Андварі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андварі
давньоскан. Andvari
Гаґен з Троньє та ґном Альберіх
Частина від скандинавська міфологія
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Андварі (дослівно — «обережність») — цверґ (карлик) у ґермано-скандинавській мітолоґії, який охороняв золото нібелунґів[1][2] та вмів перетворюватися на рибу. Андварі фігурує в піснях «Старшої Едди» «Мова Реґіна» та «Мова Фафніра». В опері «Перстень Нібелунґа», написаній Ріхардом Ваґнером за мотивами епічної поеми «Старша Едда», цей персонаж носить ім'я Альберіх.

Прокляття Андварі сягало кожного, хто заволодів скарбами Нібелунґів. Саме з невідворотного прокляття Андварі почалась історія про прокляте золото, фіналом якої стали смерть Сіґурда (Зіґфріда), загибель Ґуннара та жахлива помста Ґудрун — дружини Сіґурда[3].

Андварі на Камені Сіґурда

Троє асів — Одін, Локі та Гьонір — повинні були виплатити магові Грейдмарові велику компенсацію за вбивство його сина. Аси під час однієї з мандрівок хотіли заночувати в Греймдара й Локі, побачивши на березі видру, що спала, убив її каменем, аби таким чином розплатитися за нічліг. Видрою виявився Отр, син мага, який перебував у такому вигляді[4].

Здобути гроші мав Локі (поки інші залишались заручниками у мага), який вирушив до богині моря Ран. Вона дала йотуну свою магічну риболовну сітку, з якою Локі вирушив до Альфгейму, де у вигляді щуки мешкає Андварі.

Локі за допомогою сітки богині Ран вдалося зловити карлика й, в обмін на свободу, ас витребував у Андварі викуп золотом. Цверґ віддав йому все своє золото й хотів залишити при собі лише один магічний перстень, за допомогою якого він міг би накопичувати нове багатство. Але Локі почав вимагати й цей перстень і Андварі мусив підкоритися.

Тоді розгніваний ґном вимовив прокляття, аби перстень приносив смерть кожному своєму володареві й прокляття це в «Пісні про Нібелунґів» насправді переслідує всіх володарів персня доти, доки скарб Нібелунґів не буде повернуто водам річки Рейн.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Андварі // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  2. Андварі. Архів оригіналу за 18 січня 2014. Процитовано 12 квітня 2014. 
  3. АНДВАРІ. Архів оригіналу за 16 січня 2014. Процитовано 12 квітня 2014. 
  4. Цверґ Андварі. Архів оригіналу за 9 лютого 2014. Процитовано 12 квітня 2014. 

Джерела[ред. | ред. код]