Матеюк Микола Антонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола Антонович Матеюк
Народився 1908(1908)
с. Реплін, Холмський уїзд, Люблінська губернія, Російська імперія, нині Польща
Помер 1960(1960)
Київ
Поховання Байкове кладовище
Громадянство СРСР СРСР
Національність українець
Діяльність партизани
Учасник німецько-радянська війна
Посада директор Дарницького шовкового комбінату
Термін 19491960
Нагороди
Орден Вітчизняної війни I ступеня Орден Червоної Зірки Медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Микола Антонович Матеюк (нар. 1908, Реплін, Холмський уїзд, Люблінська губернія, Російська імперіяпом. 1960, Київ,УРСР, СРСР) — російський, радянський і український військовий і державний, господарський діяч.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у 1908 році у с. Реплін, Холмський район, нині Польща. Українець. Закінчив Київський технікум легкої промисловості. Перед війною працював на різних господарських посадах.

Під час німецько-радянської війни був військовим розвідником, командиром диверсійно-розвідувальної групи, яка діяла в тилу противника з липня 1943 року за рішенням ЦК КП України й командування Південно-Західного фронту. У серпні 1943 року очолив диверсійно-розвідувальну групу Розідувального управління Генштабу Червоної армії. Група діяла в районі Києва, а до лютого 1944 року перебазувалася до західних кордонів (50 км на південь від Бреста).

Група Миколи Матеюка розкрила угруповання німецьких військ на Люблінському й Варшавському операційних напрямах,організувала постійний контроль за перекиданням військ, встановила систему й характер німецької оборони на рубежі р. Західний Буг на ділянці Славатиче-Орхувськ-Опалін-Городло, спільно з польськими партизанами розробила й успішно здійснила операцію з доставки через лінію фронту до Москви важливих документів і матеріалів ЦК Польської робітничої партії[1].

У 19491960 роках — директор Дарницького шовкового комбінату. У 19571960 роках — депутат Київської міської ради.

Могила Миколи Матеюка

Помер у Києві у 1960 році. Похований на Байковому кладовищі.

Пам'ять[ред. | ред. код]

1969 року в Києві на честь Миколи Матеюка названо вулицю в Дніпровському районі (нині Деснянський район; Лісовий масив). 1983 року на фасаді будинку № 2 по цій вулиці було встановлено анотаційну дошку (бронза, барельєфний портрет; скульптор Б. С. Довгань, архітектор Ф. І. Юр'єв). У лютому 2024 року Київська міська рада в процесі дерусифікації та декомунізації перейменувала вулицю Миколи Матеюка – тепер вона носить ім’я канадського інженера та науковця українського походження Василя Іваниса[2].

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]