Графік біжучої послідовності

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Простий графів, на ньому відображені дані, зібрані за довгий час. Медіана даних також показана на графіку
Простий графів, на ньому відображені дані, зібрані за довгий час. Медіана даних також показана на графіку

Графік послідовності, часова діаграмалінійна діаграма, графік, що відображає часовий ряд даних. Часто дані, що відображаються, є частинами виробництва чи інших бізнес процесів, що відбуваються послідовно у часі.

Огляд[ред. | ред. код]

Часова діаграма — це простий спосіб графічно представити та проаналізувати одномірний набір даних.

Загальні припущення, щодо набору даних:

  • випадкові креслення;
  • фіксований розподіл;
  • із подібним становищем;
  • із загальною шкалою.

На часових діаграмах зміни у розташуванні й масштабі, як правило, доволі очевидні. Також доволі легко виявляються викиди (точки, що різко відрізняються від інших даних).

Прикладами можуть бути вимірювання заповнення пляшок на заводі або температури води у посудомийній машині кожен раз, коли вона вмикається. Час, як правило, представлений на горизонтальній осі (Х) і майно, яке досліджується, по вертикалі (У). Часто вимірювання загальної тенденції даних (середнє значення або медіана) позначається горизонтальною лінією.

Графіки аналізуються, щоб знайти аномалії в даних, які свідчать про зрушення в процесі з плином часу, або спеціальні фактори, які можуть сприяти на мінливість процесу. Типовими факторами, які враховуються, є незвичайно довгий відрізок даних вище або нижче середньої лінії, загальне число таких відрізків у наборі даних, та незвичайно довгий ряд послідовно зростаючий або спадаючий.

Часові графіки схожі в деякому роді на контрольну карту, використовувану в статистичному управлінні процесом, але вони не показують контрольні межі процесу. Тому вони більш прості в складанні, але не дають повний спектр аналітичних методів, підтримуваних контрольними картами.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Chambers, John; William Cleveland; Beat Kleiner; Paul Tukey (1983). Graphical Methods for Data Analysis. Duxbury. ISBN 0-534-98052-X.
  • NIST/SEMATECH (2003). «Run-Sequence Plot» [1] [Архівовано 16 лютого 2010 у Wayback Machine.] In: e-Handbook of Statistical Methods 6/01/2003.

Посилання[ред. | ред. код]