Вікіпедія:Проєкт:Населені пункти України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікіпроєкти
Категорія КатегоріяКаталог

Проєкт присвячено координації зусиль вікіпедистів по роботі над статтями з населених пунктів України. Головною метою проєкту є створення статей про всі населені пункти України та приведення їх до енциклопедійних стандартів.

Завдання[ред. код]

  • Заливка карт районів, бажано до Creative Commons. До цієї співпраці можна приєднатись тут.
  • Збір всіх матеріалів, що стосуються проєкту на цій сторінці; обмін досвідом
  • Переробка списку районів та включення в них усіх населених пунктів (зараз відсутні села, що не мають поштових відділень) (див. обговорення)
  • Відцифровка багатотомного видання «Історія міст і сіл Української РСР» (вийшло до 1973 року — суспільне надбання), має бути у кожній обласній бібліотеці. У березні 2012 створено спеціальний підпроєкт «ІМСУ». Долучайтеся!
  • Перенесення даних про українські міста з Географічного словника Королівства Польського до статей укрвікі.
  • створення тематичних вікіпроєктів і порталів за регіонами України: наразі таких 2 і 6 відповідно.

З метою покращення статей про села в усіх регіонах України пропонується провести Місяць українського села. Термін — 20 серпня — 17 вересня 2012 року. Долучайтеся! --Pavlo1 13:33, 16 лютого 2012 (UTC)[відповісти]

1 жовтня 2013 року розпочинається Другий місячник українського села. Минулого року в ході Першого місяця українського села було покращено 197 статей та завантажено 255 оригінальних зображень для їх ілюстрування. Це лише приблизно 0,7 % від необхідного. Запрошую усіх до співпраці. --Pavlo1 (обговорення) 18:16, 25 вересня 2013 (UTC)[відповісти]

Учасники проєкту[ред. код]

Див. також Категорія:Користувачі-учасники проєкту «Населені пункти України»

--Козарик Віктор (обговорення) 19:40, 21 січня 2015 (UTC) Дописав про с. Іванівка Миколаївького району, Миколаївської області[відповісти]

Співпраця[ред. код]

Співпраця тижня[ред. код]

Для координації роботи у проєкті можна використовувати співпрацю тижня.

1 квітня — 17 квітня 2011 відбудеться Тематичний тиждень Полтавщини. Приєднуйтесь.

Кроки співпраці[ред. код]

Перенесено в обговорення.

Портали[ред. код]

КиївщинаВінниччинаВолинська областьДніпропетровська областьДонеччинаЖитомирщинаЗакарпаттяЗапорізька область, МелітопольІвано-ФранківщинаКиївКіровоградщинаКримЛьвів та ЛьвівщинаЛуганщинаМиколаївщинаОдещинаПолтавщинаРівненська областьСумщинаТернопільщинаХарків та ХарківщинаХерсонщинаХмельниччинаЧеркащинаЧернівецька областьЧернігівщина

Вікіпроєкти[ред. код]

Обласні: КримВолинська областіВінниччинаДніпропетровщинаДонеччинаЖитомирщинаЗакарпаттяЗапорізька областьКиївщинаКіровоградщинаЛьвівщинаЛуганщинаМиколаївщинаОдещинаПолтавщинаРівненщинаСумщинаТернопільщинаХарківщинаХерсонщинаХмельницька областьЧеркащинаЧернівеччинаЧернігівщина

Регіональні: КубанщинаПоділляСлобідська Україна

Місцеві: Криворіжжя

Міські: ЖмеринкаКиївМелітопольМукачевеЛьвівПолтаваСевастопольХарків

Шаблони проєкту[ред. код]

Учасника[ред. код]

Якщо Ви стали учасником проєкту, можете поставити на своїй сторінці такий Юзербокс учасника:

П: Цей користувач є учасником проєкту «Населені пункти України»


Навігаційні[ред. код]

Вікіпедія:Шаблони/Навігаційні/Географія/Україна/Населені пункти регіонів

Відвідуваність статей[ред. код]

За даними статистики, протягом 2010 року найвідвідуванішими статтями Української вікіпедії про українські міста стали статті про Львів і Київ, відвідані більш як 100 000 тисяч разів. До першої десятки увійшли також статті про Тернопіль, Івано-Франківськ, Чернівці, Кам'янець-Подільський, Харків, Одесу, Черкаси і Вінницю.

Корисні посилання[ред. код]

Вибори[ред. код]

Польща (1918-1939)[ред. код]

  • Є інформація про вибори у сейм та сенат Польщі 1922, 1928, та 1930 років з деталізацією за кожним селом. Дані за 1935 та 1938 рік відсутні.

Де шукати: Відкриваєш http://statlibr.stat.gov.pl/F , натискаєш Wyshukaj , вводиш у поле Wpisz słowo lub frazę: "Statystyka wyborów do sejmu i senatu" , вибираєш у полі Pole do wyszukiwania: "Slowa w tutyle", натискаєш Dalej. Має бути 3 результати по 1922, 1928, 1930 роках

Україна[ред. код]

Українська геральдика[ред. код]

Карти, супутникові зображення, Географічні координати[ред. код]

  • Географічні координати всіх міст та деяких інших населених пунктів Землі - є точні координати всіх міст, смт та багатьох сіл України, крім того містить супутникові знімки. Координати досить точні, шукати краще за алфавітом, а не по областях. За алфавітом список більший. Незручність - населені пункти написані латиницею, доволі часто використовується нелогічна транслітерація і можуть бути помилки в назвах. Мабуть назви брались зі старих польських або радянських карт. Але кількість нас.пунктів вражає.
  • maps.vlasenko.net — топографічні карти та супутникові знімки України, пошук за координатами - містить радянські, австро-угорські (польською мовою) топографічні карти та супутникові знімки NASA. Всі зображення мають вільну ліцензію. Знімки NASA, як роботи уряду США, австрійські карти - через те, що термін захисту авторських прав закінчився {{PD-old}}, а радянські карти, як опубліковані в СРСР до 1973 року (хоча з цього приводу існує дискусія на commons:)
  • Карти сіл і селищ можна подавати за сільськими радами, використовуючи потім для всіх її населенних пунктів.
  • На commons завантажено розташування всіх районів України на картах областей.
Там не всі. Наприклад, Гайсинського району я не знайшов.--Ahonc?!/©~№? 14:55, 8 лютого 2007 (UTC)[відповісти]
А в Полтавській області Шишацький район начебто є, але самого зображення я не бачу --kostpolt 09:41, 20 лютого 2009 (UTC)[відповісти]

Фотографії та малюнки[ред. код]

  • commons:Category:Cities and villages in Ukraine
  • http://ua.vlasenko.net/ - сайт містить велику кількість фотографій населених пунктів, зроблених автором. Автор дав згоду на публікацію матеріалів у Вікіпедії за умови посилання на сайт. Завантажувати краще у commons: у категорію commons:Category:Cities and villages in Ukraine, ліцензія {{Attribution}}
  • http://flickr.com багато фото, можна завантажувати тільки ті, що під ліцензією Creative Commons Creative Commons 2.0. Фото малокатегоризовані, але можна робити пошук за ключовими словами.
  • http://klymenko.data-tec.net/ Автор дав згоду на публікацію матеріалів у Вікіпедії за умови посилання на сайт. Завантажувати краще у commons: у категорію commons:Category:Cities and villages in Ukraine, ліцензія {{Attribution}}
  • Автобусні зупинки — Спільнота в Живому журналі присвячена автобусним зупинкам у населених пунктах. Згідно правил спільноти, будь-яке зображення може бути використане для ілюстрації сторінок Української Вікіпедії за умови посилання на спільноту та вказування автора фотографії. Завантажувати краще в категорію commons:Category:Bus_stops_in_Ukraine.?, на жаль, не можна, оскільки ліцензія спільноти cc-by-nc-nd-3.0 несумісна з Вікіпедією

Геодані: кооординати тощо[ред. код]

  • http://drymba.net — визначення координат за мапами Генштабу. Пошук об'єктів за координатами

Бази даних[ред. код]

Переписи населення[ред. код]

В. О. Романовський. Переписні книги 1666 року. — Всеукраїнська академія наук, Археографічна Комісія. — Київ, 1933. — 423 с.

Малороссійскія переписныя книги 1666 года / Съ послѣсловіемъ Ал. Лазаревскаго. — Кієвъ, 1900. — 109 с.

У першій книзі є дані щодо Києва, Ніжина, Батурина та навколишніх поселень. У другій книзі викладено дані щодо частини Прилуцького, Лубенського, Миргородського та Полтавського полків. Тут є навіть поіменний перелік чоловіків кожного поселення, кількість орної худоби та інша цінна інформація. Є можливість для суттєвого уточнення першої згадки про населений пункт та оцінки його населення.

У 10 полках Гетьманщини за гетьмана Данила Апостола було проведено ретельне дослідження про належність населених пунктів (або їх частин) особам-власникам, посадовим особам, міським ратушам, монастирям тощо. Зазвичай згадано, а інколи й процитовано документи, що підтверджували право власності (грамоти, універсали). Окрім згадки про поселення, зазвичай вказано кількість дворів у ньому (у дворі могло бути декілька хат). Ці дані можна використати для уточнення першої згадки про населений пункт, а також для оцінки його населення.

Гадяцький полк

Київський полк: Н. П. Василенко. Генеральное слѣдствіе о маетностяхъ Кіевскаго полка 1729–1731 гг. // Чтенія въ Историческомъ обществѣ Нестора-лѣтописца, 1893, книга VII, отд. 3, с. 6-68.

Лубенський полк

Миргородський полк

Ніжинський полк

Переяславський полк

Полтавський полк

Прилуцький полк

Стародубський полк

Чернігівський полк: Материалы для истории экономического, юридического и общественного быта старой Малороссии / Под ред. Н. П. Василенко. — Чернигов: Изданіе редакціи "Земскаго сборника Черниговской губерніи". Типографія губ. земства, 1908. — XXX, 709 c. Вып. 3. Генеральное следствие о маетностях Черниговского полка 1729–1730 г. Додатково: Указатель имен личных и географических, встречающихся в генеральном следствии о маетностях Черниговского полка: Материалы для истории экономического, юридического и общественного быта старой Малороссии / Под ред. Н. П. Василенко. — Чернигов: Изданіе редакціи "Земскаго сборника Черниговской губерніи". Типографія губ. земства, 1908. — 34 c. Дополнение к Вып. 3. Генеральное следствие о маетностях Черниговского полка 1729–1730 г. — с. 675-709.

Генеральний опис Лівобережної України 1765-1769 рр.: покажчик населених пунктів / уклад.: Л. А. Попова, К. Г. Ревнивцева; ред. І. Л. Бутич. — Київ: Центральний держ. історичний архів УРСР, 1959. — 185 с.

Покажчик містить величезну кількість населених пунктів Лівобережжя (Гетьманщини). Його можна використати для уточнення першої згадки про населений пункт.

  • Список населених місць Російської імперії (1861-1885).

Повні дані є на російському ресурсі. Запропоноване посилання може бути не єдиним джерелом, а для деяких губерній є можливість знайти і скачати PDF-файл.

У списках є дані про всі поселення, навіть про маленькі хуторці. Для зручності бажано знайти в інтернеті окремо список назв поселень для конкретної губернії, а за номером — шукати відповідну сторінку.

Австрійська імперія (1804-1867)[ред. код]

Австро-Угорщина (1867-1918)[ред. код]

  • База даних статистики Австро-Угорщини з 1880 по 1910 роки, включаючи переписи 1880, 1900 та 1910 років. Деталізації по селах немає, є містечка (смт), міста та повіти. https://anno.onb.ac.at/ors.htm
  • Перепис 1900 року - відсканований мормонами Gemeindelexikon der im Reichsrate vertretenen Königreiche und Länder, Bd. 12 Galizien (том Галичина), та Bd. 13 Bukowina (Буковина). Там є ще інші 12 томів, якщо потрібно. Є деталізація по кожному селу, адмін приналежність, релігійний, нац. склад, площа, худоба і т.д.. Села і садиби вказані окремо, навіть якщо садиби в тому самому селі, тому населення треба додавати. Є багато позначок!!! Коротка інструкція отут.
  • Перепис 1910 року. Має бути доступний у збірнику Spezialortsrepertorium der österreichischen Länder I-XII, Wien, 1915–1919. Але онлайн його немає.
    10 тому переведений в Excel формат одним угорським картографом (науковець). Можна скачати excel файл на цьому сайті: 13. Galizien und Lodomerien та 14. Herczogtum Bukowina. Там є наступні дані: загальна кількість населення 1910 року, а також релігійний та національний склад 1900 (не 1910!) року.
    По суті дані 1900-го року мали б дублювати дані вище, але скоріш за все (?) дані 1900 року перераховані за наступною схемою:
    Населення садиб зараховане до населення села (у 1900 вони були окремо)
    Якщо відбулось приєднання сіл, то приєднане село не показуються, і населення перераховується до нового

Польща (1918-1939)[ред. код]

  • Загальний перепис населення Польщі 1921 року з даними для кожного населеного пункту:

Skorowidz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej opracowany na podstawie wyników Pierwszego Powszechnego Spisu Ludności z dn. 30 września 1921 r. i innych źródeł urzędowych. T 14 : Województwo Stanisławowskie

Skorowidz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej opracowany na podstawie wyników Pierwszego Powszechnego Spisu Ludności z dn. 30 września 1921 r. i innych źródeł urzędowych. T. 15 : Województwo Tarnopolskie

Skorowidz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej opracowany na podstawie wyników Pierwszego Powszechnego Spisu Ludności z dn. 30 września 1921 r. i innych źródeł urzędowych. T. 8 : Województwo poleskie

Skorowidz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej opracowany na podstawie Pierwszego Powszechnego Spisu Ludności z dn. 30 września 1921 r. i innych źródeł urzędowych. T. 13 : Województwo Lwowskie

Skorowidz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej opracowany na podstawie Pierwszego Powszechnego Spisu Ludności z dn. 30 wrzesnia 1921 r. i innych źródeł urzedowych. T. 9 : Województwo Wołyńskie

  • Загальний перепис населення Польщі 1931 року

Не був виданий. Але є книга Skorowidz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej z oznaczeniem terytorjalnie im właściwych władz i urzędów oraz urządzeń komunikacyjnych. Для кожного населеного пункту наведено гміну, повіт, воєводство, найближчий телефонний, залізничний пункти, автобусний маршрут, відстані, суди, парафії. Книга 1933 року, у 1934 в Польщі була адмін реформа.

СРСР[ред. код]

  • Перепис населення СРСР 1989 року. Заходимо на сайт Банк даних перепису населення. Далі у “дереві” “файлів” йдемо таким шляхом: Перепис населення / Демографічні характеристики населення, народжуваність / Статево-віковий склад населення / 19A050201_021. Склад наявного та постійного населення за статтю (1,2,3,4) (1989(12.01)). Знаходимо потрібну область, а в ній дивимось на конкретні населені пункти. В цих даних присутні усі населені пункти. Для кожного вказана кількість наявного і постійного населення та розподіл за статтю.
  • Перепис населення України 2001 року. Дані про кількість населення кожного населеного пункту можна знайти на сайті Верховної Ради в облікових картках населених пунктів. На сайті ж перепису є лише відсотковий розподіл за рідною мовою до загальної чисельності населення кожного населеного пункту, яка приймається за 100%. Невідомо, що мається на увазі під “загальною чисельністю”, чи це наявне, чи постійне населення. Заходимо на сайт Банк даних перепису населення. Далі у “дереві” “файлів” йдемо таким шляхом: Перепис населення / Національний склад населення, мовні ознаки, громадянство / Національність та мовні ознаки. Знаходимо потрібну область, а в ній дивимось на конкретні населені пункти.
  • Додатково — російський ресурс, додаток до журналу "Демоскоп Weekly". Унизу потрібно знайти "Переписи населения Российской Империи, СССР, 15 новых независимых государств". Сайт містить часткову інформацію про переписи 1897–1989 років, у тому числі населення регіонів та деяких населених пунктів.

Україна[ред. код]

Області[ред. код]

АР Крим[ред. код]

Вінницька[ред. код]

Волинська[ред. код]

Дніпропетровська[ред. код]

Донецька[ред. код]

Житомирська[ред. код]

  • Андрушівський район

«Історія міст і сіл УРСР — Житомирська область»:
DJVU
PDF

  • Баранівський район

«Історія міст і сіл УРСР — Житомирська область»:
JPG

  • Малинський район

«Історико-географічний словник Малинщини»:
HTML
PDF

Закарпатська[ред. код]

Село Приборжавське Закарпатської області Історія села, видатні люди, та багато іншої цікавої інформації.

Запорізька[ред. код]

Івано-Франківська[ред. код]

Київська[ред. код]

Кіровоградська[ред. код]

Кіровоградський регіональний портал

Луганська[ред. код]

Львівська[ред. код]

Миколаївська[ред. код]

Одеська[ред. код]

Полтавська[ред. код]

Села Гребінківського району

Рівненська[ред. код]

Сумська[ред. код]

Тернопільська область[ред. код]

Харківська[ред. код]

Херсонська[ред. код]

Хмельницька[ред. код]

Черкаська[ред. код]

Чернівецька[ред. код]

Чернігівська[ред. код]

Київ[ред. код]

Севастополь[ред. код]

Міста[ред. код]

Райони[ред. код]

Смт[ред. код]

Села[ред. код]

У межах проєкту відсутні статті про:[ред. код]

Міськради[ред. код]

ІМСУ[ред. код]

Адміністративний устрій районів[ред. код]

Написання статей про адміністративно-територіальний устрій районів, про сільські, селищні, міські та районні ради.

Населення[ред. код]

Голодомор[ред. код]

Міські агломерації України[ред. код]

Залізничні станції[ред. код]

Список залізничних станцій і роз'їздів України

Річки[ред. код]

Вибрані та добрі статті[ред. код]

Вибрані статті

Борзнянський районБорзнаГлухівДовге (Іршавський район)ДунаївціКропивницькийЛьвівНовомиргородОблазницяСколеЧеркаси

Добрі статті
Science
Science

Богодухівський районЗіньківський районКілійський районЛисянський районЧигиринський районБіла ЦеркваБурякиВишгородВільнянськГоловківка (Чигиринський район)ДубровицяЄвпаторіяЗлатопіль (місто)Знам'янкаІршанськКременчукКривий РігМарківці (Бобровицький район)МикулинціМиньківці (Дунаєвецький район)ОпішняПлужнеСтрілковеТеребовляЧорнобаївка (Білозерський район)Шевченкове (Кілійський район)Халеп'я

Вибрані списки

Міста України (за населенням)Райони УкраїниСписок селищ міського типу України