Сухумі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

місто
Портал:Грузія
Сухумі
Аҟəа, სოხუმი
Герб Прапор
Панорама міста
Панорама міста
Панорама міста
Основні дані
43°00′12″ пн. ш. 41°00′55″ сх. д.H G O
Країна Грузія Грузія
Мхаре Абхазька АР
Муніципалітет Абхазька Автономна Республіка
Абхазьке князівство
Кутаїська губернія
Сухумський округd
Соціалістична Радянська Республіка Абхазія
Абхазька Автономна Радянська Соціалістична Республіка
Сухумський
Адміністративний центр Республіка Абхазія, Сухумський район, Соціалістична Радянська Республіка Абхазія, Абхазька Автономна Радянська Соціалістична Республіка, Абхазька Автономна Республіка і Сухумський муніципалітет

Засновано VI ст.
Статус з 1848 року

Висота над р.м. 20 м
Площа 27 км²
Населення 62 914 (2011)
Часовий пояс UTC+3 і MSD
Міста-побратими Тирасполь, Бандирмаd[3], Курськ (2009)[4], Нижній Новгород, Краснодар (2012)[5]
Автомоб. ном. ABH
Поштовий індекс 384900 і 6600[6] (Пошта Грузії)
Місцева влада
Вебсторінка sukhumcity.ru
Мер Аліас Лабахуа[1]
Ідентифікатори і посилання
GeoNames 611847
OpenStreetMap 3572912 ·R (Абхазька Автономна Республіка, Абхазьке князівство, Кутаїська губернія, Сухумський округ, Соціалістична Радянська Республіка Абхазія, Абхазька Автономна Радянська Соціалістична Республіка, Сухумський муніципалітет)
Відстань
До центру краю
До Тбілісі
Карта
Сухумі. Карта розташування: Грузія
Сухумі
Сухумі
Сухумі (Грузія)
Мапа

CMNS: Сухумі у Вікісховищі

Суху́мі (груз. სოხუმი [сохумі], абх. Аҟəа, Аква; раніше Діоскуріада[7], Себастополіс[7], Цхуми (ცხუმი)[7], Сухум-Кале[7], в 18101936Сухум)  — місто на східному узбережжі Чорного моря, столиця і найбільше місто Абхазії, яку більшість країн світу визнає як автономію в складі Грузії і яка фактично є окупованою РФ територією.

Демографія[ред. | ред. код]

За часів Російської імперії та Радянського Союзу Сухумі був багатонаціональним містом. У 1921-1979 рр. населення міста зросло в п'ять разів. У радянський період зросла частка грузинів і абхазів у населенні міста. Зростання населення визначалося не лише природним приростом, а й міграцією із сіл у міста. Історичного максимуму популяція досягла в 1989 році. Після війни в Абхазії структура населення істотно змінилася.

Етимологія[ред. | ред. код]

Стара назва міста — «Цхум/Цхомі», яка етимологічно, ймовірно, походить від Трсхіла (сванською «Цхвіімра», « Цхвіім»; Сухум), яка знайшла широке поширення в Шегдомі в різних мовах, включаючи саму Грузію. Абхазькою мовою місто називається «Акха» (Аҟəа). тюрк. «жирний») або від назв риб (зан. «чхоми»). Від грузинського «Цхум» походить його тюркізована форма «Сукхум»

Географія[ред. | ред. код]

Сухумі знаходиться переважно в нижній течії річок Гуміст і Келасур на рівнині між її південно-східною частиною — річками Беслеца та Келасур на вузькій прибережній рівнині. . Поселення міста простягається на пагорби, які облямовують прибережну рівнину на північному сході. Площа Сухумі становить 23,3 км². За даними на 1987 рік забудовано 42% території міста. Річки Гуміста, Кельсаурі та Беслет впадають у Чорне море в межах міста та в його околицях.

У місті та його околицях поширено багато видів субтропічних рослин. Переважають штучно окультурені парки та цитрусові насадження. У Сухумі багато парків, серед яких Сухумський ботанічний сад і Синопський дендропарк, де налічується понад 900 видів рослин. За даними на 1987 рік у місті озеленено 842 га.

Погода[ред. | ред. код]

Погода помірно волога субтропічна, з теплою зимою і жарким літом. Середня температура січня 5,8-6°С, серпня — 23°С. Середньорічна температура повітря 15°С. Річна кількість опадів 1480 мм. Тривалість сонячного світла 2100 годин. Заморозки бувають рідко. Сніг випадає рідко і швидко тане. Відносна вологість повітря 70%, влітку - 75%.

Історія[ред. | ред. код]

Історія міста нараховує понад 2500 років. Це одне з найдавніших міст світу. На місці міста до VI століття нашої ери вихідцями із Мілета була заснована грецька колонія Діоскурія (названа на честь братів Діоскурів), що належала пізніше Понтійському царству. Топонім «Аку» зустрічається в грецькому написі на золотих монетах колхідського карбування (III—II ст. до н. е.) і порівнюється з абхазькою назвою міста Акуа. Пізніше на цьому місці була побудована римська фортеця Себастополіс, відома також в часи генуезької колонізації. З 736 поселення відоме під назвою Цхум (від абхазької назви «Гума») в складі Абхазького царства. В Середньовіччі — місто Цхумі в складі Грузинського царства, з другої половини XVI ст. — під владою Османської імперії: в 1724 побудована турецька фортеця Сухум-Кале на Чорному морі. З кінця XVIII століття до 1808 і з 1864 — столиця Абхазії.

В 1810 приєднано до Росії, статус міста отримав в 1848 році. Після скасування Абхазького князівства в 1864 — центр Сухумської військової області, підпорядкованої Кутаїському генерал-губернатору, з 1866 — Сухумського округу Кутаїської губернії.

Із 1991 — у складі незалежної Грузії. 27 вересня 1993 року під час війни у Абхазії місто було захоплене сепаратистами за підтримки росії. Зафіксовано ряд жорстоких розправ і знущань росіян над мирним грузинським населенням[8].

Відомі люди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]