Ракетний удар по зерновому терміналу у Миколаєві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ракетний удар по зерновому терміналу у Миколаєві
Частина Російське вторгнення в Україну (2022)
Місце атаки зерновий термінал в порту Ніка-Тера, Миколаїв
Мета атаки Терористичний акт
Дата 4 червня 2022
Зброя Крилаті ракети
Загиблі невідомо
Поранені невідомо
Терористи Збройні сили Російської Федерації

Ракетний удар по зерновому терміналу у Миколаєві — терористична атака Збройних сил Росії проти зернового терміналу в порту Ніка-Тера, здійснена 4 червня 2022 року. В результаті обстрілу в порту спалахнула пожежа і повністю вигоріли складські приміщення зі зерновим шротом[1].

Передумови[ред. | ред. код]

На момент російського вторгнення Україна була четвертим за величиною експортером кукурудзи та пшениці та найбільшим у світі експортером соняшникової олії. За оцінками міжнародних організацій російське вторгнення в Україну призвело до продовольчої кризи 2022 року — зростанню цін на продукти і росту їх дефіциту. Причиною цього є навмисне руйнування Росією інфраструктури аграрних і промислових підприємств України, знищення паливних запасів, запізнення або скасування посівної через військові дії, а також блокада Росією українських чорноморських портів через які йшов основний експорт зерна з України[2].

Крім того з окупованих Росією територій відбувається крадіжка українського зерна Росією. За оцінками Міністерства оборони України, після російського вторгнення на середину травня 2022 року з України було вкрадено та вивезено не менше 400 000 тонн зерна.[3][4]

Зерновий термінал у морському спеціалізованому порту Ніка-Тера міста Миколаїв є другим за величиною зерновим терміналом в Україні[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Миколаївський термінал Ніка-Тера зазнав ракетного удару. Latifundist.com (укр.). 5 червня 2022. Процитовано 9 червня 2022.
  2. Війна в Україні може спричинити світову продовольчу кризу • Ukraїner. Ukraїner. 10 квітня 2022. Процитовано 9 червня 2022.
  3. Tim Lister and Sanyo Fylyppov CNN. Russian ships carrying stolen Ukrainian grain turned away from Mediterranean ports -- but not all of them. CNN. Процитовано 19 травня 2022.
  4. Reuters (30 квітня 2022). Ukraine says Russia stole 'several hundred thousand tonnes' of grain. Reuters. Процитовано 20 травня 2022.
  5. Росіяни знищили у Миколаєві другий за величиною зерновий термінал в Україні – Боррель. www.unian.ua (укр.). Процитовано 9 червня 2022.