Вікіпедія:Кнайпа (політики)/Архів 58

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Об'єднання сторінок

Випадково попав на сторінку Пінчук Олег Степанович, на якій ще 10 квітня 2020 було запропоновано об'єднати з статею Олег Пінчук. Однак результату нема дотепер. Тому пропоную на основі здорового глузду:

  1. Чи потрібне існування цих двох статей замість об’єднаної? — Ні!
  2. Якою повинна бути назва статті? Очевидно, що Пінчук Олег Степанович, бо так називають всі статті у Вікіпедії, а це означає що їх треба об’єднати.
  3. Кому має «належати» ця стаття? Зрозуміло, що YarikUkraine, адже він належить до товариства вікіпедистів, а хто такий 178.214.197.178 нікому невідомо. Хочеш бути вікіпедистом — реєструйся.
  4. А хто має об’єднати ці статті? Для мене це загадка? Але рік пройшов. -- Роман Сизий (обговорення) 22:07, 27 лютого 2021 (UTC)
Автором статті не є YarikUkraine (тому я й рекомендував Вам читати не лише нікнейм користувачів, але й дії, які вони виконують). Це була необізнаність новачка щодо редагування у Вікіпедії. Об'єднання тексту може зробити будь-хто як рекомендує ВП:Об'єднання статей. А от, об'єднання історій статей виконує і може виконати лише адміністратор. Якщо побачите ще подібні статті-дублікати звертайтесь на ВП:ЗА.--Gouseru Обг. 22:29, 27 лютого 2021 (UTC)
@AlexKozur: Звідки таке бажання образити «новачка». Навпаки, новачко́ві завжди треба доброзичливо пояснити і допомогти. Думаю, що такі дії не сприяють збільшенню кількості членів товариства вікіпедистів. Адже Ви написали «необізнаність новачка щодо редагування у Вікіпедії». І хоч Ви у Вікіпедії на 2,5 роки довше від мене, але статей у Вас на 250 менше. Адже ми повинні дбати не тільки про покращення якості статей у Вікіпедії (писати грамотно і без суржику), а також про збільшення кількості тих, хто їх пише. Будьмо взаємно ввічливими і не торкаймося в обговореннях характеристик осіб, а тільки змісту обговорення. -- Роман Сизий (обговорення) 14:15, 28 лютого 2021 (UTC)
@AlexKozur:А тепер щодо об’єднання статей. Насправді Ви не об’єднали дві статті, Ви просто знищили статтю Олег Пінчук перенаправивши її на статтю Пінчук Олег Степанович. А треба було з двох статей створити одну, яка б увібрала з них те, що було суттєвим у кожній з них. Ви пишете «Об'єднання тексту може зробити будь-хто як рекомендує ВП:Об'єднання статей». Але там написано, що на кожній з статей треба поставити шаблони {Об'єднати|Стаття1}} {Об'єднати|Стаття2}}. Такі шаблони простояли майже рік і ніхто на них не реагував. І для чого ставити шаблони, якщо об’єднати статті може будь-хто зразу? А як бути з об’єднанням історій статей, адже це ніхто так і не зробив? -- Роман Сизий (обговорення) 15:00, 28 лютого 2021 (UTC)
Ви вкрай неуважні (думаю, тому, що роздратовані), тому рекомендую заспокоїтися і уважно перечитати те, що вам пишуть. 1) AlexKozur об'єднав історії тих статей, і нічого не знищував. Чи об'єднував він самі статті — не знаю, не перевіряв. Можливо, й ні, якщо ви так кажете. Але версії тієї іншої статті зараз є в історії редагувань, і ви їх можете об'єднати самостійно — для цього не потрібні права адміністратора, і це не є обов'язком адміністраторів. 2) ВП:Об'єднання статей не стверджує, як ви кажете, що «на кожній зі статей треба поставити шаблони», а каже таке:

Якщо помітили такі дубльовані статті, і не маєте часу на негайне об'єднання і переробку, будь ласка, поставте на кожній зі статей шаблон {{Об'єднати}} з посиланням на статтю, яку потрібно об'єднати з цією

І далі є ще розділ Як об'єднувати?, який пояснює, яким чином об'єднувати саме статті (і це може зробити кожен) — це спосіб, який не вимагає об'єднання історій. Якщо ж просто об'єднати статті, без виконання усіх тих формальностей — то треба ще об'єднати історії (для збереження інформації про авторство тексту) — тут уже потрібне втручання адміністратора. Я, особисто, майже ніколи не виконую запитів на об'єднання статей, але час від часу виконую запити на об'єднання історій. P.S: також. здається, ви сприйняли ремарку про «необізнаність новачка» на свою адресу? Наскільки бачу, адмінові AlexKozur ішлося про новачка, який створив статтю на місці перенаправлення, тому я не бачу неввічливості з його боку, але оцініть тепер свій власний коментар, де ви міряєтеся часом реєстрації та кількістю створених статей.--Piramidion 15:28, 28 лютого 2021 (UTC)
  • @Piramidion: Вітаю. Цікаво, чому Ви впевнені, що я роздратований, я спокійний і навпаки - заспокоюю інших і закликаю всіх до толерантності (читай вище). Натрапив на статті, де були шаблони для об’єднання, випадково і написав до кнайпи, бо у Вікіпедії сотні статей, які потрібно об’єднати ще з 2012 року, див. список Статті, що запропоновані до об'єднання. Ви пишете «Чи об'єднував він (AlexKozur) самі статті — не знаю, не перевіряв», але для чого писати те, про що не знаєш?
  • Невже не можна писати без оцінок особи? Дуже здивований тим, що не сам @AlexKozur: пояснює кого він вважає за «новачка», а це робите Ви. Невже він просив про це Вас? Про мене Ви пишете: «Ви вкрай неуважні (думаю, тому, що роздратовані), тому рекомендую заспокоїтися …» І далі пишете в кінці, в P.S: «… адмінові AlexKozur ішлося про новачка, який створив статтю на місці перенаправлення, тому я не бачу неввічливості з його боку» (тобто новачок не я, а той хто створив статтю Олег Пінчук. Але статтю Олег Пінчук створив @YarikUkraine:, який у вікіпедії з грудня 2008 року і створив за цей час більше ніж 10 000 статей. То який з нього «новачок»?
  • Статтю Олег Пінчук через перенаправлення знищив @AlexKozur:, (чи якщо Вам милозвучніше - стаття Олег Пінчук припинила своє існування), бо і тепер творцем залишеної статті Пінчук Олег Степанович, як бачимо з історії статті, є 14:10, 19 вересня 2016 178.214.197.178).
  • Тому найкраще зробити так, як я пропонував з самого початку, коли розпочав це обговорення (див. вище). Повернути обидві статті як було, об’єднати тексти, надати авторство YarikUkraine. -- Роман Сизий (обговорення) 15:47, 1 березня 2021 (UTC)
    1. 18:12, 19 вересня 2016‎ YarikUkraine перейменував сторінку з Олег Пінчук на Пінчук Олег Степанович
    2. Потім з дифа видно ред. № 18829470, що Anny871 видалила це перейменування і повернула попередню версію статті.
    3. Автором статті є 178.214.197.178, бо за історією двох версії стаття створена, елементарно (!!!) о 17:10 19 вересня 2016. Як за Вашою думкою YarikUkraine міг створити цю статтю о 18:12???
    Тепер я роздратований, дякую за потрачений час на елементарні пояснення з аналізу історії версії, які може зробити кожен. --Gouseru Обг. 18:17, 1 березня 2021 (UTC)
@YarikUkraine: може, ви поясните користувачеві? Бо мене, здається, не розуміють.--Piramidion 18:13, 1 березня 2021 (UTC)
@Piramidion@Роман Сизий Я не претендую на авторство цієї статті і не створював її. Лише перейменував згідно з ВП:ІС. Більш детально вже не згадаю як з однієї статті виникло дві, давно діло було. Але я точно не створював і не об'єднував. --YarikUkraine (обговорення) 21:42, 1 березня 2021 (UTC)

@Роман Сизий:. Мені няньки не потрібні. Скільки ще разів вам про це писати. ) --Roman333 (обговорення) 19:28, 2 березня 2021 (UTC)

ВП:Стиль

Вітаю. Висуваю пропозицію повернутись до проєкту та в кінцеву рахунку затвердити, доповнити, доробити, розробити всі пункти ВП:Стиль та прийняти як правило.

  • Джерела - Так наприклад в Інститутка йде суперечка про те як використовувати Примітки. Тобто Джерела та Примітки. Джерела окремо, Примітки окремо. Оскільки правила немає, а є лише рекомендації та практика спільноти я зробив максимально нейтральний варіант "Джерела та примітки", а також "Література". Хоча "Література" може бути перейменована на "Основні джерела", тут діло смаку на скільки я розумію. Також поки є два проєкти Вікіпедія:Посилання на джерела/Еталон оформлення.
  • Інше питання стиль приміток, в кінці речення чи після крапки. Один, другий чи обидва варіанти.

Це два питання з якими я стикався. Думаю їх більше. Дякую -- GPV (обговорення) 16:42, 1 березня 2021 (UTC)

GPV друже, я чесно позитивно дивлюся на цю ініціативу, але з власного досвіду тобі кажу: не марнуй свій час. У поточному стані речей укрвікі, з неймовірно пасивною та мікро-малесенькою спільнотою, де активних дописувачів можна на рукі однієї руки порахувати) змінити БУДЬ-ЯКЕ старе чи прийняти БУДЬ-ЯКЕ нове правило нереально. Вже написані 100+ тис. кб безтолоково списаного тексту про реформування ВП:Стиль (та скільки ж кб. балаканани по спробам змінити інші правила укрвікі) мали б тобі про це підказати. До питання реформування існуючих/прийняття нових правил пропоную повернутися десь років через 50-60 (коли нав всім буде за 80 з гаком років), й коли активних дописувачів укрвікі буде більше за 3.5 бобула (стара-школа зрозуміла про що я, я новій воно й не треба). --piznajko 22:10, 2 березня 2021 (UTC)
piznajko я користуюсь ВП:ССС, як настановою, хоча стандарт припускає винятки, про що мені розрогнуто повідомили тут Проєкт:Хокей - Оформлення_статей, бо я поставив три статті на поліпшення та відповідні шаблони саме із за ВП:ССС. Також я не зрозумів щодо стилю в статті Інститутка, бо не отримав відповіть про стиль тут Інститутка патрулювання, де я її лише вікіфікував. Тому в мене і виникли ці питання. До речі по шаблонам також чітких правил не має. --GPV (обговорення) 22:37, 2 березня 2021 (UTC)
Доброго дня, GPV. Це питання зачіпає ще кілька настанов і довідок. Так «Література» за ВП:ПД#Використання — це «літератур[а], рекомендован[а] для глибшого вивчення теми», а «не джерела, що були використані при написанні статті». Не так давно це було й у ВП:ССС (ред. № 24144778). У «Джерелах» за логікою ВП:ПД#Оформлення має бути бібліографічний опис у алфавітному порядку, а не примітки. ВП:ССС#Примітки та джерела пропонує розділяти їх на два розділи «Примітки» та «Джерела». Те саме у ВП:ПД#Використання. Є ще Довідка:Примітки. Не знаю, чи це все мало би бути саме так, але, принаймні, хоч на щось можна орієнтуватися. --Роман Рябенко (обговорення) 13:25, 10 березня 2021 (UTC)

Сторінка користувача

Салют! Помітив, що користувач Василюк Олексій використовує сторінку користувача як замінник чи то резюме чи то статті про себе. Наприклад, «непересічні факти» про роботу помічником депутата чи купу співавторства абощо.

Вважаю, що це порушення Вікіпедія:Сторінка користувача, але потрібна думка спільноти. --Fessor (обговорення) 16:50, 11 березня 2021 (UTC)

не бачу проблем з тим, щоб на сторінці корситувача була інформація про нього. тим більше це не офіційна сторінка персони--Василюк Олексій (обговорення) 16:55, 11 березня 2021 (UTC)
уважно перечитав правила, тож все ок. нічого що не відповідало б вимогам "що не можна розміщувати" на сторінці нема--Василюк Олексій (обговорення) 16:57, 11 березня 2021 (UTC)
Надмірних відомостей про себе (персональні сайти — це в іншому місці). Наявне перевищує Непогано написати щось про себе, щоб інші користувачі могли скласти про Вас уявлення--Submajstro (обговорення) 17:11, 11 березня 2021 (UTC)
теж не бачу ніяких порушень, користувач багато працює над різними ініціативами у вікіпроєктах, тож знати хто він і чим займається цілком корисно--Людмилка (обговорення) 17:29, 11 березня 2021 (UTC)
На мій погляд проблеми чи порушення відсутні. Цілком підходить під допомогти іншим зрозуміти, з ким вони працюють. На сторінці можливо розміщувати дані, що ілюструють інтереси, навички, походження, приналежність користувачів. Єдине чого не бачив це гарної організації своєї роботи у Вікіпедії, тримати різні плани робіт, перелік статей, над якими працюєте, корисні лінки та ін. Тут ще можна попрацювати. Загалом досить пристойно. Зі сторінки точно можна дізнатись, що користувач науковець на еколог. --GPV (обговорення) 18:30, 11 березня 2021 (UTC)
  • Схоже на чернетку статті. Але вторинних незалежних джерел ще недостатньо для відповідності ВП:КЗ, тому пропоную поки лишити в просторі користувача. ) --Brunei (обговорення) 18:38, 11 березня 2021 (UTC)
  •  Коментар На мою думку, тут явне порушення Вікіпедія:Сторінка користувача#Що не бажано розміщувати на власній сторінці?, а саме «...утримуватись від розміщення: ... Надмірних відомостей про себе». --Τǿλίκ 002 (обговорення) 18:51, 11 березня 2021 (UTC)
    P.S. Але це рекомендація, а не сувора заборона. --Τǿλίκ 002 (обговорення) 18:52, 11 березня 2021 (UTC)
  •  Коментар Не бачу жодних порушень, тим паче, що це сторінка користувача, а не основний простір. --Ліонкінг (обговорення) 21:20, 11 березня 2021 (UTC)
  • У Вікіпедії чимало досвідчених користувачів розміщують на своїй сторінці інформацію про свій життєвий шлях: наприклад, подібний опис є на сторінці Користувач:Perohanych. Чи це шкідливо для Вікіпедії? Для досвідчених користувачів, думаю, ні. Якби чиїмсь єдиним редагуванням було розміщення детальної інформації про себе — були б сумніви, але для користувача Василюк Олексій з 400+ створених статей метою існування цієї сторінки виглядає саме інформування спільноти про те, з ким вони мають справу — NickK (обг.) 21:56, 11 березня 2021 (UTC)
  •  Коментар Вважаю, що багато з присутнього на цій сторінці навпаки, корисно, оскільки показує потенційні теми, де користувач може мати особисту зацікавленість. Тобто, якщо пан Олексій почне розхвалювати концепцію екологічного коридору р.Південний Буг — то ми будемо розуміти, чому :) А так, в цілому, це точно нічим не гірше ніж сотня шаблонів про те, що користувач любить на обід, і які теми йому цікаві. --BogdanShevchenko (обговорення) 16:09, 15 березня 2021 (UTC)

Локальна політика щодо чек'юзерів

Цю тему викликало ось це обговорення Вікіпедія:Кнайпа (адміністрування)#Перевірки чек'юзера, де було виявлено, що чек'юзери за власною ініціативою проводять перевірку, не завжди повідомляють спільноті про проведену перевірку. Спільнота не може оцінити наскільки підстави для перевірки. У нашій вікі відсутня локальна політики щодо діяльності чек'юзерів, використовується політика Вікімедіа. Для перевірки потрібні чіткі обґрунтування, але упевнитися в тому, що чек'юзер їх навів немає можливості.

Політика Вікімедіа дозволяє створювати локальні політики щодо перевірки користувачів, але тільки з більш жорстким обмеженням. Вони є в небагатьох вікі. Найжорстокіші обмеження є в німецькій вікі. Там чек'юзерами не можуть бути арбітри, бюрократи. Запит робиться відкрито, але якщо є потреба, то приватно. Користувач повинен повідомлений, що щодо нього проводиться перевірка наскільки це можливо. Всі запити реєструються у журналі перевірок. В англовікі доступ до журналів перевірок мають арбітри. Чек'юзер може сам ініціювати перевірку, але на вимогу користувачів повинен надати підстави для проведення перевірки публічно або приватно. Чек'юзери несуть відповідальність за те, що проводять перевірку і повинні пояснювати потребу перевірки, якщо вона була оскаржена. Запити, як і в рувікі обговорюються, показуються попередні перевірки, що проводилися щодо користувачів, про яких запит.

Виникає питання чи потрібно нам запроваджувати локальну політику проведення перевірки користувачів? Якщо не запроваджувати, чи в є нас дієві механізми контролю за діяльністю чек'юзерів? Я наприклад бачу тільки дві можливості: взаємний контроль чек'юзерів (не працює) або звернення користувачів до стюардів або чек'юзерів (не завжди користувач може бачити порушення). Чи сформувати свою локальну політику, де чітко прописати методику проведення перевірок, та контроль за їх дотриманням та відповідальність за недотримання? --Submajstro (обговорення) 17:12, 3 березня 2021 (UTC)

"взаємний контроль чек'юзерів (не працює)" — чому не працює? --AS 17:10, 4 березня 2021 (UTC)
@AS: У наведеному вище посиланні є приклади, особливо останній, на кий звернув увагу не чек'юзер.--Submajstro (обговорення) 17:49, 4 березня 2021 (UTC)
Думаю, чек-юзери можуть самі організувати свою роботу. Тобто, я не бачу сенсу вводити якісь правила, якщо їх дотримання все-одно залежатиме від натхнення самих чек-юзерів, ми ж їх не можемо перевіряти. --AS 18:18, 4 березня 2021 (UTC)
Якщо вже питання для загалу, то я не проти якоїсь локальної політики, але як зазначив AS, ми ж все рівно цього не побачимо. У цій ситуації мене здивувало одне, що біля 3-х інших ЧЮ масово певний час проходили перевірки і ніхто з них на це не звернув уваги. Виходить, що в журнал перевірок не заглядають? Тому напевно і "взаємний контроль чек'юзерів (не працює)". --Mykola Обг 23:41, 9 березня 2021 (UTC)
Думаю, що в даному випадку немає потреби запроваджувати якесь особливе правило, необхідно лише чек'юзерам пізніше обов'язково звітувати про проведені перевірки та їх результати. --Yukh68 (обговорення) 15:55, 28 березня 2021 (UTC)
немає сенсу від локального правила. Вони підписували угоду, і цього достатньо. Усе інше нехай вирішує Фонд. Але зазначу, що приховування перевірок дуже погана практика з одного боку, та добра з іншого (ЧЮ самі знають). Тому мені імпонує стиль перевірок від NickK зі звітування. Усе інше я думаю, що розберуться ЧЮ. Цю ж тему я думаю вже можна закривати, або запитати ЧЮ чи вони вирішили цю проблему між собою. --Gouseru Обг. 02:40, 23 квітня 2021 (UTC)

Підсумок

Пропозиція щодо локальних правил щодо діяльності чек'юзерів не знайшла підтримки. --Brunei (обговорення) 10:10, 24 квітня 2021 (UTC)

License update of GFDL

In 2009 the Wikimedia Foundation Board made a resolution that any content on Wikimedia Foundation projects available under the GNU Free Documentation License 1.2 with the possibility of upgrading to a later version was made available additionally under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported (CC-BY-SA).

The reason for the resolution was that GFDL is not a good license for photos, audio and video because it requires the user to include the full license.

The update was done for text on uk.wiki in 2009 but there were no systematic update of the files that were on uk.wiki. In 2018 MediaWiki:Licenses was changed so uploading files as GFDL only was removed as a suggested license.

In 2021 there are about 8,700 files in Категорія:Зображення GFDL. Some of them are already dual licensed with {{Cc-by-sa-3.0}} but many are not.

I have worked on the license update on Commons and some Wikipedias and now I would like to help implement the license update here so that uk.wiki live up to the resolution from 2009.

To do that new templates and new categories are needed to make the license update possible. Once the changes to the license templates are made the files will show up in Категорія:Wikipedia license migration candidates Категорія:Вікіпедія:Кандидати на ліцензійну міграцію Категорія:Вікіпедія:Кандидати на переліцензування. Depending on how it goes perhaps it will also be possible to give all users a message on their talk page with a list of the files that are candidates for an update.

It would be good if users that have uploaded files licensed GFDL only would volunteer to relicense and add {{Cc-by-sa-3.0}} or {{Cc-by-sa-4.0}}. If any users are strongly opposed to relicensing there is an opt-out provision.

You can read more on Вікіпедія:Image license migration Вікіпедія:Переліцензування зображень about how to do the license update. Hopefully it will be possible to do most of the work with a bot to reduce the amount of manual work.

And I’m sorry to have to write in English. I do not speak Ukrainian and I do not trust that Google Translate will do a perfect translation.

If anyone would help to translate this comment, the page above and the templates it would be very welcome. But I suggest that the template names and the parameters are kept in English.

If you have any comments, ideas or questions please do not hesitate to comment/ask. Also in Ukrainian. I can usually understand the meaning with Google Translate. --MGA73 (обговорення) 17:20, 8 березня 2021 (UTC)

@Nina Shenturk: Perhaps you would like to comment? You deleted the categories I made. --MGA73 (обговорення) 20:01, 8 березня 2021 (UTC)
Категорії вилучені за критеріями швидкого вилучення 2.2 — неукраїномовна назва і, почасти, 5.1 — порожня категорія, тому що в перспективі наповнення неукраїномовної категорії мені видалося сумнівним. Якщо ви вважаєте, що ці категорії повинні мати англійські назви, варто обговорити це на Вікіпедія:Обговорення категорій. Також якщо ці категорії час від часу можуть залишатись порожніми, то в них слід розмістити Шаблон:Не вилучайте категорію.--Nina Shenturk (обговорення) 20:25, 8 березня 2021 (UTC)
Дякую за коментар!
If someone can help translate the category names then it would be great! The templates are easy to change to use translated names. --MGA73 (обговорення) 20:52, 8 березня 2021 (UTC)

I have added the code to {{self}} and {{GFDL}} so now it is possible to see how it works and to start the the process. --MGA73 (обговорення) 16:34, 10 березня 2021 (UTC)

Some of the links have been updated to Категорія:Вікіпедія:Кандидати на переліцензування and Вікіпедія:Переліцензування зображень. --MGA73 (обговорення) 10:35, 14 березня 2021 (UTC)

Everything should work now. I hope that users that have uploaded files with a {{GFDL}} only will be willing to relicense the files. If you see any files with a notice like this:

Цей шаблон поміщає сторінки в категорію Категорія:Вікіпедія:Кандидати на переліцензування.

then you can help by also adding {{cc-by-sa-3.0}} or {{cc-by-sa-4.0}}.

You can see the candidates here: Категорія:Вікіпедія:Кандидати на переліцензування (number of files: 448 (6657 when this was posted)).

If someone could help with translation of the category names (but not the templates) it would be great:

  1. {{License migration review}}: Категорія:Wikipedia license migration needs review --> Категорія:Вікіпедія:Переліцензування потребує перегляду
  2. {{License migration redundant}}: Категорія:Wikipedia license migration redundant --> Категорія:Вікіпедія:Переліцензування зайвий --> Категорія:Вікіпедія:Переліцензування не потрібне
  3. {{License migration opt-out}}: Категорія:Wikipedia license migration opt-out --> Категорія:Вікіпедія:Переліцензування відмовитися --> Категорія:Вікіпедія:Переліцензування відхилено
  4. {{License migration not eligible}}: Категорія:Wikipedia license migration not eligible --> Категорія:Вікіпедія:Переліцензування не відповідає вимогам
  5. {{License migration complete}} Категорія:Wikipedia license migration completed --> Категорія:Вікіпедія:Переліцензування завершено

--MGA73 (обговорення) 08:45, 20 березня 2021 (UTC)

@NickK: Perhaps you can help translate the category names? --MGA73 (обговорення) 16:38, 27 березня 2021 (UTC)
@MGA73: Sorry but I will probably have no time to work on license migration before early April — NickK (обг.) 17:33, 27 березня 2021 (UTC)
@NickK: Thats okay. But my my request was only for translation and not working on the images :-) For example "Wikipedia license migration completed" is "Міграція ліцензії Вікіпедії завершена" when I use google translation but I do not know if that is a good translation. --MGA73 (обговорення) 17:44, 27 березня 2021 (UTC)

I updated the category names. I hope it is not too bad names. --MGA73 (обговорення) 19:25, 27 березня 2021 (UTC)

@MGA73: Well, you convinced me to check and to fix. Two fixed, now they are fine — NickK (обг.) 13:23, 30 березня 2021 (UTC)
@NickK: Thank you very much!
Once you get some time perhaps the first you could do is to make a post in Ukrainian about the license update? I think there is a better chance that anyone will do something if the notice is not a loooooooong notice in English. Also I do not know if this page is the best place?
Perhaps it would work even better if you write a notice on the talk page of the users with most files? There are 12 users that uploaded more than 100 files each. (see link in top of Категорія:Вікіпедія:Кандидати_на_переліцензування).
On Commons we have a script that makes it easier to work on the files. An alternative is to use a bot. I do not know what is best here on uk.wiki. --MGA73 (обговорення) 14:54, 30 березня 2021 (UTC)

@NickK: I have now made Користувач:MGA73/LicenseUpdate.js‎ that can be used when working on files. It will make edits like Special:Diff/31164411. Feel free to make a better version in Ukrainian. But I suggest to first inform the top uploaders and ask if they are willing to relicense. An alternative is to use a bot. --MGA73 (обговорення) 14:01, 5 квітня 2021 (UTC)

@MGA73: OK thanks. I have checked: the biggest chunk are uploads from OTRS ticket 2008071610010477 , if it is relicensable than we can check them automatically (need an OTRS agent to check). The third most active uploader sadly died a few days ago, I wonder what we should do in this case... — NickK (обг.) 14:12, 5 квітня 2021 (UTC)
@NickK: Thanks for the super fast reply. If user died or is no longer active for other reasons then we can mark as relicense or not-eligible depending on the date of upload. It is easier if uploader is still active and agree because then we can have a bot add cc-by-sa-3.0 for example to all uploads no matter the time of upload. If there is an OTRS then I also think we should have an OTRS agent check the license and perhaps ask copyright holder for Cc-by-sa-3.0 or 4.0 if the email adress is still active. --MGA73 (обговорення) 14:20, 5 квітня 2021 (UTC)
@MGA73: The copyright holder is an active Wikipedian, the question is rather whether this ticket is enough or whether a new ticket with a new license is needed — NickK (обг.) 14:24, 5 квітня 2021 (UTC)
@NickK: That makes it much easier ^ _ ^ I would say that it is okay just to send a new mail and add it to the old ticket. That way we do not have to update the ticket number. But I think who ever handle the ticket can decide what is best. --MGA73 (обговорення) 14:28, 5 квітня 2021 (UTC)
Hi @NickK:! Have you written to any of the uploaders? And if yes any response? --MGA73 (обговорення) 21:15, 12 квітня 2021 (UTC)
@MGA73: Nope, still have no time, sorry — NickK (обг.) 16:25, 13 квітня 2021 (UTC)

Іменини

У статтях про особові імена часто наводять дні іменин. Спостеріг, що різні джерела дають різні дати (у деяких випадках не виключена плутанина з календарями). Оскільки Вікіпедія повинна містити якісну і вірогідну інформацію, пропоную визначитися з авторитетними джерелами такої інформації (офіційні сайти, друковані календарі тощо). --В.Галушко (обговорення) 18:16, 28 березня 2021 (UTC)

Іменини в певний день визначаються тим, пам'ять яких святих відзначають в цей день. Пам'ять регулюється Місяцесловами (див. Святці), який у кожної церкви інший. Українська ПЦУ видала якусь оновлену версію минулого року, вона ось тут. Для РПЦ іменини можна дізнатись відкривши будь-яку сторінку на рувікі, наприклад ru:12 марта, там завжди є посилання на церковні сайти. Для УГКЦ є календар на офіц сайті, причому якщо в ПЦУ/РПЦ на кожен день до десятка святих припадає, то в календарях УГКЦ 1-3, деколи жодного, не знаю чи це справді так, чи вони лише найбільш важливих поставили на сайт. Також ще є якісь заморочки з високосними роками, знову ж таки див. рувікі. По католицькій церкві не знаю. --Kanzat (обговорення) 11:53, 29 березня 2021 (UTC)

UPD. Я так бачу майже усі святі ПЦУ/РПЦ/УГКЦ збігаються. --Kanzat (обговорення) 12:09, 29 березня 2021 (UTC)

Розробляю зараз програму пов'язану з іменами людей; мав намір брати дати іменин з Вікіпедії, але як виявилось, що десь є іменини — десь немає. І всюди в різних місцях в статті ця інформація вказується, і в іншому вигляді.
Пропоную розробити стандарт написання розділу про іменини. Відтак можна скласти json-документ абощо з датами іменин в ПЦУ і УГКЦ (і деінде, якщо потрібно) і в кожну статтю в одному вигляді цю інформацію записати. Можливо, якось напівавтоматизовано. --丂ㄖㄥㄖ山卂ㄚ ȱѣȓ 14:48, 29 березня 2021 (UTC)

Коротка назва для шаблонів упорядкування

Не хочу засмічувати сусідню гілку обговоренням, яке його прямо не стосується, тому створю окрему. Пропоную повправлятися у творчості і креативності — потрібен термін, коротка назва на позначення шаблонів упорядкування.

Як можна було б коротко називати:

  1. шаблони упорядкування загалом? Англійською є зручне tag (тут, тут). Мітки?
  2. «загальні шаблони упорядкування»? Маються на увазі ці: Вікіпедія:Шаблони упорядкування, що мають піктограми і певного розміру тло. Шаблони-плашки? Вивіски? Ярлики? Таблички? Плиточки? Шильдики? Планочки? Марки або Марочки?
  3. «надрядкові запити»? Ось ці: {{Надрядкові запити упорядкування}}. Свого часу я дещо поламав голову, перш ніж підібрав термін надрядкові запити, але навіть він неоковирний, дарма що більш-менш точний.

Хотілося б мати щось більш коротке, зручне і звучне. Заодно запровадити вжиток цього терміну через правило / настанову. Бо «шаблон упорядкування» навіть візуально громіздкий.

Знавці слова запрошуються, --VoidWanderer (обговорення) 16:23, 17 квітня 2021 (UTC)

  • Англійське tag це дуже універсальне, мабуть нарівні з set. Їх у скороченні важко перегнати. "Надрядкові" я б назвав "вбудовані", хоча це шило-мило. Загальні шаблони можна "табличками" назвати, власне, як вони і виглядають. Слово "табличка" довше за чуже "шаблон" (нім. Schablone), але зрозуміліше та наше. Але подібні перестановки навряд знайдуть відгук. — Alex Khimich 22:23, 17 квітня 2021 (UTC)
Якщо пропозиції будуть влучні — буде відгук. А ні — то ні. Моя справа підняти питання.
В процесі роботи з'явилися ідеї називати їх загальні мітки і точкові мітки. Або об'ємні мітки і точкові мітки. Коротко і ясно. Головне — видно їх однакову природу: мітки. --VoidWanderer (обговорення) 10:08, 18 квітня 2021 (UTC)
Слово "мітки" уже зайняте, може бути плутанина. Спеціальна:Мітки. --Kanzat (обговорення) 22:54, 19 квітня 2021 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── З наведених варіантів «маркери» мені сподобалися найбільше. Ну і «об'ємні маркери» і «точкові маркери» як наслідок. Ніби звучить. --VoidWanderer (обговорення) 20:11, 22 квітня 2021 (UTC)

Україномовний піратський контент

Прошу долучитися до обговорення ось тут.--ЮеАртеміс (обговорення) 07:00, 23 квітня 2021 (UTC)

Канвасинг?--Юрко (обговорення) 07:50, 23 квітня 2021 (UTC)
Ні, повідомлення про обговорення. Якби на СО конкретних користувачів, тоді би був canvassing. --Brunei (обговорення) 11:51, 23 квітня 2021 (UTC)

Нові райони

Кнайпа вже має понад 700к Кбайт тексту, стала нечитабельна. Обговорення перенесено до відповідного проєкту. --Gouseru Обг. 10:32, 7 травня 2021 (UTC)

Про прийняття як настанову Вікіпедія:Автобіографії

Голосування щодо прийняття настанови «Встановлення шаблонів упорядкування»

Вітаю шановне товариство.

Пропоную ухвалити як настанову цей проєкт, який допоможе конструктивніше працювати разом над статтями. Він регулює порядок встановлення і зняття шаблонів упорядкування (Вікіпедія:Шаблони упорядкування і {{Надрядкові запити упорядкування}}), і зменшить кількість конфліктів та непорозумінь навколо них:

Головні тези проєкту:

  1. встановлюючи загальний шаблон, користувач має пояснити на СО статті, що саме треба виправити у статті, вказуючи також і конкретні прояви проблеми у статті;
  2. перевагу краще надавати надрядковим запитам, оскільки вони точніше адресують проблему, і не потребують додаткової комунікації користувачів.

Попереднє обговорення тривало тиждень тут: #Регламентація вжитку шаблонів упорядкування. Було озвучено декілька зауважень, завдяки яким проєкт отримав певні правки — це можна переглянути в історії редагувань.

Пропоную відвести тиждень на голосування. Якщо у вас в процесі з'являться зауваження — висловіть їх. Якщо вони не мають принципового характеру, то, можливо, будуть враховані в процесі. --VoidWanderer (обговорення) 11:34, 24 квітня 2021 (UTC)

  •  За --VoidWanderer (обговорення) 11:37, 24 квітня 2021 (UTC)
  •  Проти в такому вигляді: потенційне джерело додаткових суперечок.--Юрко (обговорення) 11:40, 24 квітня 2021 (UTC) Доповнено. Хто і як визначатиме достатність арґументації та обґрунтування?--Юрко (обговорення) 11:50, 24 квітня 2021 (UTC)
    Настанова вимагає тільки наявність арґументації та обґрунтування. Якщо у когось будуть претензії щодо їх якості — розділ Вікіпедія:Встановлення шаблонів упорядкування § Хибне встановлення. --VoidWanderer (обговорення) 11:54, 24 квітня 2021 (UTC)
    Втім, виклав це у більш явній формі: ред. № 31406038. --VoidWanderer (обговорення) 12:06, 24 квітня 2021 (UTC)
    Ось з цим «Загальний шаблон упорядкування, встановлений без достатньої аргументації і обґрунтування на сторінці обговорення — не несе практичної користі, його дозволено вилучати без обговорення.» я ніколи не погоджусь - два потенційних джерела конфліктів. Крім того, шаблон завжди має користь, а встановлення (якщо є заперечення) треба обговорити на со. Я вже писав про проблеми патрулювання, коли статтю не можна відпатрулювати без встановлення шаблонів, але їх встановлення може бути розцінене окремими ад-рами як цькування новачків. Ця ж настанова ще зменшить кількість патрулювань нових статей навіть за запитами.--Юрко (обговорення) 12:14, 24 квітня 2021 (UTC)
    По-перше, ви скопіювали вже застарілу норму.
    По-друге, ви зараз, схоже, суперечите самі собі. Ви відстоюєте ідею, що вставнолення шаблонів без пояснень — це не цькування новачків, а якщо з'явиться вимога пояснювати свої дії — це стане цькуванням? Поясніть що ви маєте на увазі. Бо якщо користувач пояснюватиме свої дії новачку і знайомитиме його правилами і вимогами Вікіпедії — це хороша практика.
    По-третє, ніхто не змушує патрульних патрулювати неякісні статті. Неякісні статті на те і неякісні, що над ними не має бути відмітки про якість. Якщо ж ви додаєте шаблони-маркери, то поясніть свої дії, щоб їх автор (можливо, новачок), знав з якої сторони братися для вирішення проблем.
    І нарешті, у попередньому обговоренні ви не навели ніяких конкретних аргументів про патрулювання. Ця настанова не суперечить ВП:ПАТ жодною своєю нормою. Якби ви одразу почали з конкретики, я б поговорив з вами ще тиждень тому. Немає конкретики — не кажіть, ніби ви вже щось казали, а вас не почули. --VoidWanderer (обговорення) 12:28, 24 квітня 2021 (UTC)
    Який застарілий текст, коли це написано досі? ВП:ПАТ вимагає встановлення шаблонів у випадку потреби. Якщо це ще треба додатково пояснювати та сто разів обговорювати - нема сенсу втрачати час. Ви пропонуєте додатковий механізм для присутности у вікіпедії неякісних та (особливо) рекламних, самопіарних тощо статей: декілька конфліктів на цьому ґрунті вже відбулось і вони продовжаться з новою силою. Я не суперечу собі, позаяк я ніколи не вважав шаблони впорядкування шкідливими, скоріше навпаки - корисними. Я не вважаю встановлення шаблонів цькуванням - в переважній більшости вони не викликають суперечок, а виконують інформаційну функцію.--Юрко (обговорення) 12:52, 24 квітня 2021 (UTC)
    Застарілий текст тут: ред. № 31406055
    ВП:ПАТ говорить про встановлення шаблонів, а ця настанова регулює як їх встановлювати. Суперечності немає.
    Чому корисно пояснювати шаблон, який сам по собі лише у загальних рисах говорить про наявність проблеми у статті, викладено у настанові. Якщо ви вважаєте, що просто наліпити шаблон — це корисно, і що пояснювати іншим дописувачам чому ви це зробили немає необхідності — це ваше право. Я ж вважаю, що таке встановлення несе швидше шкоду, аніж користь, бо воно насправді не націлене на ідею роботи над статтею і виправлення проблеми, а лише завішує Вікіпедію шаблонами без чітко озвученого критерію їх зняття.
    --VoidWanderer (обговорення) 13:09, 24 квітня 2021 (UTC)
    Встановлювати шаблон - з поясненнями, знімати шаблон - без пояснень: ВР одразу і блокування непривілейованих користувачів. Неякісні статті мають вилучатись, якісні - мати відмітку про перевірку. Окремим користувачам цікаві статті окремого напрямку і це нормально. Встановлення шаблонів - це не завішування, а перший крок до покращення. Коли я бачу статтю з шаблонами, котра мене цікавить, намагаюсь її покращити, а увагу мою привертають саме шаблони. До речі, шаблон {{КОІ}} як Ви пропонуєте обґрунтовувати?--Юрко (обговорення) 14:26, 24 квітня 2021 (UTC)
    Де ви прочитали, що встановлений із поясненнями шаблон може бути вилучений без пояснень?
    Про якісні і неякісні статті я з вами згоден. Не зрозуміло тільки до чого ви це пишете. Пропонована настанова не заперечує ні вилучення, ні відмітки про перевірку.
    Просто повісити шаблон і піти — це не крок. Багато праці в це не вкладено, і прикладів подібного «покращення» у нас повно. Власне, я їх наводив у попередньому обговоренні. Можете оцінити конструктивність подібного встановлення. Крок — це коли ясно озвучуються претензії, а відтак зрозуміло, коли шаблон можна зняти.
    {{КОІ}} пояснювати відповідно до тексту. Пояснити, звідки виникла підозра, що користувачі близькі до предмета статті, і вказати які ділянки статті отримали незбалансовані правки і потребують виправлення.
    --VoidWanderer (обговорення) 14:39, 24 квітня 2021 (UTC)
    «Загальний шаблон упорядкування, встановлений без аргументації і обґрунтування на сторінці обговорення — не несе практичної користі, його дозволено вилучати без обговорення.»постійна версія № 31406681, нинішня версія. Багато розуму зняти шаблон не потрібно, тим паче, за наявности настанови - це ж не усунути недоліки. Як собі знаєте, але це спонукатиме до суперечок та зниження якости статей. Окремі самопублікації та реклами я вже бачу як захищаються, ця ж настанова спонукатиме обходити подібне десятою дорогою, бо потім треба буде витратити купу часу на суперечки та виправдання. --Юрко (обговорення) 15:00, 24 квітня 2021 (UTC)
    У тексті настанови:

    .. встановлений без аргументації і обґрунтування на сторінці обговорення ..

    То де ви прочитали про встановлений із поясненнями шаблон? --VoidWanderer (обговорення) 15:05, 24 квітня 2021 (UTC)
    «...його дозволено вилучати без обговорення.»--Юрко (обговорення) 15:48, 24 квітня 2021 (UTC)
    Тут щось сказано про встановлення із поясненнями? --VoidWanderer (обговорення) 15:52, 24 квітня 2021 (UTC)
    Я говорю про те, що для встановлення шаблону треба пояснення, а для видалення не потрібні. Чому?--Юрко (обговорення) 16:15, 24 квітня 2021 (UTC)
    Вилучати можна тільки шаблон, встановлений без пояснень. Чому пояснення справді потрібні для роботи з поліпшення Вікі — викладено у настанові, і вже було пояснено тут. Починати всю розмову спочатку, і далі по колу, не маю жодного бажання. --VoidWanderer (обговорення) 16:35, 24 квітня 2021 (UTC)
  • Потенційне джерело конфліктів №2 «Не відмічайте усі проблеми, які ви бачите, — достатньо зазначити основні, найбільш разючі. Якщо проблем багато, обмежтеся двома-трьома для початку. Поверніться до менш значних проблем після вирішення більш серйозних.» Ось це повернення може бути розцінене до непривілейованих користувачів як прискіпування до новачків або переслідування користувачів. --Юрко (обговорення) 15:15, 25 квітня 2021 (UTC)
    @Юрко Градовський: Вилучив це потенційне джерело конфліктів. Залишив тільки перше речення.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 15:44, 25 квітня 2021 (UTC)
    Юрко Градовський, гілкою вище ви вже говорили про нібито цькування новачків. Я вас попросив пояснити в чому полягає зв'язок цієї настанови і гіпотетичного цькування — ви нічого не відповіли. Ця настанова говорить де не слід перегинати палицю із шаблонами, а переслідування і цькування визначається за геть іншими ознаками, і може набувати різних форм.
    То звідки ви вивели зв'язок між цілком виваженою порадою вирішувати проблеми по черзі, і нібито пасткою для «непривілейованих користувачів»? Повірте, зі сторони видно де є щире бажання щось вдосконалити, а де — цькування і переслідування. І не цією настановою воно визначається. --VoidWanderer (обговорення) 22:11, 25 квітня 2021 (UTC)
    З практики. Тому подібне треба унеможливити, формалізувавши.--Юрко (обговорення) 22:16, 25 квітня 2021 (UTC)
    Якщо ви не можете сформулювати в чому саме криється проблема, то такий досвід і практика навряд можуть вважатися цінними. З таким успіхом можна все підряд називати «потенційним джерелом конфліктів».
    А суть, швидше за все, полягає в тому, що ви зробили хибні висновки із доступної вам практики. --VoidWanderer (обговорення) 22:27, 25 квітня 2021 (UTC)
    Проблема криється в подвійному трактуванні положень окремими користувачами в залежности від особистісних стосунків. Вас тут просто не було довгий час і я не хочу витягувати зараз все те знову назовні. Однак Ви вже застали останній випадок, наслідком котрого і є намагання впровадити цю настанову. Тому треба виключити всі подійности.--Юрко (обговорення) 08:50, 26 квітня 2021 (UTC)
  • Потенційне джерело конфліктів №3. «Якщо аргументація на СО виглядає недостатньою, або є підозра, що навіть попри наявне на СО обґрунтування, користувач встановив шаблон упорядкування невиправдано, без достатніх на те підстав, і проблеми у статті немає як такої, це має вирішуватися у звичайному порядку:» Кому виглядає недостатньою, в кого є підозра, хто і як має це оцінювати, які і скільки підстав є достатніми тощо?--Юрко (обговорення) 16:35, 25 квітня 2021 (UTC)
  •  За --Andriy.v (обговорення) 11:43, 24 квітня 2021 (UTC)
  •  Проти як Юрко Градовський. Потенціал є, але проєкт виглядає сирим, схоже на есе, а не на настанову. --Gouseru Обг. 11:48, 24 квітня 2021 (UTC)
    «Якщо абзац у тексті не можна перевірити з наявних джерел» - це підводний камінь. Якщо стаття є розвинутою, то наявність приміток повинна бути обов'язковою. Більшість не буде перевіряти тонні тексту, і стаття не буде обрана доброю. Якщо це стаб, то таке зауваження є доцільним.--Gouseru Обг. 08:10, 3 травня 2021 (UTC)
  •  За На жаль, не мав змоги підключитись у процесі обговорення, але в цілому розроблена настанова виглядає досить доречною і корисною. --yakudza 12:11, 24 квітня 2021 (UTC)
  •  За Давно час дати раду цьому питанню. --ДмитрОст (обговорення) 13:44, 24 квітня 2021 (UTC)
  •  За.--Кучер Олексій (обговорення) 13:49, 24 квітня 2021 (UTC)
  •  За, корисна ідея. --Yukh68 (обговорення) 14:45, 24 квітня 2021 (UTC)
  •  За, особливо в контексті протидії перевантаженню статей шаблонами упорядкування. --  Gzhegozh обг. 16:20, 24 квітня 2021 (UTC)
  •  Проти per Юрко та AlexKozur; проєкт виглядає дуже сирим, максимум на що він придатний це на есе.--piznajko 16:54, 24 квітня 2021 (UTC)
  •  Проти На мою думку, не всі шаблони впорядкування потребують пояснення на СО. Наприклад, мовні помилки. Помилок може бути дуже багато, а правило вимагає, щоб їх всі вказувати на СО. А якщо я, наприклад, вкажу тільки деякі помилки, тоді хтось може виправити ці конкретні помилки і прибрати шаблон. Це не усуне проблему. Фактично ця настанова позбавляє сенсу проставлення шаблонів упорядкування, бо простіше вже самому усунути недоліки, ніж всі їх описувати на СО статті.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 18:28, 24 квітня 2021 (UTC)
    Цитата з правила: "навести приклади помилок у статті", не потрібно усі помилки виписувати на СО. Сам деколи зустрічав статті з шаблоном "Мовні помилки", хоча текст потребував мінімального втручання. Так буде принаймні зрозуміло, що "шаблоніст" мав на увазі - русизми, неправильне узгодження слів чи просто розстановку ком. --Kanzat (обговорення) 19:21, 24 квітня 2021 (UTC)
    Так, Kanzat правий. Настанова не вимагає навести повний реєстр помилок. Але вона вимагає вказати на що дивитися. Я певен, що тут треба керуватися добрими намірами дописувачів, і не припускати, що той, хто виправить статтю, виправить лише вказані на СО помилки, а незгадані на СО, але такої ж природи, залишить. Але справді може бути варіант, що вам знадобиться встановити шаблон вдруге, втретє, якщо щоразу будуть залишатися помилки. Врешті решт, вам вибирати: виправляти все власноруч, чи лише залишати вказівки на СО. --VoidWanderer (обговорення) 19:29, 24 квітня 2021 (UTC)
    Мене це не влаштовує.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 19:49, 24 квітня 2021 (UTC)
    те шо шаблон встановлюють на статті де необхідно виправити чергування у-в як приклад, не означає, що потрібно запрошувати користувачів на СО завжди. Укрвікі хоче стати топ-1 за обговореннями? Шаблон про мовні помилки ніяким чином не суперечить чинним правилам ВП:УКРМОВА та ВП:ПАТ. ОК. Якщо проблема щодо пунктуації чи узгодження речень чи русизмів, то код шаблону для чого? Неможливо удосконалити код так, щоб виводив відповідне пояснення в інформаційному блоці? Життєво необхідна тема на СО? Не думаю. Тим паче правило навіть не регламентує коментарі до редагуванні. --Gouseru Обг. 16:23, 25 квітня 2021 (UTC)
    AlexKozur, не зрозумів ваших аргументів. Якщо користувач встановить на статтю шаблон {{Мовні помилки}}, аргументуючи це тим, що треба виправити чергування у-в, то я б це оцінив як Хибне встановлення. Така дрібна проблема не може вимагати наявність шаблону на всю статтю. Якщо ж користувач очікував виправлення чергування у-в, але навіть не пояснив цього, а просто встановив шаблон (відповідно до відсутніх нині регуляцій), то це взагалі щось близьке до шкідництва.
    Ще менше зрозумів про пунктуацію і русизми. В чому проблема? Ну нехай користувач скаже на СО, що у статті біда із пунктуацією, наведе разючий приклад, або вкаже на другий абзац, де помилок повно.
    Якщо у нас будуть точніші шаблони в майбутньому — це буде чудово. Але ця настанова ніяк не забороняє вдосконалювати інструментарій. До чого тоді ваша репліка?
    --VoidWanderer (обговорення) 21:52, 25 квітня 2021 (UTC)
    у Вікіпедії тарганів немає. Для чого мені створювати тему на СО статті, якщо про це я зазначив при коментуванні редагування? Для чого мені створювати окрему тему на СО статті, якщо статті є машинним переклад чи неякісний? Це і так очевидні речі згідно з ВП:УКРМОВА та ВП:ПАТ --Gouseru Обг. 05:07, 26 квітня 2021 (UTC)
    Повідомлення на СО може допомогти, навіть якщо вже наявне коментування редагування, бо якщо сторінка вже редагувалася після того декілька разів, то стає важче знайти потрібний коментар.--Kammerer55 (обговорення) 00:18, 27 квітня 2021 (UTC)
    @Kammerer55 не для кожного шаблону ж і не для кожного ж редагування. --Gouseru Обг. 03:56, 27 квітня 2021 (UTC)
  •  Утримуюсь Не "проти" як за основу, бо тепер чітко прописано коли треба й не треба ставити шаблони, а отже й моє зауваження автоматично усунулось. Але й не "за", бо, як на мене, в правилі/настанові багато зайвого, що відволікає дописувачів від розуміння суті. Я б залишив два абзаци: 1) коли пояснення на СО потрібне і не потрібне 2) про право прибирати цей шаблон.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 05:31, 27 квітня 2021 (UTC)
  •  За --Kanzat (обговорення) 19:11, 24 квітня 2021 (UTC)
  • Потребує розширень і уточнень, але за основу  За. --Brunei (обговорення) 21:25, 24 квітня 2021 (UTC)
  • Per Brunei, лише за основу. Потребує уточнень, зокрема, список шаблонів, які дозволено встановлювати без пояснення на СО. Це одне з потенційних джерел конфліктів, про які вже тут висловились деякі дописувачі. --Kharkivian (обг.) 23:10, 24 квітня 2021 (UTC)
Kharkivian, вже зараз у настанові є однозначний критерій:

Шаблони, що потребують пояснень, мають явно вказане у тексті запрошення на сторінку обговорення.

--VoidWanderer (обговорення) 07:16, 25 квітня 2021 (UTC)
І сам же щойно почав підтасовувати шаблони під цю настанову, наприклад шаблон про мовні помилки, де не було запрошення на СО.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 10:39, 25 квітня 2021 (UTC)
@VoidWanderer: Я погоджусь, якщо Ви чітко пропишете, що правило стосується тільки шаблонів, які містять запрошення на ОС. І не погоджуюсь, що Ви зараз починаєте дописувати це запрошення до шаблонів, які проіснували без нього багато років. Вимагати пояснення мовних помилок на СО це абсурд, інакше кожна сторінка обговорення перетвориться на підручник з української мови, особливо для великих статей. Але для шаблонів про нейтральність і, наприклад, наявності рекламного вмісту, таке пояснення на СО потрібне.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 11:37, 25 квітня 2021 (UTC)
Запрошення на СО потрібне для тих шаблонів, які самі по собі не дають конкретику щодо того, в чому саме проблема полягає.

Вимагати пояснення мовних помилок на СО це абсурд

А як на мене, це здоровий глузд. У настанові додано приклад певної неочевидної помилки «їх» замість «їхній», яка користувачеві може різати око, а решта дописувачів можуть навіть не звернути на неї уваги.
ПС. Не редагуйте проєкт, будь ласка. Дрібні правки у ньому — це нормально. Приклад із мовними помилками був від початку: постійна версія № 31402617, але був розширений. --VoidWanderer (обговорення) 11:49, 25 квітня 2021 (UTC)
Я ще раз повторюсь. Я погоджусь, якщо Ви чітко пропишете, що це правило стосується лише тих шаблонів, що спрямовують на ОС і вилучите з нього всі згадки про шаблони, які туди не ведуть. Те, що Ви пропонуєте це абсурд. Якщо Ви наводите як приклад помилки з onlinecorrector i LanguageTool, то тоді ви даєте право майже всі статті української Вікіпедії позначати цим шаблоном.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 11:59, 25 квітня 2021 (UTC)
Oleksandr Tahayev, настанова стосується лише тих шаблонів, що спрямовують на СО. Просто їх перелік буде переглянутим, і у суперечливих випадках спільнота буде вирішувати чи вважає вона необхідним наведення для конкретного шаблону пояснень, чи вважатиме шаблон самоочевидним, тобто таким, що пояснень не потребує.
Також, я не збираюся торгуватися щодо окремого шаблону {{Мовні помилки}}. Ідея цієї настанови — щоб встановлення шаблонів було прозорим для всіх. Претензії до мови — це, як на мене, непрозора претензія, бо бувають якісь нюанси, які когось дратують, а переважній більшості вони не впадають в очі.
Нарешті, я думаю, це не найкраща ідея влаштувати тут війну редагувань, як ви це зараз робите. Мої правки не носили принципового характеру, а лише оформлювали наявний текст. Втім, я вилучу конкретну згадку шаблону {{Мовні помилки}}. Його вигляд можна буде вирішити згодом окремим обговоренням. --VoidWanderer (обговорення) 12:34, 25 квітня 2021 (UTC)
@VoidWanderer: Пропоную тоді спростити правило до кількох абзаців, зробивши наголос на обов'язковості пояснення на СО, якщо шаблон містить запрошення на неї, й праві вилучати цей шаблон з запрошенням, якщо той, хто його ставить, не дає такого пояснення. Тоді це буде логічно й суттєво. До речі, я кілька разів, бачачи наявність шаблона з таким запрошенням, перепитував у того, хто його поставив, що ж він мав на увазі, й потім не одержував відповіді. Й це мене дратувало.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 13:55, 25 квітня 2021 (UTC)
Ідея спростити щось до кількох абзаців або й речень — здорова. Запропонуйте, розглянемо.
--VoidWanderer (обговорення) 14:05, 25 квітня 2021 (UTC)
@VoidWanderer: Я трохи відредагував шаблон. Пов'язав необхідність пояснень з наявністю запрошення на СО. Викинув розділ про необхідність взагалі існування цих шаблонів. Якщо це правило приймуть, значить дописувачі погоджуються, що такі шаблони потрібні.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 15:01, 25 квітня 2021 (UTC)
@VoidWanderer: @Юрко Градовський: @Andriy.v: @AlexKozur: @Yakudza: @ДмитрОст: @Кучер Олексій: @Piznajko: @Kanzat: @Brunei: @Kharkivian: Перечитайте будь-ласка проєкт правила після внесених мною уточнень щодо обов'язковості пояснень на СО. За такий проєкт я готовий проголосувати як за основу.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 16:18, 25 квітня 2021 (UTC)
теж хтів зазначити щодо запрошень на СО у коді шаблонів, але я не готовий голосувати за сирий проєкт настанови, лише як есе. --Gouseru Обг. 16:26, 25 квітня 2021 (UTC)
Згоден з AlexKozur та Юрко - не готовий голосувати за цей сирий проєкт, максим - есе. --piznajko 20:20, 25 квітня 2021 (UTC)
Загалом згоден, але нащо прибрано розділ «Важливість шаблонів»? У нас купа досвідчених користувачів не розуміє, навіщо існують ці шаблони й чому 25 шаблонів - це занадто.--Brunei (обговорення) 16:44, 25 квітня 2021 (UTC)
@Brunei: Повернув перший абзац. Як на мене, його достатньо. А про решту вже сказано в розділі "не зловживайте шаблонами".--Oleksandr Tahayev (обговорення) 16:59, 25 квітня 2021 (UTC)
Нічого не маю проти таких змін.--Кучер Олексій (обговорення) 17:06, 25 квітня 2021 (UTC)
Oleksandr Tahayev, що принципово змінюють запропоновані вами зміни? --VoidWanderer (обговорення) 17:14, 25 квітня 2021 (UTC)
@VoidWanderer: Встановлюють чіткий критерій, коли потрібно давати пояснення до шаблону і коли ні: наявність запрошення на СО в самому шаблоні. Раніше такого критерію не було.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 17:18, 25 квітня 2021 (UTC)
Як це не було? Подивіться вгору з чого почалася ця гілка. --VoidWanderer (обговорення) 17:23, 25 квітня 2021 (UTC)
@VoidWanderer: Шаблони мають таке запрошення, але в тексті цього не було. А якщо десь і було, то зовсім непомітно.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 17:32, 25 квітня 2021 (UTC)
Виділений критерій нагорі — цитата з настанови, до того як ви почали її редагувати. Тобто все вже було.
То в чому полягають принципові зміни? --VoidWanderer (обговорення) 17:37, 25 квітня 2021 (UTC)
@VoidWanderer: Я передивився. Справді таке речення було, але воно неоднозначне. З нього, наприклад, можна подумати, що всі шаблони впорядкування запрошують на СО. Я, коли вперше читав цей текст, зовсім це речення не зрозумів. По-друге, нічого не було сказано про ті шаблони, що такого запрошення не мають. Я про них написав. І я чітко розмежував ці два випадки, щоб дописувачі звернули на них увагу.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 17:45, 25 квітня 2021 (UTC)
Що значить «неоднозначне»? Там абсолютно однозначний контекст, якщо читати текст настанови, і при цьому не забувати щойно прочитані речення.
Я роблю висновок, що ви просто не вважали за необхідне прочитати настанову хоча б мінімально вдумливо.
Бо настанова дає зрозуміти користувачу, який її вперше читає, звідкіля вона з'явилася. Пояснює логіку свого існування, замість просто «робіть це», «не робіть це». Пояснивши логіку, людині стає зрозуміло звідкіля ці норми і вимоги з'явилися. Настанова говорила чому встановлений шаблон може викликати конфлікт з автором статті, і в тому числі з цих причин у виділених випадках треба пояснювати свої дії на СО, замість простого встановлення шаблону.
Виправлю нинішній текст. Якщо є бажання відточити формулювання — запрошую на СО настанови. --VoidWanderer (обговорення) 17:59, 25 квітня 2021 (UTC)
На мою думку, вся ця "вода" непотрібна й тільки відволікає від суті. Ніхто до суті навіть не дочитає. І що це за правила, де читач одразу ж забуває зміст попереднього речення? В особистому спілкуванні мені новачки жалілись, що не можуть зрозуміти всі ці вікіпедійні правила, настанови, інструкції тощо. І все-одно доводиться все пояснювати на пальцях. Отже, я вважаю, що всі ці правила, настанови, інструкції мають бути поясненнями на пальцях, із яких кожен дописувач міг би чітко, нічого не відшукуючи і не перечитуючи по 10 разів, зрозуміти, що від нього вимагається. Я не буду з Вами сперечатися. Краще хоч така настанова, ніж ніякої, але раджу дослухатись.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 10:25, 26 квітня 2021 (UTC)
Ок. Я б в шаблон "Мовні помилки" все ж додав посилання на СО, але це можна обговорити окремо. --Kanzat (обговорення) 21:10, 25 квітня 2021 (UTC)
@Kharkivian: Як на мене, джерелом конфліктів скоріше може стати нечіткість формулювання самих шаблонів, як то "Ця стаття може бути такою і такою, і можливо, сторінка обговорення містить зауваження щодо потрібних змін." Якщо говориться, що стаття лише "може" бути проблемною, то очевидно, що має бути наведене хоч якесь пояснення. Також проблемними можуть стати шаблони, що просто посилаються на довгі статті типу Вікіпедія:Стиль або Вікіпедія:Критерії значущості без вказання на конкретну проблему чи положення настанови. --Kammerer55 (обговорення) 17:15, 29 квітня 2021 (UTC)
  •  За --Л. Панасюк (обговорення) 16:37, 25 квітня 2021 (UTC)
  •  За. --MMH (обговорення) 01:30, 26 квітня 2021 (UTC)
  •  Проти. Сумнівне співвідношення шкода/користь. Підтримую аргументи інших, хто Проти. --Τǿλίκ 002 (обговорення) 12:05, 26 квітня 2021 (UTC)
    @Анатолій 2000 Можете сформулювати що конкретно у правилі вам не подобається і де саме від нього буде шкода? Аргументи проти висловив лише Юрко Градовський, і там по 2 з 3-х пунктів уже детально відповіли. Oleksandr Tahayev дещо змінив формулювання правила, він уже не виступає проти, наскільки я бачу. Інші користувачі аргументів не наводили, вживши лише слово "сире" без аргументації. --Kanzat (обговорення) 20:32, 26 квітня 2021 (UTC)
    Якби я не виступав проти - я б скреслив голос. --Юрко (обговорення) 20:34, 26 квітня 2021 (UTC)
    Я мав на увазі Oleksandr Tahayev не проти (він написав вище, що може бути "за основу"). --Kanzat (обговорення) 20:40, 26 квітня 2021 (UTC)
    Написав вище.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 05:33, 27 квітня 2021 (UTC)
    Конкретніше я висловлювався тут: Вікіпедія:Кнайпа_(політики)#Регламентація_вжитку_шаблонів_упорядкування --Τǿλίκ 002 (обговорення) 06:00, 27 квітня 2021 (UTC)
    Також можу конкретизувати, що зокрема регуляція запропонована цим правилом, мене не влаштовує. Текст буде доречний як добра рекомендація, а не суворе правило. --Τǿλίκ 002 (обговорення) 16:10, 29 квітня 2021 (UTC)
    @Анатолій 2000: але ж це не причина себе поводити ось так. Я теж поділяю думку деяких тут що проєкт настанови/правила сирий і що зараз це більше есе. Але навіть до початку обговорення ВП:Встановлення шаблонів упорядкування не можна було просто взяти прийту у статтю й вилучити шаблони-попередження, одночасно не зробивши жодного виправлення у самій статті аби адресувати зауваження тих самих шаблонів-попередження. --piznajko 16:34, 29 квітня 2021 (UTC)
    @Piznajko, відповів на власній СО. --Τǿλίκ 002 (обговорення) 16:36, 29 квітня 2021 (UTC)
    Анатолій 2000, у загальному випадку, просто добрі рекомендації не діють на тих, хто сюди прийшов за конфліктом. Адміністраторам і спільноті в ідеалі потрібні якісь затверджені положення, щоб ці конфлікти нейтралізувати. А правила і настанови, які ні до чого не зобов'язують, не можуть стати джерелом порядку. Просто тому, що добрих рекомендацій багато користувачів дотримуються природно, навіть не знаючи про них — їм ніяких правил для цього не потрібно. Це не для них ці правила писані — у їх роботі у Вікіпедії не зміниться практично нічого, якщо вони ввічливо і з повагою до інших дописувачів спілкувалися і до цього.
    Але маю зауважити, що у нинішньому вигляді настанова і так максимально м'яка. Є чітка вимога пояснювати встановлення шаблону — просто щоб настанова мала ясний критерій. Але відповідальність за недотримання вимоги тричі пом'якшено у тексті: спершу тим, що непояснений шаблон просто приберуть, вдруге — згадкою про регулярність хибних встановлень, і втретє — доволі розмитим не толерується. Тому я не розумію про яке «суворе правило» ви говорите. --VoidWanderer (обговорення) 20:15, 29 квітня 2021 (UTC)
  •  За. --Mcoffsky (обговорення) 07:46, 27 квітня 2021 (UTC)
  •  Проти або як ессе. Нажаль, автор поприбирав/перезаписав всі правки інших учасників, або переписав їх поверх на свій лад, настанова на те і настанова, щоб показати приклади, поради та «best practices». Ессе — це погляд однієї людини. — Alex Khimich 14:50, 28 квітня 2021 (UTC)
    Alex Khimich, щодо різниці між есе і настановою, на мій погляд, ось як воно виглядає:
    • есе — користувач або група користувачів вважають так-то. Але це лише їхня точка зору. Ні до чого це нікого не зобов'язує.
    • настанова — треба робити так-то. Невиконання настанови може потягнути певні наслідки, в тому числі й адміндії.
    В рамках цього конкретного проєкту пропонується таке: обов'язково пояснювати встановлення неочевидних шаблонів упорядкування. Якщо це буде есе — це лише означає, що встановлення шаблонів залишиться неврегульованим. Якщо це буде настановою — це означає, що в нас з'явиться регуляція. В даному випадку, тими самими best practices є пояснення встановлених шаблонів.
    Тому я можу зрозуміти людей, які вважають, що така регуляція не потрібна — це також точка зору, хай я її і не підтримую. Але я не можу зрозуміти, коли звучить аргумент «як есе». --VoidWanderer (обговорення) 16:02, 29 квітня 2021 (UTC)
    ПС. Alex Khimich, тільки зараз зрозумів про що ви, коли говорили про те, що я прибрав приклади, поради та «best practices», написані іншими користувачами. Взагалі, жодна з правок інших дописувачів не була прибрана сліпо, без врахування. Так чи інакше вони були враховані. Але, певне, ви мали на увазі свої доповнення в одній з версій:

    Інколи трапляється, що виноски мають ті чи інші проблеми — вони також можуть бути доповнені надрядковими запитами, наприклад: є джерело у виносках, проте, згадувана інформація в джерелі відсутня або джерело не авторитетне, тоді, порядок вживання надрядкових запитів може бути наступним: Кіт[1][відсутнє в джерелі], Пес[2][неавторитетне джерело]

    Я перепрошую, що не пояснив тоді, але поясню зараз. Ця настанова — не ВП:Довідка. Вона не пояснює як користуватися шаблонами як такими. Можливо, для цього треба справді створити Довідка:Як користуватися шаблонами упорядкування. Але подібне роз'яснення — не у переліку завдань, які має вирішувати настанова. Це завдання для довідки. --VoidWanderer (обговорення) 20:38, 29 квітня 2021 (UTC)
  1. Приклад виноски, джерело про котів.
  2. Приклад виноски, джерело про тварин.
  • VoidWanderer, у мене українська — рідна, я нею міркую і щоденно розмовляю — не варто мені тлумачити, що таке настанова. А от щодо вашого розуміння цього слова, у мене закрались зерна сумніву: ваше розуміння розбігається із словниковим та загальноприйнятим. А сенс тоді хайп піднімати і писати абстракції без пояснень для початківців? Чесно кажу: сам не міг вникнути у ряд речень, маючи 10+ років стажу у Вікіпедії, а ви взяли і тлумачення складних моментів прибрали. Ваше викладення стало обрисом питання, яке ви порушили (ессе, по новомодному), але не настановою. Настанова — це коли початківець відкриє слислі практики використання і отримує дозу цінних знань згаявши 5 хвилин на читання. Настанова — це коли пояснюють про можливі «граблі» опираючись на досвід: чому так діяти та не інакше, чому так погано а інакше — краще, чому не потрібно того робити, чому так краще чим інакшим чином: знову ж — це настанови. Довідка — сухий вичерпний перерахунок елементів чогось і що з ними можна зробити взагалі. Правило — окреслення встановлених норм, яких слід дотримуватись і не порушувати. А ви хочете застопорити за настановою ваш обрис, при цьому вже маємо таблицю-довідку, і ще потрібно додаткову довідку писати? Для чого городити хащі сторінок у яких будуть блукати? — Alex Khimich 10:36, 30 квітня 2021 (UTC)
    Alex Khimich, коли я говорю про есе, настанови і довідки, я говорю про них в контексті вікіпедійних практик. Це більш-менш усталені поняття, які мають різні призначення і функціонал. Ви ж говорите про якісь загальні міркування, які не стосуються Вікіпедії. Давайте говорити однією мовою.
    Напишіть яких тлумачень складних моментів нині бракує. --VoidWanderer (обговорення) 17:23, 30 квітня 2021 (UTC)
VoidWanderer, слідкуйте за пальцями:
Вікіпедія пишеться українською мовою і слова у допоміжних документах значать те, що значать. Між рядків пишуться художні книги і політичні тексти, але не енциклопедія. Якщо це настанова, то вона має бути і у Африці настановою серед носіїв мови, а компотом із сухофруктів. Настанова — це повчання на основі кращого досвіду: так роби, так краще не роби, те потім ліпше зроби, на це зверни увагу у першу чергу. Настанова має якнайшвидше ввести в курс справи.
Правило/розпорядок: У кінці робочого дня останній працівник, який покидає приміщення вимикає освітлення, у разі невимкнення — черговий викликає працівника або майстра назад у виробниче приміщення.
Інструкція/керівництво: Для знеструмлення освітлювальної арматури перевести положення автомату №12 униз.
Настанова/порада: Коли виходиш, то отой щиток повністю вируби і не грайся, і ще той, що у кінці коридору заодно перевір, хлопці забувають часто, а той повністю не вирубай, що біля вікна, там через автомат №3 наш холодильник з харчами...
Довідка: Щиток №5: №12—Основне освітлення зали. №13—Витяжка, №14—Приточний вентилятор, №15—... ...
Ви у своєму тексті дуже стисло провели розповідь про надрядкові шаблони та загальні шаблони, імперативно написали порядок їхнього використання. Текст може бути або правилом або есе, але не настановою, на яку він навіть не схожий. На цьому дозвольте відкланятись. — Alex Khimich 19:16, 30 квітня 2021 (UTC)
Схоже, ми все ж по-різному бачимо чим є есе, настанови і довідки у Вікіпедії. Але це розмова для іншого обговорення. --VoidWanderer (обговорення) 20:33, 30 квітня 2021 (UTC)
  •  За Мені здається це правило корисним, бо у мене самого був випадок, коли я встановив шаблон без обговорення/коментаря, і це роздратувало попередніх дописувачів, тож я після цього став обережніший із шаблонами. Вважаю, що завжди добре, коли встановлення шаблону супроводжується конструктивними рекомендаціями/порадами для покращення статті, а не є простим додаванням негативу до статті.
    Принцип: ні критиці без конструктиву! --Kammerer55 (обговорення) 16:49, 29 квітня 2021 (UTC)
  • Здається, що схожим чином варто було б тоді і зняття таких шаблонів супроводжувати відповіддю на сторінці обговорення, щоб там можна було "закрити" тему, і щоб видно було, що була проведена гарна конструктивна робота над покращенням статті, в якій брали участь як новачки, так і досвідчені дописувачі. (Також залишив пару інших пропозицій/ідей на сторінці обговорення проєкту настанови.) --Kammerer55 (обговорення) 16:49, 29 квітня 2021 (UTC)
  •  За per Brunei, Kisnaak та Kammerer55. Загалом слушна думка. Підтримую, так як ця настанова дозволить в деяких випадках уникнути кофліктів та загалом поркращить механізми використання СО статті. --GPV (обговорення) 18:55, 29 квітня 2021 (UTC)
  •  Утримуюсь У настанові є моменти, які можуть джерелом конфліктів. Через вимогу чіткого пояснення загальних шаблонів частина користувачів просто не буде їх ставити через необхідність детального пояснення. Виникає дилема між відсутністю шаблону і якимось неповним. Погано описаний механізм зняття шаблону. Приклад Якщо абзац у тексті не має джерел, достатньо встановити один надрядковий запит може привести до ситуації, коли на кожний абзац будуть його ставити. Може краще написати Якщо абзац у тексті не можна перевірити з наявних джерел, достатньо встановити один надрядковий запит, адже часто статті пишуться на основі декількох джерел і твердження легко перевірити за ними. --Submajstro (обговорення) 18:18, 30 квітня 2021 (UTC)
    Submajstro, у попередньому обговоренні ви піднімали це питання, і ми вже про це вже говорили. По суті, це вже мова про регламентацію вжитку виносок — окрема тема для розмови.
    Я не проти вашої пропозиції щодо зміни формулювання — дух настанови залишається тим же. --VoidWanderer (обговорення) 20:40, 30 квітня 2021 (UTC)

Підсумок

В обговоренні чітко видно підтримку щодо впровадження такої настанови, яка буде корисною порадою як для користувачів, що розставлятимуть шаблони упорядкування, так і до авторів статей, на які ці шаблони ставитимуться. За результатами обговорення Вікіпедія:Встановлення шаблонів упорядкування стає офіційною настановою Вікіпедії.--Andriy.v (обговорення) 08:42, 15 травня 2021 (UTC)