Луцій Марцій Цензорін (консул 149 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Марцій Цензорін
лат. L. Marcius C.f.C.n. Censorinus
Народивсяневідомо
Стародавній Рим
Померпісля 147 до н. е.
невідомо
КраїнаСтародавній Рим
Діяльністьполітик, державний і військовий діяч
Знання мовлатина і давньогрецька
УчасникТретя Пунічна війна
Посадаконсул
Термін149 рік до н. е.
ПопередникТіт Квінкцій Фламінін
НаступникСпурій Постумій Альбін Магн
РідМарції
БатькоГай Марцій Цензорін
Матиневідомо

Луцій Марцій Цензорін (лат. Lucius Marcius Censorinus, ? — після 147 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 149 року до н. е., цензор 147 року до н. е.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Марціїв. Син Гая Марція Цензоріна.

У 160 році до н. е. його обрано еділом. Під час своєї каденції провів Римські ігри, де була представлена комедія Теренція «Свекруха». У 152 році до н. е. обрано претором.

У 149 році до н. е. його обрано консулом разом з Манієм Манілієм. Йому з колегою було доручено розпочати війну з Карфагеном. Луцій Марцій Цензорін очолив римський флот й прибув до Лілебею. У відповідь карфагеняни надіслали посольство з пропозицію укласти новий договір. На противагу цьому Цензорін та Манілій поставили вимогу: протягом 30 днів надати 300 заручників з родин членів уряду та ради 104. Після того, як ця вимога була виконана, консули стали вимагати віддати римлянам усі арсенали зброю та катапульти. Коли й це Карфаген виконав, Цензорін з колегою заявили, що населення Карфагену повинно залишити місто й перебратися на 15 км углиб Африки. Для посилення своїх погроз Цензорін поставив флот у вході до карфагенської гавані. Водночас розпочав перемовини з Массанассою, царем Нумідії, який був незадоволений діями Риму, тому що сам бажав підкорити Карфаген. після відмови карфагенян виконувати вимоги римлян, консули розпочали бойові дії. Цензорін намагався з моря та узбережжя захопити гавань та передмістя, проте зазнав поразки від Гамількара Фамеї, а незабаром внаслідок хвороб легіонерів відступив до кораблів. Восени 149 році до н. е. вирушив до Риму для обрання нових консулів.

У 147 році до н. е. його обрано цензором разом з Луцієм Корнелієм Лентулом Лупом. Про подальшу долю немає відомостей.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Wilhelm Kierdorf: [I 7] M. Censorinus, L., // Der Neue Pauly Bd. 7 (1999), Sp. 858. (нім.)