Молитва за гетьмана Мазепу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Молитва за гетьмана Мазепу
ЖанрДрама, авторське кіно, недокументальний історичний фільм
РежисерЮрій Іллєнко
ПродюсерЮрій Іллєнко
СценаристЮрій Іллєнко
У головних
ролях
Богдан Ступка
Людмила Єфименко
Микита Джигурда
ОператориЮрій Іллєнко
КомпозиторВірко Балей
ХудожникСергій Якутович
КінокомпаніяНаціональна студія ім. Олександра Довженка
Тривалість154 хв.
Моваукраїнська
КраїнаУкраїна Україна
Рік2001
IMDbID 0323279
Q: Молитва за гетьмана Мазепу у Вікіцитатах

«Молитва за гетьмана Мазепу» — український художній фільм режисера Юрія Іллєнка знятий 2001 року на київській кіностудії ім. О.Довженка; перший повнометражний і великобюджетний фільм (12 млн грн.) за роки незалежності України[1].

Світова прем'єра «Молитви…» відбулася у лютому 2002 р. на Берлінському міжнародному кінофестивалі у позаконкурсній програмі[1].

Займає 36-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Акторський склад

[ред. | ред. код]

Знімальний колектив

[ред. | ред. код]

Сюжет

[ред. | ред. код]

В основі сюжету — діалог «на ножах» історичних антагоністів — Петра I, що плюндрує Іванів саркофаг, та гетьмана Івана, який встає з могили, щоб оповісти своє життя, передусім таке, що пов'язане з боротьбою двох державців[2].

Особливості фільму

[ред. | ред. код]

Намагаючись запобігти ефекту невиправданого сподівання, композитор фільму В. Балей порадив на неофіційному прем'єрному показі в Гарвардському університеті в США глядачам залишити перед входом до зали критерії, за якими вони звикли оцінювати кінематографічну продукцію. Мовляв, ідеться про фільм незвичайний, складний, шоковий, покликаний не розважати, а провокувати спочування, болючі рефлексії над драматичними екзистенційними дилемами українського буття. «Молитва» — це не історичне полотно і не кіноілюстрація періоду з минулого України.[1]}}

Трансляція на ТБ та великому екрані

[ред. | ред. код]

Фільм не рекомендував для показу в Росії міністр культури РФ Михайло Швидкий.

В Україні не було жодного показу по ТБ, не випущено на відео[3]. Не продане за кордон. Телевізійний канал ICTV показав фільм з обмеженням +16.

Нова версія (2010 рік)

[ред. | ред. код]

Коли наприкінці 2001 року було завершено роботу над фільмом «Молитва за гетьмана Мазепу», не вистачило державних коштів на його якісне сучасне озвучення. В лютому 2002 року на «Берлінале» фільм показували у версії звуку «моно», що відчутно знижувало враження від фільму. Хоча ще тоді велися пошуки можливостей завершити роботу, й Міністерство культури і мистецтв України, на чиє замовлення випускався фільм, уклало угоду з однією продюсерською компанією, якій передавались права показу фільму на 5 років, а вона зобовязувалась зробити звук «Долбі», забезпечити прокат і фестивальні покази. Однак жодного пункту угоди не виконано — була поїздка тільки на фестиваль до Берліна. В результаті технічно фільм не був завершений.

Влітку 2008 року новоствореній компанії «Іллєнко Фільм» вдалося укласти угоду з Державною Службою кінематографії про створення нової версії фільму. Її було завершено в лютому 2010 року.

У новій версії зроблено:

  • 1) багатоканальний звук, що означає: фільм можна показувати у кінозалах з найсучаснішим устаткуванням,
  • 2) додано закадровий авторський коментар Юрія Іллєнка, який пояснює історичні події, про які йдеться, а також долю самого фільму,
  • 3) незначні купюри (приблизно 10 хвилин), що не впливає на зміст фільму. Тепер його тривалість — 144 хв.

Безперечно, якісний звук відчутно поліпшив фільм — добре чути репліки персонажів, музику, шуми. Зовсім інше сприйняття, зокрема сцени Полтавської битви.

Нова версія існує у форматі HD video — це вища якість, ніж DVD.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в Шевчук, Юрій (2005). «Молитва за гетьмана Мазепу» в Гарварді. Журнал «Кіно-театр». Архів оригіналу за 16 березня 2015. Процитовано 18 липня 2013.
  2. Офіційний сайт кіностудії ім. О.Довженка
  3. Оксана Жила. У свідомості більшості українців наше кіно мертве // Львівська Газета

Джерела

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]