Список оборонних підприємств України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


У цій статті міститься список українських підприємств, залучених до оборонно-промислового комплексу України (ОПК) в будь-який період часу, починаючи з 1991 року.

Найбільшою складовою українського ОПК є державний концерн «Українська оборонна промисловість» (до 2023 — «Укроборонпром»), який було створено у 2010 році.

Список упорядковано за алфавітом у межах кожного розділу.

Авіабудування[ред. | ред. код]

Назва Власність Область/Населений пункт Сфера діяльності Роки діяльності
Вінницький авіаційний завод (ВіАЗ) Вінницька область / Вінниця Ремонт авіаційних двигунів, літаків, гелікоптерів;
732-й вінницький ремонтний завод Вінницька область / Вінниця Виконання капітального ремонту засобів аеродромно-технічного забезпечення польотів, ремонт автомобільних двигунів різних марок;
Луцький ремонтний завод «Мотор» Волинська область / Луцьк Капітальний ремонт авіадвигунів Д-30КП(КП-2), РД-33, АЛ-21Ф-3, АЛ-31Ф, виносних коробок агрегатів ВКА-99 і всіх комплектуючих їх агрегатів.
ДКБ «Південне» ім. М.К. Янгеля Дніпропетровська область / Дніпро Конструкторське б'юро з розробки бойових ракетних комплексів та ракетно-космічних систем.
Південний машинобудівний завод (Південмаш) Дніпропетровська область / Дніпро Підприємство із виробництва ракетно-космічної техніки та технологій оборонного, наукового та народногосподарського призначення.
Павлоградський хімічний завод Дніпропетровська область / Павлоград Виробник промислових вибухових речовин (більше 35000 т/рік)[коли?]. Єдине підприємство в Україні, що має потужності по виготовленню твердого ракетного палива і ракетних двигунів на його основі для ракет різних класів.
Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання Закарпатська область / смт. Дубове Виробництво деталей для авіаційної техніки.
Тячівський завод «Зеніт» Закарпатська область / Тячів Виробництво передавальної апаратури.
Запорізький державний авіаційний ремонтний завод «МіГремонт» Запорізька область / Запоріжжя Модернізація, середній (капітальний) ремонт і ремонт за технічним станом літаків МіГ-25, Су-27, Су-17, Су-25, Су-17 всіх модифікацій, їх агрегатів і систем, а також технічний супровід експлуатації літаків зазначених типів.
КБ «Прогрес» ім. академіка О. Г. Івченка (Івченко-Прогрес) Запорізька область / Запоріжжя Проектування, виготовлення, випробування, доведення, сертифікація, постановка на серійне виробництво і ремонт газотурбінних двигунів авіаційного та промислового застосування.
ДВТП «Південавіпромналадка» Запорізька область / Запоріжжя Монтаж, налаштування та сервісне обслуговування систем обігріву, вентиляції і кондиціонування повітря.[джерело?]
Мотор Січ приватна Запорізька область / Запоріжжя Одне з провідних у світі підприємств з розробки, виробництва, ремонту та сервісного обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів для літаків та вертольотів, а також промислових газотурбінних установок.
Антонов державна Київ Повний цикл створення сучасних літаків — від передпроектних наукових досліджень до будування, випробувань, сертифікації, серійного виробництва й післяпродажного обслуговування. Модифікація пасажирських, транспортних і спеціалізованих літаків. Див. також розділ Виробництво БПЛА.
410-й завод цивільної авіації Київ Капітальний ремонт і обслуговування літаків Ан-24, Ан-26, Ан-30, Ан-32, Ан-72, Ан-74. Капітальний ремонт авіаційних двигунів Д-36. Переобладнання і модернізація літаків зазначених типів, в тому числі модернізація авіаційного та радіоелектронного обладнання, доопрацювання гідравлічної, кисневої та протипожежної систем, а також переобладнання вантажних літаків (Ан-26, Ан-72, Ан −74) в конвертований (вантажопасажирський) або адміністративний (VIP) варіанти. Капітальний ремонт допоміжних силових установок ТГ-16М і РУ-19А-300. Модернізація гелікоптерів Мі-8Т в варіант Мі-8МСБ шляхом встановлення сучасних двигунів ТВ3-117ВМА-СБМ1В (спільно з АТ «Мотор Січ»).
Арсенал державна Київ Провідний розробник і виробник оптичних і оптико-електронних приладів для космічної, авіаційної та наземної техніки військового і цивільного призначення в Україні.
Радіонікс приватна Київ Основним напрямком діяльності ТОВ «Радіонікс» є розробка, ремонт і модернізація бортових радіоелектронних систем, оптикоелектронні обладнання, наземних автоматизованих перевірочних комплексів і систем радіоелектронної протидії.
Фазотрон-Україна приватна Київ Спільне україно-російське підприємство (київський філіал ФАЗОТРОН-НДІР) з розробки та виробництва радарів і авіоніки.
Український НДІ авіаційної технології приватна Київ Інженерно-технічна допомога авіаційним заводам у розробці серійної технології випуску нової авіаційної техніки та освоєння її виробництва.[джерело?]
ДКБ авіації загального призначення Київська область / с. Петропавлівська Борщагівка Розробка та моделювання надлегкої авіаційної техніки (авіаційна техніка, дельтаплани і їх запасні частини, проектні розробки, консультанти, інжиніринг у транспортних засобах та обладнанні, випробування, інжиніринг з авіаційної техніки).
Львівський державний авіаційно-ремонтний завод Львівська область / Львів Ремонт авіаційної техніки військового призначення. Спеціалізація заводу — фронтові винищувачі і винищувачі-бомбардувальники типу «МіГ».
Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут Львівська область / Львів Розробка і впровадження нової техніки в області радіолокації і радіотехнічних систем для різних цілей у широкому діапазоні хвиль до 95 ГГц і інформаційно-керуючих систем для наземних транспортних засобів устаткування.
Львівське об'єднання радіотехнічної апаратури (ЛОРТА) Львівська область / Львів Основними напрямками діяльності Львівського державного заводу «ЛОРТА» є виробництво: — виробів до ЗРК С-300, авіаційної та бронетанкової техніки; — бортової апаратури (радіотелеметрій передачі на наземну станцію інформації про місцезнаходження повітряного об'єкта, апаратури управління, розташованої на космічних апаратах, радіоприймачів надвисокочастотного діапазону, апаратури формування команд управління для вертольотів); — радіолокаційних станцій; — наземної апаратури (апаратури формування команд управління для танків і бронетранспортерів, цифрових обчислювальних систем і апаратури контролю зенітно-ракетних комплексів); — ремонтних станцій, призначених для забезпечення робіт з технічного обслуговування і ремонту цифрових обчислювальних систем зенітно-ракетних комплексів; — радіовимірювальної апаратури (осцилографів CI-83, CI-99, CI-104, 1101, 1204 зі смугою пропуску від 5 до 500 МГц);
Миколаївський авіаремонтний завод Миколаївська область / Миколаїв Завод спеціалізується на капітальному і середньому ремонті різних типів літаків і двигунів, а також корабельних газотурбінних установок і комплектуючих виробів.
Одеський авіаційний завод Одеська область / Одеса Ремонт літаків МіГ-21 (всіх модифікацій), МіГ-23, МіГ-27, Л-39. Модернізація літаків МіГ-21 і Л-39. Ремонт авіаційних двигунів різних марок та їх агрегатів. Обладнання літаючих госпіталів і салонів підвищеної комфортності для літаків транспортної авіації та вертольотів. Ремонт агрегатів літаків МіГ-29, Ан-12, Ан-24, Ан-26 і Як-40. Виготовлення всіх видів гумотехнічних виробів, що працюють в середовищі авіаційного палива та мастил для будь-яких видів авіатехніки. Виготовлення будь-яких елементів засклення з органічного орієнтованого і неорієнтованого скла на будь-які типи авіаційної техніки.
Чугуївський авіаційний ремонтний завод Харківська область / Чугуїв Капітальний ремонт і модернізація літаків Л-39С, Л-39ZA, Л-39ZO, їх вузлів, агрегатів та устаткування, допоміжних силових установок «САПФІР-5», демілітаризація, доробка літаків під Л-39Д і постачання замовнику (відповідно до вимог цивільної авіації), виготовлення засобів наземного забезпечення, інструментів для ремонту та експлуатації авіаційної техніки. Виробництво та переоснащення безпілотних авіаційних комплексів (БПЛА «Стрепет»). Ремонт і модернізація літаків МіГ-23 всіх модифікацій, ремонт вузлів, агрегатів і систем літаків МіГ-21, МіГ-27, МіГ-29.
Харківський машинобудівний завод «ФЕД» Харківська область / Харків Виробництво високоточної паливорегулюючої апаратури, інтегральних гідроприводів, гідромоторів, гідронасосів, насосних станцій для авіаційної промисловості та інших галузей машинобудування.
Харківське агрегатне конструкторське бюро Харківська область / Харків Регульовані і нерегульовані аксіально-плунжерні насоси, гідромотори, високооборотні аксіально-плунжерні насоси, електроприводні насосні станції, автономні електрогідравлічні приводи для авіації, рульові корабельні комплекси на момент, електромеханічні приводи для авіації, гідротрансформатори, ручні насоси, гідророзподільна апаратура, гідрооб'ємні передачі, паливно-регулююча апаратура.[джерело?]
Харківське державне авіаційне виробниче підприємство Харківська область / Харків Виробництво літаків Ан-74, Ан-74-ТК-300, Ан-148-100, ХАЗ-30 і запасних частин до них.
ПАТ «Хартрон» приватна Харківська область / Харків науково-виробнича організація, провідний світовий розробник і виробник систем керування у ракетно-космічній галузі (ракети стратегічного призначення, ракети-носії космічних апаратів (легкого й середнього класу), системи керування космічних апаратів важкого класу), енергетиці (у тому числі атомній), залізничному транспорті.
171-й чернігівський ремонтний завод Чернігівська область / Чернігів Ремонт аеродромної техніки.
Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон» Сумська область / Конотоп Капітально-відновлювальний ремонт, переобладнання та модернізація вертольотів Мі-6, Мі-2, Мі-8, Мі-17, Мі-24, Мі-35 і Мі-26 всіх модифікацій та їх обладнання.

Виробництво БПЛА[ред. | ред. код]

Назва Власність Область/Населений пункт Сфера діяльності Роки діяльності
Авіаційні системи України приватна Виробництво розвідувальних БПЛА: АСУ-1 «Валькірія».
Аеророзвідка приватна Виробництво ударних БПЛА: R18. Див. також розділ Електроніка.
Антонов державна Київ Виробництво багатоцільових БПЛА: Горлиця та інших. Див. також розділ Авіабудування. з 1946
Атлон Авіа приватна Виробництво розвідувальних і ударних БПЛА: Фурія, Грім.
«Меридіан» імені С. П. Корольова приватна Виробництво розвідувальних БПЛА: Spectator.
УкрДжет приватна Виробництво багатоцільових і ударних БПЛА: UJ-22 Airborne, UJ-25 Skyline.
Чернігівський завод радіоприладів (Чезара) державна Чернігівська область / Чернігів Виробництво ударних БПЛА Warmate.
DeViRo приватна Виробництво розвідувальних БПЛА: Лелека-100.
UA Dynamics приватна Виробництво ударних БПЛА: Punisher.
Ukrspecsystems приватна Київ Виробництво розвідувальних БПЛА: PD-1, PD-2, SHARK та інших. з 2014

Боєприпаси, високоточне озброєння, протиповітряна оборона[ред. | ред. код]

Назва Власність Область/Населений пункт Сфера діяльності Роки діяльності
Костянтинівське казенне науково-виробниче підприємство «Кварсит» державна Донецька область / Костянтинівка Виробництво радіопрозорих термостійких носових обтічників з сита (пірокерама) і кварцової кераміки для авіаційних керованих ракет і зенітно-ракетних комплексів.[джерело?]
Житомирський ремонтний завод радіотехнічного обладнання «Промінь» державна Житомирська область / п. Новоівницьке Ремонт і технічне обслуговування техніки ППО, виготовлення запасних частин.
Жулянський машинобудівний завод «Візар» державна Київська область / Вишневе Виробництво, ремонт і сервісне обслуговування зенітних ракет для зенітно-ракетних комплексів.
КБ «Луч» державна Київ Пошукові, науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи зі створення а також виготовлення та модернізація модернізація, ремонт та продовження призначеного строку служби: протитанкових керованих ракет, ракетних комплексів наземного, повітряного і морського базування, авіаційних та зенітних керованих ракет, мінно-торпедного озброєння, систем керування ракет та інших керованих засобів ураження, тренажерів протитанкових ракетних комплексів, телеметричних систем протитанкових ракетних комплексів, систем автоматизованого контролю і діагностування керованих засобів ураження.
ДНДІ «Буран» державна Київ Розробка радіоелектронних комплексів системи попередження про зіткнення для авіаційної техніки.[джерело?]
Машинобудівна фірма «Артем» державна Київ Виробництво спеціалізованої авіаційної техніки.[джерело?]
Київський завод «Радар» приватна Київ Виробництво сучасного радіоелектронного і радіолокаційного обладнання для авіаційної техніки.
ДАХК «Артем» державна Київ Виробництво більше 70 найменувань спеціальної та авіаційної техніки. Зокрема: авіаційні керовані ракети класу «повітря-повітря» для озброєння літаків типу МіГ, Су; комплекси автоматичної перевірки і підготовки до використання всіх видів керованих засобів ураження; пристрої та обладнання для авіаційних повітряних апаратів;
Державний НДІ Хімічних продуктів державна Сумська область / Шостка Проектування і розробка боєприпасів різного класу і призначення та їх складових частин. Розробка рецептур, технологій та обладнання з виготовлення промислових вибухових речовин, засобів піротехніки. Розробка технологій і створення виробництв утилізації боєприпасів та їх складових частин. Науково-технічний супровід виробництв спецхімії щодо забезпечення охорони роботи.
Шосткинський казенний завод «Імпульс» державна Сумська область / Шостка Виробництво засобів ініціювання промислових вибухових речовин: електродетонатори, неелектричних система ініціювання вибуху «Імпульс», шашки тротилові, капсулі-детонатори, реле піротехнічне, детонувальний шнур. Виробництво елементів боєприпасів: капсулі-запали для стрілецької зброї, елементи вогневих ланцюгів для артилерійських, мінометних та авіаційних пострілів, детонатори для гранат, трасери артилерійські.
Шосткинський казенний завод «Зірка» державна Сумська область / Шостка Виробництво боєприпасів, вибухових речовин, продукції промислово-технічного призначення, роботи з утилізації непридатних для подальшого використання боєприпасів.
Балаклійський ремонтний завод державна Харківська область / Балаклія Ремонт техніки ППО: ЗСУ-23-4 «Шилка», ЗРПК 2К22 «Тунгуска», ЗРК 9К3ЗМ2 (МЗ) «ОСА», ЗРК 2К12М, ЗРС 9К330 «ТОР», ЗРК 9К37М1 «БУК», ПУ 9С482М. Ремонт радіодальноміру П-37р, РПК-1 «Ваза», зенітних установок ЗУ-23-2, ЗПУ-4, ЗПУ-2, ЗУ-2. Ремонт станцій наземної артилерійської розвідки 1РЛ232 (СНАР-10). Виробництво комплектуючих засобів ППО.
Ізюмський приладобудівний завод державна Харківська область / Ізюм Оптичне скловаріння і виробництво лінз для об'єктивів (окулярів), призм спектральних різних конфігурацій, дзеркал сферичних (плоских).
Красилівський агрегатний завод державна Хмельницька область / Красилів Виробництво обладнання для авіаційної техніки: пусковий пристрій АПУ-470, пусковий пристрій 0-25Л, балковий тримач БДЗ-УСК-Б, замок Д3-УМ, уніфікований контейнер КМГУ-2.
НВК «Прогрес» державна Чернігівська область / Ніжин Розробка і виробництво складних оптико-електронних приладів і гіроскопічних пристосувань, що використовуються в озброєнні (в комплексах високоточного артилерійського озброєння, голівках самонаведення ЗРК, ракет класу повітря-повітря і систем захисту літальних апаратів від ураження ракетами з тепловими головками самонаведення).
ЦКБ «Ритм» приватна Чернівецька область / Чернівці Наукові дослідження та виробництво напівпровідникових фотоприймальних пристроїв для використання в головках самонаведення керованої зброї, лазерних далекомірах, системах теплобачення.

Електроніка[ред. | ред. код]

Назва Власність Область/Населений пункт Сфера діяльності Роки діяльності
Український НД КТІ Еластомірних матеріалів і виробів державна Дніпропетровська область / Дніпро Розробка та виготовлення всіх типів гумотехнічних виробів для всіх галузей промисловості на базі проведених НДДКР;

• створення нових матеріалів (у тому числі клеїв, герметиків, еластомірних композицій) і технологій виробництва виробів з еластомерів, розробка нормативної документації, в тому числі конструкторської, технологічної; • розробка і виготовлення приладів для метрологічного забезпечення виробництва та випробувань гумотехнічних виробів.

Радіоприлад державна Запорізька область / Запоріжжя Розробка та виробництво засобів зв'язку і засобів криптографічного захисту інформації.
НВК «Іскра» державна Запорізька область / Запоріжжя Сфера діяльності: розробка і виробництво наземних радіолокаційних станцій оборонного призначення, а також пересувних електростанцій.
НТК «Імпульс» державна Київ Розробка і виробництво засобів обробки, передачі та захисту інформації.
Радіовимірювач державна Київ Виробництво продукції виробничо-технічного призначення: апаратури навігації та посадки для літаків цивільної авіації, виробів гібридної та функціональної мікроелектроніки: мікроскладення і микроблока для надвисокочастотної і аналого-цифрової апаратури, товарів народного споживання;
НДІ «Квант» державна Київ Розробка радіолокаційних систем і комплексів оптико-електронної протидії високоточній зброї, систем цілевказівки для ударного ракетного озброєння.
Київський НДІ гідроприладів державна Київ Фундаментальні та прикладні дослідження у сфері створення акустичних і гідроакустичних приладів.
СКБ «Спектр» державна Київ Науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи в галузі НВЧ-техніки військового та загального призначення.
Київський державний завод «Буревісник» державна Київ Складне морське приладобудування.
Завод «Генератор» державна Київ Виготовлення та ремонт приладів НВЧ, ремонт і модернізація ЗРК малої і середньої дальності. Виробництво електровакуумних і напівпровідникових приладів НВЧ діапазону, призначених для роботи в радіолокаційних станціях, бортовій апаратурі літаків і кораблів, зенітних ракетних комплексах, техніці зв'язку та вимірювальної НВЧ техніці.
КБ Лазерної техніки державна Київ Розробка і виробництво високотехнологічного обладнання для авіаційної техніки.
Центральний НДІ навігації і управління державна Київ Розробка сучасних комплексів навігації та управління рухом об'єктів, комплексних систем управління рухомими об'єктами на суші, морі, в повітрі і космосі з використанням космічних технологій і систем.
НДІ РС «Квант-Радіолокація» державна Київ Розробка і модернізація багатофункціональних радіолокаційних корабельних комплексів.
«Меридіан» ім. С.П. Корольова приватна Київ Виробництво радіовимірювальної апаратури (аналізатори спектра, прилади вимірювання часу, синтезатори і генератори частоти, апаратура спеціального призначення), радіоприймачів, засобів персоналізації комп'ютерних і телекомунікаційних систем.
ВАТ Завод «Квант» приватна Київ Радіоконструкторская розробка. Ремонт радіотехнічного обладнання. Одиночне і серійне виробництво електронних вузлів.
Кіровоградський ремонтний завод державна Кіровоградська область / Кропивницький Капітальний ремонт наземних радіотехнічних систем забезпечення польотів авіації.
Львівський радіоремонтний завод державна Львівська область / Львів Капітальний ремонт радіолокаційних станцій розвідки повітряних цілей (П-18, ПРВ-16, ПРВ-13, НРЗ-4П НРЗ-6П, АМУ П-19, АМУ П-14, АМУ 5Н84А, РЛС зенітно-ракетних комплексів С-125, С-75).
Державне НДП «Конекс» державна Львівська область / Львів Розробка та виготовлення бортової апаратури для космічних апаратів: створення програмно-апаратних комплексів приймання, реєстрації та обробки телеметричної інформації; виробництво обладнання для обробки даних дистанційного зондування Землі та управління антенними системами; виробництво багатоспектральних сканерів дистанційного зондування Землі з космосу у видимому і інфрачервоному оптичних діапазонах; виробництво бортових пристроїв збирання, накопичення та компресії інформації; виробництво контрольно-вимірювальної апаратури.
Український радіотехнічний інститут державна Миколаївська область / Миколаїв Інститут займається системним проектуванням радіотехніки і систем для обробки даних, адаптивних систем для КВ і УКХ радіозв'язку, запуск радіосистем для простеження радіозв'язку на великих промислових підприємствах, тим самим забезпечуючи радіозв'язок в радіонепроніцаемих приміщеннях; розробкою загоризонтних РЛС, що працюють на поверхневих радіохвилях, автоматизованих систем радіоуправління і цифрових приладів.
Державне південне ВТП державна Миколаївська область / Миколаїв Складання та налаштування радіоелектронних комплексів на військових і цивільних об'єктах. Розробка розподільних систем для енергетичних і комунальних служб, спеціалізованих керуючих і діагностувальних стендів. Автоматизація технологічних процесів.
Державне ВТП «Граніт» державна Одеська область / Одеса Ремонт радіоелектронного обладнання озброєння, техніки і зброї протиповітряної оборони(в тому числі зенітно ракетних, радіотехнічних та сухопутних військ), протитанкових ракетних комплексів, техніки артилерійської і метеорологічної розвідки
СКБ «Молнія» державна Одеська область / Одеса Розробка та серійне виготовлення пасивних систем артилерійської розвідки. Виготовлення електронних блоків мішеневих установок для модернізації військових полігонів.
НДІ «ШТОРМ» державна Одеська область / Одеса Наукові дослідження і розробки систем охолодження і термостабілізації радіоелектронної апаратури спеціального призначення, а також елементної бази для цих систем (насосів, вентиляторів, теплообмінників, реле температури, клапанів роз'єму, перетворювачів витрати температури). Елементи систем забезпечення теплових режимів радіоелектронної апаратури.
ТОВ «Телекарт-прилад» приватна Одеська область / Одеса Виробник засобів зв'язку спеціального призначення.
2-й ремонтний завод засобів зв'язку державна Тернопільська область / Бережани Ремонт засобів зв'язку (радіостанції середньої і малої потужності, КШМ, радіорелейні станції, окремі радіоприймачі, засоби спецзв'язку).
Тернопільський радіозавод «Оріон» приватна Тернопільська область / Тернопіль Спеціалізується на виробництві різноманітних засобів радіозв'язку УКХ-діапазону.
Тернопільське державне НТП «Промінь» державна Тернопільська область / Тернопіль Розробка і виробництво передавальної апаратури, виготовлення антенних систем з різним діаметром дзеркал для наземних станцій супутникового телебачення та зв'язку.
ЦКБ «Протон» державна Харківська область / Харків Розробка нових видів радіостанцій.
НДІ Радіоелектронної техніки державна Харківська область / Харків Розробка засобів радіоелектронної боротьби і розвідки: АСУ артилерійськими і ракетними комплексами; радіолокаційні головки самонаведення; станції виявлення перешкод; оглядово-прицільні радіолокатори.
Рубін державна Черкаська область / Умань Капітальний ремонт і модернізація засобів радіоелектронної боротьби і розвідки.
Оризон-Навігація державна Черкаська область / Сміла
Чернігівський завод радіоприладів приватна Чернігівська область / Чернігів Виробництво електроніки космічного призначення: радіометричні системи для української ракети-носія «Зеніт», системи «Квант» для російських пілотованих і непілотованих супутників.

Індивідуальне спорядження[ред. | ред. код]

Назва Власність Область/Населений пункт Сфера діяльності Роки діяльності
Темп-3000 приватна смт. Ворзель
Матеріалознавство приватна Київ
Балістика приватна Київ
M-TAC приватна Київ Військовий одяг, засоби індивідуального захисту
Ферро Макс Протект приватна Мелітополь
Білоцерківський механічний завод приватна Біла церква
Харківський завод засобів індивідуального захисту приватна Харків

Стрілецька зброя[ред. | ред. код]

Назва Власність Область/Населений пункт Сфера діяльності Роки діяльності
НВО «Форт» державна Вінницька область / Вінниця Виробництво стрілецької зброї та боєприпасів.
НВП «Валар» приватна Івано-Франківська область / Івано-Франківськ Виконання науково-дослідницьких та дослідно-конструкторських робіт за замовленням і передачею документації своєму партнеру для спільного серійного виробництва.
Зброяр приватна Київ
Маяк приватна Київ Розробки, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової техніки, військової зброї.
Науковий центр точного машинобудування державна Київ

Суднобудування[ред. | ред. код]

Назва Власність Область/Населений пункт Сфера діяльності Роки діяльності
Кузня на Рибальському приватна Київ Машинобудівне підприємство широкого спектра. Зокрема будівництво морських/річкових кораблів і бронетранспортерів.
Дослідно-проектний центр кораблебудування державна Миколаївська область / Миколаїв Провідне КБ України в галузі проектування бойових надводних кораблів.
Миколаївський суднобудівний завод приватна Миколаївська область / Миколаїв Суднобудівне підприємство.
НВКГ «Зоря» — «Машпроект» приватна Миколаївська область / Миколаїв Науково-виробничий комплекс газотурбобудування для морських кораблів та суден, для електроенергетики та газотранспортних магістралей.
ЦКБ «Смарагд» державна Херсонська область / Херсон Проектування морських транспортних, допоміжних, науково-дослідних та інших судів, кораблів, доків та інших плавучих споруд усіх класів і призначень.
Херсонський державний завод суднового обладнання і суднової арматури державна Херсонська область / Херсон Провідне підприємство по виробництву гідроциліндрів, суднової арматури і суднового обладнання. Завод також спеціалізується на виготовленні виробів суднового обладнання: шлюпбалки, спускопідйомні пристрої (СПУ), лебідки, прямокутні ілюмінатори, якірні пристрої, рукави високого тиску та інше.
Херсонський державний завод «Палада» державна Херсонська область / Херсон Сфера діяльності — виготовлення стаціонарних і плавучих споруд: залізобетонні та композитні доки і понтони, стаціонарні і плавучі морські та річкові причали.
Ізмаїльський судоремонтний завод приватна Одеська область /

Ізмаїл

Здійснює ремонт морських і річкових суден доковою вагою до 4 тис. тонн і довжиною до 120 метрів. Підприємство займає близько 60 % ринку послуг із ремонту і модернізації суден типу «річка — море» в Одеському регіоні. 1947-н.д

Сухопутна техніка[ред. | ред. код]

Назва Власність Область/Населений пункт Сфера діяльності Роки діяльності
45-й експериментальний механічний завод державна Вінницька область / Вінниця Завод є провідним підприємством з виробництва технічних засобів транспортування, заправки, перекачування і зберігання нафтопродуктів.
УД НДІ Конструкційних матеріалів «Прометей» державна Донецька область / Маріуполь Дослідження і розробки в галузі природничих та технічних наук
Житомирський бронетанковий завод (ЖБТЗ) державна Житомирська область / смт. Новогуйвинське Завод спеціалізується на капітальному ремонті та модернізації бронетанкового озброєння та техніки (далі —БТОТ): БМП-1 та БМП-1М, БМП-2 та БМП-2К, БМД-1, БМД-2, ГМ-575, ГМ-568, ГМ-578, БРЕМ-2, БТР-50ПК, БТР-Д, БРДМ-2. Підприємство також виконує капітальний ремонт окремих агрегатів та вузлів зазначеної техніки (зокрема, дизельних двигунів УТД-20, 5Д20-240, В-2 та В-6, В2-500, В-55, ЯМЗ-236/238/240), виготовленні запасних частин до БТОТ, нестандартного та паркового обладнання для військ і ремонтних заводів.
Запорізький автомобільний ремонтний завод державна Запорізька область / Запоріжжя Авторемонт вантажних авто, розширення і модернізація причепів і напівпричепів, ремонт тентів.
Івано-Франківський котельно-зварювальний завод державна Івано-Франківська область / Івано-Франківськ Виробництво та постачання газотрубних котлів.
ВО «Карпати» державна Івано-Франківська область / Івано-Франківськ Виробництво автоматизованих систем управління комплексами ППО. На даний час підприємство спеціалізується на випуску електрообладнання для легкових автомобілів.
Дніпро Спецтех приватна Київ Виробництво комплектуючих та запасних частин для ходової, трансмісії та систем забезпечення руху бронетранспортерів БТР-60(-70,-80), БРДМ. Вузли зчеплення БМП.
КБ «Артилерійське озброєння» державна Київ Дослідницькі, проектно-конструкторські, технологічні роботи, спрямовані на створення сучасних зразків артилерійського та стрілецького озброєння, боєприпасів, а також виробництво зброї та боєприпасів.
Київський автомобільний ремонтний завод державна Київ Капітальний ремонт дизельних двигунів, вантажних автомобілів, гусеничних бойових машин. Складання нових автомобілів і силових агрегатів КамАЗ.
Київський бронетанковий завод (КБТЗ) державна Київ Виробництво легкого бронетанкового озброєння, капітальний ремонт та модернізація бронетанкової, інженерної та бойової техніки, ракетно-артилерійського озброєння, виготовлення запасних частин для бронетанкового озброєння і техніки
Київський завод автоматики ім. Г. І. Петровського приватна Київ Приладобуде підприємство в області прецизійної гіроскопічної техніки. Прилади управління морським озброєнням. Навігаційне обладнання. Прилади стабілізації озброєння та обладнання для бронетехніки. Обладнання для автоматизації підприємств газової галузі та енергетики;
Українська бронетехніка (Ukrarmor) приватна Київ Виробництво бронемашин («Варта», «Новатор»), мінометів (МП-60, УПІК-82, МП-120) та боєприпасів.
Львівський бронетанковий завод (ЛБТЗ) державна Львівська область / Львів Капітальний ремонт танків, танкових тягачів, інженерних машин, виробництво продукції для народного господарства.
Львівський автомобільний ремонтний завод державна Львівська область / Львів Ремонт автомобільної техніки.
Миколаївський бронетанковий завод державна Миколаївська область / Миколаїв Виготовлення та модернізація легкоброньованої колісної техніки.
Кременчуцький автомобільний завод (КрАЗ) приватна Полтавська область / Кременчук Один з найбільших в Європі виробників великовантажних автомобілів військового та цивільного призначення.
Рівненський автомобільний ремонтний завод державна Рівненська область / Рівне Капітальний ремонт двигунів та агрегатів сімейства ЗІЛ, ГАЗ, УАЗ. Встановлення дизельного двигуна «Mercedes» (OM366 I, OM366 A, OM366 LA) на автомобіль ЗІЛ-131. Переобладнання ЗІЛ-131 на пожежний ЗІЛ-131. Виробництво товарів народного споживання.
Харківський завод спеціальних машин державна Харківська область / Харків Розроблення, виготовлення, реалізація, ремонт, модернізація та утилізація озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів.
Харківський автомобільний завод державна Харківська область / Харків Ремонт гусеничних бронетранспортерів-тягачів і гусеничних машин спеціального призначення. Ремонт колісних вантажівок і тягачів, тракторів, автобусів (УРАЛ-4320, ГАЗ-66, ЗІЛ-131, КрАЗ-256Б1, КрАЗ-6510, МАЗ-543, КрАЗ-255, МАЗ-537). Ремонт двигунів (Д12А-525, серій ЯМЗ і ЯАЗ, В-2-450-АВ, В-46-4). Виробництво товарів народного споживання, лиття із чавуну.
Харківський бронетанковий завод (ХБТЗ) державна Харківська область / Харків Ремонт всіх модифікацій танків: Т-54, Т-55, Т-62, Т-64, Т-72, Т-80. Ремонт всіх модифікацій двигунів: В-2, В-55, В-46, В-84, 5ТДФ, 6ТД, ГТД-1100, ГТД-1250. Ремонт спецтехніки: ПТС-2. Родернізація танку Т-55 до рівня Т-55-64; танку Т-72 до рівня Т-72-5ТДФ; танку Т-64 до рівня Т-64Е; двигуна 5ТДФ до рівня 5ТДФЕ. Виробництво бойових машин: БМП-55, БМП-64, БМП-К-64, легкого штурмового автомобілю. Виробництво спецтехніки: гусеничної пожежної машини ГПМ-64, мостового танку МТ-64, тракторів ПТ-14, ПТ-14С. Виробництво дистанційно керованих бойових модулів: БМ-125, ГШ-23Л, «Блик-2», «Утес-1». Виробництво автономних енергоагрегатів: АЕА-5, АЕА-10.
Харківський механічний завод державна Харківська область / Харків Виробництво: обладнання газового пожежогасіння; вогнегасники вуглекислотні пересувні ВВК; модулі газового автономного пожежогасіння МГАП; вентилятори осьові В06-300; двері металеві протиударні вогнестійкі вхідні; вентилі, відводи, згони, фланці, фітинги (муфти, косинці, трійники); конвектори для опалення АКОРД і БІАККОРД; метизи (цвяхи, шурупи, самонарізні гвинти).
Харківський завод транспортного устаткування державна Харківська область / Харків Виробництво устаткування для нафтогазопромислового галузі. Автоцистерни для транспортування обважнених розчинів, використовуваних при обслуговуванні та ремонті нафтових і газових свердловин. Виробництво автотопаливозаправочної техніки на шасі автомобілів КрАЗ, КамАЗ, МАЗ місткістю 7, 9, 14 тис. літрів для заправки і транспортування світлих нафтопродуктів.
Харківське конструкторське бюро машинобудування імені О. О. Морозова (ХКБМ) державна Харківська область / Харків КП ХКБМ спеціалізується на розробці і виробництві бронетанкової техніки. Компетенція КП ХКБМ в даній сфері охоплює весь процес створення того чи іншого зразка, від першої лінії на кресленні і до подальшого удосконалення уже існуючої машини.

Номенклатура розроблених КП ХКБМ гусеничних машин включає основні бойові танки Ятаган, Оплот, Т-80УД, важку бойову машину піхоти БТМП-84 і броньовану ремонтно-евакуаційну машину БРЕМ-84.

На додаток до вищевказаних основних сфер діяльності, КП ХКБМ розробляє різну цивільну продукцію, включаючи обладнання для металургійної промисловості, обладнання для поводження з радіоактивними відходами, спецтехніку на важкої гусеничної базі і т. д.

Харківський приладобудівний завод ім. Т.Г. Шевченка державна Харківська область / Харків Багатопрофільне, структуроване приладобудівне підприємство.
Завод ім. В. О. Малишева державна Харківська область / Харків ДП «Завод ім. В. А. Малишева» спеціалізується на випуску та модернізації важкої і легкої бронетехніки для МО України і інозамовників. Це танк БМ «Оплот», модернізація танка Т-64 до виду БМ «Булат», бронетранспортери БТР-3, БТР-4, модернізація бронетранспортерів БТР-50. Виготовлення дизельних двигунів для воєнної і цивільної техніки.
Харківське конструкторське бюро з двигунобудування державна Харківська область / Харків Проектування дизельних двигунів військового і цивільного призначення.
Зміївський ремонтний енергомеханічний завод державна Харківська область / Зміїв Капітальний ремонт енергетичного та наземного обладнання для зенітно-ракетних систем, радіолокаційних станцій ППО;
Лозівський ковальсько-механічний завод приватна Харківська область / Лозова Завод є лідером у виробництві поковок складної форми і підвищеної точності, елементів трансмісій і шасі для тракторів, дорожньо-будівельної техніки, для тракторної техніки, рухомого складу залізниць. Є найбільшим в Україні виробником корпусів і трансмісій для легкої бронетехніки.
Шепетівський ремонтний завод державна Хмельницька область / Шепетівка Ремонт ракетно-артилерійського озброєння. Технічне обслуговування та ремонт базових шасі. Виготовлення нестандартного технологічного обладнання, контрольно-перевірочних та випробувальних стендів. Виготовлення запасних частин, інструменту та приладдя для ракетно-артилерійського озброєння.
НТК «Завод точної механіки» державна Хмельницька область / Кам'янець-Подільський Виробництво автоматичного артилерійського озброєння, а також запасних частин і комплектуючих.
НВК «Фотоприлад» державна Черкаська область / Черкаси Системи прицілювання, наведення і управління вогнем бронетанкової техніки, бойових вертольотів, артилерії. Системи управління протитанкових ракетних комплексів вертольотів і наземних засобів. Прилади нічного бачення. Апаратура обробки матеріалів аеро- і космічної фоторозвідки.
Черкаський авторемонтний завод державна Черкаська область / Черкаси Здійснює ремонт і переобладнання автомобільної та спеціальної техніки для потреб міністерства оборони України.
Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння державна Чернігівська область / Ніжин Капітальний ремонт засобів інженерного озброєння: вантажопідйомна техніка (автомобільні крани в / п 6,3 — 20 т, автопідйомники, автонавантажувачі); — землерийна техніка (екскаватори ЕОВ-4421, ПЗМ-2, МДК, БАТ, грейдери, бульдозери); — десантно-переправних техніка (ПММ, ПТС, ПМП).
Миколаївський ремонтно-механічний завод державна Миколаїв Завод з ремонту танкової та броньованої колісної техніки.

Спецпідприємства[ред. | ред. код]

Назва Власність Область/Населений пункт Сфера діяльності Роки діяльності
ДГЗП «Спецтехноекспорт» Київ Організація, для ведення експортно-імпортної діяльності на зовнішніх ринках озброєнь.
ДК «Укрспецекспорт» Київ Є уповноваженим державою посередником у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності у сфері експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення.
ДП «Укроборонсервіс» Київ Реалізація інтересів України у сфері експорту та імпорту продукції та послуг військово-технічного та спеціального призначення.
ДГЗІФ «Укрінмаш» Київ Торгові поставки озброєння, боєприпасів, техніки спеціального призначення.
ДП СЗФ «Прогрес» Київ Здійснює реалізацію сучасної військової техніки поточного виробництва та технологій.
ДП ЗФ «ТАСКО-Експорт» Київ Торгівля: військово-морською технікою й озброєнням / авіаційною технікою / Бронетехнікою / Засобами зв'язку / Засобами ППО / Інженерною технікою / Ракетно-артилерійським озброєнням.
ДЗІП «Промоборонекспорт» Київ Компанія з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт», і є уповноваженим державним спецекспортером.
ДП «Укроборонресурси» Київ Реалізація брухту та відходів чорних і кольорових металів, інших вторинних ресурсів в інтересах Міністерства оборони України та інших військових формувань на умовах комісійної торгівлі.
ДП «Укроборонлізинг» Київ Утилізація зброї, оброблення металевих відходів та брухту, діяльність у сфері оборони.

Інші підприємства[ред. | ред. код]

Назва Власність Область/Населений пункт Сфера діяльності Роки діяльності
ДП «277-й центральний ремонтний завод електротехнічних засобів» Чернігівська область / Ніжин
ДП «464-й військовий завод» Одеська область / Одеса Виробництво кузовів автомобільних кухонь ПАК-200; ізотермічних кузовів; хлібних кузовів; причіпних кухонь КП-125, КП-130, КО-75; цистерн для води ЦВ-4; термосів ТВН-12, ТН-36. Ремонт холодильних шаф, побутових холодильників, електричних плит, котлів для варіння
ДП «732-й військовий завод» Вінницька область / Вінниця Здійснює діагностику, ремонт і технічне обслуговування спеціальної автомобільної техніки радянського виробництва.
ДП «Мікротек» Київ Розробка і виробництво системи активної і динамічного захисту для бронетанкової техніки.
«Спаринг-ВІСТ Центр» Львівська область / Львів Розробка, виробництво та ремонт приладів і систем радіаційного контролю.
НВФ «Імкас» Дніпропетровська область / Дніпро Розробка і виробництво глушників звуку пострілу для стрілецької зброї.


Підприємства на окупованих територіях[ред. | ред. код]

Назва Область/Населений пункт Сфера діяльності
КП «Феодосійський оптичний завод» АРК / Феодосія Широкий спектр оптичної продукції
Назва Область/Населений пункт Сфера діяльності
ДП СВТБ «Полум'я» АРК / Севастополь Підприємство спеціалізується у напрямку вибухопожежозахисту на кораблях флоту.
ДП ЦКБ «Чорноморець» АРК / Севастополь Розробка конструкторсько-технологічної документації для проведення ремонту, переобладнання, модернізація кораблів і суден ВМС.
ДП КТБ «Судокомпозит» АРК / Феодосія Виготовлення великогабаритних склопластикових конструкцій (кораблі, катери, моторні боти, кабіни для електровозів і тепловозів, цистерни)
ДП «Феодосійський судномеханічний завод» АРК / Феодосія Ремонт кораблів та суден, систем та механізмів, суднових двигунів типу М500 та М50.
ДП «Склопластик» АРК / Феодосія Проектування і виробництво склопластикових суден (рятувальні шлюпки, катери) для військового, транспортного та риболовецького флоту. Ремонт корпусів суден.
ВАТ Феодосійська суднобудівна компанія «Море» АРК / Феодосія Суднобудівний завод, що спеціалізується на виробництві швидкісних кораблів і суден з динамічними принципами підтримки (на підводних крилах, на повітряній подушці, на каверні, глісерів), прогулянкових яхт і катерів з корпусами з алюмінієво-магнієвих сплавів.
Назва Область/Населений пункт Сфера діяльності
ПАТ Завод «Фіолент» АРК / Севастополь Системи управління корабельної автоматики. Прецизійні електричні машини малої потужності.
ДП «Севастопольське авіаційне підприємство» АРК / Севастополь Капітальний ремонт вертольотів Ка-25, Ка-27, Мі-8, Мі-14, Мі-17 всіх модифікацій, їх агрегатів та обладнання. Капітальний ремонт наземних засобів забезпечення польотів, зв'язку та навігації (як стаціонарних, так і на шасі автомобілів).
ДП «НДІ аеропружних систем» АРК / Феодосія Розробка і виробництво парашутних систем різного призначення. Розробка і виробництво літальних апаратів, легших за повітря.
ДП НДЦ «Вертоліт» АРК / Феодосія Переобладнання та випробування вертольотів.
ДП «Євпаторійський авіаційний ремонтний завод» АРК / Євпаторія Оперативне і періодичне технічне обслуговування за всіма формами регламенту ТО літаків Ан-12, Ан-24, Ан-26, Ан-32, Як-42. Технічне обслуговування за формами ТО-10000 і ТО-20000 літаків Як-42. Переобладнання літаків Ан-12. Капітальний ремонт повітряних гвинтів: АВ-68І серії 04А, АВ-68ДМ, АВ-68Д, АВ-72. Капітальний ремонт літаків Бе-12. Капітальний ремонт агрегатів і обладнання літаків.
Національний центр управління та випробувань космічних засобів АРК / Євпаторія установа, яка підпорядкована Державному космічному агентству України та здійснює управління польотами космічних апаратів, дослідження далекого космосу з використанням власних технічних засобів, контроль космічного простору та геофізичний моніторинг, випробування космічної техніки.
ДП «Луганський авіаційний ремонтний завод» Луганська область / Луганськ Капітальний ремонт: авіаційних двигунів ТВ2-117, ТВ3-117. Капремонт агрегатів паливної, масляної, повітряної систем, а також агрегатів електроавтоматики зазначених двигунів, головних вертолітних редукторів ВР-24, ВР-14, ВР-8. Ремонт: двигунів Р29-300 (серії 1, 2, 3, 4), Р35-300 (серії ОА та ОА-2).
Назва Область/Населений пункт Сфера діяльності
ДП «КБ Радіозв'язку» АРК / Севастополь Розробка і виготовлення систем радіозв'язку військового та цивільного призначення.
ДП «НДІ Комплексної автоматизації» Донецька область / Донецьк Розробка радіоелектронних засобів і комплексів радіоелектронного придушення.
ДАХК «Топаз»[1] Донецька область / Донецьк Розробка і виробництво складних радіотехнічних систем і комплексів, в тому числі унікальних комплексів дальньої радіотехнічної розвідки та раннього попередження систем протиповітряної оборони, зокрема станції радіотехнічної розвідки «Кольчуга»
ДП ДКБ «Промінь» Донецька область / Донецьк Будування суден і плавучих конструкцій. Виробництво підшипників, зубчастих передач, елементів механічних передач і приводів.
Назва Область/Населений пункт Сфера діяльності
Донецький казенний завод хімічних виробів Донецька область / Донецьк Спорядження артилерійських боєприпасів та авіаційних бомб вибуховою речовиною. Виробництво динамічного захисту для танків. Виробництво промислових вибухових речовин;
ДП Макіївський Державний проектний інститут Донецька область / Макіївка Проектно-пошукові роботи з промислового і цивільного будівництва.
Рубіжнянський казенний хімічний завод «Зоря» Луганська область / Рубіжне Виробництво промислових вибухових речовин на основі тротилу.
ДП ВО «Луганський верстатобудівний завод» Луганська область / Луганськ
ХКО ім. Г.І. Петровського Луганська область / Петровське Виробництво вибухових речовин, балістичних порохів.
ДП «Луганський патрон» Луганська область / Луганськ Виробництво набоїв.
ДП «Хімічний завод «Південний» Луганська область / Рубіжне Виробництво вибухових речовин: грануліт УРП, ароматичних нітросполук: 2-нітротолуол, 4-нітротолуол, динітротолуол з низькою температурою кристалізації та смол карбамідоформальдегідних: КФ-МТС-15, КФ-Б, КФ-Ж, КФ-ТИ, КФС-К.
  1. Донецкий «Топаз» пока не производит военную продукцию [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] // «Укррудпром» от 7 июля 2014