Інвалід війни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

До інвалідів війни належать особи з числа військовослужбовців , учасників бойових дій, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювань, отриманих при захисті Батьківщини чи виконанні військових обов’язків, визначених законодавством України.

Визначення статусу

Статус інваліда війни чітко визначається статтею 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

Згідно діючого законодавства до інвалідів війни відносяться:

-всі учасники бойових дій періоду другої світової війни, а також бойових дій на територіях інших держав, або з участю в бойових діях у мирний час, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, захворювань, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання покладених обов’язків військової служби у формуваннях, визначених законодавством України, тобто: військовослужбовці Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу і військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брали участь в антитерористичній операції , або які за рішенням відповідних державних органів були направлені для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки або у відрядження в держави, де в цей період велися бойові дії.

-військовослужбовці, які стали інвалідами, внаслідок захворювань, пов’язаних з ліквідацією аварії на Чорнобильській АЕС.

Наразі питання статусу інваліда війни значно актуалізувалося для тисяч військовослужбовців Збройних сил держави в результаті брутальної агресії-інтервенції Росії проти України в 2014 році та реальних бойових дій з сотнями поранених та загиблих захисників Вітчизни.

Пільги учасникам бойових дій

Увесь перелік соціальних пільг інвалідів війни чітко визначається статтею 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Пенсійне забезпечення

Параметри пенсійного забезпечення інвалідів війни чітко окреслені у Законі України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»

Інваліди війни, відзначені найвищими державними нагородами України, мають право на отримання пенсії за особливі заслуги перед Україною.

Встановлення статусу інвалідів війни

Статус інваліда війни встановлюється військово-лікарськими комісіями, які діють при всіх військових медичних закладах України, військових шпиталях-госпіталях. При виявленні психіатричного захворювання рішення про інвалідність приймається відповідними спеціалізованими психоневрологічними лікарськими експертними комісіями, які затверджуються Міністерством охорони здоров'я України.

В разі смерті інваліда війни, його близьким родичам надається статус члена родини загиблого/померлого військовосслужбовця. Є суттєва різниця у соціальних виплатах членів родин загиблих військовослужбовців, смерть яких пов'язана з кульовим пораненням при захисті Батьківщини, та членами родин померлих військовослужбовців, смерть яких не була пов'язана з вищеозначеними параметрами.

Належні щомісячні та щорічні виплати здійснюються територіальними органами Пенсійного фонду України та соціального захисту населення.

Професійна реабілітація інвалідів війни

Інваліди війни мають законодавчу можливість пройти професійно-медичну реабілітацію та набути корисну соціально-значиму професію у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації інвалідів.

Офіційні сайти військових медичних управлінь-департаментів та госпіталів відомств

Офіційні сайти-портали військових відомств України

Джерела

Посилання