Лойма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лойма
біл. Лойма
Лойма в уяві білоруського художника
Міфологія Білоруська міфологія
Місцевість ліс
Заняття викрадання дітей та заміна них своїми виродками
Походження Білорусь Білорусь

Лойма (біл. Лойма) — персонаж білоруської міфології, лісовий дух, що завжди постає у вигляді огидної жінки, вона живе у лісах та болотах. Найчастіше чіпляється до молодих дівчат, а також викрадає дітей у матерів, підкидаючи замість них своїх виродків, проте, іноді, також, чіпляється й до чоловіків.

Опис[ред. | ред. код]

Лойма це лісовий дух, що живе у лісах та болотах. Найчастіше постає у вигляді огидної жінки середнього зросту, з зеленим тілом, з довгим розплатаним волоссям, звичайними руками, але з неймовірно великими ногами. В основному чіпляється до молодих дівчат, а також викрадає дітей у матерів, підкидаючи замість них своїх виродків, проте, іноді, також, чіпляється й до чоловіків, а нападає вона на своїх жертв під час процесу прання. Коли Лойма викрадає дітей, вона підкидає матерям замість них своїх виродків, а щоб повернути дитину їм необхідно зібрати осикових прутів, покласти виродка Лойми на заході сонця на порозі будинку і бити його до тих пір, поки дух не прийде за ним, а підміненого віддасть.

Альтернативна версія[ред. | ред. код]

За іншою версією, Лойма постає перед людьми у вигляді прекрасної молодої дівчини, з красивим тілом і охайним волоссям. Вона не викрадає дітей і лише зрідка чіпляється до жінок і молодих дівчат, а замість них вважає за краще «труїти» молодих чоловіків, після важкого дня. Варто було їм прилягти де-небудь на м'якому лузі, як в цей же момент з лісової гущавини приходила ця незвичайної краси дівчина, одурманювала хлопця, а після, розпаливши в чоловіках пристрасть — також швидко зникала.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Земна дорога в теплі краї: Білоруські народні прикмети та повір'я // В. Василевич // Мінськ, Білорусь // 2010 р.
  • Чарівний світ: з білоруських міфів, переказів і казок // Г. П. Пашков, В. П. Славук // Мінськ, Білорусь // 2008 р.
  • Міфологічні уявлення білорусів // В. С. Новак // Мінськ, Білорусь // 2010 р.
  • Беларуская міфалогія. Энцыклапедычны слоўнік // С. Санько, І. Клімковіч // Мінськ, Білорусь // 2004 р.

Посилання[ред. | ред. код]