Ґері та Фрекі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґері та Фрекі
давньоскан. Geri ok Freki
Частина від скандинавська міфологія
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Ґері та Фрекі — два вовки з германо-скандинавської міфології, які супроводжують бога Одіна. Давньоскандинавською мовою Geri означає «жадібний», а Freki — «ненажерливий».

Вовки-супутники Одіна згадуються в літературних пам'ятках Скандинавії XIII століття — «Старшій» та «Молодшій Едді», а також в скальдичній поезії.

У «Мові Ґрімніра» (одна з пісень «Старшої Едди»), в 19-му вірші, говориться, що Одін куштує лише вино, а всю іншу їжу, яка стоїть у нього на столі, він кидає двом вовкам, які лежать біля його ніг:

Ґері та Фрекі
годує войовничий
Ратей Батько;
але куштує він сам
тільки вино,
обладунками виблискуючи.

Дослідник Міхаель Шпіґель (Michael Spiegel) пов'язує Ґері та Фрекі з давніми германцями, серед яких часто вживалися «вовчі» імена, як наприклад, «Wulfhroc» (Одягнений вовком), «Wolfhetan» (Вовча шкура), «Isangrim» (Сіра маска), «Wolfgang» (Той, що рухається як вовк), «Wolfdregil» (Той, що біжить як вовк), «Vulfolaic» (Той, що танцює з вовками).

Шпіґель вказує на загальнонімецьку роль вовчого культу, який сконцентровано відображено в скандинавській міфології та послаблено з християнізацією Європи. Крім того, він проводить паралелі між Ґері та Фрекі й зображеннями вовків в інших індо-європейських культурах. "В Індії періоду вед вовк є твариною-супутником Рудри, у римлян — Марса, у німців — Вотана. Ґері та Фрекі — не просто тварини, але міфічні істоти, що втілюють фізичну міць Вотана ".[1]

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Spiegel, Michael (2004). Ancient Germanic warriors: warrior styles from Trajan's column to Icelandic sagas. Routledge. ISBN 0-415-31199-3