Користувач:Alex Blokha/Події в Вікіпедії/23 березня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:1944

Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + * 23 березняРік Окасек, американський рок-музикант, композитор, гітарист групи The Cars.


Назва:1912

Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + * 23 березня — Браун Вернер фон, німецький вчений-ракетник


Назва:1908

Підзаголовок:===
Знайдено: + * 23 березня — Японський пароплав Мацу Мару (Matsu Maru) затонув у результаті зіткнення недалеко від Хакодате, Японія. Загинуло 300 чоловік.


Назва:1900

Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + * 23 березня — Еріх Фром, американський психолог


Назва:1919

Підзаголовок:===
Знайдено: + * 23 березня — Беніто Муссоліні заснував фашистську партію Італії (Fasci di Combattimento)


Назва:1881

Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + * 23 березняРоже Мартен дю Гар, французький письменник.


Назва:1910

Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + * 23 березня — Куросава Акіра, японський сценарист, кінорежисер


Назва:1922

Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + * 23 березня — Уго Тоньяцци, італійський кіноактор


Зобр:1шт.


Назва:1953

Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + * 23 березня — Чака Хан, американська співачка


Назва:1956

Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + * 23 березняУлюкаєв Олексій Валентинович — російський банкір
Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + * 23 березняЖозе Мануель Дурау Баррозу, прем'єр-міністр Португалії в 2002—2004, голова Європейської Комісії з листопада 2004


Назва:1962

Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + * 23 березняСтів Редгрейв, видатний англійський спортсмен (академічне веслування).


Назва:1966

Підзаголовок:=== Березень ===
Знайдено: + * 23 березняМарті Піллоу, англійський співак (Wet, Wet, Wet).


Назва:1657

Підзаголовок:=== Світ ===
Знайдено: + * 23 березня — Франція і Англія об'єднали збройні сили у війні проти Іспанії.


Назва:1743

Підзаголовок:== Події ==
Знайдено: + *23 березня — В Лондоні відбулась прем'єра ораторії Георга Генделя «Самсон».


Назва:1749

Підзаголовок:== Народились ==
Знайдено: + *23 березняП'єр Симон Лаплас, видатний французький астроном, фізик, математик


Назва:22 березня

-Знайдено: + Цей день в історії:

21 березня22 березня23 березня



Зобр:18шт.


Назва:24 березня

-Знайдено: + Цей день в історії:

23 березня24 березня25 березня


Підзаголовок:==
Знайдено: + * 1933 — Вступає в дію закон, напередодні прийнятий німецьким парламентом (69% голосів), котрий передає уряду законодавчу владу та фактично призупиняє дію конституції. Цим самим уся влада легально переходить до Гітлера. <!


Зобр:11шт.


Назва:Список усіх днів

-Знайдено: + Березень: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31



Назва:Беніто Муссоліні

Підзаголовок:==
Знайдено: + Організованим політичним рухом фашизм став 23 березня 1919 року, коли в Мілані пройшла зустріч фашистської партії Fasci de Combattimento (ця дата вважається днем народження італійського фашистського руху, хоча фактична дата заснування — 23 лютого 1919 року). Провалившись на виборах 1919 року, він пройшов до парламенту 1921 року, ставши членом правого крила. Фашисти формували озброєні загони, щоб тероризувати колишніх соратників Муссоліні — соціалістів. Влада рідко коли втручалася. В обмін на підтримку групи промисловців та землевласників Муссоліні надавав підтримку штрейкбрехерству та припинив революційну пропаганду. Коли ліберальні уряди Джованні Джолітті, Іваное Бономі та Луїджи Факта не змогли зупинити розповсюдження анархізму, та після того, як фашисти 28 жовтня 1922 року організували демонстративний «Марш на Рим» (Marcia su Roma), італійський король Віктор Мануїл ІІІ запросив Беніто Муссоліні сформувати новий уряд. 31 жовтня 1922 року Муссоліні став наймолодшим прем'єр-міністром в історії Італії.


Зобр:7шт.


Назва:Священна Римська імперія

Підзаголовок:====
Знайдено: + Велика французька революція спочатку привела до консолідації імперії. У 1790 р. був укладений Райхенбахський союз між імператором і Прусією, що на якийсь час припинив австро-прусське протистояння, а в 1792 р. підписана Пільніцька конвенція, за якою обидві держави зобов'язалися надати військову допомогу французькому королю. Проте цілями нового австрійського імператора Франца II були не зміцнення імперії, а реалізація зовнішньополітичних планів Габсбургів, розширення Австрійської монархії, у тому числі за рахунок німецьких князівств, і вигнання французів з Німеччини. Аналогічні прагнення мав і прусський король. 23 березня 1793 р. рейхстаг оголосив імперську війну Франції. До цього часу лівобережжя Рейну і австрійські Нідерланди були окуповані французами, а Франкфурт спалений. Імперська армія була вкрай слабкою. Суб'єкти імперії прагнули як можна більше обмежити участь їх військових контингентів в бойових діях за межами власних земель, відмовлялися сплачувати військові внески і намагалися якнайскоріше добитися укладення сепаратного миру з Францією. Вже в 1794 р. імперська коаліція почала розпадатися. У 1795 р., уклавши Базельський мир, з війни вийшла Прусія, за якою послідували північнонімецькі держави, а в 1796 р. Баден і Вюртемберг. Австрійська армія, що продовжувала вести військові дії, зазнавала поразок на всіх фронтах. Нарешті, в 1797 р. французька армія Наполеона Бонапарта вторглася з Італії на територію спадкових володінь Австрії. Весною 1797 р. був укладений Кампо-Формійський мир. Імператор передавав Франції Бельгію і Ломбардію і погоджувався на поступку лівобережжя Рейну, а взамін отримав континентальні володіння Венеції і право на збільшення австрійських володінь в імперії за рахунок церковних князівств південно-східної Німеччини.


Зобр:26шт.


Назва:Південні Альпи

-Знайдено: + 23 березня 1770 року капітан Кук першим з європейців описав ці гори.


Зобр:2шт.


Назва:Політичні партії України

Підзаголовок:==
Знайдено: + | 23 березня 2005


Назва:Затонський Володимир Петрович

Підзаголовок:===
Знайдено: + 8—16 березня 1921 року в Москві відбувся Х з'їзд РКП(б), який проголосив нову економічну політику, направив у 7-у армію близько 300 делегатів (зокрема і Затонського) для подавлення Кронштадтського заколоту. 18 березня заколот було подавлено. 23 березня 1921 року Затонського нагороджено орденом Червоного Прапора за участь у бойових діях як комісара бригади з придушення Кронштадтського заколоту [1].


Назва:Чижевський Дмитро Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 23 березня 1894 (за старим календарем)


Зобр:2шт.


Назва:Куросава Акіра

-Знайдено: + | дата_народження = 23 березня 1910
-Знайдено: + Куроса́ва Акі́ра (яп. 黒澤 明, くろさわ あきら; 23 березня 19106 вересня 1998) — японський сценарист, кінорежисер і директор періоду Сьова. Один із найбільших майстрів японського кіно поряд з Оцу Ясудзіро, Мідзоґуті Кендзі та Нарусе Мікіо[2]. Почесний мешканець Токіо.
Підзаголовок:===
Знайдено: + Куросава Акіра народився 23 березня 1910 року в містечку Ої повіту Ебара префектури Токіо[3]. Він був наймолодшим у восьмидітній сім'ї 45-річного Куросави Ісаму та його дружини, 40-річної Сіми. Батько хлопця, колишній військовий з префектури Акіта, працював у школі вчителем фізкультури і був директором Товариства шкільної фізкультури Японії. Серед трьох братів Акіри найстарший вже виріс, мав власну сім'ю і працював адвокатом. Інший старший брат помер до народження хлопця. Так само одна з чотирьох сестер була вже заміжня, а інша померла від хвороби, коли Акірі було 10 років.


Назва:Янукович Віктор Федорович

Підзаголовок:===
Знайдено: + Спроби створення парламентської коаліції, яка могла б сформувати Кабінет міністрів і утвердила Прем'єр-міністра, довгий час були безрезультатні, спочатку фракція Партії регіонів була в меншині, — теоретична більшість могла складатись з Блоку Юлії Тимошенко, Нашої України і Соціалістичної партії, останні в своїй передвиборчій компанії обережно використовували «помаранчеву» риторику. Але згодом через суперечності між лідерами цих фракцій, та перш за все через нерішучість Віктора Ющенка, який часом схилявся до коаліції Нашої України з Партією регіонів, привели до того, що лідер соціалістів Олександр Мороз заради обрання його спікером Верховної Ради пішов на союз з Віктором Януковичем, і ситуація в українському парламенті змінилася — більшість мандатів отримала коаліція Партії регіонів, соціалістів і Комуністичної партії.[4]
Президент Ющенко оголосив нову коаліцію нелегітимною, і мова зайшла про можливий розпуск Ради і призначення нових виборів. Проте у серпні 2006 року в ході переговорів між президентом і лідерами парламентських фракцій був розроблений документ — Універсал національної єдності,[5] який підписали представники всіх фракцій Верховної Ради, окрім Юлії Тимошенко і секретаря ЦК Компартії Петра Симоненко (він не підтримав декілька пунктів Універсала). У документ, крім положень, що передбачають використання української мови як державної і що гарантують громадянам України вільне використання російської або інших мов, був також включений пункт про виконання плану дій Україна-НАТО. На підставі цього Універсала 7 липня 2006 року була створена Антикризова коаліція, яка з 23 березня 2007 року змінила назву на Коаліція національної єдності[6] за участю фракцій Партії регіонів, КПУ, та СПУ . 4 серпня 2006 року Верховною Радою України був призначений персональний склад Кабінету Міністрів України та прем'єр-міністр України Віктор Янукович, який на момент призначення на цю посаду був народним депутатом України. У зв'язку з тим, що протягом двадцяти днів з моменту призначення повноваження народного депутата України Віктора Януковича не були припинені, з огляду на вимоги статті 5 Закону України «Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності» постанова Верховної Ради України від 4 серпня 2006 року про призначення Віктора Януковича на посаду прем'єр-міністра України втратила чинність з 25 серпня 2006 року. Але, незважаючи на це Віктор Янукович сумнівно з правової точки зору продовжував здійснювати повноваження прем'єр-міністра України до призначення нового Уряду за результатами позачергових виборів народних депутатів 2007 року.


Зобр:10шт.


Назва:Великдень

Підзаголовок:==
Знайдено: + | 23 березня || 27 квітня


Зобр:6шт.


Назва:2005

Підзаголовок:== Події ==
Знайдено: + * 23 березня — в 7:55 український кордон перетнув великий російський десантний корабель «Николай Фильченков» з 142 десантниками та 28 одиницями техніки. Міністерство закордонних справ України виразило ноту протесту, в якій вимагає роз'яснень з приводу інциденту. Росіяни пояснили інцидент «технічним недопрацюванням».


Назва:Чортків

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 28 червня — 2 липня 1941 в Чортківській тюрмі радянські спецслужби знищили понад 800 осіб (на цвинтарі є могила невідомих), 123 особи розстріляли дорогою в м. Умань (Черкаська область), 767 — в Умані. 6 липня 1941-23 березня 1944 Чортків — під німецько-нацистською окупацією. 27 листопада 1942 на полі між Чорковом та селом Ягільниця гітлерівці розстріляли 52 в'язні Чортківської тюрми (Насипано символічну могилу).


Зобр:2шт.


Назва:Шумовський Юрій Федорович

-Знайдено: + | дата_народження =23 березня 1908
Підзаголовок:===
Знайдено: + Юрій Федорович Шумовський народився 23 березня 1908 року в селі Мирогощі Дубенського повіту у родині священика(1).


Назва:Ґоміашвілі Арчіл Михайлович

-Знайдено: + | дата_народження = 23 березня 1926
-Знайдено: + А́рчіл Миха́йлович Ґоміашвілі (*23 березня 1926, Чіатура, Грузія — †31 травня 2005, Москва) — грузинський і російський актор, підприємець.


Назва:Теребовля

Підзаголовок:===
Знайдено: + 23 березня 1944 частина 60-ї армії під командування І Черняховського звільнили Теребовлю від гітлерівців.


Зобр:14шт.


Назва:Пряшів

Підзаголовок:==
Знайдено: + Угорська назва міста Пряшів Епер'єш (Eperjes). З часів середньовіччя належало Угорській короні святого Стефана. 1374 — угорський монарх Людвік дарує Пряшеву статус "вільного королівського міста". Кількість угорців у Пряшеві скоротилася після Першої Світової війни та Тріанонської угоди. 1919 місто окуповане військами Угорської Червоної Армії, на багнетах якої у Пряшеві оголошено Словацьку (комуністичну) Республіку Рад. У Пряшеві народилися видатні угорці: 23 березня 1897 — угорський філософ Бела Гамваш; 4 вересня 1917 — міністр оборони в уряді Імре Надя, герой Угорської Революції-1956 ген.-майор Пал Малетер.


Зобр:1шт.


Назва:Прем'єр-міністри Бельгії

-Знайдено: + | 2 || Жозеф Лебо (Joseph Lebeau) || 23 березня 1831 || 21 липня 1831 || ліберали


Назва:Свалява

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 19 жовтня 1914 року під час першої світової війни російські війська подолали Верецький перевал і досягли Сваляви й Уклина. Але австрійські війська повернулись у Сваляву. 23 березня 1919 року в Сваляві було проголошено Радянську владу. В кінці квітня 1919 року Свалява була відрізана інтервалами від основаних центрів, де існувала Радянська влада, та зайнята чехословацькою армією.


Зобр:3шт.


Назва:Королі Непалу

-Знайдено: + *Рана Багадур Шах (17 листопада 1777 — 23 березня 1799, зрікся престолу)
-Знайдено: + *Гірван Юдха Бікрам Шах (23 березня 1799 — 20 листопада 1816)


Зобр:2шт.


Назва:Писаржевський Лев Володимирович

-Знайдено: + Лев Володи́мирович Писарже́вський (*14 лютого 1874, Кишинів — †23 березня 1938 ) — український хімік. Академік АН УРСР та АН СРСР.
-Знайдено: + Помер 23 березня 1938 року.


Назва:Формула-1 — Чемпіонат 2003

Підзаголовок:===
Знайдено: + |23 березня 2003


Назва:Хокей із шайбою

Підзаголовок:===
Знайдено: + Рекорд за найшвидший хет-трик (три голи за гру) отримав Василь Мосієнко («Чикаго Блекгокс»). 23 березня 1952 року Мосієнко під час гри проти «Нью-Йорк Рейнджерс» забив три шайби за 21 секунду. Цей рекорд є неперевершеним.


Зобр:2шт.


Назва:Никон Великий

-Знайдено: + Никон Великий (Никон Печерський, Никон Тмутороканський), р. н. невід. - 23 березня 1088) - православний святий, преподобний, церковно-політичний діяч Київської Русі, літописець.


Зобр:1шт.


Назва:Павлівка

Підзаголовок:==
Знайдено: + * селище Павлівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області знято з обліку рішенням Черкаської обласної ради від 23 березня 1988 року.


Назва:Летичів

Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + 17 липня 1941 року Летичів окупований німецькими військами. Вони влаштували єврейське гетто а у замку концтабір де тримали євреїв міста. У кінці 1942 року біля передмістя Залетичівки було вбито біля 7200 мешканців гетто. 23 березня 1944 року визволений військами Другого Українського фронту радянської армії.


Зобр:2шт.


Назва:Шпет Густав Густавович

-Знайдено: + Шпет Густав Густавович (* 7 квітня 1879 — † 23 березня 1937) — російський філософ. За походженням поляк. Народився у Києві. Після закінчення гімназії (1898 р.) навчався на фізико-математичному факультеті Київського університету. За поширення соціал-демократичної літератури був виключений з університету. У 1901 р. продовжив навчання на історико-філософському факультеті. Після закінчення студій у 1907 р. переїхав до Москви. Викладав у Народному університеті Шанявського, на Вищих жіночих курсах. У 1912—1913 рр. працював у Німеччині, Англії, Франції. У 1916 р. захистив дисертацію «Історія як проблема логіки». З 1918 р. — професор Московського університету, у 19231929 рр. — віце-президент Російської академії художніх наук. Був організатором Інституту психології, Інституту наукової філософії, Кабінету етичної психології. Займався літературною, філософською, перекладацькою діяльністю, вільно володів 17 мовами.


Зобр:1шт.


Назва:Вербівка

Підзаголовок:===
Знайдено: + * село Вербівка Стецівської сільської ради Чигиринського району знято з обліку рішенням Черкаської обласної ради від 23 березня 1988 року.


Назва:Московське

-Знайдено: + * селище Московське Вершацької сільської ради Чигиринського району Черкаської області знято з обліку рішенням Черкаської обласної ради від 23 березня 1988 року.


Назва:Пора (партія)

-Знайдено: + Політична партія "Пора" — українська політична партія. Була створена 23 березня 2005 року окремими активістами молодіжної організації [[Пора!


Назва:Вибори в Україні

Підзаголовок:== 2006 ==
Знайдено: + 22 червня 2006 року була утворена Коаліція демократичних сил у складі фракцій Блоку Юлії Тимошенко, блоку «Наша Україна» та СПУ, в яку ввійшло 243 народних депутати цих фракцій. Ця коаліція внаслідок виходу з неї фракції СПУ припинила існування зі створенням 7 липня 2006 року Антикризової коаліції23 березня 2007 року — Коаліція національної єдності) у складі фракцій Партії регіонів, СПУ та КПУ і трьох народних депутатів України інших фракцій (243 народних депутата).


Назва:Комуністична партія України

Підзаголовок:== Виникнення ==
Знайдено: + Навесні 1920 року відбулась значна подія в історії Комуністичної партії України: IV конференція КП(б)У, що проходила у Харкові з 17 по 23 березня. З доповіддю на ній виступив Сталін, який виклав тези ЦК РКП(б) до IX з'їзду партії. Після бурхливої дискусії за тези ЦК РКП(б) проголосувало 86 чоловік, проти — 117. Більшість отримало революційно-пролетарське крило партії — «децисти», а основу більшості складала Харківська партійна організація. Меншість в знак протесту покинула конференцію. Усі рішення IV конференції КП(б)У було скасовано московським керівництвом РКП(б), Центральний комітет, обраний на конференції, — розпущено, а 5 квітня призначено тимчасовий ЦК.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Четверта конференція Комуністичної партії (більшовиків) України. 17 – 23 березня 1920 р. Стенограма. К., 2003,


Назва:Витік нафти з танкера Ексон Вальдез

-Знайдено: + 23 березня 1989 р. нафтовий танкер Ексон Вальдез відплив від нафтового терміналу в Вальдезі на Алясці, взяв напрямок на південь через протоку Принца Вільяма повністю завантажений нафтою. Капітан Джозеф Хейзлвуд повідомив по рації берегову охорону, що потрібно змінити курс, щоб запобігти зіткненню з невеликими айсбергами, які дрейфували в протоці від льодовика Колумбія. Капітан одержав дозвіл змінити курс північніше в напрямку перешийка. Перед тим, як піти в свою каюту капітан Хейзлвуд проінструктурував свого третього помічника Грегорі Коузінса: «Почати повертати в прошийок», як тільки корабель буде на траверзі острова дві хвилини вище.


Назва:Українські губернії в Російській імперії

Підзаголовок:==
Знайдено: + # Олександровька губернія (з 23 березня 1921 року — Запорізька губернія) — з 16 квітня 1920


Зобр:3шт.


Назва:Зміни поділу РРФСР

Підзаголовок:===
Знайдено: + * 23 березня ліквідована Карачаївська АО


Назва:Список Героїв України

Підзаголовок:==
Знайдено: + | 23 березня 2009


Назва:Робінсон Кім Стенлі

-Знайдено: + Кім Стенлі Робінсон (народився 23 березня, 1952) американський фантаст, найбільш відомий своєю Марсіанською трилогією, окремі новели якої отримували премію Х'юго. Робінсон був гарно прийнятий читачами й критиками з початку своєї кар'єри, і вважається одним з найкращих авторів фантастики, що нині живуть.


Назва:Другий уряд Віктора Януковича

Підзаголовок:==
Знайдено: + 23 березня 2007 року призначений Юрій Гайдаєв. 25 травня призначений Кузьмук Олександр Іванович


Назва:Поляченко Юрій Володимирович

-Знайдено: + Після звільнення з посади міністра (23 березня 2007 р.) очолює Інститут хірургії та трансплантології АМН України.


Назва:2008

Підзаголовок:===
Знайдено: + * 23 березня — в акваторії Гонконга після зіткнення з китайським суховантажним судном затонуло українське судно «Нафтогаз-67». 7 членів екіпажу врятовані, 18 зникли без вісти.


Назва:Мартін Кромер

-Знайдено: + Мартін Кромер (* 1512, Беч, Малопольща — † 23 березня 1589, Лідзбарк-Варміньски, Пруссія) — польський хроніст, теолог, дипломат. Автор історичної хроніки Польщі від найдавніших часів до 1505 р.


Зобр:2шт.


Назва:Рубінштейн Микола Григорович

-Знайдено: + Мико́ла Григо́рович Рубінште́йн (рос. Никола́й Григо́рьевич Рубинште́йн); *2 (14 червня) 1835, Москва — 11 (23 березня 1881, Париж) — російський піаніст, диригент та композитор, засновник московської консерваторії. Молодший брат Антона Рубінштейна


Зобр:2шт.


Назва:Чумак Никифор Васильович

-Знайдено: + Ники́фор Васи́льович Чума́к (*1892 — †23 березня 1938), керівник Шишаківської капели бандуристів, вільний художник-кустар, бандурист.
-Знайдено: + Згідно з ухвалою Особливої трійки Полтавського обласного НКВС від 21-23 березня 1938 року вирок по справі № 11924 за ст. 54-10, 54-11 КК УРСР та ухвалою виконано 23 березня 1938 року о 23-00. Долю Зайця Миколи Мартиновича у справі не визначено, хоча вирок він отримав, як і всі зазначені особи, проте позначки про його виконання у справі немає. Більшість із указаних осіб мала у різні часи причетність до бандурницької справи, і, зокрема до Шишаківської капели.


Назва:2010

Підзаголовок:===
Знайдено: + * 23 березня — ураган «Улуй» над західним узбережжям Австралії


Зобр:1шт.


Назва:П'єр-Симон Лаплас

-Знайдено: + | дата народження = 23 березня 1749
-Знайдено: + П'єр-Сімо́н Лапла́с (фр. Pierre-Simon Laplace; 23 березня 1749 — †5 березня 1827) — видатний французький математик і астроном; відомий своїми працями в області диференційних рівнянь, один із творців теорії ймовірностей.


Зобр:1шт.


Назва:Гузій Петро Іванович

-Знайдено: + Петро́ Іва́нович Гузі́й (*23 березня 1903 — †23 грудня 1937) — бандурист, актор-аматор, кооператор.


Назва:Залізці

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Від 9 липня 1941 до 23 березня 1944 3алізці пере­бували під німецько-нацистською окупацією. Місто згадують у «Кресовій книзі справедливих» на стор. 160. 7 березня 1944 3алізці ненадовго зайняв партизанський загін М. Шукаєва.


Зобр:7шт.


Назва:Люлька Архип Михайлович

-Знайдено: + | дата народження = 23 березня 1908
-Знайдено: + Архи́п Миха́йлович Лю́лька (23 березня 1908, с. Саварка, Богуславського району Київської області — 1 червня 1984, Москва) — український радянський конструктор авіаційних двигунів. Член-кореспондент АН СРСР1960), академік АН СРСР (1968). Герой Соціалістичної Праці (1957). Лауреат Ленінської премії (1976). Лауреат Сталінських премій (1948, 1951).


Назва:Будін Станіслав

-Знайдено: + Станісла́в Бу́дін (чеськ. Stanislav Budín; насправді — Бенсіон Бать; * 23 березня 1903, Кам'янець-Подільський — † 12 серпня 1979, Дачіце, нині Чехія) — чеський журналіст, громадський діяч.


Назва:Мацьків Тарсикія

-Знайдено: + Тарси́кія Ма́цьків (*23 березня 1919, Ходорів — †18 липня 1944, Кристинопіль)
-Знайдено: + Слугиня Божа сестра Тарсикія (Ольга) Мацьків народилася 23 березня 1919 у місті Ходорів Львівської області. 3 травня 1938 р. вступає до Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. Після складення перших обітів 5 листопада 1940 р. працювала в монастирі. Ще перед наступом більшовиків сестра склала обіти на руки свого духовного провідника о. Володимира Ковалика (Чин святого Василія Великого), що жертвує своє життя за навернення Росії, а також за Католицьку Церкву. 18 липня 1944 р. більшовики мали намір знищити монастир. Зранку, о 8 годині, радянський автоматник без попередження застрілив на фірті сестру, котра на голос дзвінка відчиняла браму.


Назва:Петрашевич Галина Львівна

-Знайдено: + Гали́на Льві́вна Петраше́вич (10 березня (23 березня) 1903, с. Дубова, тепер Уманського району Черкаської області — 1999) — український скульптор. Народний художник УРСР (1964). Мати скульптора Оксани Супрун.


Зобр:1шт.


Назва:Джон Леннон

Підзаголовок:===
Знайдено: + В 1964 році Леннон уперше виявив себе не тільки як музикант. 23 березня вийшла книга його прози й поезії, озаглавлена «Його власним почерком» (англ. "In His Own Write"), зміст якої був побудований на грі слів та своєрідному гуморі Леннона. 24 червня 1965 з'явилася й друга книга за назвою «Spaniard in the works». Це також гра слів — фраза співзвучна із англійською ідіомою «а spanner in the works»,


Зобр:19шт.


Назва:Люлька

-Знайдено: + :* Люлька Архип Михайлович (23 березня 1908, с. Саварка, Богуславського району Київської області — 1 червня 1984, Москва) — український радянський конструктор авіаційних двигунів.


Назва:Копичинці

Підзаголовок:===
Знайдено: + Від 7 липня 1941 до 23 березня 1944 тривала німецько-фашистська окупація міста. За цей час фашисти і їх посібники вбили понад 9 тисяч жителів міста і навколишніх сіл, зруйнували більш як 80 громадських будівель та 73 житлових будинки. До червня 1943 року число євреїв у Копичинцькому гетто перевищила 5000, вони були звезені з міста і інших навколишніх містечок. 3 червня всі євреї, які були привезені в гетто з Бучача були страчені німцями і поліцаями. Майже щодня після цього євреї були вбиті. Остаточна ліквідація євреїв почалося 20 липня 1943 року. Ю. і М. Гринчишини, Г. та С. Грокольські — одні з праведників народів світу[7]


Зобр:1шт.


Назва:Микулинці

Підзаголовок:====
Знайдено: + Від 5 липня 1941 до 23 березня 1944 — під німецько-нацистською окупацією. В липні 1941 року в урочищі «Стромках» на околицях Микулинців німцями було розстріляно 42 мирних жителі. 1943 гітлерівські війська знищили більшість єврейського населення. Всього за час окупації гітлерівцями було знищено у містечку та навколишніх селах 1855 жителів. На примусові роботи до Німеччини вивезли 394 юнаки і дівчини. Також під час німецько-радянської війни у Микулинцях був аеродром.
Підзаголовок:====
Знайдено: + 23 березня 1944 року у Микулинці вступили частини 60-ої дивізії 1-го Українського фронту. На фронтах Великої вітчизняної війни проти німців із радянської сторони воювало понад 300 жителів. З них 214 загинуло, 56 відзначено урядовими нагородами.
Підзаголовок:====
Знайдено: + Неподалік Микулинців 23 березня 1946 року були оточені ворогами (50 чоловік) п'ять повстанців: «Черник», «Крук 1», «Крук 2», «Дон» і «Марко». Хлопці зуміли не лише вирватися з оточення, а навіть вбити капітана ОУМВС і переслідували втікаючих ворогів протягом цілої години. Загинув повстанець «Черник». Скільки загинуло ворогів — невідомо[8].


Зобр:15шт.


Назва:Оренбург

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В 1744 році Оренбург став центром Оренбурзької губернії. З 5 жовтня 1773 року по 23 березня 1774 року був оточений армією О.Пугачова. Після перемоги над повстанням, річку Яїк було перейменовано в Урал. В 1850-81 роках місто — центр генерал-губернаторства. До 1868 року тут знаходились відомства, які управляли справами казахів Молодшого жуза. З 1868 року місто було місцем перебування губернатора Тургайської області.


Назва:Багряна Єлисавета

-Знайдено: + Єлисаве́та Багряна́ (болг. Елисавета Багряна; *29 квітня 1893, Софія — †23 березня 1991) — болгарська поетеса.


Назва:Красноярськ

Підзаголовок:==
Знайдено: + * Свердловський (створено 23 березня 1977 р.)


Зобр:3шт.


Назва:Ільїнський Григорій Андрійович

-Знайдено: + Григо́рій Андрі́йович Ільї́нський (*11/23 березня 1876, м. Петербург — †14 грудня 1937, м. Томськ) — український та російський учений, філолог-славіст, історик, археограф, етнограф, педагог, доктор філології з 1911 р., член-кореспондент Російської АН (пізніше АН СРСР) з 1921 р., Болгарської АН з 1929 р., Польської АН з 1930 р.


Назва:Стрілець (фільм 2007)

-Знайдено: + Стрілець (англ. Shooter) — американський художній кінофільм, бойовик 2007 року. Кінофільм вийшов на екрани в США 23 березня і 19 квітня 2007 року в Україні. Дистриб'ютор в Україні — компанія B&H.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Морозов Василь. Володимир Петрович Затонський. — К., 1967. — С. 162—163.
  2. 日本映画の巨匠たち / 佐藤忠男著. 3冊. - 東京 : 学陽書房, 1996-1997.
  3. Сучасний квартал Хіґасі-Ої району Сінаґава столичної префектури Токіо.
  4. http://ft.com/cms/s/4bb99e2a-2355-11db-848d-0000779e2340.html
  5. http://president.gov.ua/done_img/files/universal0308.html
  6. http://pravda.com.ua/news/2006/8/3/45527.htm
  7. стаття Е. Бергера про Праведників народів світу на Тернопільщині, поміщена у газеті «Русалка Дністрова» за грудень 1994 року
  8. Літопис Української Повстаньської Армії, том 11, стор. 22