Омеяди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Халіфат Омейядів)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Омеяди
Дата створення / заснування 661
Названо на честь Умая ібн Абд Шамсd
Засновник Муавія
Країна  Омеядський халіфат,  Кордовський емірат і Кордовський халіфат
Попередник плем'я Умайяd
CMNS: Омеяди у Вікісховищі
Частина серії статей на тему:
Іслам
Аллах
Аллах
Аллах
ЄдинобожністьІсторіяТермінологія
Шаблон ШаблониКатегорія Категорія Портал

Омея́ди (661750) — перша мусульманська династія халіфів із роду Омея, засновником якої став Муавія.

Омеяди продовжили завойовницькі походи мусульманських армій: було захоплено всю Північну Африку на захід від Єгипту, завойовано Мавераннахр. Військові завоювання дали мусульманській спільноті велику кількість рабів, що призвело до економічного розвитку халіфату. Було досягнуто успіхів і в адміністративно-господарському управлінні. Наприкінці VII ст. на землях Халіфату було проведено грошову реформу, в результаті якої з'явилися нові срібні монети — дирхами. Майже на чотири століття вони стали зразком для всіх наступних грошей ісламських держав і основною «конвертованою валютою» всього цивілізованого світу. Для централізації держави була відновлена поштова служба, створена центральна скарбниця та державний архів (диван аль-хатім).

Проте водночас всередині халіфату росло невдоволення правлінням Омеядів. Їх звинувачували в пристрасті до розкоші, в нехтуванні ісламом. Головною силою опозиції виступали шиїти, звинувачуючи Омеядів у незаконному правлінні. Вимоги шиїтів підтримували арабські племена Іраку і набожні мединці. Зросло назадоволення неарабського населення, особливо мавалі — торговельних партнерів арабських племен. У результаті Омеядів було скинуто, але плодами цієї перемоги скористались Аббасиди — фактичні організатори антиомеядівського повстання, яким керував Абу Муслім.

Один з небагатьох уцілілих від поголовного винищення член сім'ї Омеядів, Абд ар-Рахман ібн Муавія, втік до Іспанії, де йому вдалося 756 року заснувати нову гілку династії Омеядів.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ислам. // Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1988, с. 176—177. (рос.)