українських позицій та населених пунктів (є загиблі та поранені серед мирного населення, зруйнована інфраструктура). Українська авіація завдала 10 авіаударів по районах зосередження та три по зенітно-ракетних комплексах; артилерія завдала ударів по шести районах зосередження, 12 артилерійських установках, двох складах боєприпасів, двох блокпостах та зенітно-ракетному комплексу[13]. ЗСУ знищили 7 човнів російських ДРГ на півдні України[14]. Під час висадки окупантів у Чорному морі ЗСУ знищили ворожий катер[15].

3 вересня[ред. | ред. код]

Пожежа в Одеській області після атаки 3 вересня

На Одещині вночі збили 22 з 25 бпла «Shahed-136/131» у напрямку до Ізмаїл — Рені з мису Чауда (Крим) і з Приморсько-Ахтарська (Краснодарський край РФ).[16] Є влучання у припортову інфраструктуру, постраждало 2 особи[17].

ГУР презентувало документальний фільмі «Збиті льотчики росії»[18], в якому показала, як українська розвідка провела успішну спецоперацію під кодовою назвою «Синиця», під час якого російський льотчик Максим Кузьмінов перегнав до України вертоліт Мі-8АМТШ[19].

Докладніше: Операція «Синиця»

На Херсонщині від обстрілу російських окупантів постраждала родина, загинув 35-річний чоловік[20].

4 вересня[ред. | ред. код]

Зруйновані склади в Одеській області після нічної атаки російського безпілотника. 4.09.2023
Шкільний урок у [Харків

ському метро]]

Вночі російські загарбники атакували БпЛА «Shahed-136» Одещину, а також Дніпропетровську[21] й Миколаївську області[22]. ППО знищила 23 із запущених 32 дронів, однак влучань уникнути не вдалось[23]. Фіксовані влучання в припортову інфраструктуру Рені[24][25] у Херсонській області через обстріл поранено дитину[26].

Принаймні два російські дрони впали та здетонували на території Румунії[27][28][29] близ села Плауру[30]. Міноборони Румунії заперечило цей факт[31].

Міністр оборони України Олексій Резніков подав у Верховну Раду України заяву про відставку[32][33].

За даними ISW, українська піхота зайняла позиції за протитанковими ровами і «зубами дракона», або протитанковими загородженнями, які складали лінію оборони росіян на заході Запорізької області; наявні фотографії показують, що українці пройшли загородження на захід від Вербового. Згідно з повідомленнями, росіяни намагалися розширити мінні поля на півдні України після початку українського контрнаступу у червні 2023 року. Українські війська провели успішні наступальні операції і просунулися вперед під Бахмутом і в західній частині Запорізької області. У свою чергу, російські війська здійснювали атаки на лінії Куп'янськ — Сватове — Кремінна, під Бахмутом, на лінії Авдіївка — Донецьк, вздовж адміністративного кордону Донецької та Запорізької областей і в західній частині Запорізької області, просунувшись на окремих ділянках[34]. Загалом експерти дійшли висновку, що ЗСУ прорвали на півдні найсильнішу лінію оборони РФ[35][36].

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні не дійшла наразі висновку про те, що в Україні відбувається геноцид, але розслідування триватиме. Про це повідомив голова комісії Ерік Месе, відповідаючи на запитання журналістів[37].

5 вересня[ред. | ред. код]

Німеччина передала Україні щойно вироблені на відновленій виробничій лінії боєприпаси для зенітних самохідних установок Gepard[38].

ВРУ підтримала звільнення Олексія Резнікова з посади міністра оборони України[39]. В парламент внесено проєкт постанови про призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони України.

Російські війська обстріляли село Іванівка на Херсонщині. Травмовані дві жінки[40]. російські окупанти запустили кілька дронів на південні області України[41]. Українські рикордонники знищили групу росіян під Лиманом, двох було взято в полон[42]. У Чорне море на чергування росіянами було виведено фрегат «адмірал ессен» з 8 ракетами «калібрів»[43].

Внаслідок атаки дронів на російський Брянськ в адмінбудівлі заводу «Крємній Ел» спалахнула пожежа[44][45].

6 вересня[ред. | ред. код]

Вночі рашисти атакували дронами Одеську область[46], а вранці ракетами — Київ[47]. Протягом майже трьох годин окупанти атакували Ізмаїльський район Одещини, одна людина загинула, частина міста Кілія лишилася без електроенергії[48]. Пошкоджено об'єкти припортової та сільськогосподарської інфраструктури: елеватори, адміністративні будівлі, агропідприємства.[49][50] Вдалось знищити 15 з 25 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131»[51]. Також росіяни атакували Запоріжжя, поранивши двох мирних людей[52]. Загалом захисниками було знищено 23 повітряні цілі[53]. Генштаб заявив, що протягом минулої доби було знищено 610 окупантів[54].

У КМДА заявили, що атака на столицю була комбінованою. Попередньо, рашисти випустили крилаті ракети типу Х-101/555/55. Одночасно були запущені ракети іншого типу, ймовірно — балістичного. Усі ворожі цілі знищені. В області уламки ракети впали на торгівельне підприємство, без жертв.[55][56] В тимчасово окупованому Токмаку Запорізької області росіяни вивезли обладнання із місцевого підприємства[57]. Зранку окупанти обстріляли село Нова Гнилиця у Чугуївському районі Харківської області касетними боєприпасами[58].

ЗСУ просунулися південніше Роботиного та наступали на флангах Бахмута[59].

Новим міністром оборони України став Рустем Умєров. Його кандидатуру підтримали 338 народних депутатів, ніхто не виступив проти, один — утримався.[60][61][62]

Державний секретар США Ентоні Блінкен, прибув до Києва з робочим візитом. Це його 4 візит до України від початку повномасштабного вторгнення Росії.[63] Також до Києва з візитом прибула прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, вона виступала в Верховній Раді.[64]

Удар по Костянтинівці

Міністерство Оборони Румунії спершу спростовувало ці дані[65], але згодом підтвердило падіння російського БПЛА, міністр оборони закликав до зміцнення безпеки, створення додаткових спостережних пунктів та патрульних служб.[66] Натомість президент Румунії заявив, що падіння безпілотників не було.[67]

О 14:05 російські окупанти обстріляли центр Костянтинівки Краматорського району, поціливши у продовольчий ринок. Було пошкоджено 28 павільонів та 3 автомобілі. Загинуло 15 людей, 36 осіб зазнали поранення, рятувальна операція тривала два дні[68][69][70][71].

Начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш повідомив, що у Кліщіївці тривали міські бої, ворог відходив із втратами.[72]

7 вересня[ред. | ред. код]

Протягом минуої доби було знищено 600 окупантів, 37 артсистем та 22 бойові дрони[73], а також два катери росіян[74].

Вночі росіяни атакували південь Одещини упродовж трьох годин. Пошкоджені об'єкти цивільної та припортової інфраструктури, елеватор, адміністративна будівля. Внаслідок атаки постраждало двоє водіїв вантажівок.[75] 25 з 33 бпла знищено над Одещиною вночі.[76][77] Також росіяни атакували Запорізький район[78] та Нікополь[79], в Одрадокам'янці Херсонської області росіяни скинули з дрона вибухівку на мирного жителя[80]. Також росіяни обстріляли житловий район Оріхова Запорізької області, під завалами виявили тіла двох загиблих[81].

Увечері у море на бойове чергування росіянами було виведено фрегат-ракетоносій «Адмірал Макаров»[82].

У Ростові вночі пролунав вибух поблизу штабу Південного військового округу РФ, у Москві уламки дрона впали неподалік аеропорту «Жуковський». У Брянську зранку безпілотник пошкодив будівлю вокзалу.[83]

8 вересня[ред. | ред. код]

Росіяни продовжили атакувати Одещину бпла, було знищено 16 «Shahed-136/131» з 20 дронів у межах Одеської та Миколаївської областей.[84] О 6:52 ракета РФ влучила у приватні будинки у Сумах. Є постраждалі.[85][86] Одна людина загинула в лікарні[87].

Зруйнована будівля поліції у Кривому Розі. 08.09.2023

У Запоріжжі сталося влучання кількома балістичними ракетами в об'єкти цивільної інфраструктури, є постраждалі. В 30 багатоповерхівках вибито квартирні та під'їздні вікна. Також вікна повилітали у трьох навчальних закладах.[88]

В 9:40 росіянами було завдано ракетного удару по Кривому Рогу. В результаті атаки загинула одна особа та постраждало 74 осіб.[89][90] у лікарнях міста перебуває 34, троє з них — у тяжкому стані.[91]

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території, мають успіх в районі південніше Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах.[92][93] Під час розмінування в Херсонській області на міні підірвалися троє вибухотехніків, один з них був у тяжкому стані[94].

9 вересня[ред. | ред. код]

Протягом доби українські воїни ліквідували 600 рашистських терористів[95].

Ворог обстріляв житловий сектор в селищі Сонячному Херсонщини, одна людина загинула[96]. Також росіяни артилерією здійснили обстріл села Костобобрів Семенівської ОТГ на Чернігівщині, одну людину поранено[97].[96]

У тимчасово окупованій Новій Каховці на Херсонщині партизани ліквідували окупантів, які транспортували «виборчі бюлетені».[98]

Генеральний штаб повідомив, що на сході країни ведуться оборонні операції, на півдні — наступальні; триває наступ у напрямку Мелітополя, який завдав значних втрат у живій силі та техніці російським військам і змусив їх відступити із зайнятих позицій. Росіяни зосередили свої атаки на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар'їнському та Шахтарському напрямках, де було відбито понад 30 атак. На Куп'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках російсько-терористичні війська провели невдалі атаки в районі Берестового, Оріхово-Василівки та Богданівки. Важкі бої тривали у районі Ключівки. На Авдіївському, Мар'їнському та Шахтарському напрямках українці відбили російські атаки, переважно біля Мар'їнки (близько 15 обстрілів). Протягом доби Росія здійснила два ракетних обстріли, 40 авіаударів та понад 38 обстрілів українських позицій та цивільних об'єктів. Українська авіація завдала вісім авіаударів по місцях зосередження бойовиків, а артилерія — по шести артилерійських підрозділах, зенітно-ракетному комплексу, району зосередження та складу паливно-мастильних матеріалів.[99]

10 вересня[ред. | ред. код]

З 1:50 Київ був атакований групами бпла Shahed-136 та з різних напрямків. Силами ППО вдалося знищити 26 з 33 ворожих дронів. Уламки впали в чотирьох районах столиці. В Шевченківському вони пошкодили квартиру в багатоповерхівці. Але більшість уламків — впали на відкриту, незабудовану територію. Пошкоджені автомобілі, тролейбусні лінії електропередач, дорожнє покриття. Одна людина постраждала.[100][101]

На тимчасово окупованих територіях України, в тому числі в Криму, розташовано понад 420 тис. російських військових, згідно з даними Головного управління розвідки України.[102][103] Найінтенсивніші бойові дії тривали в напрямках Куп'янськ-Лиман та Мар'їнка-Донецьк.[102]

ЗСУ визволили частину Опитного, що на південь від Авдіївки, у місті тривали бої.[104][105] ЗСУ також просунулися на південь від Кліщіївки[106].

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що контрнаступ Збройних сил України йде важко, але досягнутий прогрес, з огляду на умови, в яких він проходить, вражає[107].

Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль оголосив про надання Україні пакету допомоги вартістю 2,3 мільярда доларів через гуманітарні проблеми та післявоєнне відновлення.[108]

11-20 вересня[ред. | ред. код]

11 вересня[ред. | ред. код]

Протягом тижня українські військові звільнили 5 км2 на Таврійському напрямку[109]. Вночі росіяни здійснили обстріл прикордонної території Сумської області. Хотинська громада зазнала атак з мінометів, внаслідок влучання ворожого БПЛА пошкоджено навчальний заклад. На територію Дружбівської громади ворог скинув чотири міни.[110] Протягом доби ЗСУ нейтралізували 360 росіян та знищили 7 складів боєприпасів на Таврійському напрямку[111], загалом було нейтралізовано 600 окупвантів, 30 артсистем та 35 дронів[112].

Вночі ЗСУ знищили всі 12 Shahed-136/131 у межах Запорізької, Дніпропетровської та Миколаївської областей, а також один БпЛА невстановленого типу.[113] Росіяни втратили шість катерів при спробі відбити раніше втрачені позиції в Херсонській області[114]. ЗС РФ з «Градів» і артилерії обстріляли Нікополь, постраждало три людини[115], під Херсоном вони обстріляли амбулаторію, є постраждалі[116].

Поблизу тимчасово окупованого Криму в Чорному морі українські захисники взяли під контроль бурові газо- та нафтовидобувні платформи «Вишки Бойка», які були захоплені росіянами 2015 року.[117] Унікальну операцію зі встановлення контролю провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи «Петро Годовалець» та «Україна», а також СПБУ «Таврида» і СПБУ «Сиваш». Спецпризначенцям вдалося захопити запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС «Нева», що може відстежувати рух суден у Чорному морі. Також повідомляють про захват системи радіоелектронної боротьби російського виробника АТ НВП «Протек».[118][119] Відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30.[120] Операція відбулася 23 серпня 2023 року, але на широкий огляд ГУР представила її лише у вересні.[121][122][123][124]

Протягом доби ворог завдав 10 ракетних та 46 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Протягом доби на фронті відбулось понад 20 бойових зіткнень. На Куп'янському напрямку українські захисники успішно стримують противника в районі Новоселівського Луганської області. На Бахмутському напрямку — в районі Кліщіївки Донецької області.[125]

12 вересня[ред. | ред. код]

Протягом доби українські військові за минулу добу ліквідували або поранили 255 російських солдатів та знищили 2 склади боєприпасів на Таврійському напрямку. Загалом протягом доби ліквідовано 550 окупантів, 8 танків і понад 30 артсистем[126]. ЗСУ продовжили рух на Мелітопольському напрямку, мали успіхи поблизу Роботиного Запорізької області[127], ЗСУ просунулися щонайменше під Бахмутом, Опитним, а також в Запорізькій області та на її кордоні з Донецькою[128].

Російські військові завдали ударів по Красногорівці, Макіївці[129] та Авдіївці Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та троє осіб дістали поранення.[130][131] Росіяни 25 разів обстріляли Сумську область[132]. У тимчасово окупованому Донецьку загинув 56-річний Геннадій Дубовий, «ідеолог Новоросії»[133].

Українські військові успішно завдали удару по базі БПЛА ворога у тимчасово окупованому селищі Луганське.[134] Росія почала збільшувати кількість військових у тимчасово окупованому Токмаку Запорізької області[135]. За даними CNN, сотні одиниць нібито знищеної росіянами техніки ЗСУ виявилися муляжами[136].

13 вересня[ред. | ред. код]

Протягом доби ЗСУ ліквідували 590 окупантів, їхні загальні втрати з початку повномасштабного вторгнення сягнули 270.350 осіб[137]. Було звільнено частини Кліщіївки та Роботиного[138].

Було завдано ракетного удару по бухті Севастополя, пошкоджено російські підводний човен і корабель[139]. Після атаки на Севастопольському морському заводі сталася масштабна пожежа, також вогонь спалахнув у Південній та Корабельній бухтах Севастополя[140]. ГУ розвідки МО України підтвердило, що було уражено великий десантний корабель Мінськ та дизель-електричний підводний човен «Ростов-на-Дону»[141][142].

14 вересня[ред. | ред. код]

Молитовний будинок церкви «Ковчег» у Красногорівці після російського обстрілу. 14.09.2023

Речник групи «Схід» Ілля Євлаш заявив, що українські сили витіснили російські війська з позицій поблизу населених пунктів Міньківка (15 км на північний захід від Бахмута) та Дубово-Василівка (6 км на північний захід від Бахмута).[143] Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські війська продовжують поступово просуватися в напрямку Мелітополя[144]. Протягом доби ЗСУ знищили майже 400 окупантів та 40 одиниць військової техніки на Таврійському напрямку[145].

Війська РФ атакувала в напрямках Бахмута, Авдіївки та Мар'їнки, де було відбито до 25 атак. На Бахмутському напрямку росіяни провели невдалі атаки біля Богданівки, а українські війська мали частковий успіх біля Ключівки та Авдіївки, завдавши росіянам значних втрат у живій силі та техніці. На Авдіївському та Мар'їнському напрямках росіяни здійснили 10 невдалих атак поблизу Ласточкиного та Авдіївки, а всі атаки на Мар'їнку були відбиті. Протягом дня Росія здійснила два ракетних обстріли, 59 авіаударів та 56 обстрілів українських позицій та цивільних об'єктів (є загиблі та поранені серед мирного населення, зруйновані об'єкти інфраструктури). Українська авіація завдала 10 авіаударів по районах зосередження, а артилерія — по командному пункту, трьом зенітно-ракетним комплексам, району зосередження, п'яти артилерійським установкам та складу боєприпасів.[146]

В результаті удару по тимчасово окупованій Євпаторії була знищена частина російського комплексу ППО «Тріумф»[147].

Генеральний прокурор України Андрій Костін оголосив, що Міжнародний кримінальний суд відкрив місцеве відділення в Києві для покращення реагування на російські військові злочини, назвавши його найбільшим офісом МКС після штаб-квартири в Гаазі.[148][149]

15 вересня[ред. | ред. код]

ЗСУ знищили 350 окупантів та понад 15 артсистем[150]. ЗСУ звільнили Андріївку Донецької області[151]. СБУ експериментальним дроном «Морський малюк» (Sea baby) підбила російський ракетний корабель «Самум» у Криму[152], а також ЗСУ затопили російський катер типу КС-791 «Тунець»[153]. У Херсоні затримали коригувальника ударів, яка працювала на депутата Держдуми РФ Ігоря Кастюкевича[154]

16 вересня[ред. | ред. код]

Наступ на Мелітополь продовжувався, що призвело до значних втрат у живій силі та техніці російських військ і змусило росіян відійти з позицій. Російські війська наступали переважно в напрямках Бахмута, Мар'їнки та Шахтарська, де було відбито понад 30 атак. На Бахмуцькому напрямку росіяни здійснили 13 невдалих атак в районі Кліщівки та намагалися прорвати українську оборону в районі Курдюмівки та Андріївки. У напрямку Мар'їнки та Шахтаря російські війська здійснили 11 невдалих атак на українські позиції в районі Мар'їнки, усі атаки росіян у районі Північного, Рівнополя та Новодарівки було відбито. Протягом доби Російська Федерація завдала 8 ракетних ударів, 57 авіаударів і 30 обстрілів українських позицій і цивільних об'єктів. Українська авіація здійснила два нальоти на блокпости, 12 — на місця зосередження та п'ять — по зенітно-ракетним комплексам, артилерія знищила три зенітно-ракетних комплекси «Бук-М1» і п'ять артилерійських установок.[155]

Росіяни атакували Холодногірський район Харкова ракетами «Іскандер-К»[156]. У тимчасово окупованому Токмаку ЗСУ було знищено техніку окупантів[157].

Заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що українці досягли успіху під час наступальних дій у районі Кліщіївки та поблизу Вербового та Новопрокопівки Запорізької області[158].

За даними ISW, українські війська намагалися розширити пролом у лінії оборони РФ в районі Роботиного, хоча ще не завершили її прорив. За даними аналітиків, українці продовжили атакувати позиції російської оборони на захід від Вербових, де «було розширено тактичну пролом уздовж ділянки оборонних позицій РФ довжиною 2,6 км». Крім того, просування українців у Запорізькій області, ймовірно, змусило російське командування розглядати цю ділянку фронту як пріоритетну. Згідно з повідомленням, у Запорізьку область з району Бахмута перекинули підрозділи 83-ї десантно-штурмової бригади. Тим часом українські війська продовжували наступ принаймні на двох ділянках фронту, просуваючись у районі Бахмута та на заході Запорізької області. Російські війська завдавали ударів на лінії Куп'янськ — Сватове — Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка — Донецьк, на кордоні Донецької та Запорізької областей, у Західній Запорізькій області, на окремих ділянках просуваючись.[159]

В порт Чорноморськ Одеської області для завантаження зерна прибули вантажні судна «Resilient Africa» і «Aroyat» під прапором Палау. Це були перші кораблі, які пройшли морським коридором, запровадженим Україною після провалу Чорноморської зернової ініціативи.[160][161]

17 вересня[ред. | ред. код]

Українські військові у відвойованій Кліщіївці. 17 вересня 2023

Генеральний штаб України повідомив, що на сході та півдні країни ведуться оборонні операції, а також наступальні операції в напрямку Мелітополя та Бахмута. Наступ на Мелітопольський напрямок продовжився, що призвело до значних втрат у живій силі та техніці російських військ і змусило росіян відступити з зайнятих ними позицій. Росіяни атакували переважно на Бахмутському та Мар'їнському напрямках, де було відбито понад 35 атак. На Бахмутському напрямку російські війська здійснили невдалі атаки в районі Білої Гори та спробували прорвати українську оборону в районі Андріївки; українські сили продовжили атаки в районі Ключівки. На Мар'їнському напрямку росіяни здійснили 10 невдалих обстрілів українських позицій в районі Мар'їнки. Протягом доби Росія здійснила 15 ракетних обстрілів, понад 70 авіаударів та 47 обстрілів українських позицій та цивільних об'єктів. Українська авіація завдала дев'ять авіаударів по районах зосередження, а артилерія — по двох районах зосередження, двох зенітно-ракетних комплексах, 11 артилерійських установках, трьох складах боєприпасів і станції радіоелектронної боротьби.[162]

За даними Повітряних сил Збройних сил України росіяни випустили 10 ракет Х-101/Х-555/Х-55 з літаків Ту-95МС та шість ударних безпілотників «Shahed 136» з аеродрому Приморсько-Ахтарськ. За повідомленнями, всі безпілотники і шість ракет були збиті. Атака в основному була спрямована на Одеську область, де було пошкоджено сільськогосподарське підприємство (за даними місцевої преси, влучили у зерносховище в Березівському районі).[163][164]

Повідомлялося про вибухи в Токмаку та Севастополі, в останньому — поблизу російських об'єктів радіорозвідки та протиповітряної оборони.[165][166]

На Таврійському напрямку ЗСУ знищили близько 20 одиниць техніки агресора[167]. Противник обстріляв з артилерії Великописарівську громаду на Сумщині[168]. Також було обстріляно медичний заклад у Микільському Херсонської області[169]. Внаслідок ворожої атаки на Одещину у черговий раз постраждала сільськогосподарська інфраструктура[170].

Одна людина загинула і одна отримала поранення внаслідок російського артилерійського обстрілу цивільної інфраструктури Великої Писарівки в Сумській області.[171] За даними місцевої влади, одна цивільна особа загинула і четверо отримали поранення в результаті російських атак у Херсонській і Донецькій областях України[172]. Також було обстріляно медичний заклад у Микільському[173]. За повідомленням Міністерства оборони Росії, ракетний обстріл було здійснено по об'єктах у Харкові, де ремонтували українську бронетехніку. Губернатор області Олег Синєгубов заявив, що Росія випустила чотири ракети С-300 по будівлі «цивільного підприємства» в Харкові.[174][175][176]

Міністерство оборони Росії заявило, що чотири безпілотники були збиті над північно-західною і східною частинами Криму і один над Московською областю близько 1:45 ночі за місцевим часом. Губернатор Андрій Кличков повідомив, що близько 3:50 ранку за місцевим часом ще один безпілотник пошкодив нафтобазу в місті Орел, спричинивши пожежу в паливному резервуарі.[177] Полковник Андрій Кондрашкін, командир 31-ї гвардійської окремої десантно-штурмової бригади ЗС РФ, за повідомленнями, загинув у бою в Андріївці під Бахмутом[347].

За даними ISW, українці звільнили Ключівку на південь від Бахмута і продовжили успішні атаки в інших місцях на Бахмутському напрямку. Українські сили також продовжували контрнаступ на заході Запорізької області. У свою чергу, російські війська здійснювали атаки на лінії Куп'янськ-Сватово-Кремінна, під Бахмутом, по лінії Авдіївка-Донецьк та на межі Донецької і Запорізької областей, просунувшись на окремих ділянках. Крім того, російська окупаційна влада продовжувала стирати українську культурну ідентичність[178].

18 вересня[ред. | ред. код]

Станом на цей день ЗСУ звільнили 260 км2 на основному напрямку наступу[179], зокрема, було отримано важливий плацдарм при звільненні села Кліщіївка[180].

Житловий будинок у Донецькій області після обстрілу. 18 вересня 2023

Внаслідок російського обстрілу мікрорайону Острів у Херсоні було поранено людину[181].

Окупанти невдало намагалися повернути звільнені раніше ЗСУ позиції в районі Андріївки, Роботиного та Кліщіївки[182].

Повідомляється, що Україна завдала ракетного удару HIMARS по командному пункту російської 70-ї мотострілецької дивізії в Раденську Херсонської області, в результаті чого загинули вісім офіцерів і ще семеро отримали поранення[183][184]. Українська військова розвідка заявила, що Ан-148, Іл-20 і вертоліт Мі-28 були пошкоджені або знищені в результаті диверсійної атаки на авіабазі Чкаловський під Москвою[185].

19 вересня[ред. | ред. код]

ЗСУ під час наступу на південь від Бахмута розбили елітні частини окупантів, повністю знищивши підрозділи 72-ї мотострілецької бригади, 31-ї гвардійської бригади ВДВ та 83-ї гвардійської бригади ВДВ[186].

Склад у Львівській області після влучання дрону. 19 вересня 2023 року.

Зранку, до 7:00, відбувся масований обстріл Львова та Львівської області з російських безпілотників іранського виробництва Shahed-136, На складі релігійної благодійної організації Карітас[187] у Львові спалахнуло понад 300 тонн гуманітарної допомоги.[188]

20 вересня[ред. | ред. код]

В окупованому росіянами Севастополі пролунали вибухи, тимчасова окупаційна влада заявила, що близ Верхньосадового та Качі упали збиті безпілотники[189][190].

Росіяни обстріляли Кременчуцький нафтопереробний завод у Кременчуці[191].

21-30 вересня[ред. | ред. код]

21 вересня[ред. | ред. код]

Росіяни завдали ракетного удару по об'єкту промислової інфраструктури в Дрогобичі[192], двічі за день було атаковано Херсон, одна людина загинула[193], в Черкасах росіяни влучили у готель у центрі міста[194], також було обстріляно Київ, Рівне, Харків, Хмельниччину, Херсон[195]. Під час російської атаки на Київ було пошкоджено енергомережі[196], під час російського обстрілу Курахового було поранено 13 людей[197]. Від російського обстрілу селища Зеленівка Херсонської області загинула одна людина[198]. Внаслідок атаки Сумщини загинув мирний житель[199].

Зазнав атаки командний пункт ЧФ РФ біля селища Верхньосадове в тимчасово окупованому Криму, де було розміщено 744-й центр зв'язку командування ЧФ РФ[200][201]. Вночі по військовому аеродрому «Саки» в окупованому Криму було завдано масштабного удару безпілотниками та ракетами «Нептун». На летовищі було щонайменше 12 бойових літаків (Су-24 і Су-30) і ПЗРК «Панцирь». Там же знаходилася база підготовки операторів БПЛА Mojaher[202].

СБУ та ЗСУ днями вдарили по секретній базі окупантів на місцевому моторному заводі у тимчасово окупованому Мелітополі, поранивши кількох російських командувачів[203]. Вночі українські партизани поширили листівки зі зверненням до місцевих мешканців у Енергодарі[204].

22 вересня[ред. | ред. код]

ЗСУ просунулися в районах Бахмута й с. Вербового[205]. Впродовж минулого дня було знищено 480 окупантів, 40 артсистем[206], 38 ракет[207].

Ворог обстріляв цивільну інфраструктуру Кременчука[208], внаслідок атаки загинула одна людина, 15 дістали поранення[209].

ЗСУ суттєво пошкодили штаб Чорноморського флоту ерефії у Севастополі[210], за даними руху Атеш, координувати удари українським військовим допомагали жителі Севастополя та партизани[211]. Внаслідок ураження штабу ЧФ РФ ракетами Storm Shadow[212], загинули 34 офіцери, серед яких командувач Чорноморським флотом РФ віце-адмірал Віктор Соколов[213]. Ліквідація командувача ЧФ РФ стала першою втратою російського морського начальника під час бойових дій з 1904 року, коли загинув віце-адмірал Степан Макаров[214].

23 вересня[ред. | ред. код]

ЗСУ просунулися в районах Кліщіївки та Новопрокопівки[215][216]. Контрнаступ ЗСУ на Мелітопольському напрямку продовжився, захисники просувалися під Роботиним[217], ЗСУ прорвали оборону противника біля Вербового на Запоріжчині[218].

Загарбники атакували село Миколаївка на Херсонщині з безпілотника, одна людина отримала важкі поранення[219]. Вночі рашистські терористи запустили 15 ударних дронів, з яких ЗСУ збили 14[220][221]. Агресор також атакував Херсон, внаслідок обстрілу загинула одна людина[222].

24 вересня[ред. | ред. код]

Протягом доби ЗСУ ліквідували 390 окупантів[223], ЗСУ продовжили просуватися у районі Кліщіївки[224].

Голова Херсонської обласної державної адміністрації Олександр Прокудін повідомив, що внаслідок авіаударів РФ у Херсонській області загинули двоє людей, троє отримали поранення. Він також додав, що російські сили здійснили загалом 83 обстріли, застосувавши 332 снаряди з мінометів, артилерії, реактивних систем залпового вогню, танків, безпілотників та авіації; По самому Херсону влучило 28 снарядів, було поранено одну людину[225][226]. Внаслідок обстрілу Берислава Херсонської області загинула жінка[227].

На Харківщині прикордонник знешкодив начинений вибухівкою російський дрон[228].

В Севастополі знову пролунали вибухи, повідомлялося про атаку безпілотників[229]. В Курську вибухнув безпілотник, було атаковано будівлю розвідки РФ[230][231].

25 вересня[ред. | ред. код]

Наслідки влучання в готель «Одеса». 25.09.2023

Ворог атакував Берислав[232], Одесу та Кривий Ріг[233], було пошкоджено Морський вокзал. Держава-терористка запустила 19 Shahed-136, 12 ракет «Калібр» та 2 ракети «Онікс», ЗСУ знищили всі ударні дрони противника, а також 11 «Калібрів»[234].

На Бахмутському напрямку ЗСУ визволили 2 км території України[235]. Вночі агресор атакував Черкащину дронами-камікадзе[236], також було обстріляно Кривий Ріг[237]. На Харківщині рашисти завдали удару по житловому будинку у Вовчанську, постраждав мирний житель[238].

Гасіння вантажівок після ракетного влучання в Одеській області. 26.09.2023

На аеродромі «Халіно» в Курську вибухнув безпілотник, було ліквідовано та поранено керівництво ворожого авіаційного полку[239].

Сполучені Штати під час багатосторонньої координаційної платформи донорів для України в Брюсселі надали Києву запропонований перелік пріоритетних реформ для обговорення та зворотного зв'язку.[240] Як заявив президент Байден під час зустрічі в Білому домі з президентом Зеленським:[241]

«Так само, як ми прагнемо допомогти українському народу захистити себе зараз, ми також прагнемо допомогти йому відновитися і відбудуватися для майбутнього, включаючи підтримку реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією, створення середовища, в якому бізнес зможе процвітати, а американські та європейські компанії захочуть інвестувати».

26 вересня[ред. | ред. код]

Вночі в селі Снагість Курської області український безпілотник скинув вибуховий пристрій на електричну підстанцію, що зумовило знеструмлення семи населених пунктів.[242]

Окупанти продовжили спроби наступу поблизу Бахмуту та Авдіївки[243]. ЗСУ ліквідували на Таврійському напрямку 38 одиниць військової техніки противника та чотири склади боєприпасів[244].

Під час удару дронами постраждала поромна переправа через Дунай «Орлівка-Ісакча» між Україною та Румунією[245][246]. Знищено 30 вантажівок 2 водії отримали поранення. Також зафіксовані влучання у порті Рені та у Кривому Розі.[247][248] Під час нічної атаки ЗСУ знешкодили 26 з 38 запущених загарбниками дронів-камікадзе[249].

У Херсонській області в селі Раденськ ЗСУ вразили тимчасовий пункт управління нападників, ліквідовані 8 рашистських офіцерів, а ще 7 поранені[250][251].

Протягом дня ворог постійно обстрілював Херсон, щонайменше трьох людей було поранено[252]. Внаслідок російської атаки Черкащини було пошкоджено об'єкт інфраструктури[253].

В Миколаївській області на аеродромі Кульбакине був знищений український винищувач Міг-29. (55 км до лінії фронту)[254]

Влада Норвегії прийняла рішення надати додатково 1 млрд норвезьких крон (понад 92 млн доларів) для громадян України, які потребують допомоги. Про це сказала міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Гуітфельдт.[255]

27 вересня[ред. | ред. код]

Протягом доби втрати ворога сягнули 320 окупантів, ЗСУ знищили 38 артсистем і 24 дрони[256]. ЗСУ продовжили просуватися у Запорізькій області[257] та на півдні від Бахмута. Впродовж дня відбулось 14 бойових зіткнень. Агресор завдав 44 авіаційних удари та здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.[258][259][260] ЗСУ утримували контроль над трасою Бахмут — Горлівка[261]. У Миколаївській області ЗСУ збили російський «Орлан-10».[262]

У підмосковному місті Щолково сталася масштабна пожежа неподалік від військового аеродрому[263].

Противник обстріляв Марганецьку громаду на Нікопольщині, сталася пожежа[264][265], з артилерії загарбники обстріляли житлові будинки у Вовчанську[266]. Протягом доби ворог випустив по Херсонщині 603 снаряди, загинуло дві людини, одна зазнала поранень[267], протягом дня росіяни обстрілювали Херсон[268].

В Донецькій області під ворожі обстріли потрапили Калинівка Часовоярської громади, Костянтинівка та Торець. Рашисти застосували керовану та фугасну авіабомби й танки. Загинула одна людина, трьох було поранено.[269]

Увечері окупанти пошкодили теплову електростанцію на півдні[270].

28 вересня[ред. | ред. код]

Впродовж доби ЗСУ ліквідували 330 окупантів, 4 танки і майже 40 артсистем[271].

За посиланням на Міністерство оборони Британії з лютого 2022 Повітряно-космічні сили Росії (ПКС) втратили в боях близько 90 літаків[272][273].

Вночі агресор масовано атакував різні області України дронами, ЗСУ збили 34 з 44 ударних БпЛА «Shahed-136/131»[274][275], та шість розвідувальних дронів, є влучання на Кіровоградщині[276], один — над Дніпровщиною[277]. У районі Бахмуту ЗСУ знищили приблизно дивізіон рашистських артилерійських систем[278] та склад БК противника[279]. ЗСУ вийшли на лінію ворожих позицій на захід від Вербового Запорізької області[280]. Загарбники обстріляли Херсон, внаслідок чого загинуло три жінки.[281]

В Польщі завершилось розслідування, щодо ракети, що впала 15 листопада 2022 року на фермі у Переводові і забрала життя двох людей. Як повідомляє міністр юстиції Польщі Збігнев Зьобро ракета була українська[282][283][284].

29 вересня[ред. | ред. код]

Близько 04:13 російські військові завдали ракетного удару по Миколаєву, влучивши в об'єкт інфраструктури[285][286].

На Сумщині ЗСУ збили ворожий безпілотник[287][288].

Губернатор Курської області Роман Старовойт заявив, що з безпілотників було скинуто вибухові пристрої на підстанцію, було знеструмлено населені пункти.[286]

По Херсону було вдарено ракетою типу Х-59 зруйнована будівля закладу громадського харчування, люди не постраждали.[289]

Президент Володимир Путін підписав указ про початок осіннього призову в армію з 1 жовтня. Відповідно документу осінній призов триватиме впродовж жовтня-грудня цьогоріч. До збройних сил РФ збираються залучити 130 тисяч солдатів віком від 18 до 27 років, які не перебувають у запасі.[290][291]

Під Токмаком російська система ППО сбила власний винищувач Су-35.[292][293][294]

30 вересня[ред. | ред. код]

ЗСУ просунулися поблизу Кліщіївки на Бахмутському напрямку[295], було ліквідовано 23 одиниці військової техніки ЗС рф на Таврійському напрямку[296].

Вночі окупанти атакували південь України понад 20 шахедами[297], обстріляли Корабельний район Херсону, у гаражному кооперативі горіли 30 гаражів, також росіяни обстріляли околиці міста.[298] Під час атаки на Краматорськ було поранено одну людину[299], у Костянтинівці від вибуху російської авіабомби було поранено дитину[300].

Відбувся перший «Міжнародний форум оборонних індустрій».[301] До форуму долучилося 38 компаній з 19 країн світу. Зеленський оголосив про створення Альянсу оборонних індустрій.[302]

Співробітники Головного управління розвідки Міністерства оборони України за підтримки Сил спеціальних операцій ЗСУ реалізували успішну місію під кодовою назвою «Бариня». Завдяки їй офіцер армії рф, лейтенант Данііл Алфьоров перейшов на бік України й допоміг здатися у полон 11 окупантам.[303][304][305]

Про події наступного місяця — див. у статті Хронологія російського вторгнення в Україну (жовтень 2023)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Росіяни витрачають близько 400 тисяч снарядів щотижня на обстріли східного фронту — Маляр. РБК-Украина. Процитовано 5 вересня 2023.
  2. У вересні РФ запустила по Україні рекордну кількість "Шахедів", - Defense Express. РБК-Украина. Процитовано 2 жовтня 2023.
  3. ЗСУ успішно просуваються на Бахмутському напрямку: карти боїв ISW. РБК-Украина. Процитовано 5 вересня 2023.
  4. Российские войска нанесли удар ракетами «Калибр» по Украине. Meduza. 1 вересня 2023.
  5. Война. Пятьсот пятьдесят пятый день. Онлайн «Медузы». Meduza. 1 вересня 2023.
  6. Осколкові поранення чотирьох людей, пошкоджені будинки та адмінбудівлі: армія РФ обстріляла Середину-Буду на Сумщині. Суспільне. 1 вересня 2023.
  7. Росіяни вночі вкрили вогнем Херсон, є постраждалі. РБК-Украина. Процитовано 7 вересня 2023.
  8. Нічний удар «шагедами» по Одеській області: ППО знищила 22 цілі, є поранені. РБК-Україна. Процитовано 7 вересня 2023.
  9. У Кривому Розі лунають вибухи, в області оголошена повітряна тривога. РБК-Украина. Процитовано 7 вересня 2023.
  10. Поліція Донеччини документує наслідки обстрілів. POKROVSK.NEWS. Процитовано 3 вересня 2023.
  11. ddk (3 вересня 2023). Окупанти обстріляли 8 населених пунктів Донеччини: двоє людей загинуло, двоє поранені. DDK.DN.UA. Процитовано 3 вересня 2023.
  12. ЗСУ в Одеській області знищили дрон Mohajer-6. РБК-Украина. Процитовано 7 вересня 2023.
  13. Кабінет Міністрів України — Оперативна інформація Генерального Штабу Збройних Сил України станом на 06:00 03.09.2023 щодо російського вторгнення. www.kmu.gov.ua. Процитовано 4 вересня 2023.
  14. Захисники за добу знищили 7 човнів російських ДРГ на півдні України. РБК-Украина. Процитовано 7 вересня 2023.
  15. ЗСУ знищили катер під час висадки окупантів в Чорному морі (відео). РБК-Украина. Процитовано 7 вересня 2023.
  16. Шульгін, Віталій (3 вересня 2023). Удар «шагедами» по Одеській області: Ігнат розповів про особливості нічної атаки. Національний Банк Новин. Процитовано 2023-09-03-UA.
  17. Нічна атака на південь Одещини: Повітряні сили знищили 22 з 25 «шагедів». Українська правда. Процитовано 3 вересня 2023.
  18. Збиті льотчики росії, процитовано 4 вересня 2023
  19. Перегнав до України вертоліт Мі-8: російський льотчик вперше заговорив та звернувся до громадян РФ. ТСН.ua. 4 вересня 2023. Процитовано 4 вересня 2023.
  20. В Херсонській області під атаку РФ потрапила родина, є жертви. РБК-Украина. Процитовано 5 вересня 2023.
  21. Росіяни обстріляли Дніпропетровську область: є влучання. РБК-Украина. Процитовано 7 вересня 2023.
  22. Росіяни обстріляли Дніпропетровську область: є влучання. РБК-Україна. Процитовано 5 вересня 2023.
  23. Росіяни випустили по Україні 32 «шагеди»: скільки збила ППО. РБК-Украина. Процитовано 5 вересня 2023.
  24. Російські «шагеди» влучили по території Румунії — МЗС України. BBC News Україна. Процитовано 4 вересня 2023.
  25. Румунія заперечує, що «шагеди» вибухнули на її території. Європейська правда. Процитовано 4 вересня 2023.
  26. В Херсонській області через обстріл поранено дитину. РБК-Украина. Процитовано 5 вересня 2023.
  27. Російські дрони впали та вибухнули в Румунії під час нічного обстрілу України — МЗС. РБК-Украина. Процитовано 5 вересня 2023.
  28. Падіння дронів РФ у Румунії: Кулеба заявив про наявність фотодоказів. РБК-Украина. Процитовано 5 вересня 2023.
  29. Ukraine says it has evidence that Russian drones hit Romania. Reuters (англ.). 4 вересня 2023. Процитовано 5 вересня 2023.
  30. Падіння російського безпілотника у Румунії: аналітики встановили місце. РБК-Украина. Процитовано 7 вересня 2023.
  31. Міноборони Румунії заперечує падіння російських дронів на території країни. РБК-Украина. Процитовано 5 вересня 2023.
  32. Резніков подав у ВР заяву про відставку. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 4 вересня 2023.
  33. Оборонний комітет ВР підтримав відставку Резнікова. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 4 вересня 2023.
  34. Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 25 березня 2022. Процитовано 6 вересня 2023.
  35. ISW: ЗСУ прорвали на півдні найсильнішу лінію оборони РФ, наступні можуть бути слабшими. РБК-Украина. Процитовано 7 вересня 2023.
  36. Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 25 березня 2022. Процитовано 7 вересня 2023.
  37. Мельник, Роман (4 вересня 2023). Комісія ООН наразі не дійшла висновку, що Росія чинить в Україні геноцид. Але є «серйозні» воєнні злочини. detector.media. Процитовано 10 вересня 2023.
  38. Німеччина поставила Україні першу партію щойно вироблених снарядів до Gepard. Європейська правда. Процитовано 5 вересня 2023.
  39. Громадське радіо | Слухайте. думайте. Громадське радіо. Процитовано 5 вересня 2023.
  40. Свобода, Радіо (5 вересня 2023). Двоє жінок постраждали через обстріл села на Херсонщині — Прокудін. Радіо Свобода. Процитовано 5 вересня 2023.
  41. Окупанти запустили «шагеди» у бік південних областей України. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  42. Прикордонники знищили групу росіян під Лиманом, двох вдалося взяти в полон. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  43. Росіяни вивели в Чорне море ракетоносій «Адмірал Ессен»: скільки на ньому «Калібрів». РБК-Україна. Процитовано 6 вересня 2023.
  44. БРЯНСЬК АТАКУВАЛИ БЕЗПІЛОТНИКИ: Є ВЛУЧАННЯ ПО ЗАВОДУ «КРЄМНІЙ ЕЛ».
  45. Кіра, Молчанова (5 вересня 2023). У Брянську другий день поспіль дрон прилітає на територію заводу «Крємній ЕЛ».
  46. Пожежі, руйнування та жертва. Що відомо про наслідки нічної атаки на Україну. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  47. Ракетний удар по Києву: війська РФ били двома типами озброєння, всі цілі збила ППО. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  48. В Одеській області через атаку дронів пів міста залишилось без світла. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  49. На Одещині ліквідовують наслідки нічної атаки БПЛА. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 6 вересня 2023.
  50. У ЗСУ розповіли про наслідки атаки на Одещину. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 6 вересня 2023.
  51. Нічний удар "Шахедами" по Одеській області: виникло кілька пожеж, є загиблий. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  52. Окупанти обстріляли Запоріжжя: атаковано підприємство, двоє поранених. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  53. Нічна атака РФ по Україні: сили ППО знищили 23 повітряні цілі. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  54. ЗСУ знищили ще 610 окупантів та майже 40 артсистем: Генштаб оновив втрати ворога. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  55. Gazeta.ua (6 вересня 2023). Росія змінила район пуску ракет – подробиці від Повітряних сил. Gazeta.ua. Процитовано 6 вересня 2023.
  56. Атака по Київщині: спалахнула пожежа, в ДСНС показали фото. ТСН.ua. 6 вересня 2023. Процитовано 6 вересня 2023.
  57. Готуються до відступу? Росіяни обікрали завод в тимчасово окупованому Токмаку. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  58. Окупанти зранку касетними боєприпасами атакували село під Чугуєвом: є поранений. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  59. ЗСУ просунулися південніше Роботиного та наступають на флангах Бахмута. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  60. Умєрова призначено міністром оборони. Слово і Діло. 6 вересня 2023. Процитовано 6 вересня 2023.
  61. Верховна Рада призначила Умєрова міністром оборони. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 6 вересня 2023.
  62. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №572/2023 Про зміни у складі Ставки Верховного Головнокомандувача.
  63. Блінкен приїхав до Києва: перші деталі візиту. РБК-Украина. Процитовано 6 вересня 2023.
  64. До Києва з візитом прибула прем'єр-міністр Данії. Слово і Діло. 6 вересня 2023. Процитовано 6 вересня 2023.
  65. Передумали? В Румунії все ж визнали падіння російського безпілотника. РБК-Украина. Процитовано 8 вересня 2023.
  66. Primele imagini cu locul în care au fost găsite bucăţile din drona rusească prăbuşită în România. www.antena3.ro (Romanian) . Процитовано 6 вересня 2023.
  67. Президент Румунії заперечив падіння російських безпілотників на території країни. РБК-Украина. Процитовано 7 вересня 2023.
  68. Рагуцька, Лілія (6 вересня 2023). Окупанти обстріляли Костянтинівку, загинуло 17 людей, зокрема дитина. Фото і відео. WAR OBOZREVATEL. Процитовано 6 вересня 2023.
  69. російські окупанти вдарили по Краматорщині: 16 загиблих та багато поранених (фото, відео). www.unian.ua. Процитовано 6 вересня 2023.
  70. Поліцейські-парамедики працюють на місці удару в Костянтинівці, процитовано 2023-09-06-UA
  71. Змінилась кількість поранених та загиблих внаслідок обстрілу Костянтинівки 6 вересня. Суспільне. 8 вересня 2023.
  72. Сили оборони заявили про успіх на Кліщіївському напрямку, процитовано 6 вересня 2023
  73. Понад 600 окупантів, 37 артсистем та 22 дрони. Генштаб оновив втрати Росії. РБК-Украина. Процитовано 8 вересня 2023.
  74. За добу бійці ВМС знищили два російських катери. РБК-Украина. Процитовано 8 вересня 2023.
  75. Свобода, Радіо (7 вересня 2023). Російський удар по Одещині: прокуратура повідомляє про двох поранених. Радіо Свобода. Процитовано 7 вересня 2023.
  76. Армія РФ уночі атакувала південь Одещини: є пошкодження інфраструктури.
  77. Уночі росіяни атакували Ізмаїльський район Одещини - це четверта атака за п’ять днів. www.ukrinform.ua. 7 вересня 2023. Процитовано 7 вересня 2023.
  78. Окупанти вдарили по Запорізькому району з балістики, - ОВА. РБК-Украина. Процитовано 8 вересня 2023.
  79. Росіяни обстріляли Нікополь з артилерії, двоє поранених. РБК-Украина. Процитовано 9 вересня 2023.
  80. Росіяни скинули з дрона вибухівку на жителя Херсонської області. РБК-Украина. Процитовано 8 вересня 2023.
  81. В Оріхові після обстрілів під завалами виявили тіла двох людей. РБК-Украина. Процитовано 9 вересня 2023.
  82. Росіяни вивели в море фрегат-ракетоносій: який залп "Калібрів" може бути. РБК-Украина. Процитовано 8 вересня 2023.
  83. РФ знов атакували дрони: у Ростові та Брянську є пошкодження – DW – 07.09.2023. dw.com. Процитовано 7 вересня 2023.
  84. Сили оборони протягом ночі знищили 16 БПЛА Shahed.
  85. Громадське радіо | Слухайте. думайте. Громадське радіо. Процитовано 8 вересня 2023.
  86. В результаті удару по Сумах постраждали двоє людей. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 8 вересня 2023.
  87. Ракетний удар по Сумах: в лікарні померла одна із постраждалих внаслідок обстрілу. РБК-Украина. Процитовано 9 вересня 2023.
  88. У Запоріжжі розповіли про наслідки ракетного удару. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 9 вересня 2023.
  89. У Кривому Розі знову зросла кількість поранених. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 8 вересня 2023.
  90. Ракетний удар по Кривому Рогу: є жертва і поранені. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 8 вересня 2023.
  91. Атака на Кривий Ріг: у лікарнях 34 постраждалих. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 9 вересня 2023.
  92. ЗСУ мають успіх в районі південніше Роботиного | Новини війни | Генштаб. espreso.tv. Процитовано 8 вересня 2023.
  93. ЗСУ мають успіх в районі південніше Роботиного. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 9 вересня 2023.
  94. В Херсонській області на міні підірвались троє саперів. РБК-Украина. Процитовано 9 вересня 2023.
  95. ЗСУ ліквідували ще 600 окупантів та більше 30 артсистем: Генштаб оновив втрати РФ. РБК-Украина. Процитовано 9 вересня 2023.
  96. а б Окупанти обстріляли приватні будинки в Херсонській області: є жертва. РБК-Украина. Процитовано 9 вересня 2023.
  97. Росіяни з артилерії обстріляли прикордонне село в Чернігівській області, є постраждалий. РБК-Украина. Процитовано 9 вересня 2023.
  98. У Новій Каховці партизани підірвали автомобіль. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 9 вересня 2023.
  99. ShieldSquare Captcha. www.kmu.gov.ua (англ.). Процитовано 10 вересня 2023.
  100. Уламки ШАХЕДІВ впали на… Нічна АТАКА НА КИЇВ — УСІ ДЕТАЛІ 10.09.2023, процитовано 2023-09-10-UA
  101. Силами ППО вдалося знищити понад два десятки ворожих БпЛА під час атаки на Київ. ТСН.ua. 10 вересня 2023. Процитовано 10 вересня 2023.
  102. а б РФ зосередила в Україні понад 420 тис. своїх військових - ГУР Міноборони. Інтерфакс-Україна. Процитовано 10 вересня 2023.
  103. Війна може тривати ще 5-10 років: ISW про те, що впливає на росіян на виборах. UAZMI. 10 вересня 2023. Процитовано 10 вересня 2023.
  104. Сили оборони зайняли частину Опитного у Донецькій області. РБК-Украина. Процитовано 11 вересня 2023.
  105. На Донеччині Сили оборони взяли під контроль частину Опитного, – начальник МВА Авдіївки. Рубрика. 10 вересня 2023. Процитовано 10 вересня 2023.
  106. Українські війська просунулися на південь від Кліщіївки: карти боїв ISW. РБК-Украина. Процитовано 11 вересня 2023.
  107. Контрнаступ ЗСУ триває важко, але прогрес вражає, - Нуланд. РБК-Украина. Процитовано 11 вересня 2023.
  108. Haye-ah, Lee (10 вересня 2023). Yoon pledges US$2.3 bln in additional aid for Ukraine. Yonhap News Agency (англ.). Процитовано 12 вересня 2023.
  109. Українські військові звільнили майже 5 кв. км на Таврійському напрямку за тиждень. РБК-Украина. Процитовано 11 вересня 2023.
  110. У Сумській області сили ППО збили Шахед. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 11 вересня 2023.
  111. ЗСУ нейтралізували 360 росіян та знищили 7 складів боєприпасів на Таврійському напрямку. РБК-Украина. Процитовано 11 вересня 2023.
  112. Майже 600 окупантів, 30 артсистем та 35 дронів. Генштаб оновив втрати РФ в Україні. РБК-Украина. Процитовано 11 вересня 2023.
  113. Сили ППО знищили всі запущені вночі «шахеди». Слово і Діло. 11 вересня 2023. Процитовано 11 вересня 2023.
  114. ЗСУ знищили катери окупантів при спробі зайняти втрачені позиції під Херсоном. РБК-Украина. Процитовано 11 вересня 2023.
  115. Росіяни з "Градів" і артилерії обстріляли магазин у Нікополі: є постраждалі. РБК-Украина. Процитовано 11 вересня 2023.
  116. Росіяни обстріляли амбулаторію під Херсоном: є постраждалі, серед них фельдшер. РБК-Украина. Процитовано 11 вересня 2023.
  117. ГУР: Україна повернула під контроль "Вишки Бойка" біля Криму, процитовано 11 вересня 2023
  118. Крутов, Марк (11 вересня 2023). Рейд за трофеями. Что Украина захватила на платформе в Черном море. Радио Свобода (рос.). Процитовано 12 вересня 2023.
  119. Украина заявляет, что вернула под свой контроль "вышки Бойко" в Черном море. Настоящее Время (рос.). 11 вересня 2023. Процитовано 12 вересня 2023.
  120. Україна повернула під контроль т.зв. «Вишки Бойка». gur.gov.ua. Процитовано 11 вересня 2023.
  121. На крок ближче до Криму. Повернення вишок Бойка. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 11 вересня 2023.
  122. Україна повернула під контроль т.зв. «Вишки Бойка», процитовано 2023-09-11-UA
  123. Україна повернула контроль над "вишками Бойка" в Чорному морі. РБК-Украина. Процитовано 11 вересня 2023.
  124. Цензор.НЕТ (12 вересня 2023). ВМС про деталі спецоперації зі взяття під контроль "вишок Бойка": Це сіра зона. Найскладніше було дістатися туди на гумових човнах. Цензор.НЕТ. Процитовано 12 вересня 2023.
  125. Ситуація на сході та півдні складна - Генштаб. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 11 вересня 2023.
  126. Ще 550 окупантів, 8 танків і понад 30 артсистем: Генштаб оновив втрати Росії. РБК-Украина. Процитовано 12 вересня 2023.
  127. У ЗСУ успіхи на двох напрямках в районі Роботиного, - Генштаб. РБК-Украина. Процитовано 12 вересня 2023.
  128. ЗСУ просунулись на чотирьох напрямках: карти боїв ISW. РБК-Украина. Процитовано 12 вересня 2023.
  129. Окупанти вдарили по Макіївці Луганської області: є загиблий та постраждала. РБК-Украина. Процитовано 12 вересня 2023.
  130. Двоє людей загинули через обстріл Красногорівки, в Авдіївці – троє поранених. Українська правда. Процитовано 12 вересня 2023.
  131. Двоє містян загинули та троє зазнали поранень – розпочато розслідування за фактами обстрілів росіянами Красногорівки й Авдіївки. Донецька обласна прокуратура. Архів оригіналу за 15 червня 2023. Процитовано 2023-09-12-UA.
  132. Росіяни за добу 25 разів обстріляли Сумську область, є постраждалий. РБК-Украина. Процитовано 12 вересня 2023.
  133. Задавила невідома машина. У Донецьку вбили "ідеолога Новоросії" Дубового. РБК-Украина. Процитовано 12 вересня 2023.
  134. ЗСУ уразили російську базу дронів у Донецькій області (відео). РБК-Украина. Процитовано 12 вересня 2023.
  135. На фоні контрнаступу ЗСУ Росія завозить у Токмак солдатів та посилює укріплення. РБК-Украина. Процитовано 12 вересня 2023.
  136. Сотні одиниць нібито знищеної росіянами техніки ЗСУ виявилися муляжами, - CNN. РБК-Украина. Процитовано 12 вересня 2023.
  137. Втрати Росії в Україні перевищили 270 тисяч військових, - Генштаб. РБК-Украина. Процитовано 15 вересня 2023.
  138. У ЗСУ частковий успіх у районі Роботиного та Кліщіївки, - Генштаб. РБК-Украина. Процитовано 18 вересня 2023.
  139. У ЗСУ підтвердили удар по російських кораблях та порту Севастополя. РБК-Украина. Процитовано 15 вересня 2023.
  140. Супутники NASA зафіксували масштабну пожежу після удару по Севастополю. РБК-Украина. Процитовано 15 вересня 2023.
  141. Удар по Севастополю. ГУР підтвердило пошкодження десантного корабля і підводного човна РФ. РБК-Украина. Процитовано 15 вересня 2023.
  142. Британська розвідка підтвердила фактичну ліквідацію корабля та підводного човна у Севастополі. РБК-Украина. Процитовано 15 вересня 2023.
  143. Російські військові понад 1000 разів обстріляли Бахмутський та Лимано-Куп'янський напрямки: де Сили оборони мають успіх.
  144. Ганна Маляр про обстановку на фронті. armyinform.com.ua. Процитовано 27 вересня 2023.
  145. ЗСУ знищили майже 400 росіян та 40 одиниць військової техніки на Таврійському напрямку. РБК-Украина. Процитовано 15 вересня 2023.
  146. Кабінет Міністрів України - Оперативна інформація Генерального Штабу Збройних Сил України станом на 06:00 15 вересня 2023 року щодо російського вторгнення. www.kmu.gov.ua (ua) . Процитовано 27 вересня 2023.
  147. У мережі з'явилися супутникові знімки наслідків удару по Євпаторії. РБК-Украина. Процитовано 18 вересня 2023.
  148. Міжнародний кримінальний суд відкрив офіс у Києві. www.ukrinform.ua. 14 вересня 2023. Процитовано 27 вересня 2023.
  149. В Україні відкрили офіс Міжнародного кримінального суду, на Бахмутському напрямку — важкі бої. 568 день війни. Онлайн.
  150. ЗСУ знищили ще 350 росіян й більше 15 артсистем: Генштаб оновив втрати РФ. РБК-Украина. Процитовано 18 вересня 2023.
  151. Українські війська оволоділи Андріївкою, - Генштаб. РБК-Украина. Процитовано 15 вересня 2023.
  152. СБУ експериментальним дроном підбила російський ракетний корабель "Самум" у Криму, - джерела. РБК-Украина. Процитовано 15 вересня 2023.
  153. ЗСУ в Чорному морі потопили російський катер "Тунець". РБК-Украина. Процитовано 15 вересня 2023.
  154. У Херсоні затримали коригувальника ударів, яка працювала на депутата Держдуми РФ. РБК-Украина. Процитовано 15 вересня 2023.
  155. Кабінет Міністрів України - Оперативна інформація Генерального Штабу Збройних Сил України станом на 06:00 17 вересня 2023 року щодо російського вторгнення. www.kmu.gov.ua (ua) . Процитовано 28 вересня 2023.
  156. Росіяни обстріляли Харків ракетою "Іскандер-К", - поліція. РБК-Украина. Процитовано 18 вересня 2023.
  157. "Вітання" від Сил оборони. У Токмаку знищено розташування ворожої техніки. РБК-Украина. Процитовано 18 вересня 2023.
  158. Ганна Маляр. Telegram. Процитовано 28 вересня 2023.
  159. Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 25 березня 2022. Процитовано 28 вересня 2023.
  160. Перше судно з українським зерном прибуло до Туреччини тимчасовим коридором, прорвавши російську блокаду.
  161. First grain ships arrive in Ukraine using new route. BBC News (en-GB) . 17 вересня 2023. Процитовано 28 вересня 2023.
  162. ShieldSquare Captcha. www.kmu.gov.ua (англ.). Процитовано 26 вересня 2023.
  163. Атака на Одеську область: стали відомі наслідки нічного обстрілу. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  164. Российские войска атаковали Украину крылатыми ракетами и дронами. ВСУ заявили, что сбили 12 из 16 воздушных целей. Meduza (рос.). Процитовано 26 вересня 2023.
  165. У Токмаку чули вибух — Федоров.
  166. Вибухи у Бердянську і Токмаку, зустріч Зеленського з лідером Судану: головне за ніч. Главком | Glavcom. 24 вересня 2023. Процитовано 26 вересня 2023.
  167. ЗСУ на Таврійському напрямку знищили за добу майже 20 одиниць техніки ворога. РБК-Украина. Процитовано 18 вересня 2023.
  168. Прикордонну громаду в Сумській області обстріляли з артилерії: є жертви. РБК-Украина. Процитовано 18 вересня 2023.
  169. Росіяни обстріляли медичний заклад у Микільському Херсонської області. РБК-Украина. Процитовано 18 вересня 2023.
  170. Атака на Одеську область: стали відомі наслідки нічного обстрілу. РБК-Украина. Процитовано 18 вересня 2023.
  171. Прикордонну громаду в Сумській області обстріляли з артилерії: є жертви. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  172. Authorities: Russian attacks in Kherson, Donetsk oblasts kill 1, injure 4. The Kyiv Independent (англ.). 18 вересня 2023. Процитовано 26 вересня 2023.
  173. Росіяни обстріляли медичний заклад у Микільському Херсонської області. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  174. Russia says it hit armoured vehicle repair plant in Ukraine's Kharkiv. Reuters (англ.). 17 вересня 2023. Процитовано 26 вересня 2023.
  175. Наслідки нічних ударів РФ. Головні новини Харкова та області 17 вересня: хроніка.
  176. Нічна атака на Харків: чотири ракети поцілили в цивільне підприємство – ОВА.
  177. Governor: Drone damages oil depot in southwestern Russia. The Kyiv Independent (англ.). 17 вересня 2023. Процитовано 26 вересня 2023.
  178. Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 25 березня 2022. Процитовано 26 вересня 2023.
  179. ЗСУ вже звільнили 260 кв. км на основному напрямку наступу, - Маляр. РБК-Украина. Процитовано 18 вересня 2023.
  180. Здобули плацдарм. В ЗСУ висловилися про звільнення Кліщіївки. РБК-Украина. Процитовано 18 вересня 2023.
  181. Росіяни атакували один із мікрорайонів Херсона, постраждалий у важкому стані. РБК-Украина. Процитовано 19 вересня 2023.
  182. Окупанти намагались повернути позиції в районі Кліщіївки, Андріївки та Роботиного. РБК-Украина. Процитовано 19 вересня 2023.
  183. Ліквідація окупантів під Херсоном: журналісти ідентифікували місце потенційного удару HIMARS. ТСН.ua. 26 вересня 2023. Процитовано 1 жовтня 2023.
  184. Контрнаступ ЗСУ: де вдалося знищити штаби російських військ. Слово і Діло. 1 жовтня 2023. Процитовано 1 жовтня 2023.
  185. Epstein, Jake. Saboteurs 'blew up' aircraft at a Russian base in the latest in a string of attacks, causing 'hysteria,' Ukrainian military intelligence reports. Business Insider (амер.). Процитовано 1 жовтня 2023.
  186. ЗСУ під час наступу під Бахмутом розбили елітні частини окупантів, - ISW. РБК-Украина. Процитовано 19 вересня 2023.
  187. ДСНС ліквідувала у Львові наслідки ворожого удару «Шахедами». www.ukrinform.ua. 19 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  188. Через обстріл Львова згорів склад із 300 тоннами гуманітарної допомоги. РБК-Украина. Процитовано 19 вересня 2023.
  189. У Криму вибухи, біля головної нафтобази Чорноморського флоту увімкнули димову завісу. РБК-Украина. Процитовано 21 вересня 2023.
  190. У Шойгу поскаржилися на атаку БПЛА на Крим і три області РФ, відзвітували про роботу ППО. РБК-Украина. Процитовано 21 вересня 2023.
  191. Росіяни обстріляли нафтопереробний завод в Кременчуці. РБК-Украина. Процитовано 23 вересня 2023.
  192. На підприємстві перебували люди. Відомі подробиці ракетного обстрілу Дрогобича. РБК-Украина. Процитовано 21 вересня 2023.
  193. Російські війська вдруге атакували Херсон: є загибла. РБК-Украина. Процитовано 21 вересня 2023.
  194. Зруйнований готель в Черкасах, "прильоти" у Рівному та пожежі в Києві: які наслідки потужної атаки. РБК-Украина. Процитовано 21 вересня 2023.
  195. Окупанти обстріляли житловий квартал в Херсоні: є жертва та поранені. РБК-Украина. Процитовано 22 вересня 2023.
  196. Ракетний обстріл Києва. Під атакою були енергомережі, є пошкодження. РБК-Украина. Процитовано 22 вересня 2023.
  197. Війська РФ обстріляли Курахове Донецької області: поранено 13 людей. РБК-Украина. Процитовано 22 вересня 2023.
  198. Росіяни влучили з артилерії в житловий будинок в Херсонській області, є жертва. РБК-Украина. Процитовано 22 вересня 2023.
  199. Росіяни обстріляли з артилерії прикордоння Сумської області, є загиблий. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  200. Liberty, Radio Free Europe/Radio. Мапа російських військових об'єктів в Криму. Радіо Свобода. Процитовано 21 вересня 2023.
  201. Удар по командному пункту РФ під Севастополем: з'явились супутникові знімки наслідків. РБК-Украина. Процитовано 21 вересня 2023.
  202. Аеродром "Саки" в окупованому Криму потрапив під масштабний удар, - джерела. РБК-Украина. Процитовано 21 вересня 2023.
  203. СБУ та ЗСУ вдарили по секретній базі окупантів у Мелітополі, є загиблі та поранені, - джерела. РБК-Украина. Процитовано 22 вересня 2023.
  204. Партизани в окупованому Енергодарі провели спецоперацію, - джерела. РБК-Украина. Процитовано 22 вересня 2023.
  205. ЗСУ просунулися в районах Бахмута і Вербового: карти боїв ISW. РБК-Украина. Процитовано 22 вересня 2023.
  206. ЗСУ на Таврійському напрямку знищили майже 40 одиниць техніки. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  207. Майже 500 окупантів, десятки артсистем та ракет. Генштаб оновив втрати РФ у війні. РБК-Украина. Процитовано 22 вересня 2023.
  208. Росіяни вдарили по цивільній інфраструктурі у Кременчуці: є загиблі та поранені. РБК-Украина. Процитовано 23 вересня 2023.
  209. Обстріл Кременчука: стала відома кількість постраждалих і жертв. РБК-Украина. Процитовано 23 вересня 2023.
  210. Сирени, паніка та прильоти. Штаб Чорноморського флоту РФ у Севастополі зруйновано: всі подробиці. РБК-Украина. Процитовано 23 вересня 2023.
  211. Удар по штабу РФ у Севастополі коригували жителі міста та партизани, - АТЕШ. РБК-Украина. Процитовано 23 вересня 2023.
  212. Україна використала ракети Storm Shadow для атаки на штаб Чорноморського флоту РФ, - ЗМІ. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  213. Під час спецоперації в Криму ліквідували командувача Чорноморським флотом РФ. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  214. Вперше з 1904 року. Після ліквідації Соколова ЗМІ згадують смерті інших командувачів флотом РФ. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  215. ЗСУ просунулися в районах Кліщіївки та Новопрокопівки: карти боїв ISW. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  216. Українські воїни знищили ще півтисячі росіян: оновлені втрати окупантів. РБК-Украина. Процитовано 23 вересня 2023.
  217. ЗСУ просуваються вперед під Роботиним, інколи на 300-400 метрів в день, - Штупун. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  218. Українські захисники прорвали оборону росіян біля Вербового, - Тарнавський. РБК-Украина. Процитовано 23 вересня 2023.
  219. Росіяни атакували село в Херсонській області з дрона, потерпілий у важкому стані. РБК-Украина. Процитовано 23 вересня 2023.
  220. Нічна атака на Україну: сили ППО "приземлили" 14 "шахедів". РБК-Украина. Процитовано 23 вересня 2023.
  221. ЗСУ на півдні знищили два російські безпілотники. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  222. Російські окупанти обстріляли Херсон, є жертви. РБК-Украина. Процитовано 23 вересня 2023.
  223. ЗСУ знищили ще 390 окупантів й майже десяток танків: Генштаб оновив втрати РФ. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  224. Є успіхи. Сили оборони продовжують просуватися у районі Кліщіївки. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  225. Росіяни скинули на Херсон дві авіабомби. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  226. Governor: Russian airstrikes kill 2, injure 3 in Kherson Oblast. The Kyiv Independent (англ.). 24 вересня 2023. Процитовано 29 вересня 2023.
  227. Росіяни обстріляли з авіації Херсонську область, є загибла. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  228. В Харківській області прикордонники "приземлили" начинений вибухівкою БпЛА. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  229. В Севастополі пролунали вибухи: повідомляють про роботу ППО. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  230. Українська розвідка атакувала будівлю ФСБ у Курську, - джерела. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  231. В російському Курську безпілотник на день міста влаштував "салют". РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  232. Зранку РФ скинула авіабомби на Берислав. Одна впала на ЖЕК, є жертви та поранені. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  233. Ракетна атака. У Кривому Розі пролунали вибухи. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  234. Пошкоджений морвокзал, пожежі і постраждала: наслідки ударів РФ по Одесі та Кривому Рогу. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  235. ЗСУ звільнили ще два кілометри територій на Бахмутському напрямку: карти боїв ISW. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  236. Росіяни вночі атакували Черкаську область: пошкоджено об'єкт інфраструктури. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  237. Ракетна атака. У Кривому Розі пролунали вибухи. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  238. Росіяни обстріляли житловий будинок у Вовчанську, постраждав місцевий житель. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  239. Аеродром "Халіно" в Курську атакував дрон, знищено керівництво авіаполку, - джерела. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  240. США надіслали Україні список реформ для продовження допомоги. espreso.tv. Процитовано 30 вересня 2023.
  241. Kyiv, U. S. Embassy (25 вересня 2023). Заява щодо запропонованого переліку пріоритетних реформ. U.S. Embassy in Ukraine. Процитовано 30 вересня 2023.
  242. СБУ підтвердила причетність до блекауту в Курській області - ЗМІ. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 26 вересня 2023.
  243. Росія без успіху наступає біля Бахмута та Авдіївки, - ISW. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  244. ЗСУ на Таврійському напрямку знищили 18 безпілотників та 4 склади боєприпасів ворога. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  245. Удар "Шахедів" по переправі на Дунаї зняли з румунського берега. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  246. Роботу поромного пункту пропуску на кордоні з Румунією відновили. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 26 вересня 2023.
  247. Росія вдарила по пункту пропуску з Румунією "Орлівка", є поранені. Руйнування на Черкащині і в Кривому Розі. BBC News Україна. 26 вересня 2023. Процитовано 26 вересня 2023.
  248. Масована атака "Шахедів" з двох напрямків: все, що відомо про нічний удар по Україні. 24 Канал. 26 вересня 2023. Процитовано 26 вересня 2023.
  249. Росія вночі обстріляла Україну дронами-камікадзе. Скільки "шахедів" збила ППО. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  250. HIMARS вразив пункт управління росіян під Херсоном, ліквідовані офіцери. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  251. ЗМІ визначили місце можливого удару HIMARS по пункту управління росіян під Херсоном. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  252. Пообіді армія РФ знову била по житлових кварталах Херсона: є поранені. РБК-Украина. Процитовано 26 вересня 2023.
  253. Росіяни вночі атакували Черкаську область: пошкоджено об'єкт інфраструктури. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  254. Уничтожен на аэродроме Кульбакино: ВСУ лишились еще одного МиГ-29 - Лента новостей Крыма. crimea-news.com. 26 вересня 2023. Процитовано 26 вересня 2023.
  255. Норвегія виділила додаткову допомогу Україні. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 26 вересня 2023.
  256. Понад 300 окупантів, десятки дронів та артсистем. Генштаб оновив втрати РФ в Україні. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  257. ЗСУ просунулися в районі Бахмута та в Запорізькій області: карти боїв ISW. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  258. Сили оборони продовжують наступ на півдні від Бахмута, - Євлаш. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  259. ЗСУ відбили ворожу атаку під Бахмутом - Генштаб. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 27 вересня 2023.
  260. Нічний обстріл Херсона: є загиблий та поранений. РБК-Украина. Процитовано 28 вересня 2023.
  261. ЗСУ утримують контроль над трасою Бахмут-Горлівка: як це вплинуло на росіян. РБК-Украина. Процитовано 28 вересня 2023.
  262. Українські військові збили російський "Орлан-10" у Миколаївській області. РБК-Украина. Процитовано 28 вересня 2023.
  263. У Підмосков'ї почалась масштабна пожежа неподалік від військового аеродрому. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  264. Окупанти обстріляли Нікопольський район: сталася пожежа, є постраждалі. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  265. Лотошников, Олег (24 вересня 2023). Терор триває: російські окупанти обстріляли громаду Нікопольського району — Сайт телеканалу Відкритий. opentv.media. Процитовано 2023-09-27-UA.
  266. Росіяни з артилерії обстріляли житлові будинки у Вовчанську: поранено чоловіка. РБК-Украина. Процитовано 27 вересня 2023.
  267. Росіяни випустили по Херсонській області понад 600 снарядів: є загиблі. РБК-Украина. Процитовано 28 вересня 2023.
  268. Росіяни масовано обстрілюють Херсон. РБК-Украина. Процитовано 29 вересня 2023.
  269. Росія обстріляла Донеччину, є загиблий і поранені. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 27 вересня 2023.
  270. Росіяни пошкодили ТЕС на півдні під час масованих обстрілів, - "Укренерго". РБК-Украина. Процитовано 28 вересня 2023.
  271. Ще 330 окупантів, 4 танки і майже 40 артсистем. Генштаб ЗСУ оновив втрати Росії. РБК-Украина. Процитовано 28 вересня 2023.
  272. Росія з початку війни втратила 90 літаків, - британська розвідка. РБК-Украина. Процитовано 28 вересня 2023.
  273. https://twitter.com/DefenceHQ/status/1707277098677629239. X (formerly Twitter). Процитовано 28 вересня 2023.
  274. Сили ППО збили вночі понад 30 ударних дронів, - Гуменюк. РБК-Украина. Процитовано 28 вересня 2023.
  275. Повітряники за ніч збили 34 з 44-х “Шахедів” і 6 розвідувальних дронів. Українська правда. Процитовано 28 вересня 2023.
  276. Сили ППО збили 34 із 44 «шахедів» та шість розвідувальних дронів, є влучання на Кіровоградщині — Forbes.ua. forbes.ua. 28 вересня 2023. Процитовано 28 вересня 2023.
  277. Над Дніпропетровською областю збили ще один дрон окупантів. РБК-Украина. Процитовано 28 вересня 2023.
  278. Українські військові знищили дивізіон артсистем РФ у районі Бахмута за добу. РБК-Украина. Процитовано 28 вересня 2023.
  279. Українські артилеристи знищили склад БК росіян під Бахмутом. Сирський показав відео. РБК-Украина. Процитовано 29 вересня 2023.
  280. ЗСУ, ймовірно, здійснили прорив на лінії Роботине-Вербове: карти боїв ISW. РБК-Украина. Процитовано 28 вересня 2023.
  281. Росіяни з артилерії обстріляли Херсон: загинуло три жінки. РБК-Украина. Процитовано 29 вересня 2023.
  282. Свобода, Радіо (28 вересня 2023). ЗМІ: міністр юстиції Польщі заявив, що ракета, яка впала в Пшеводуві, була українською. Радіо Свобода. Процитовано 29 вересня 2023.
  283. У Пшеводуві у 2022 році впала українська ракета — міністр юстиції Польщі. Інтерфакс-Україна. Процитовано 29 вересня 2023.
  284. www.pap.pl https://www.pap.pl/aktualnosci/zbigniew-ziobro-z-opinii-bieglych-wynika-ze-ukrainska-rakieta-spadla-na-przewodow. Процитовано 29 вересня 2023. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  285. Росіяни вдарили ракетами по Миколаєву: які наслідки. РБК-Украина. Процитовано 29 вересня 2023.
  286. а б Головне за ніч та ранок п’ятниці, 29 вересня: ворожий удар по Миколаєву, успішна операція СБУ в Курську. LB.ua. 29 вересня 2023. Процитовано 29 вересня 2023.
  287. У Сумській області вночі "приземлили" російський безпілотник. РБК-Украина. Процитовано 29 вересня 2023.
  288. Конопльова, Марина (29 вересня 2023). На Сумщині вночі «приземлили» російський безпілотник. ШоТам. Процитовано 29 вересня 2023.
  289. Війська РФ 29 вересня завдали удару по Херсону ракетою типу Х-59. Внаслідок — зруйнована будівля закладу громадського харчування, люди не постраждали.
  290. Путін підписав указ про призов в армію 130 тисяч росіян. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 30 вересня 2023.
  291. Путін підписав указ про призов в Росії. www.unian.ua. Процитовано 30 вересня 2023.
  292. ППО добре спрацювала: росіяни збили власний винищувач Су-35 - VSN. vsn.ua. 1 січня 2000. Процитовано 2 жовтня 2023.
  293. У мережі з’явилася світлина російського літака, який окупанти "по-дружньому" збили під Токмаком. Рубрика. 30 вересня 2023. Процитовано 2 жовтня 2023.
  294. Російська ППО збила власний винищувач СУ-35 у Запорізькій області: Бутусов показав відео влучання. Інформатор UA. 29 вересня 2023. Процитовано 2 жовтня 2023.
  295. ЗСУ просунулися поблизу Кліщіївки на Бахмутському напрямку: карти боїв ISW. РБК-Украина. Процитовано 1 жовтня 2023.
  296. ППО, артсистеми й інше. ЗСУ на Таврійському напрямку знищили 23 одиниці техніки ворога. РБК-Украина. Процитовано 1 жовтня 2023.
  297. Південь України атакували понад 20 "Шахедів", - Гуменюк. РБК-Украина. Процитовано 1 жовтня 2023.
  298. Ракетний удар по Херсону, обстріли Інженерного та Берислава. 584 день війни: хроніка подій в Херсонській області.
  299. Росіяни вночі обстріляли ракетами Краматорськ, є поранений. РБК-Украина. Процитовано 1 жовтня 2023.
  300. Росіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: поранена дитина. РБК-Украина. Процитовано 1 жовтня 2023.
  301. Виступ Президента України на першому Міжнародному форумі оборонних індустрій, процитовано 2023-09-30-UA
  302. Зеленський оголосив про створення Альянсу оборонних індустрій.
  303. Спецоперація “Бариня”: в ГУР розповіли подробиці вербування полонених. ВІДЕО.
  304. Розвідка завербувала російського військового, який привів у полон 11 окупантів.
  305. Спецоперація “Бариня” ― офіцер армії рф перейшов на бік України, процитовано 2023-10-01-UA