Фактичний шлюб: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 9: Рядок 9:


=== В інших країнах ===
=== В інших країнах ===
У Україні практикується укладання договорів про майно між особами, які перебувають у шлюбних відносинах без реєстрації шлюбу ({{lang-de|nichteheliche Lebensgemeinschaft}}, буквально — позашлюбна спільність життя). При цьому німецьке законодавство, визнає правові наслідки лише за зареєстрованим шлюбом. Однак німецька судова практика розглядає вступ в фактичний шлюб як основу суспільного громадянського права, тобто об'єднання осіб, що не є [[юридична особа|юридичною особою]], але яке має право мати відокремлене майно. При цьому фактичне співжиття визнається внутрішнім суспільством ({{lang-de|Innengesellschaft}}). Це означає, що відповідні норми про суспільство застосовуються тільки до відносин фактичного подружжя між собою, але не з третіми особами. Фактичне подружжя може укласти договір, що регулює їх [[майнові відносини]], але не має права включати в договір про партнерство положення, що зачіпають інтереси третіх осіб або держави.
В Україні практикується укладання договорів про майно між особами, які перебувають у шлюбних відносинах без реєстрації шлюбу ({{lang-de|nichteheliche Lebensgemeinschaft}}, буквально — позашлюбна спільність життя). При цьому німецьке законодавство, визнає правові наслідки лише за зареєстрованим шлюбом. Однак німецька судова практика розглядає вступ в фактичний шлюб як основу суспільного громадянського права, тобто об'єднання осіб, що не є [[юридична особа|юридичною особою]], але яке має право мати відокремлене майно. При цьому фактичне співжиття визнається внутрішнім суспільством ({{lang-de|Innengesellschaft}}). Це означає, що відповідні норми про суспільство застосовуються тільки до відносин фактичного подружжя між собою, але не з третіми особами. Фактичне подружжя може укласти договір, що регулює їх [[майнові відносини]], але не має права включати в договір про партнерство положення, що зачіпають інтереси третіх осіб або держави.


{{socio-stub}}
{{socio-stub}}

Версія за 14:50, 14 серпня 2015

Міжособові стосунки
Огляд[en]
Категорія КатегоріяПортал Портал

Фактичний шлюб, або незареєстрований шлюб , або неформальний шлюб , або співжиття (юрид.), або фактичні шлюбні відносини (юрид.) — відносини між партнерами по спільному проживанню (співжиття), не оформлені в установленому законом порядку як шлюб. Однак, відсутність терміна та якісної характеристики цього терміна в нормативних актах, не виключає використання термінів співжиття і фактичні шлюбні відносини.

З точки зору права (в цьому випадку Росії), для таких відносин найчастіше логічно застосовується термін співжиття. У побутовому спілкуванні, а в розмовній мові для опису таких відносин часто помилково застосовується поняття цивільний шлюб, хоча згідно з визначенням Великої Радянської Енциклопедії цивільним шлюбом називається зовсім інше поняття — це шлюб, оформлений у відповідних органах державної влади без участі церкви[1]. Цивільним шлюбом незареєстровані відносини почали називати в Російській імперії в XIX столітті, оскільки єдиною офіційно визнаною формою шлюбу тоді був церковний шлюб, і люди які жили без його укладення, воліли називати свої відносини цивільним шлюбом (оскільки цивільний шлюб в сенсі оформленого у відповідних органах державної влади без участі церкви в той час вже існував, наприклад, у Франції).[2]

Юридичний бік питання

Навіть при веденні спільного господарства та/або наявності спільних дітей фактичний шлюб визнається юридично не скрізь і не завжди.

В інших країнах

В Україні практикується укладання договорів про майно між особами, які перебувають у шлюбних відносинах без реєстрації шлюбу (нім. nichteheliche Lebensgemeinschaft, буквально — позашлюбна спільність життя). При цьому німецьке законодавство, визнає правові наслідки лише за зареєстрованим шлюбом. Однак німецька судова практика розглядає вступ в фактичний шлюб як основу суспільного громадянського права, тобто об'єднання осіб, що не є юридичною особою, але яке має право мати відокремлене майно. При цьому фактичне співжиття визнається внутрішнім суспільством (нім. Innengesellschaft). Це означає, що відповідні норми про суспільство застосовуються тільки до відносин фактичного подружжя між собою, але не з третіми особами. Фактичне подружжя може укласти договір, що регулює їх майнові відносини, але не має права включати в договір про партнерство положення, що зачіпають інтереси третіх осіб або держави.


Примітки

Джерела

Посилання