Дюґґві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дюггве)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дюґґві
Dyggvi, Dyggve
Конунґ Уппсали
Попередник: Домар
Спадкоємець: Даґ Мудрий
 
Народження: 2 століття
Смерть: 3 століття
Стара Уппсала, комуна Уппсала, лен Уппсала, Швеція
Рід: Інґлінґи
Батько: Домар
Мати: Дротт
Шлюб: Гель
Діти: Даґ Мудрий

Дюґґві (давньосканд. Dyggvi) — легендарний конунґ Уппсали з роду Інґлінґів, за деякими даними — перший конунґ з цього роду.

Дюґґві був сином Домара, вперше названого конунґом в данській мові, та Дротт, доньки Данпа[1]. «Сага про Інґлінґів» повідомляє, що Дюґґві був названий конунґом першим з усіх Інґлінґів, можливо, маючи на увазі цю спорідненість як причину.

«Про те, що Дюґґві був першим названий „конунґом“, Сноррі помилково вивів з того, що це слово вперше зустрічається в строфі про Дюґґві, тоді як Домальді в строфі про його смерть названий в оригіналі dróttinn, тобто словом, яке використовували в тому ж значенні, що й konungr»[2].

Дюґґві помер своєю смертю. Його наступником став його син Даґ Мудрий.

Автор тексту «Як заселялася Норвегія», згадуючи Дюґґві в родоводі Гаральда Прекрасноволосого, зазначає: «Ми його звемо Трюґґві»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Der Europäischen käyser- und königlichen Häuser historische und genealogische Erläuterung (1730—1731), Lohmeier, Georg von, und Johann Ludwig Levin Gebhardi, (3 volumes in 1. Luneburg: Sternischen Buchdruckerei, 1730—1731), FHL microfilm 1,051,694, items 4-6., pt. 1 p. 137.
  2. Круг земной. М., 1980. С.636.
  3. Как заселялась Норвегия, IV

Література[ред. | ред. код]

  • McKinnell, John (2005). Meeting the Other in Norse Myth and Legend. DS Brewer. ISBN 1-84384-042-1.
  • Storm, Gustav (editor) (1880). Monumenta historica Norwegiæ: Latinske kildeskrifter til Norges historie i middelalderen, Monumenta Historica Norwegiae (Kristiania: Brøgger).
  • Ekrem, Inger (editor), Lars Boje Mortensen (editor) and Peter Fisher (translator) (2003). Historia Norwegie. Museum Tusculanum Press. ISBN 8772898135.