Гендерна упередженість у Вікіпедії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
90 % людей, що редагують Вікіпедію, — чоловіки: редакторок лише 9 % (опитування Фонду Вікімедіа, 2018).
І ця статистика не змінилась за 7 років (дослідження Фонду Вікімедіа, 2011).
Серед людей, що налаштували стать у вікі-обліковці (англвікі), жінки роблять менше редагувань
Індекс вікі-нерівності (WiGI): пропорція жіночих біографій з різних країн до чоловічих у Вікіданих

Сексизм у Вікіпедії (англ. Gender bias on Wikipedia), також гендерний ухил (перекіс, дисбаланс, зсув), гендерний розрив, гендерна нерівність у Вікіпедії — перевага чоловіків серед людей, що редагують Вікіпедію (зокрема в англійському її розділі). Ймовірно, це, в свою чергу, призводить до того, що у Вікіпедії менше якісних та деталізованих статей про жінок та важливі для них теми[1], а наявні статті нерідко містять упередженість, сексуальну об'єктивацію жінок, мізогінний зміст, гендерні стереотипи чи міфи про зґвалтування[2].

Гендерні стереотипи є широко розповсюдженими помилковими переконаннями про характеристики і поведінку чоловіків, жінок та трансгендерних людей.[3]

Вчені та журналістки послідовно розказують про це (2011[4], 2013[5], 2019[6]). Деякі дослідники заперечують існування гендерної нерівності, називаючи її феміністською ідеологією[7] як протилежність до маскулізму.

У фактори, що відштовхують жінок від участі, включають: сексизм у Вікіпедії; нестачу впевненості та вільного часу; незручний інтерфейс; уявлення, що редагування нудне; менші можливості соціалізації, ніж на інших сайтах[8][9][10].

Відсутність скорочення зсуву у Вікіпедії не тільки викликає тривогу з огляду на існування подібних форумів в Інтернеті, але й представляє енциклопедію в негативному світлі, оскільки гендерний дисбаланс означає дисбаланс у висвітленні інформації та змісті контенту[11].

Фонд Вікімедіа, який керує Вікіпедією, визнає наявність ухилу і регулярно працює на підвищення відсотка редакторок Вікіпедії: функціонує спеціальна Gender gap task force та проєкт Протидія системній упередженості[en], проводяться вікі-події (щорічники WikiGap, Women in Red (Жінки в червоному [Архівовано 27 березня 2019 у Wayback Machine.])) для збільшення кількості статей на релевантні теми, тренінги, освітні курси та акції, регулярні опитування, освітлення теми в пресі.

У 2015 засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз заявив, що енциклопедії не вдалося досягти мети в 25 % жінок в редакторському складі[12]; за час боротьби Фонду з вікі-сексизмом кількість редакторок зросла з 9 % до 20 %[12][13].

Статистика та проблеми[ред. | ред. код]

«Переважна більшість редакторів Вікіпедії — це молоді чоловіки, які навчаються в університеті», демографічна група, яка описується як «група чоловіків-вундеркіндів, які є достатньо багатими, щоб дозволити собі ноутбук на 2 000 доларів і широкосмугове з'єднання»[14].

Основними показниками гендерного вікі-розриву, котрі можна виміряти, є нестача редакторок у порівнянні з кількістю редакторів, мала кількість постійних редакторок у порівнянні з кількістю постійних редакторів, брак жіночих біографій у порівнянні з кількістю чоловічих, брак статей на цікаві жінкам теми, упереджене висвітлення релевантних жінкам тем у Вікіпедії.

Нестача редакторок (у порівнянні з кількістю редакторів)[ред. | ред. код]

Хоча близько 47 % читацької аудиторії — жінки, серед людей, що редагують її, жінок лише близько 10 % (8,5 % — 16,1 % за даними опитувань та досліджень 2015[15], 2011[11][16], 2013[17], 2016). Вікіпедія не досягає успіху у перетворенні читачок на редакторок.

«Відсоток жінок-редакторок у Вікіпедії залишається гнітючо низьким» (математикиня Марі А. Вітуллі[en] в Notices of the American Mathematical Society, березень 2018[18]).

Хоча жінки роблять істотний внесок в простори назв «Користувач/ка» і «Обговорення Користувача(-ки)», що вказує на зацікавленість у співпраці, дослідження виявили, що редакторки частіше стикаються з проблемами, ніж редактори, і що жінки частіше редагують свої правки раніше, ніж чоловіки[11].

У 2010 році Університет ООН та UNU-MERIT спільно представили огляд результатів глобального опитування Вікіпедії[19]. Стаття «The New York Times» від 30 січня 2011 року продемонструвала, що участь жінок у Вікіпедії не досягає 13 %. Сью Ґарднер, тодішня виконавча директорка Фонду, відзначила, що зростаюча різноманітність полягає в тому, щоб зробити енциклопедію «настільки хорошою, наскільки це можливо».

Мала кількість постійних редакторок (у порівнянні з кількістю постійних редакторів)[ред. | ред. код]

Хоча жінки, які демонструють вищий рівень участі у Вікіпедії, ніж їхні колеги-чоловіки, більш схильні брати на себе керівну та адміністративну роль,

  • серед осіб, які зробили більше ніж 500 редагувань, жінками були лише 6 %, чоловіків було удвічі більше (дослідження Фонду Вікімедіа, 2009)[20];
  • серед осіб, що зробили більше 2 000 редагувань (мінімальна кількість для адміністрування Вікіпедії), жінок теж тільки близько 6 %[11].

Брак жіночих біографій (у порівнянні з кількістю чоловічих) та статей на цікаві жінкам теми[ред. | ред. код]

Тільки 13 % україномовних біографічних статей у Вікіпедії — про жінок.

У жовтні 2018 року, коли Донна Стрікленд здобула Нобелівську премію з фізики, численні рецензії згадували, що раніше вона не мала сторінки у Вікіпедії. Проєкт сторінки Стрікленд подавався, але був відхилений через те, що не демонстрував «значного висвітлення (а не тільки згадки) теми»[21][22][23].

Упереджене висвітлення жінок та релевантних їм тем у Вікіпедії[ред. | ред. код]

  • В англійській Вікіпедії та п'яти іншомовних виданнях співвідношення статей про жінок та статей про чоловіків було вищим, ніж у трьох інших базах даних. Проте аналіз з використанням математичної лінгвістики показав, що те, як жінки і чоловіки описуються в статтях, демонструє упередженість, а статті про жінок частіше містять слова, пов'язані з гендером і сім'єю. Дослідниці вважають це ознакою того, що редактори Вікіпедії бачать чоловіка «нульовою статтю» (що чоловіче є «нормою», а жіноче — відхиленням (ідея антропоцентризму))[24].
  • Мовний сексизм проявляється в темах сім'ї, гендеру та темах, пов'язаних зі стосунками, що найчастіше висвітлюються в біографіях жінок: в позитивному сенсі ці теми частіше висвітлюються в чоловічих біографіях, а негативні терміни частіше зустрічаються в жіночих[25].

Причини[ред. | ред. код]

Запропоновано декілька причин гендерного розриву у Вікіпедії.

Дослідження 2010 року показало, що рівень участі жінок у Вікіпедії (13 %) близький до загального рівня жіночої участі інших "форумах громадської думки та лідерства (15 %)[26][27]. Це говорить про зацікавленість жінок у соціальному волонтерстві і готовність витрачати на нього час та ресурс. Їхня менша участь у подібних активностях може пояснюватись браком ресурсів, викликаним гендерною нерівністю, та ворожістю середовища, змодерованого гендерними стереотипами.

«В дуже обмежений вільний час, який мають жінки, вони, як правило, активніше беруть участь у громадській діяльності, аніж в редагуванні Вікіпедії» (Сью Ґарднер, екс-очільниця Фонду Вікімедіа)[28].

Гендерна нерівність та гендерні стереотипи[ред. | ред. код]

З більш широкої перспективи гендерних, феміністських та жіночих досліджень причини гендерного розриву у Вікіпедії є спільними з іншими гендерними розривами, відбивають гендерну нерівність загалом та кореняться в наслідках системного патріархатного утиску:

  • Жіноча часова бідність: виконання жінками основного масиву неоплачуваної роботи (хатня робота, материнство, догляд за дітьми, хворими та літніми близькими, емоційне обслуговування), а також витрати на очікувані від них суспільством б'юті-практики та відновлення здоров'я після їх використання (нервова анорексія, наприклад, посідає перше місце за летальністю серед психічних захворювань), жінки можуть фізично не мати часу та/чи ресурсу на відпочинок та саморозвиток, не кажучи вже про хобі, результати яких близькі до анонімних і можуть бути зруйновані будь-ким.
  • Мізогінія, гендерні стереотипи та сексизм, що, проявляючись в уже існуючих статтях і при спілкуванні у Вікіпедії, можуть відштовхувати жінок як на етапі переходу від читання до редагування, так і на подальших етапах. Див. Мізогінія у мас-медіа, Зображення гендеру у відеоіграх.

Крім системних, причини нерівності у Вікіпедії шукають і в самій Вікіпедії як платформі та спільноті.

9 причин Сью Ґарднер[ред. | ред. код]

Сью Ґарднер, виконавча директорка Фонду Вікімедіа, що описала 9 причин малої участі жінок у Вікіпедії

Виконавча директорка Фонду Вікімедіа з 2007 до 2014 року Сью Ґарднер навела дев'ять причин, чому жінки не редагують Вікіпедію, за результатами відбору коментарів жінок у розділі Редактори Вікіпедії[29]:

  • незручний для користування інтерфейс редагування;
  • нестача вільного часу;
  • відсутність впевненості в собі;
  • відсутність конфліктності та бажання брати участь у тривалих «війнах редагувань»;
  • враження, що їхні внески з високою ймовірністю будуть скасовані або вилучені;
  • мізогінна атмосфера;
  • культура Вікіпедії є сексуалізованою, і це відштовхує жінок;
  • менше можливостей, ніж на інших сайтах, для соціальних відносин та відсутність привітного тону.

Культура виключення жінок з Вікіпедії[ред. | ред. код]

Те, що кількість учасниць Вікіпедії близька до інших «форумів громадської думки»[26],

Хоча перед першим зі своїх піврічних опитувань Вікіпедії у квітні 2011 року Фонд Вікімедіа припускав її як безпечне середовище: «На відміну від інших, наші дані показують, що дуже небагато редакторок відчувають себе переслідуваними, і дуже мало хто вважає, що Вікіпедія — це сексуалізоване середовище»[30], у жовтні 2011 року у «International Symposium on Open Collaboration» було знайдено докази того, що Вікіпедія може мати «культуру, яка є резистентною до участі жінок»[11].

Так, жінки, які брали участь в експерименті, редагуючи сайт, схожий на Вікіпедію, мали тенденцію вважати інших редакторів чоловіками — та розглядали їхні відповіді більш критично, ніж якщо інша людина, що редагує, була гендерно-нейтральною (дослідження 2017[31]). Це ілюструє очікування чоловічої критики та менсплейнінгу, звичних для жінок у реальному спілкуванні.

Вікі-комунікація та «війни редагувань»[ред. | ред. код]

У лютому 2011 року «The New York Times» опублікувала серію статей «Де жінки у Вікіпедії?»[32]. Джастін Кассел підкреслив, що хоча жінки є настільки ж обізнаними, як і чоловіки, і здатними захистити свою точку зору, «в американському суспільстві все ще буває так, що дебати, суперечки та відстоювання своєї точки зору часто досі розглядаються як норма для чоловіків, а використання жінками таких мовних стилів може викликати негативну оцінку»[33] (див. Гендерні стереотипи, Гегемонна маскулінність).

Культура, яка не включає жінок у Вікіпедію[20], досліджена С. Лем в 2011, може бути пов'язана з:

  • невідповідністю основних тем серед чоловіків та жінок,
  • тенденцією до того, що жінки є більш активними в соціальних та громадських проєктах Вікіпедії,
  • підвищеною ймовірністю того, що редагування нових редакторок буде скасовано,
  • підвищеною імовірністю того, що статті з високою часткою редакторок викличуть більше суперечок.

Брак навичок[ред. | ред. код]

Дослідження 2014 року показало, що існує також «розрив у навичках роботи в Інтернеті» щодо редагування Вікіпедії. Виявилось, що найбільш вірогідними учасниками Вікіпедії є висококваліфіковані чоловіки, а між низькокваліфікованими редакторами(-ками) немає гендерного розриву. Також «розрив у навичках роботи в Інтернеті» посилює гендерний розрив між редакторами й редакторками[34].

Бідний контент[ред. | ред. код]

Дехто, як, наприклад, Хізер МакДональд, пояснювали гендерний дисбаланс у Вікіпедії тим, що жінкам вона нецікава: «Найпростіше пояснення різної кількості учасників і учасниць у Вікіпедії — це те, що в середньому чоловіки і жінки мають різні інтереси і віддають перевагу різним способам проведення вільного часу»[35] (Slate, 2011). Проте половину читацької аудиторії складають жінки; відсутність цікавих для жінок тем у Вікіпедії і є наслідком їх малої залученості. Аби розірвати замкнуте коло, проводяться систематичні заходи із поліпшення рівності у Вікіпедії.

Боротьба з нерівністю у Вікіпедії[ред. | ред. код]

Сью Ґарднер на Вікіманії, 2012

За часів головування Сью Ґарднер (2007—2014) Фонд Вікімедіа офіційно визнав існування гендерної нерівності у Вікіпедії. У 2011 році Фонд встановив ціль до 2015 року збільшити кількість учасниць до 25 %[4].

Ґарднер працювала над тим, щоб розв'язати проблему, проте висловила розчарування темпами досягнення успіху: «Я не вирішила її. Ми не вирішили. Фонд Вікімедіа не вирішив її. Вирішення проблеми не надійде від Фонду Вікімедіа»[28] (серпень 2013). Цей висновок вказує на глибші за вади самої Вікіпедії, системні причини домінування в ній чоловіків.

Протягом 2010—2014 років жінки складали 61 % аудиторії курсів коледжу, організованих програмою Wiki Education Foundation, навчальна програма яких містила роботу з навичками редагування Вікіпедії, як одну з частин навчального плану[36].

У серпні 2014 року співзасновник Вікіпедії Джиммі Вейлз оголосив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі про плани Фонду Вікімедіа щодо скорочення гендерного розриву в кількості контенту у Вікіпедії вдвічі, анонсувавши відкритість Фонду для більшої кількості як роз'яснювальних робіт, так і програмних змін[37].

Адаптований Вікі-інтерфейс[ред. | ред. код]

Рімейк відомого воєнного постеру «Ми це можемо!» з вікі-подібним текстом «Ми можемо редагувати!»

Проєкт Візуальний редактор, що фінансується Фондом Вікімедіа, частково спрямований на подолання гендерного розриву[38]. Людино-орієнтований інтерфейс має знизити поріг залучення нових редакторок, що не мають часу та/чи мотивації тривало навчатися роботі в режимі ручного кодування (який для Вікіпедії є класичним).

Проєкт Wikipedia Teahouse був започаткований з метою забезпечення зручного середовища для нових користувачів(-чок) та, зокрема, для підвищення участі жінок у Вікіпедії[39].

Інструмент Переклад вмісту дозволяє швидко адаптувати великі фрагменти статей з іншомовних розділів Вікіпедії без необхідності вручну додавати внутрішні та зовнішні посилання, категорії, зображення, шаблони та інші елементи, що вимагають вікі-навичок та часу.

У липні 2014 року Національний науковий фонд оголосив, що витратить 200 тисяч доларів на вивчення системної гендерної упередженості у Вікіпедії[40].

У 2017 році Фонд Вікімедіа надав фінансування у розмірі 500 000 доларів США для створення більш сприятливого середовища для розмаїття у Вікіпедії[41].

Робоча група Wikimedia[ред. | ред. код]

Виявивши системний гендерний розрив у Вікіпедії, Фонд Вікімедіа створив у 2013 році спеціальну робочу групу для його подолання: Gender gap task force (GGTF), вікіпроєкт Протидія системній упередженості / Робоча група з гендерного розриву[en]. В проєкті зібрані корисні джерела, списки необхідних статей, контакти корисних осіб, рекомендації та гайди, серед іншого — вікі-есе «Як писати про жінок». Доєднатись до проєкту можна всім бажаючим.

Вікіподії (марафони та конкурси)[ред. | ред. код]

На вікімарафоні Women in the Arts, Вашингтон (2013)

Щоб збільшити висвітлення тем жіноцтва та заохочення жінок до редагування Вікіпедії, проводяться спеціальні вікімарафони[42]. Ці заходи підтримуються Фондом Вікімедіа, який іноді надає наставників(-ць) та технології для полегшення роботи новим редакторкам під час створення статей. Нещодавні вікімарафони особливо фокусувались на таких темах, як австралійські неврологині та жінки в єврейській історії[43].

Місячники створення жіночих біографій WikiGap[ред. | ред. код]

Марафони-місячники англійської Вікіпедії WikiGap зі створення жіночих біографій проводяться щорічно. В Українській Вікіпедії проєкт впроваджено з 2018 року: WikiGap 2018, WikiGap 2019, WikiGap 2020, WikiGap 2021, WikiGap 2022, WikiGap 2023.

Конкурс WikiWomen Prize[ред. | ред. код]

На Wikimedia Diversity Conference 2017 року було висвітлено низку проблемних питань щодо розмаїття у Вікіпедії, зокрема, Валаа Абдель Манем виступила з промовою «WikiWomen Prize as a model for closing the gender gap» (WikiWomen Prize як модель подолання гендерного розриву). У промові йшлося про конкурс в арабській Вікіпедії, що тривав майже рік з грудня 2015 по листопад 2016-го. Його метою було скорочення гендерного розриву в контенті та заохочення редакторок до створення статей. Результатом стало написання 7087 статей та завантаження 480 фотографій. З опублікованих статей шість потрапили до списку вибраних, а дев'ять — до списку добрих[44]. Докладніше про результати за раундами за цим посиланням [Архівовано 23 квітня 2019 у Wayback Machine.].

Вікіпроєкт Women in Red[ред. | ред. код]

Логотип проєкту Women in Red. На лого силует Камми Рахбек

Влітку 2015 року в англомовній Вікіпедії запущено проєкт Women in Red (Жінки в червоному), що фокусувався на створенні нових та покращенні існуючих статей про відомих жінок[45]. Колір у назві апелює до позначення відсутніх у Вікіпедії статей. Головним чином завдяки щомісячним вікімарафонам Women in Red заохочують редакторок та редакторів до участі у розширенні спектру тем, що висвітлюються у Вікіпедії[46][47]. Силами проєкту станом на червень 2018 р. до Вікіпедії було додано близько 17 000 нових жіночих біографій[48]. Women in Red та регулярні вікімарафони на його основі покликані збільшити кількість та підвищити якість статей про жінок у Вікіпедії.

Від проєкту утворився дочірній, Жінки в зеленому[en] (Women in Green), покликаний покращити якомога більше вже наявних вікістатей про жінок до рівня добрих та вибраних.

Women in Red в Україні: «Пані у червоному»[ред. | ред. код]
Логотип проєкту Пані у червоному

Україномовна версія проєкту, Пані в червоному [Архівовано 27 березня 2019 у Wayback Machine.], вперше пройшла з 15 листопада до 15 грудня 2017 року і існує у вигляді тематичних тижнів Пані в червоному.

До початку проєкту в українській Вікіпедії налічувалось 132 314 біографічних статей, і тільки 18 120 з них (13,69 %) були про жінок[49]. Редакторка Вікіпедії Людмила Сломінська наголосила:

«Часто доводиться чути, що жінки зробили дуже мало визначних досягнень і вкладу у розвиток людства у порівнянні із чоловіками. Тому важливо писати статті про успішних жінок, щоб зробити їхні досягнення видимими»[50].

Також один з ініціаторів проєкту, адміністратор Вікіпедії Сергій Добош сказав: «Для мене „Пані в червоному“ бачиться одним зі способів оприявнення різноманітного вкладу жінок у розвиток наук, культури та інших сфер життя, який виходить далеко за межі поширених стереотипів та „традиційних“ ролей. Це є одним зі способів долання упереджень. Чим менше упереджень і стереотипів, тим швидшим буде поступ у суспільстві»[49].

В проєкті взяли участь 52 людини[51]. Було створено 442 нові статті, а також покращено 42 статті. Завдяки проєкту суттєво збільшилась кількість статей про українських та закордонних науковиць, мисткинь та жінок у спорті[51].

WikiD Ukraine: Жінки. Вікіпедія. Архітектура[ред. | ред. код]

WikiD: Women, Wikipedia, Design — це міжнародна освітня і адвокаційна програма, націлена збільшити кількість вікістатей про жінок в архітектурі та архітектурному середовищі. З 20 квітня до 16 червня 2016 року WikiD Ukraine проходила у Києві, Харкові та Львові. За результатами створено перелік архітекторок, статті про котрих відсутні в україномовній Вікіпедії, або є і можуть бути доповнені та розширені. Працівниками Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки ім. Володимира Заболотного створено бібліографічну письмову довідку «Архітекторки України [Архівовано 14 серпня 2020 у Wayback Machine.]» з релевантними джерелами. В тренінгах брали участь такі експерт(к)и, як Олена Малахова (Гендерний інформаційно-аналітичний центр «КРОНА»), Євгенія Губкіна (архітекторка), Андрій Павлишин, Олена Синчак (мовознавиця), Юлія Попова (координаторка програми «Сприяння демократії» Представництва Фонду ім. Г. Бьолля в Україні), Дмитро Мироненко (ДНАББ ім. В. Г. Заболотного) та Вікімедіа Україна[52].

Окрім зазначених, функціонують також вікімарафони Місячник жіночої історії[en] (до Міжнародного дня жінок) та певна кількість інших проєктів.

Інші вікіпроєкти та вікіподії про жінок[ред. | ред. код]

Численні вікіпроєкти (майданчики для координації та узручнення розробки статей з певної теми зацікавленими в ній людьми) також прагнуть сприяти внеску до освітлення ролі жінок в суспільстві, гендерних та жіночих студій. Більшість із них засновані та розвиваються в англомовному секторі Вікіпедії. Серед таких проєктів:

Вживання неандроцентричної мови[ред. | ред. код]

Див. також: Фемінітиви, Гендерна нейтральність у мовах з граматичним родом, Феміністична мовна реформа

Вживання фемінітивів чи гендерно-нейтральних форм у Вікіпедії (як у статтях, так і в шаблонах та категоріях) підвищує видимість жінок у сферах праці та буття, котрі висвітлює Вікіпедія. Заохочення до практик неандроцентричної мови неодноразово звучало на вікімарафонах, зокрема, в 2017 співробітниця Вікімедіа Україна Віра Моторко запропонувала й покрокову інструкцію з додавання фемінітивів на позначення назв професій, посад, звань, політичних, релігійних, філософських поглядів тощо в особові картки.

Розвиток спільноти[ред. | ред. код]

Залученню жінок до вікіактивності сприяють обмін досвідом та тематичне спілкування у безпечних спільнотах. В українському Інтернеті це, зокрема:

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. The Wikipedia wars: does it matter if our biggest source of knowledge is written by men?. www.newstatesman.com (англ.). Архів оригіналу за 25 березня 2019. Процитовано 23 вересня 2020. 
  2. Harrison, Stephen (26 березня 2019). How the Sexism of the Past Reinforces Wikipedia’s Gender Gap. Slate Magazine (англ.). Архів оригіналу за 12 вересня 2020. Процитовано 23 вересня 2020. 
  3. Manstead, A. S. R.; Hewstone, Miles; et al. The Blackwell Encyclopedia of Social Psychology. Oxford, UK; Cambridge, Mass., USA: Blackwell, 1999, 1995, pp. 256 — 57, ISBN 978-0-631-22774-8.
  4. а б Cohen, Noam (30 січня 2011). Wikipedia Ponders Its Gender-Skewed Contributions. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 3 лютого 2011. Процитовано 14 квітня 2019. 
  5. Reagle, Joseph (2013). “Free as in sexist?” Free culture and the gender gap. First Monday (англ.). Т. 18, № 1. doi:10.5210/fm.v18i1.4291. Архів оригіналу за 15 квітня 2019. Процитовано 14 квітня 2019. 
  6. Joseph Reagle. Surprisingly Free (амер.). 8 лютого 2019. Архів оригіналу за 15 квітня 2019. Процитовано 14 квітня 2019. 
  7. Eckert, Stine; Steiner, Linda (2013-10). (Re)triggering Backlash: Responses to News About Wikipedia’s Gender Gap. Journal of Communication Inquiry. Т. 37, № 4. с. 284–303. doi:10.1177/0196859913505618. ISSN 0196-8599. Процитовано 30 квітня 2019. 
  8. Gender pay gap increases with age. Closing the Gender Gap. 17 грудня 2012. doi:10.1787/9789264179370-graph60-en. Процитовано 30 квітня 2019. 
  9. Hill, Benjamin Mako; Shaw, Aaron (June 2013). «The Wikipedia gender gap revisited: characterizing survey response bias with propensity score estimation». PLoS ONE. Public Library of Science. 8 (6): e65782. doi:10.1371/journal.pone.0065782
  10. Goldstein, Evan (27 січня 2017). Three Reasons Why Earth Scientists Should Edit Wikipedia. Eos. doi:10.1029/2017eo066827. ISSN 2324-9250. Процитовано 30 квітня 2019. 
  11. а б в г д WP:Clubhouse? An Exploration of Wikipedia’s Gender Imbalance. Архів оригіналу за 29 жовтня 2013. Процитовано 15 квітня. 
  12. а б Torres, Nicole (2 червня 2016). Why Do So Few Women Edit Wikipedia?. Harvard Business Review. ISSN 0017-8012. Архів оригіналу за 17 червня 2020. Процитовано 26 червня 2020. 
  13. Balch, Oliver (28 листопада 2019). Making the edit: why we need more women in Wikipedia. The Guardian (en-GB). ISSN 0261-3077. Архів оригіналу за 19 вересня 2020. Процитовано 26 червня 2020. 
  14. Montellaro, Zach (18 листопада 2015). How Does Political Wikipedia Stay Apolitical?. The Atlantic (англійською). Архів оригіналу за 21 серпня 2017. Процитовано 15 травня 2019. 
  15. Lih, Andrew (20 червня 2015). Can Wikipedia Survive?. The New York Times (англійською). Архів оригіналу за 21 червня 2015. Процитовано 14 квітня 2019. 
  16. File:Editor Survey Report - April 2011.pdf - Wikimedia Foundation Governance Wiki. foundation.wikimedia.org. Архів оригіналу за 1 травня 2019. Процитовано 14 квітня 2019. 
  17. Shaw, Aaron; Hill, Benjamin Mako (26 червня 2013). The Wikipedia Gender Gap Revisited: Characterizing Survey Response Bias with Propensity Score Estimation. PLOS ONE (англ.). Т. 8, № 6. с. e65782. doi:10.1371/journal.pone.0065782. ISSN 1932-6203. PMC 3694126. PMID 23840366. Архів оригіналу за 6 травня 2022. Процитовано 14 квітня 2019. {{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  18. Vitulli, Marie A. (1 березня 2018). Writing Women in Mathematics Into Wikipedia. Notices of the American Mathematical Society. Т. 65, № 03. с. 330–334. doi:10.1090/noti1650. ISSN 0002-9920. Процитовано 15 квітня 2019. 
  19. Glott, Ruediger, etc, (14 червня 2010). Wikipedia Survey – Overview of Results. web.archive.org (англійська). Архів оригіналу за 14 квітня 2010. Процитовано 15 квітня. 
  20. а б WP:Clubhouse? An Exploration of Wikipedia’s Gender Imbalance. web.archive.org. Архів оригіналу за 18 квітня 2015. Процитовано 15 квітня 2019. 
  21. The Nobel prize winning scientist who wasn’t famous enough for Wikipedia. The Irish Times (англ.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2018. Процитовано 15 квітня 2019. 
  22. Davis, Nicola (2 жовтня 2018). Nobel physics prize winners include first female laureate for 55 years – as it happened. The Guardian (en-GB). ISSN 0261-3077. Архів оригіналу за 26 лютого 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  23. Cecco, Leyland (3 жовтня 2018). Female Nobel prize winner deemed not important enough for Wikipedia entry. The Guardian (en-GB). ISSN 0261-3077. Архів оригіналу за 3 жовтня 2018. Процитовано 15 квітня 2019. 
  24. Computational Linguistics Reveals How Wikipedia Articles Are Biased Against Women. MIT Technology Review (англійська). Архів оригіналу за 27 вересня 2017. Процитовано 15 квітня 2019. 
  25. Menczer, Filippo; Garcia, David; Graells-Garrido, Eduardo; Wagner, Claudia (2016/12). Women through the glass ceiling: gender asymmetries in Wikipedia. EPJ Data Science (En). Т. 5, № 1. с. 5. doi:10.1140/epjds/s13688-016-0066-4. ISSN 2193-1127. Архів оригіналу за 25 березня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  26. а б Cohen, Noam (30 січня 2011). Wikipedia Ponders Its Gender-Skewed Contributions. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 3 лютого 2011. Процитовано 15 квітня 2019. 
  27. Napoleon, Michael Jackson and Srebrenica across cultures, 90% of Wikipedia better than Britannica, WikiSym preview. Wikipedia (англійською). 3 травня 2015. Процитовано 15 квітня 2019. 
  28. а б Wikipedia fails to bridge gender gap. South China Morning Post (англ.). Invalid date. Архів оригіналу за 24 липня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  29. Nine Reasons Women Don’t Edit Wikipedia (in their own words). Sue Gardner's Blog (англ.). 20 лютого 2011. Архів оригіналу за 29 квітня 2020. Процитовано 15 квітня 2019. 
  30. WIKIPEDIA EDITORS STUDY RESULTS FROM THE EDITOR SURVEY, APRIL 2011. Архів оригіналу за 26 грудня 2014. Процитовано 15 квітня 2019. 
  31. Shane-Simpson, Gillespie-Lynch, Christina, Kristen. Examining potential mechanisms underlying the Wikipedia gender gap through a collaborative editing task. www.sciencedirect.com. doi:10.1016/j.chb.2016.09.043. Процитовано 15 квітня 2019. 
  32. Where Are the Women in Wikipedia?. www.nytimes.com (англ.). Архів оригіналу за 15 липня 2014. Процитовано 15 квітня 2019. 
  33. A Culture of Editing Wars. www.nytimes.com (англ.). Архів оригіналу за 27 лютого 2017. Процитовано 15 квітня 2019. 
  34. Hargittai, Eszter; Shaw, Aaron (4 листопада 2014). Mind the skills gap: the role of Internet know-how and gender in differentiated contributions to Wikipedia. Information, Communication & Society. Т. 18, № 4. с. 424–442. doi:10.1080/1369118x.2014.957711. ISSN 1369-118X. Процитовано 15 квітня 2019. 
  35. Donald, Heather Mac (9 лютого 2011). Wikipedia Is Male-Dominated. That Doesn’t Mean It’s Sexist.. Slate Magazine (англ.). Архів оригіналу за 15 квітня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  36. Bruce Maiman: Wikipedia grows up on college campuses. The Sacramento Bee (амер.). ISSN 0890-5738. Архів оригіналу за 7 листопада 2018. Процитовано 15 квітня 2019. 
  37. Wikipedia's gender imbalance. BBC News (англ.). Архів оригіналу за 15 квітня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  38. Bosch, Torie (13 липня 2012). How Kate Middleton’s Wedding Gown Demonstrates Wikipedia’s Woman Problem. Slate Magazine (англ.). Архів оригіналу за 11 квітня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  39. Tea & Sympathy: Crafting Positive New User Experiences on Wikipedia. web.archive.org. 9 лютого 2015. Архів оригіналу за 9 лютого 2015. Процитовано 15 квітня 2019. 
  40. Harrington, Elizabeth (30 липня 2014). Government-Funded Study: Why Is Wikipedia Sexist?. Washington Free Beacon (амер.). Архів оригіналу за 1 квітня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  41. 2016-2017 Fundraising Report - Wikimedia Foundation Governance Wiki. foundation.wikimedia.org (англ.). Архів оригіналу за 1 квітня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  42. Closing Wikipedias Gender Gap — Reluctantly. The Cut (англ.). Архів оригіналу за 26 червня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  43. The Wikipedia wars: does it matter if our biggest source of knowledge is written by men?. www.newstatesman.com (англ.). Архів оригіналу за 25 березня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  44. Wikimedia Diversity Conference 2017 — Вікімедіа Україна. ua.wikimedia.org (укр.). Архів оригіналу за 16 квітня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  45. Redden, Molly (19 березня 2016). Women in science on Wikipedia: will we ever fill the information gap?. The Guardian (en-GB). ISSN 0261-3077. Архів оригіналу за 8 листопада 2017. Процитовано 15 квітня 2019. 
  46. Improving gender balance on Wikipedia. www.rsc.org (en-GB). Архів оригіналу за 25 березня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  47. Wikipedia editing marathons add women's voices to online resource - HoustonChronicle.com. www.houstonchronicle.com (амер.). 9 листопада 2017. Архів оригіналу за 16 серпня 2018. Процитовано 15 квітня 2019. 
  48. Khan, Sadiq (12 червня 2018). Why we need to close Wikipedia's gender page gap. The Telegraph (en-GB). ISSN 0307-1235. Архів оригіналу за 25 березня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  49. а б «Пані у червоному» — місячник створення статей про жінок у Вікіпедії. Вікімедіа Україна (укр.). 6 листопада 2017. Архів оригіналу за 27 березня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  50. Результати місячника створення статей про жінок у Вікіпедії «Пані в червоному». Гендер в деталях. Архів оригіналу за 16 квітня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  51. а б Результати місячника написання статей «Пані в червоному». Вікімедіа Україна (укр.). 11 січня 2018. Архів оригіналу за 16 квітня 2019. Процитовано 15 квітня 2019. 
  52. а б WikiD Ukraine: Жінки. Вікіпедія. Архітектура. — Urban Forms Center. urbanforms.org.ua. Архів оригіналу за 8 квітня 2019. Процитовано 30 квітня 2019. 
  53. Kennedy, Kara (2016). Why Women Should Be Editing Wikipedia. (англійською).