Луцій Цецилій Метелл Діадемат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Цецилій Метелл Діадемат
лат. L. Caecilius Q.f.Q.n. Metellus Diadematus
Народився2 століття до н. е.
Стародавній Рим
Помер1 століття до н. е.
невідомо
КраїнаСтародавній Рим
Діяльністьдавньоримський політик, давньоримський військовий, triumvir monetalis
Знання мовлатина
Посадацензор Стародавнього Риму, давньоримський сенатор[d][1] і консул[1]
РідЦецилії Метелли
БатькоКвінт Цецилій Метелл Македонський[2][2]
Матиневідомо
Брати, сестриГай Цецилій Метелл Капрарій[2][2], Марк Цецилій Метелл[2][2], Квінт Цецилії Метелл Балеарік[2][2], Caecilia Metellad[2][2], Caecilia Metellad[2][2] і Caecilia Metellad
ДітиКвінт Цецилій Метелл Целер (трибун)[2][2]

Луцій Цецилій Метелл Діадемат (158 — після 100 р. до н. е.) — політичний, державний і військовий діяч Римської республіки, консул 117 року до н. е.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з роду нобілів Цецилієв. Син Квінта Цецилія Метелла Македонського, консула 143 року до н. е. Отримав свій агномен «діадемат» через пов'язку на лобу, які він носив щоб приховати виразку.

У 120 році до н. е. став претором. У 117 році до н. е. обрано консулом разом з Квінтом Муцієм Сцеволою. У 116 році до н. е. став проконсулом Цизальпійської Галлії. Під час свого проконсульства побудував Цецилієв шлях у провінції — від Саліярія до м. Амітерн на узбережжі Адріатичного моря.

У 115 році до н. е. його обрано цензором разом з Гнеєм Доміцієм Агенобарбом. Під час своєї каденції цензори виключили з сенату 32 особи. У 100 році до н. е. брав участь у придушенні повстання Апулея Сатурніна та Главції. У цьому ж році виступив з клопотанням щодо повернення свого родича Квінта Цецилія Метелла Нумідійського, але марно. Подальша доля невідома.

Родина

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Тит Лівій. ep. LXII (лат.)
  • Плутарх. Coriol. 11, 4 (гр.)
  • Manuel Dejante Pinto de Magalhães Arnao Metello and João Carlos Metello de Nápoles, «Metellos de Portugal, Brasil e Roma», Torres Novas, 1998 (порт.)
  1. а б Thomas Robert Shannon Broughton The Magistrates of the Roman RepublicSociety for Classical Studies, 1951. — ISBN 0-89130-812-1, 0-89130-811-3
  2. а б в г д е ж и к л м н п р Digital Prosopography of the Roman Republic