Акараже

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Аракаже)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акараже
Зображення
Країна  Нігерія[1]
Країна походження  Бразилія,  Гана і  Нігерія[1]
Підтримується Вікіпроєктом WikiProject Intangible Cultural Heritaged
Спільно з Hausa kokod
CMNS: Акараже у Вікісховищі
Вулична торгівка аракаже в Салвадорі, Баїя

Акараже — страва з очищеного коров'ячого гороху, якій надається кругла форма і яка потім смажиться на пальмовій олії, одна з традиційних страв нігерійської і бразильської кухні. Як начинка й додаткові інгредієнти можуть служити смажені креветки, горіхи кеш'ю, салат, зелені та червоні помідори, гострий перцевий соус, квасоля, імбир, часник і так далі[2].

Ця страва найбільш поширена в Баїя, північно-східному штаті Бразилії, особливо в місті Салвадор, як вулична їжа, а також відома в більшості районів Нігерії, Гани, Того і Беніну. У Бразилії вона з'явилася після початку ввезення туди рабів із Західної Африки в XVI столітті[3].

У Баїя існує ціла соціальна група торговців акараже, так звані баянас; майже всі вони є жінками-афробразильянками і носять специфічний одяг: білі ситцеві сукні, хустки, шапки особливої форми, барвисті намиста. Їх закличні кричалки та образ як такий стали частиною культури цього бразильського штату.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://www.allnigerianrecipes.com/breakfast-recipes/akara-recipe/
  2. Blazes, Marian. Brazilian Black-Eyed Pea and Shrimp Fritters - Acarajé. About.com. Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 17 травня 2012.
  3. semelhança das receitas confirma uma tese do acarajé com Falafel. Jamais haverá unanimidade sobre o local exato da invenção do falafel. Архів оригіналу за 17 травня 2013. Процитовано 15 серпня 2015.