Рейдґоталанд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рейдґоталанд (Reiðgotaland, Reidgotaland, Reidgothland, Reidgotland, Hreidgotaland або Hreiðgotaland) — країна, населена готами. Згадки про Рейдґоталанд часто зустрічаються в скандинавських сагах. Ідентифікація території варіюється між джерелами, у Nordisk familjebok її ототожнюють з різними місцевостями:

  1. Острів Ґотланд.
  2. Ґоталанд.
  3. Землі готів, тобто Gothiscandza і більш пізні території. За «Сагою про Гервер» Рейдґоталанд ототожнюється з Оюм і межує із землями гунів, від яких відділений лісом Мюрквід (Myrkviðr).
  4. Території готів на півдні Європи, відповідно до англосаксонських джерел.
  5. Данія та Швеція.
  6. Данія.
  7. Ютландія.

Друге видання «Nordisk familjebok» пояснює, що «Hreidgoths» застосовується до остготів у південно-східній Європі. За текстом саг, до VI ст. Рейдґоталанд розміщується у Східній Європі, між Карпатами та Дніпром, з початку VI-VII ст. під Рейдґоталандом починають мати на увазі Ютланді, а іноді всю Скандинавію, щоб відрізнити її від Eygotaland. Державою керували германомовні конунги, вона вела війни як з гунами (на сході), так й зі саксами (на заході). В цій державі були розташовані гори Гарваді (Harvaða fjöllum), які іноді інтерпретують як Карпати. За контекстом розповіді зрозуміло, що на сході Рейдґоталанд доходить до Дніпра, де розташовувався Аргеймар та ліс Мюрквід. Ера існування Рейдґоталанду відповідає історичній перемозі готів над гунами на берегах Дунаю V століття (битва при Недао). У «Сазі про Інґлінґів» оповідається, що Рейдготаланд було розташовано за морем від Швеції.

Ім'я-приставка, hreið-  означає "красивий", "великий", "відомий", "благородний". 

Королі Рейдґоталанду[ред. | ред. код]

  • Гаральд
  • Гейдрік, син Гевунда
  • Ангантюр, син Гейдрека
  • Гейдрек Вовча Шкіра, син Ангатюра (602+)[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Heidrek Ulfhamr Angantyrsson, King of Reiðgotaland (c.542 — 602). Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 1 травня 2014.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]