Російське збройне вторгнення в Крим (2014): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 121: Рядок 121:
Паралельно відкритій військовій агресії в Криму, [[ФСБ|російськими спецслужбами]], за допомогою місцевих [[Агент впливу|агентів впливу]] та проросійських сепаратистів, впродовж лютого-березня 2014 організовуються сепаратистські мітинги, захоплення деяких ОДА росіянами з [[Бєлгородська область|Бєлгородської області]] і [[Москва|Москви]] та масові безлади, які 13-14 березня призвели до людських жертв та масових госпіталізацій проукраїнських мітингарів з тяжкими травмами в [[Донецьк]]у та [[Харків|Харкові]]. Українськими силовиками були проведені спецоперації перекриття кордону з Росією задля недопущення провокаторів. Також [[СБУ]] було заявлено про затримання російських спецпризначенців-диверсантів та оприлюднено інформацію про спроби Росії насичити східні області диверсійними групами для вчинення [[теракт]]ів.
Паралельно відкритій військовій агресії в Криму, [[ФСБ|російськими спецслужбами]], за допомогою місцевих [[Агент впливу|агентів впливу]] та проросійських сепаратистів, впродовж лютого-березня 2014 організовуються сепаратистські мітинги, захоплення деяких ОДА росіянами з [[Бєлгородська область|Бєлгородської області]] і [[Москва|Москви]] та масові безлади, які 13-14 березня призвели до людських жертв та масових госпіталізацій проукраїнських мітингарів з тяжкими травмами в [[Донецьк]]у та [[Харків|Харкові]]. Українськими силовиками були проведені спецоперації перекриття кордону з Росією задля недопущення провокаторів. Також [[СБУ]] було заявлено про затримання російських спецпризначенців-диверсантів та оприлюднено інформацію про спроби Росії насичити східні області диверсійними групами для вчинення [[теракт]]ів.


Метою російських диверсійних дій є дестабілізація політичної ситуації в Україні та отримання приводу для подальшого розгортання військової агресії на східні та південні регіони України. Так, [[Андрій Ілларіонов]], який передбачив появу диверсантів та провокацій в Україні, зазначив: ''«Перше завдання — представити Україну в очах росіян та світу як територію хаосу, беззаконня та відсутності правового порядку, для того, щоб підтвердити заяви МЗС Росії. Для того, щоб показати, що Україна не відбулася як держава»''.
Метою російських диверсійних дій є дестабілізація політичної ситуації в Україні та отримання приводу для подальшого розгортання військової агресії на східні та південні регіони України. Так, [[Андрій Ілларіонов]], який передбачив появу диверсантів та провокацій в Україні, зазначив: ''«Перше завдання&nbsp;— представити Україну в очах росіян та світу як територію хаосу, беззаконня та відсутності правового порядку, для того, щоб підтвердити заяви МЗС Росії. Для того, щоб показати, що Україна не відбулася як держава»''.<ref name="espreso-20140228">[http://espreso.tv/new/2014/02/28/illarionov_rosiya_provokuye_maksymalno_zhorstku_reakciyu_ukrayinskoyi_vlady Ілларіонов: Росія провокує максимально жорстку реакцію української влади]</ref>


== Плани російської влади і сепаратистів ==
== Плани російської влади і сепаратистів ==

Версія за 21:06, 15 березня 2014

Російське вторгнення в Україну
Російсько-українські війни

Крим на карті Європи
Координати: 45° пн. ш. 34° сх. д. / 45° пн. ш. 34° сх. д. / 45; 34
Дата: 27 лютого 2014 — дотепер
Місце: Україна Україна (Кримський півострів, акваторія Чорного та Азовського морів, повітряний простір над вказаним вище)
Результат: триває
Сторони
Україна Україна Росія Росія
проросійські сепаратисти[1][2]
Командувачі
Олександр Турчинов
Арсеній Яценюк
Файл:MoU flag.jpg Ігор Тенюх
Сергій Куніцин
Сергій Гайдук
Роман П'ятницький
Максим Ємельяненко
Володимир Путін
Дмитро Медведєв
Сергій Шойгу
Олександр Вітко
Володимир Шаманов
Генадій Анашкін

Сергій Аксьонов
Володимир Константинов
Олексій Чалий
Денис Березовський
Військові формування
Збройні сили України
Військово-Морські Сили
Emblem of Ukrainian Air Force Повітряні Сили

Державна прикордонна служба України

Морська охорона

МВС України

ВВ МВС
Збройні сили Росії[3]:

Сухопутні війська

ВМС Росії

Повітряно-десантні війська Росії

ВПС Росії

проросійські сепаратисти

Військові сили
Сухопутні війська ЗСУ:
  • 6 тисяч осіб[8]

Військово-Морські Сили ЗСУ:

  • немає данних

Внутрішні війська МВС України:

  • немає данних
Збройні сили Росії (угруповування військ на східному кордоні України та в Криму):
  • 220 тисяч осіб[8]
  • 1800 танків[8]
  • понад 400 вертольотів[8]


проросійські сепаратисти:

  • армія Криму 186 осіб[7]
Втрати
люди
  • без людських втрат

перейшли на російський бік

техніка

  • немає данних
люди
  • без людських втрат

техніка

Російське вторгнення в Україну (2014) — військова інтервенція Російської Федерації в Україну з метою встановлення контролю над територією Кримського півострову, а саме територіальними одиницями — Севастополь та АР Крим.

Розпочата 27 лютого 2014 року зі вступом збройних сил Російської Федерації на територію Автономної республіки Крим як збройний етап реалізації плану керівництва Російської Федерації по встановленню контролю над Україною. Офіційно підтримана 1 березня рішенням Ради Федерації російського парламенту на запит президента Володимира Путіна.[19]

Самопроголошений[20][21] «голова Ради міністрів АР Крим» Сергій Аксьонов[22] звернувся до Путіна посприяти у «забезпеченні миру і спокою» на території Криму.[19] 1 березня Президент РФ Російський президент вiдправив до Ради Федерації пропозицiю про введення російських військ у Крим. Обидві палати Державної думи 1 березня 2014 р. об 17:20 проголосували за введення російських військ на територію України, і в Крим зокрема.[19] Легітимність рішення піддається сумніву.[23]

Етнічні росіяни і російськомовні громадяни України звернулися до президента Росії Володимира Путіна з проханням не втручатися у внутрішні справи України:[24]

... ми просимо вас не порушувати на державному рівні Російської Федерації внутрішнє питання нашої країни, яке не є для нас гострим. Тим більше вводити війська для врегулювання конфлікту... якого ми не бачимо

Підготовчий період

Ти ж розумієш, Джордже, що Україна — це навіть не держава! Що таке Україна? Частина її території — це Східна Європа, а частина, й значна, подарована нами!

Володимир Путін до Джорджа Буша під час зустрічі Росія — НАТО в Сочі 4 квітня 2008 року[25][26]

Протягом останніх двох місяців всі інформаційні канали повідомляли про підготовку до агресії, яка має відбутися після завершення Олімпійських ігор. За кілька днів до вторгнення в Україну Президент Росії оголосив позачергові загальновійськові навчання біля східних кордонів України, в яких були залучені наземні, морські та повітряні військові частини.

Економічні передумови

Прихід до влади уряду народної довіри суттєво змінював геополітичну картину, зокрема й енергетичні потоки та енергетичну незалежність України та Європи. Проект «Південний потік» в одній з найекономніших версій мав би пройти через Крим, в нього могли додатися ресурси газу з родовищ, розташованих навколо Криму[27] (див. також: Конфлікт щодо острова Тузла, Острів Зміїний, Південний потік).

Інформаційне забезпечення війни

Геополітичні плани Росії на південь від її кордонів

Від часу проголошення незалежності України Російська Федерація веде постійну інформаційну війну проти України. Особливо вона була інтенсифікована в роки правління проросійського режиму Януковича[28]. Від початку агресії Російської Федерації (лютий 2014) російська пропаганда набула форм Геббельсівської пропаганди часів Другої світової війни[29]. З метою дискредитації українських діячів використовуються провокаційні заяви нібито від їх імені[30] на підставі яких у той же день державні органи Російської Федерації порушують кримінальну справу[31]. Громадяни Російської Федерації та аудиторія російських телеканалів в інших країнах — Перший канал (Росія), Росія-24 та інших — свідомо вводиться в оману керівництвом Російської Федерації[32].

Інформаційна політика Російської Федерації набула характеру цілеспрямованої інформаційної війни проти України: необ'єктивність, перекручування фактів, відверта неприхована брехня, путінсько-кремлівська пропаганда як частина політики Кремля в цілому. Робота ЗМІ ведеться за типом жовтої преси. Залучена величезна кількість акторів — громадян Росії, України та інших країн — а також інших спеціалістів на території України для отримання потрібної телевізійної картинки.

Протягом кількох місяців здійснюються DDOS-атаки на українські інформаційні сайти: Цензор. НЕТ, Тиждень.ua, Українська правда та інші,— а також на сайт МВС України, з появою на ньому оголошення у розшук В. Януковича[33].

Зовнішні відеофайли
Путін бреше, а вівці — слухають (рос. Путин врет, а овцы — слушают), Alexander Smirnov, 13.03.2014

Представники керівництва та дипломати Російської Федерації у своїх виступах, включаючи й виступи в ООН, розповсюджують неправдиву інформацію. Під час прес-конференції в Москві на пряме запитання журналіста, чи для блокування українських військових частин використовуються військові Російської Федерації, президент Росії Володимир Путін заявив, що це сили «кримської самооборони» і що РФ ніякої участі у підготовці цих сил не брала[34]. Однак, аналіз світлин бойової техніки, що блокує українські військові частини у Криму (за матеріалами російського видання The New Times), свідчить, що за номерними знаками це військові автомобілі Північно-Кавказького військового округу, на борту однієї з машин видно значок гвардійської дивізії, який забули закамуфлювати, а також модифікації стрілецької зброї (наприклад, самозарядна снайперської гвинтівки Драгунова), що офіційно надходить на озброєння тільки до російських військових[35],— все це вказує на використання збройних сил Російської Федерації для ескалації конфлікту в Криму.

Представники єврейскої общини, що живуть в Україні, звернулися із відкритим листом до В. Путіна, щоби прояснити реальну ситуацію із правами росіян в Україні, де вказали, що вони «впевнені», що його «неможливо ввести в оману.» А це означає, що він «сам свідомо вибирає із маси інформації про Україну неправду й наклепи.» І йому добре відомо, що слова Януковича під час прес-конференції у Ростові-на-Дону, про те, що «… Київ був заповнений озброєними людьми, котрі почали громити будівлі, культові установи, храми.<…> Людей просто грабували й убивали на вулицях» — це брехня від першого й до останнього слова. Вони також вказали, що В. Путін «переплутав Росію й Україну», коли говорив про ріст антисемітизму в Україні. Навпаки, у Росії єврейські организації зафіксували минулого року зростання антисемітизму. В Україні ж, навіть націоналістичні групи не дозволяють собі демонструвати антисемітизм та інші форми ксенофобії. В Росії ж неонацистскі організації заохочуються спецслужбами. У листі також вказано, що "стабільність в нашій країні під загрозою. І ця загроза виходить від російської влади, тобто — від Вас. Це Ваша політика підбурювання до сепаратизму і грубого тиску на Україну являє загрозу для нас — євреїв, як і для всього народу України, включно із жителями Криму та південного сходу України, і вони в цьому дуже швидко переконаються[36].

Оцінку інформаційної війни проти України 7 березня дав Євген Марчук — екс-голова СБУ, раніше — премьєр-міністр, міністр оборони та секретар РНБО України. Він вказав також на потрібні на сьогодні заходи державних органів щоб протидіяти інформаційній та військовій агресії Російської Федерації[37].

Інформаційні атаки агресора

6 березня на території АРК відключили телеканали «1+1» і 5-ий. Ще раніше російський телеканал «Россия 24» захопив ефірні частоти кримської приватної «Чорноморської телерадіокомпанії». Було також заблоковано державну телерадіокомпанію «Крим» у Сімферополі особами у камуфляжній формі без зброї. Генеральний директор ТРК Степан Гулеватий викликав міліцію, але вона не реагувала на виклик.[38]

6 березня 2014 р. на сайті телеканалу АТR був проведений інтернет-референдум, під час якого можна було висловити свою думку щодо приєднання Криму до РФ. Більшість людей, які прийняли участь у голосування, висловилась проти. [39] Тому вже 7 березня російські військові у Криму відключили від інтернету перший кримськотатарський телеканал АТR. Того ж дня вони зупинили ефірне аналогове мовлення українського телеканалу «Інтер», на частотах якого транслюється НТВ.[39]

Російська диверсійна діяльність в східних та південних регіонах

Паралельно відкритій військовій агресії в Криму, російськими спецслужбами, за допомогою місцевих агентів впливу та проросійських сепаратистів, впродовж лютого-березня 2014 організовуються сепаратистські мітинги, захоплення деяких ОДА росіянами з Бєлгородської області і Москви та масові безлади, які 13-14 березня призвели до людських жертв та масових госпіталізацій проукраїнських мітингарів з тяжкими травмами в Донецьку та Харкові. Українськими силовиками були проведені спецоперації перекриття кордону з Росією задля недопущення провокаторів. Також СБУ було заявлено про затримання російських спецпризначенців-диверсантів та оприлюднено інформацію про спроби Росії насичити східні області диверсійними групами для вчинення терактів.

Метою російських диверсійних дій є дестабілізація політичної ситуації в Україні та отримання приводу для подальшого розгортання військової агресії на східні та південні регіони України. Так, Андрій Ілларіонов, який передбачив появу диверсантів та провокацій в Україні, зазначив: «Перше завдання — представити Україну в очах росіян та світу як територію хаосу, беззаконня та відсутності правового порядку, для того, щоб підтвердити заяви МЗС Росії. Для того, щоб показати, що Україна не відбулася як держава».[40]

Плани російської влади і сепаратистів

Під час протестних акцій Євромайдану можливість розколу України пов'язували з планами президента Росії В. Путіна, який в якості альтернативи Януковичу розглядав В. Медведчука або ж А. Клюєва. За словами колишнього радника Путіна Андрія Ілларіонова В. Путін має кілька варіантів можливого встановлення контролю над Україною (від управління Україною через свою людину до розколу України та від'єднання від неї деяких регіонів) і для цього може використати тонкі засоби впливу, наприклад, через українських політиків[41].

За словами Ілларіонова, Кремль розглядав 4 сценарії втручання[41]:

  1. Повний контроль над Україною через особу, яка користується довірою в Україні (цей варіант став малоймовірним);
  2. Федералізація або конфедералізація України, мета якої — контроль над Східною та Південною Україною;
  3. Контроль над деякими регіонами України;
  4. Контроль над Кримом або Севастополем.

При цьому, за його словами, говорилось про те, що це історичний шанс на «возз'єднання Росії», який може закритися через кілька тижнів, тому відкладати рішення питання не можна, — повідомив екс-радник В. Путіна[41].

За словами в.о. генпрокурора України Олега Махніцького, нинішній сценарій розвитку подій в Україні Росія готувала заздалегідь, і протягом останніх років в СБУ працювали співробітники російських спецслужб[42].

Чутки про підготовлення військової операції з'явилися задовго до Олімпіади в Сочі: за інформацією Financial Times співробітники російського МЗС стверджували, що варіант використання військової сили проти України розглядався і раніше, але остаточне рішення було прийняте в останні дні[43][44].

Провокування збройних зіткнень

Зовнішні відеофайли
План Путіна: стояти позаду жінок та дітей (рос. План Путина: стоять позади женщин и детей), Росія 24, 4 березня 2014[45]

В. Путіна раніше звинувачували в причетності до організації провокацій, які потім стали приводом до розв'язання війни і проведення військових операцій (в Чечні, Грузії). Так, серію терористичних актів в Росії в 1999 році, які стали приводом для розв'язання Другої чеченської війни повязують саме з Путіним. За свідченнями колишніх співробітників ФСБ існують докази про причетність до цих вибухів ФСБ (затримання співробітників ФСБ, які готовили теракт в Рязані)[46], керівником якої був Путін. Про це писав колишній працівник ФСБ Олександр Литвиненко в книзі «ФСБ взрывает Россию», вбивство якого пов'язують саме з ФСБ.

Одним із обраних В. Путіним методів провокацій стало блокування війскових об'єктів ЗСУ підрозділами збройних сил РФ (див. Карту заблокованих військових баз в Криму, опубліковану інформаційним сайтом РИА Новый Регион[47]).

3 березня в ЗМІ появилось повідомлення, що українськими військовими була перехоплена розмова Путіна з командуванням військових операцій в Криму. Згідно з цим повідомленням, Президент Росії допитувався у військовокомандуючого, чому українські військові не відкривають вогню. Далі він перепитував, чи провокують їх росіяни, а після ствердної відповіді запитав, що вони говорять у відповідь. За словами його співрозмовника — «вони нас просто посилають»[48].

4 березня Володимир Путін заявив журналістам, що російські військовослужбовці у Криму будуть прикриватись від української армії, ховаючись за живим щитом з українських жінок та дітей і він хоче подивитись на тих, хто віддасть наказ стріляти по своїм громадянам.[45]

Російські військові підрозділи, що перебувають у Криму з порушенням домовленостей про Чорноморський Флот РФ

Зовнішні відеофайли
Російський військовий в Криму дав інтерв`ю і розкрив деякі нюанси свого перебування, UkrStream.TV, 5 березня 2014[49]

5 березня 2014 р. Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що за їхньою інформацією в місті Джанкой знаходиться 1-й механізований батальйон «Схід» 18-ї окремої механізованої бригади, яка дислокується в Калинівці Чеченської Республіки. В Криму також перебувають військовослужбовці 31-ї окремої десантно-штурмової бригади ВДВ, яка дислокується в російському Ульяновську, і 22-ї бригади спецпризначення з Краснодарського краю.[50]

Провокації

Зовнішні відеофайли
Перестрілка в Сімферополі 1 березня 2014 (рос. Перестрелка в Симферополе 1 марта 2014)
Сфабриковане «звернення солдата української армії до росіян», котрий озброєний російським автоматом АК 100-ї серії та ховає своє лице (рос. Сфабрикованное «обращение солдата украинской армии к русским»), 08.03.2014[51]

1 березня 2014 року, як зазначив в своєму сюжеті журналіст російського телеканалу «Вести»:

О 15:20 біля будівлі Кабміну АРК в Сімферополі пролунали автоматні черги …. Біля Будинку Профспілок в 50 метрах від Кабміну залягли невідомі люди в чорній формі, з чорними масками на обличчях і білими пов'язками на руках. ...постраждали і журналісти, але серйозно ніхто не поранений, проте це зайвий раз свідчить про те, що в Криму знаходяться провокатори, які бажають дестабілізувати обстановку.

В телеефірі показали тіла російських військових, які нерухомо лежали на дорозі, а потім заявили про нібито загиблих внаслідок стрілянини біля Ради міністрів Криму військовослужбовців РФ. Після цієї заяви Володимир Путін звернувся до Ради Федерації щодо дозволу на введення російських військ в Україну. «Провокатори», котрі стріляли, згодом застрибували у жовті автобуси марки «Богдан», на одному з котрих видно напис рос. «Львов. Тайган». Але ніякого відношення до Львова та «бандерівців» автобуси й провокатори не мають. Машини з кримськими номерами і належать підприємству «Парк львов „Тайган“», що розташоване у Білогірську під Сімферополем, а так звані «бойовики» були «озброєні новітньою російською зброєю — автоматами АК 100-ї серії (рос. Автоматы Калашникова «сотой серии») та гранатометом РГ-94, які наявні на озброєнні лише в армії Росії.» Журналіст російського телеканалу «Дождь» також зауважив після огляду відстріляних гільз, що використані патрони були холості. Крім того, «під нерухомими „жертвами“ стрілянин у камуфляжі зовсім немає крові».[52]

3 березня 2014 р. Екс-командувач ВМС Денис Березовський у супроводі «козаків» з російськими триколорами увірвався у штаб військово-морських сил України у Севастополі і намагався вмовити керівний склад перейти на сторону Росії, обіцяючи зарплату на рівні ЧФРФ.[53] Тоді контр-адмірал Сергій Гайдук виступив перед офіцерами командування військово-морських сил, й після його виступу офіцери виконали державний гімн України та присяглися служити народу України. Самого ж Березовського разом з «козаками» виштовхали за межі штабу командування.[53]

9 березня 2014 року сайт газети «Експрес» повідомив про відео, на котрому військовослужбовець, що називає себе сержантом української армії, повідомляє про неправдивість інформації про блокування військової частини ЗСУ в селищі Новоозерному і відключення їм водопостачання. При цьому він ховає своє обличчя від камери та тримає в руках автомат Калашникова 100-ї серії, котрий стоїть на озброєнні тільки російської армії.[51]

Повідомлення про можливі провокації

Російські кулеметники на підступах до будівлі кримського парламенту. 1 березня 2014 року

2 березня в ЗМІ була викладена інформація про підготовку масової кривавої провокації з боку сепаратистської «влади» АРК. З допомогою ЗМІ розповсюджувалася інформація про «переміщення озброєних татарських загонів в напрямку Сімферополя та Севастополя», а в кримських лікарнях було оголошено про термінову підготовку до прийому великої кількості вбитих і поранених[54].

3 березня прес-служба МВС України повідомила про те, що МВС має інформацію про підготовку на території Криму збройних провокацій:

«У правоохоронному відомстві є дані про те, що на території АР Крим невідомі під виглядом української сторони в ніч з 3 на 4 березня планують вбивство 3-4 російських солдатів»

За словами заступника глави МВС Микола Величковича, все це буде зроблено для легалізації введення російських військ на територію України[55].

В той же день кореспонденти з місця подій повідомили, що в Севастополі група «козаків», провокаторів і російських військових з повним озброєнням готують штурм штабу ВМС України в Севастополі[56]. Штурм пов'язували з ультиматумом командування ЧФ РФ до українських військових в Криму — здатися до 5 ранку 4 березня (офіційно керівники ЧФ заперечували свою причетність до ультиматуму).

Пізніше ЗМІ повідомили, що штурм почався, «штаб атакують російські тітушки, озброєні битами. За ними стоять ряди російських військових з автоматами». В іншому місці, в селі Затишне під Євпаторією, за таким же сценарієм штурмують військову частину. При цьому, як повідомив місцевий житель, група людей у цивільному одязі намагалися спровокувати сутичку, закидаючи камінням російських військових[57].

П'ята колона: організація діяльності та фінансування

Перебіг подій

Зовнішні відеофайли
Блокування і спроба захоплення російськими військами бази українських прикордонників. Україна. Крим. Балаклава. 01 березня 2014. (англ. Crimea. 1 march 2014. Ukraine coastguard base surrounded by Russian military forces.)[58], BABYLON'13
У Бельбеку беззбройні українці йшли з Гімном на росіян, які стріляли (англ. Watch as pro-Russian soldiers fire warning shots at Ukrainian Air Force troops), 4.03.2014[59]
Українські морські піхотинці з Феодосії в/ч 2272 посилають куди подалі російських військових, які блокують військову частину, 5.03.2014[60]
Підпал електроустановки на аеродромі в Бельбеку 11 березня 2014[61]

Крим

8 березня 2014 р. десятки тисяч кримських жінок по всьому Криму вийшли на акції проти війни і російської окупації, за мир та єдність України. Майже у тисячі населених пунктах Криму вони створили живі ланцюги вздовж доріг та автотрас тримаючи в руках українські та кримськотатарські прапори і гасла за мир та цілісність країни.[62]

Севастополь

5 березня Росія розпочала репресії проти сімей українських військовиків, що проживають у Севастополі. Будинки, де вони проживають, відключені від електромережі[63].

7 березня російські військовослужбовці армійським «КамАЗом» пробили ворота розташованої в Севастополі в Юхариній балці військової частини А-2355, захопили найближчу будівлю, а потім проривалися до командного пункту тактичної групи «Крим» Повітряних Сил України. Пізніше вони відійшли, звільнивши місце «козакам» та місцевим радикалам з битами, які кидали світлошумові гранати. На території цієї частини розташовані близько сотні українських військових, «станом на 23.45 зв'язку з військовою частиною, а також з журналістами, які прибули під частину, немає. За попередніми даними, військовослужбовці перебувають у бункері, і зв'язку з ними поки немає. Разом з тим, по міському телефону ніхто не відповідає». Під час штурму побито журналістів, котрі знімали події. Серед них, зокрема, працівник 5 каналу та кореспондент російського інтернет-видання «Русская планета» Павло Нікулін. З повідомлення очевидця подій в соціальній мережі Фейсбук:

Був присутній на штурмі частини 2355 … російські військові протаранили ворота частини, пробралися всередину 40-50 солдатів російської армії. Заблокували командира частини, потім їм дали команду відійти … їх відхід забезпечувала типу «самооборона», по факту ж там були бійці «Беркута» … які займалися зачисткою журналістів. Такого моторошного свавілля над журналістами, я ще бачив … їх просто місили … били, добивали на землі, прямо помста журналістам від «Беркута». Сильно побили журналіста-стримера 5 каналу і російського журналіста, ось вона демократія по російськи в дії на території України. Потім почалося мародерство, обкрадали всіх підряд відбираючи телефони, планшети, у когось стрельнули гаманець
Оригінальний текст (рос.)
Присутствовал на штурме части 2355… российские военные протаранили ворота части, пробрались внутрь 40-50 солдат российской армии. Заблокировали командира части, потом им дали команду уходить… их отход обеспечивала типа «самооборона», по факту же там были бойцы беркута… которые занимались зачисткой журналистов. Такого жуткого произвола над журналистами, я ещё видел… их просто месили… избивали, добивали на земле, прямо месть журналистам от беркута. Сильно побили журналиста-стримера 5 канала и российского журналиста, вот она демократия по российски в действии на территории Украины. Потом началось мародёрство, обворовывали всех подряд отбирая телефоны, планшеты, у кого то стрельнули кошелёк.

[64][65][66][67]

Балаклава

1 березня 2014 року о 13:00 озброєний загін в кількості біля 300 російських спецназівців на 10 машинах намагався взяти під свій контроль українську прикордонну заставу в Балаклаві. Мешканці Балаклави стали живим щитом між українською прикордонною заставою та російськими військовими, вимагаючи не допустити кровопролиття.[68] За оперативною інформацією прикордонників, з Севастопольської бухти до групи кораблів та катерів Морської охорони, які по бойовій тривозі вийшли в територіальні води України, слідують три ракетних катери Чорноморського флоту Росії та ракетний крейсер «Москва».[68]

Ввечері 1 березня українські прикордонники повернули контроль над севастопольським загоном морської охорони, який намагалися захопити озброєні особи.[69] Як зазначив голова прикордонного відомства Сергій Астахов, під час переговорів старший групи озброєних осіб заявив, що виконує наказ Міністерства оборони Російської Федерації про захоплення прикордонної військової частини. Спочатку цивільні особи знесли ворота, після чого проникли на територію прикордонного загону. Після них на військовій техніці на територію військової частини проникло 10 озброєних російських спецназівців. Після тривалих переговорів з українськими прикордонниками озброєні особи залишили територію частини.[69]

Голова медіа-центру Міноборони в Криму Владислав Селезньов повідомив, що 4 березня 2014 р. російські війська зруйнували об'єкти в зенітно-ракетному полку на Фіоленті в Севастополі.[70]

Російські військові відрізали 5 березня від постачання з боку суші корвет «Тернопіль». Два підступи до причалу повністю перекриті людьми у військовій формі озброєними снайперськими гвинтівками, кулеметами та автоматичною зброєю. Командир корвету Тернопіль Максим Ємельяненко зазначив, що наочно видно підготовку захоплення корабля, але його екіпаж готовий битися.[71]

Судак

1 березня о 9.00 30 озброєних осіб, ідентифікованих як військовослужбовці Збройних Сил Російської Федерації, проникли на територію дислокованої в місті Судак 727-ї окремої радіолокаційної роти тактичної групи «Крим» Повітряного командування «Південь» Повітряних Сил Збройних Сил України, «близько 20.30 того ж дня російські військові оголосили вимогу командуванню військової частини щодо здачі зброї та боєприпасів, погрожуючи у випадку відмови застосувати зброю. О 21.20 зброю завантажили на автомобіль і вивезли з військової частини.»[72]

Перевальне

Російські «Тигри» біля української військової частини в Перевальному
Офіцер без знаків розрізнення біля української військової частини в Перевальному, 9 березня

2 березня 2014 року в Перевальному (Сімферопольський район) російські військовослужбовці без розпізнавальних знаків у кількості понад 50 осіб заблокували українську військову частину української берегової оборони. Вони розмістились по периметру території частини та заблокували КПП, вимагаючи від українців скласти зброю.[73]

Євпаторія

У Євпаторії, з вечора 4 березня, кілька сотень військовиків, які вже не приховували, що вони солдати збройних сил Російської Федерації, оточили КПП зенітно-ракетної частини і пішли на штурм.[74] Українські солдати живим щитом стримують натиск штурмовиків. Російським військовим допомагають колишні службовці кримського «Беркута».[75] У цій же частині було заблоковано знімальну групу телеканалу «Аль-Джазіра», яка знімала напад російських солдатів.[76]За повідомленням Євромайдан SOS до української зенітно-ракетної частини А4519 в Євпаторії близько 2:30 5 березня прибуло ще 40 російських солдатів у повному обмундируванні та зі зброєю.[77]

Командир тактичної групи «Крим», генерал-майор Олег Струцінський повідомив 5 березня, що російські військовослужбовці вимагали від українських зенітників розгорнути зенітно-ракетний комплекс «Бук» і спільно заступити на бойове чергування. Таке втручання військових Російської Федерації є намаганням створити небезпеку несанкційованого застосування зброї проти літальних апаратів у повітряному просторі України.[70]

Керч

5 березня 2014 р. до військової частини А0883 (Керч 9-й кілометр), яка охороняє повітряний простір України, під'їхали дві вантажівки з російськими номерами (90-й регіон) наповнені російськими військовими озброєних автоматами. Російські військові ультимативно зажадали від українських бійців здати зброю. Українські захисники відмовились здаватися і передали інформацію про ультиматум керівництву в Севастополь. До частини під'їхали дружини і мами бійців, які просять росіян відступити, і заявляють, що готові захищати своїх рідних, які служать в частині.[78]

Ялта

У Ялті місцеві жителі та військові занепокоєні діями так званої «самооборони» та «козаків», котрі блокують військові частини в місті. Місцеві правоохоронці ігнорують звернення наляканого населення про злочинні дії кримської «самооборони». Жителі Ялти б'ють на сполох та просять підвищеної уваги українських журналістів.[79]

Джанкой

Як повідомив в ефірі 5 каналу 9 березня 2014 року заступник командира української частини А1387 по роботі з особовим складом Михайло Третяк, КПП і деякі об'єкти частини, котра охороняє аеродром, захопили військовослужбовці без опізнавальних знаків. Їх близько 15 чоловік та один «КамАз».[80][81]

Херсонська область

Село Чонгар

Село Чонгар опинилося між двох вогнів — з боку Криму в землю врилась російські війська, а з боку Генічеська окопалися українські війська. Гармати дев'яти російських БТРів направлені безпосередньо в центр села. Наразі поля біля цього села заміновані.[82]

Людей обурює факт перебування російських військових на території Херсонської області. На знак протесту весь Чонгар прикрашений українськими прапорами.[82]

Село Стрілкове

15 березня 2014 біля селища Стрілкове (Арабатська стрілка, Генічеський район, Херсонська область) о 13:30 з гелікоптерів Мі-8 висадився десант з 40 піхотинців російських військ. Цю інформацію підтвердили правоохоронні органи Генічеського району.[83] Згодом стало відомо, що група російських військовослужбовців мала чисельність близько 70 чоловік. Вони висадилась в тилу в українських прикордонників та зайняли позиції поблизу газорозподільчої станції.[84]

Реакція і дії України

Зовнішні відеофайли
Речник УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко про введення російських військ: на агресивні дії Росії немає Божого благословіння, Громадське ТБ, 1 березня 2014 [85]

Кораблі Державної прикордонної служби вийшли у море у стані повної бойової готовності[86].

Штаб «Правого сектору» оголосив про термінову мобілізацію та озброєння власних підрозділів та наказав підрозділам координувати свої дії зі збройними силами, МВС та СБУ[87].

Лідер партії УДАР Віталій Кличко звернувся до в.о. президента України Олександра Турчинова з вимогою щодо необхідності терміново направити заяву до ООН про невідкладне скликання Ради Безпеки ООН у зв'язку з агресією Росії проти України.[88] Він наполягає на терміновому скликанні і проведенні сесії Верховної Ради щоб денонсувати Угоди про перебування Чорноморського флоту Росії в Криму. Віталій Кличко заявив, що:[88]

Український парламент також має звернутися до керівників держав-гарантів безпеки України терміново виконати свої міжнародні зобов'язання згідно Будапештського меморандуму. І зупинити агресію з боку Росії проти суверенної України. Верховна Рада має доручити Верховному головнокомандувачу оголосити повну мобілізацію у зв'язку з початком агресії проти України

Віталій Кличко також звернувся до української громади Росії з тим, аби вона висловила свій протест проти військової агресії РФ щодо України.[89] У Москві затримали п'ятьох людей, які вийшли з «одиночними пікетами» на знак протесту проти війни Росії проти України.[90]

У розмові з Держсекретарем США Джоном Керрі в.о. президента України Олександр Турчинов повідомив, що Україна розцінює поведінку Росії як пряму агресію по відношенню до суверенітету української держави.[91] Зокрема Олександр Турчинов, що:[92]

Україна є мирною державою, проте готова захищати свою територіальну цілісність та суверенітет, про що готує відповідне рішення Рада національної безпеки та оборони

Юлія Тимошенко у своїй заяві зазначила, що Росія щойно зробила черговий акт залякування України гучними заявами та рішеннями про війну.[93] На її думку, парламент має ухвалити звернення до Європейського Союзу з пропозицією екстрено зібрати Раду Міністрів ЄС або саміт ЄС у Лівадійському палаці в Криму.[93]

Кілька сотень людей пікетують посольство Російської Федерації у Києві з вимогою скасувати введення в Україну російських військ. Кількість мітингувальників постійно зростає. На паркан біля посольства почепили плакати із написами «Путін, руки геть від України» та «Stop war».[94]

Генерал-лейтенант СБУ Олександр Скибінецький вважає, що Україна має використати всі можливості, щоб вирішити конфлікт з Росією у дипломатичний спосіб, при цьому потрібно привести армію у повну бойову готовність. Він зокрема зазначив:[95]

Треба привести у бойову готовність наші війська та організовувати людей для можливої оборони вже на території України. Я впевнений, що у планах, які заздалегідь були розроблені російською військовою машиною, є не тільки Крим, але і вся територія України

Міністр закордонних справ Андрій Дещиця на брифінгу в суботу ввечері в Києві повідомив, що Міністерство закордонних справ України закликало до Євроcоюзу, США і НАТО розглянути всі можливі механізми щодо захисту територіальної цілісності України.[96]

На думку директора Інституту зовнішньої політики при Дипломатичній академії МЗС України Григорій Перепелиця[97]

Україна має відкликати посла, розірвати дипломатичні відносини, вийти з Угоди про статут і умови перебування (російського Чорноморського флоту у Криму), припинити своє головування в СНД, і, можливо, вийти з СНД. Тобто, зараз мають бути вжиті дуже рішучі дипломатичні кроки. Також зараз Україна має звернутися до ООН як держава, яка зазнала воєнної агресії з боку Росії, і попросити допомоги з боку ООН. Потрібно оперативно, упродовж завтрашнього дня чи сьогоднішньої ночі, провести комплекс заходів, щоб максимально обмежити масштаби агресії

.

В суботу ввечері 1 березня тисячі дніпропетровців вийшли на «антипутінський» марш, протестуючи проти дій військових Росії на території України.[98] Вони скандували «Схід і Захід разом», «Путіна геть», «Путін — Гітлер», «Путіну капут», «Україна — не Росія». У відповідь їм сигналили десятки автомобілів, що їхали поруч.[98]

Три Президенти України (Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко) ввечері 1 березня у спільній заяві оголосили, що Росія, скориставшись внутрішньополітничними труднощами в Україні, вирішила розіграти так звану кримську карту в своїх інтересах і закликали українську владу розірвати Харківські угоди про базування Чорноморського Флоту Росії в Криму, підписані Дмитром Мєдвєдєвим та Віктором Януковичем у 2010 році:

[…]український народ зіштовхнувся з кризою, яка загрожує єдності, суверенітету і державності нашої країни і яка може обернутися національною катастрофою, що загрожує руйнацією України […]народи України та Росії штучно підштовхуються до братовбивчої війни. […]Відлік часу йде на години. Україна, яка дуже важко виходить з політичної кризи, зараз поставлена на межу ескалації конфлікту, який має усі ознаки військової агресії. […]Ми звертаємося до Верховної Ради України негайно провести засідання. Оголосити мобілізацію та бути готовими до захисту нашої землі. Верховна Рада має денонсувати Харківські угоди. Українська влада має домагатися рішення про негайне підписання Угоди про Асоціацію з Євросоюзом[99]

Рада національної безпеки і оборони України у зв'язку з агресією з боку Росії, ухвалила рішення привести Збройні сили України у повну бойову готовність та розробила «детальний план дій на випадок прямої військової агресії з боку РФ»[100][101].

Предстоятелі та представники практично всіх найбільших i найвпливовіших релігійних організацій в Україні (УПЦ КП, УГКЦ, Церкви християн віри євангельської України, Всеукраїнського Союзу об'єднань євангельських християн-баптистів, Української Уніонної Конференції церкви адвентистів сьомого дня, Української лютеранської церкви, Української християнської євангельської церкви, Об'єднання іудейських релігійних організацій України) оприлюднили спільне звернення щодо ситуації в Україні, в якому закликали владу Росії схаменутися і зупинити агресію проти України, негайно вивести свої війська з української землі і поклали подальшу відповідальність за ескалацію насильства в Україні через можливий збройний конфлікт на українській території безпосередньо на керівництво Росії[102][103] Представник УПЦ МП також звернувся до Московського патріарха і всієї Русі Кирила з проханням не допустити кровопролиття на території України[104].

Заходи зміцнення безпеки

5 березня 2014 р. у Верховній Раді України зареєстрований законопроект про скасування позаблокового статусу України, авторами якого є Борис Тарасюк, Олександр Чорноволенко та Валентин Королюк. Законопроектом пропонується скасувати позаблоковий статус України і визначити вступ у НАТО одним із пріоритетів зовнішньої політики.[105]

Також Державна прикордонна служба України повідомила 5 березня, що МВС і СБУ почали операцію «Кордон», аби не допустити в'їзду на територію України російських екстремістів.[106]

Реакція МЗС України

Міністерство Зовнішніх Справ України розповсюдило офіційний документ МЗС, в якому оприлюднило список двосторонніх угод між Росією та Україною, котрі своїми діями Росія в односторонньому порядку порушила, зокрема базових угод по Чорноморському флоту: Угоди про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України від 28 травня 1997 року, Угоду про параметри поділу Чорноморського флоту від 28 травня 1998 року, Угоду між урядами країн про використання силами та засобами ЧФ РФ повітряного простору України та повітряного простору над акваторією Чорного моря від 16 липня 1999 року, а також Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31 травня 1997 року.

Угода про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України

  • пункт 1 ст.6 щодо зобов'язань військових формувань здійснювати свою діяльність в місцях дислокації відповідно до законодавства Російської Федерації та поважати суверенітет України, дотримуватися її законодавства та не допускати втручання у внутрішні справи України;
  • пункт 2 ст.8 щодо проведення навчань та інших заходів бойової і оперативної підготовки в межах навчальних центрів, полігонів, позиційних районів і районів розосередження, стрільбищ та, крім заборонених зон, у відведених зонах повітряного простору за погодженням з компетентними органами України;
  • пункт 4 ст.8 щодо здійснення заходів з охорони в місцях їхньої дислокації та під час пересування у взаємодії з компетентними органами України;
  • пункт 1 ст.15 щодо дотримання військовими формуваннями ЧФ РФ прикордонного, митного та інших видів державного контролю під час перетинання українсько-російського кордону;
  • пункт 1 ст.12 щодо зобов'язання мати на службових транспортних засобах ЧФ РФ реєстраційний номер і чіткий знак;
  • пункт 5 ст.15 щодо можливості пересувань, пов'язаних з діяльністю військових формувань поза місцями їхньої дислокації лише після узгодження з компетентними органами України

Угода про параметри поділу Чорноморського флоту

  • пункт 1 ст.1 щодо перевищення кількості бойових броньованих машин у складі ЧФ РФ понад визначену кількість (132 одиниць);
  • пункт 3 ст. 7 щодо перевищення чисельності особового складу в частинах морської піхоти та морської авіації понад 1987 осіб

Угода між урядами країн про використання силами та засобами ЧФ РФ повітряного простору України та повітряного простору над акваторією Чорного моря

  • статті 2 щодо проведення навчань та перевірок чергових сил протиповітряної оборони ЧФ РФ за погодженням з Генеральним штабом Збройних Сил України та відповідно до режиму і умов, встановлених Українським центром планування використання повітряного простору України та регулювання повітряного руху Украероцентром

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією

  • статті 3 щодо побудови відносин на основі принципів взаємної поваги суверенної рівності, територіальної цілісності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою, включаючи економічні та інші способи тиску, невтручання у внутрішні справи;
  • статті 6 щодо утримання сторін від участі у діях, спрямованих проти іншої договірної сторони.[107]

Реакція світу

Представник Великої Британії в ООН Марк Лайл Грант підтвердив, що Рада Безпеки ООН збирається 1 березня 2014 р. о 21.00 на екстренне засідання для обговорення ситуації в Україні.[108] Сполучені штати Америки розглядають питання про відповідальність Росії за використання Збройних сил РФ на території України.[109] Американський сенатор Джон МакКейн зазначив, що Президент Росії Володимир Путін, здається, хоче повернення «холодної війни».[110]

Верховний представник ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон засудила в суботу рішення Росії стосовно використання Збройних сил Російської Федерації на території України.[111]

Посол США в Раді безпеки ООН Саманта Пауер заявила, що російська інтервенція в Криму не має юридичних підстав і повинна бути припинена.[112] Вона зазначила, що американська сторона пропонує направити міжнародних спостерігачів від ООН та ОБСЄ в Україну, і пропонує Росії активно брати участь в обох структурах.[112] Водночас посол Великобританії в Раді безпеки ООН Марк Лайл Грант повідомив, що його країна засуджує будь-які акти агресії проти України.[112]

2 березня посли США, Канади і Британії покинули Росію, після введення її військ в Україну[113].

Польська інтелігенція написала листа прем'єр-міністру Дональду Туску із закликом не залишати українців перед загрозою військового вторгнення з Росії[114].

3 березня о 22.00 по київському часу відбулося друге екстрене скликання Ради безпеки ООН для розгляду ситуації в Україні.[115]

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив 4 березня 2014 р. після зустрічі у Женеві з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим та генсеком ООН Пан Гі Муном, що Росія має погодитись до четверга (6 березня) на створення міжнародної групи урегулювання кризи в Криму, інакше на саміті ЄС може бути ухвалене рішення проти Росії.[116]

Адміністрація США має намір запровадити набір економічних санкції проти Росії до кінця тижня (до 8 березня 2014р).[117]

Колишній держсекретар США Гілларі Клінтон порівняла дії російської влади щодо України з агресивною поведінкою нацистської Німеччини напередодні Другої світової війни[118].

Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер оголосив 4 березня про призупинення військово-технічного співробітництва з Росією.[119]

5 березня 2014 р. місія ОБСЄ в Україні розпочала свою роботу у Криму й провела зустрічі із представниками місцевих громад Криму та із представниками кримського парламенту.[120] Секретар Ради національної безпеки й оборони (РНБО) Андрій Парубій зазначив, що Росія намагається передислокувати свої війська в Криму, щоб місія ОБСЄ не зафіксувала їхньої присутності.[121]

За підсумками свого візиту до Києва і Криму верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс зробила 7 березня 2014 р. заяву, що наявна ситуація на кримському півострові несе загрозу безпеці і життю місцевих кримськотатарських та українських громад. Водночас вона не виявила жодних доказів порушень або загроз для прав російськомовних громадян.[122]

Професор міжнародного права Штефан Тальмон з Університету Бонна разом з колегами з Німеччини довели, що вторгнення Росії в Україну є порушенням норм міжнародного права i що проголошення незалежності Криму від України з точки зору міжнародного права буде невизнаним.[123]

Дії міжнародних організацій

НАТО

5 березня Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен після засідання Ради НАТО-РФ повідомив, що НАТО вирішило вжити невідкладних заходів щодо призупинення практичної військової співпраці із Росією: припинити планування спільної місії із Росією — морський супровід американського корабля з хімічною зброєю; не проводити ніяких зустрічей із Росією на цивільному та військовому рівні; переглянути співробітництво НАТО—Росія. В той же час НАТО інтенсифікуватиме партнерство з Україною[124].

В рамках розриву співпраці між НАТО та Російською Федерацією 6 березня уряд Канади ухвалив рішення щодо висилки дев'яти російських військовослужбовців разом із сім'ями з країни протягом 24 годин. Основною причиною називається політика Росії у відношенні України та Криму.[125] На ранок суботи (8 березня) їх в Канаді вже не було.

США

Американські військові готові підтримати своїх союзників у Європі і надати підтримку Україні, цим самим США посилають чіткий сигнал Росії про те, що готові відповісти на загрозу — заявив 8 березня 2014 року глава Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Мартін Демпсі[126].

Увечері 8 березня Держсекретар США Джон Керрі по терміновому телефону заявив міністрові закордонних справ РФ Сергію Лаврову, що у разі продовження російської інвазії в Криму дипломатичні відносини між США і російською стороною будуть неможливі[127].

Росія

Експерт Московської Гельсінської групи Андрій Юров зазначив, що постанова Ради Федерації, яка дозволяє президенту РФ використовувати війська на території України, приймалася на підставі непідтвердженої інформації про «жертви» серед громадян Росії в Криму.[128]

2 березня в Москві на мітинг на підтримку війни з Україною збирали бюджетників[129]. Одночасно[130] біля Міністерства оборони та на Манежній площі москвичі організували мітинги проти війни, які завершились масовими арештами[131].

Міністерство культури Російської Федерації опублікувало заяву діячів культури в підтримку дій президента РФ в Україні та Криму[132][133][134].

Частина російських кінематографістів-членів Союзу кінематографістів і професійних кінематографічних організацій та об'єднань Росії відповіла на звернення українських колег словами підтримки і запевненнями, що вони не підтримують офіційну пропаганду Кремля, яку поширюють провладні ЗМІ. На момент відправлення листа було зібрано 169 підписів. Пізніше до звернення приєдналися ще кілька десятків кінематографістів, і загальна кількість підписів перевалила за 200.[135].

Російські рок-музиканти Борис Гребенщиков, В'ячеслав Бутусов і Юрій Шевчук, а також Максим Леонідов виступили проти війни між Росією і Україною. Їх відеозвернення оприлюднив 5 березня український телеканал «1+1»[136].

15 березня 2014 р. в Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та Самарі пройшли «Марші миру», на яких активісти виступають проти намагання Путіна розв'язати війну Росії проти України. У Москві на Марш миру зібралося, за різними оцінками, десятки тисяч мітингувальників.[137]

Можливі економічні наслідки конфлікту

Практично неминучими наслідками конфлікту для Росії, на думку економістів, буде[138]:

  1. відтік капіталів із Росії (фактично вже почався[139]);
  2. радикальне скорочення кредитування із-за кордону;
  3. порушення торговельних зв'язків з Україною;
  4. зростання бюджетних витрат;
  5. падіння курсу рубля (втеча від рубля).

Можливими економічними наслідками (у випадку продовження або ескалації конфлікту) для Росії можуть бути[138]:

  1. призупинення експорту газу в Європу через Україну;
  2. виникнення банківської паніки (зняття вкладів);
  3. введення економічних санкцій проти Росії, в тому числі:
    1. обмеження на російський експорт;
    2. введення обмежень на фінансові операції.

Віддаленими економічними наслідками конфлікту може бути економічна криза в Росії, зростання цін на товари, падіння капіталізації російських активів[138].

В понеділок 3 березня 2014 р. російський фондовий ринок відкрився обвальним падінням котирувань акцій більшості російських компаній, індекс ММВБ знизився до позначки 1305,23 (- 9,65%), індекс РТС впав до рівня 1131,06 (−10,74%).[140]

В Сенаті США станом на 4 березня розглядається питання про введення фінансових санкцій щодо Російської Федерації, зокрема розглядається питання про введення санкцій проти банків Росії, заморожування активів російських держустанов і приватних інвесторів[141].

Після тимчасового покращення котирувань акцій російських компаній внаслідок відводу російських військ від української границі, 5 березня 2014 р. на Московській біржі знову зафіксовано падіння їх котирувань, індекс ММВБ знизився до позначки 1344,56 (- 0,9%), індекс РТС впав до рівня 1173,12 (- 0,9%).[142]

Член президії Економічної ради при президенті РФ Олексій Кудрін заявив у Петербурзі 13 січня 2014 р., що зростання економіки Росії в 2014 році може не подолати 1% ВВП або навіть бути нульовим. За його оцінкою, корпоративний сектор Росії акредитований в іноземних банках приблизно на 700 млрд доларів. Із введенням економічних санкцій цей обсяг кредитування почне різко зменшуватися.[143]

Див. також

Примітки

  1. Военная техника проехала через Николаев и отправилась в пункт назначения (ВИДЕО)
  2. Начальник російських військ каже, що наказ дав Путін з Януковичем, — ЗМІ
  3. УНІАН: У Криму перебувають підрозділи сімох найбоєздатніших частин армії РФ - експерт
  4. а б ТСН: Складена карта розташування збройних сил Росії на території Криму
  5. УНІАН: МЗС вручило ноту Росії з вимогою вивести десантні кораблі Балтійського флоту
  6. а б УНІАН: У Криму 37 військових частин лишаються в облозі, чотири — захоплені окупантами
  7. а б Аксьонов почав формувати в Криму нову армію для охорони референдуму
  8. а б в г Агенція УНІАН, данні станом на 11 березня 2014 року: Тенюх пояснив, чому українська армія не дає відсіч окупантам в Криму
  9. Командуючий ВМС України перейшов на сторону кримчан(рос.)
  10. «Эхо Москвы»: Контр-адмірал Денис Березовський перейшов на сторону нового керівництва Крима(рос.)
  11. Українська Правда: Куніцин: Росіяни нападають на внутрішні війська України
  12. УНІАН: Російські військові затопили корабель, перегородивши вихід в море ВМС України
  13. «Незалежне Бюро Новин»: вимагає від Росії офіційних пояснень про затоплення суден у Донузлаві
  14. УНІАН: Росіяни затопили ще один корабель на озері Донузлав
  15. «ЛІГАБізнесІнформ»: В Криму заблоковані сім військових кораблів України(рос.)
  16. УНІАН: Росіяни затопили ще один корабель на озері Донузлав
  17. УНІАН: МЗС вручило чергову ноту Росії: затоплені кораблі загрожують екології Чорного моря
  18. УНІАН: Росіяни затопили четвертий корабель у Криму — Міноборони
  19. а б в Путін оголосив Україні війну
  20. Рішення ВР Криму про референдум та відставку уряду сфальсифіковані -ЗМІ, Українська правда, 01.03.2014
  21. Турчинов підписав указ про незаконне призначення Аксьонова, Українська правда, 01.03.2014
  22. Партія «Російська єдність», яку він представляє, на виборах до парламенту Криму отримала лише 4% голосів і 3 депутатських крісла
  23. Российский Совет Федерации заподозрен в «мухляже» …при голосовании за ввод российских войск в Украину
  24. Українські росіяни і російськомовні — Путіну: ми не просили про ваш захист Радіо свобода, 1 березня 2014 р.
  25. УНИАН, 04 квітня 2008, УНІАН, 5 квітня 2008 року
  26. Блок НАТО разошелся на блокпакеты, Газета "Коммерсантъ", №57/П (3874), 07.04.2008
  27. Газовые подтексты кризиса в Крыму // Центр глобалістики «Стратегія», 27 лютого 2014 року.
  28. Информационная война: пять примеров российской пропаганды
  29. МИД РФ переплюнул Геббельса: «российские войска в Крыму ничего не нарушают»
  30. Неизвестные взломали аккаунт лидера «Правого сектора» и разместили фейковое обращение
  31. РИА Новый Регион: Роскомнадзор заблокировал «ВКонтакте» сообщества Евромайдана и «Правого сектора», 03.03.14 13:45
  32. Доктор Комаровський про російські канали: такої брехні не було ніколи в усьому Радянському Союзі
  33. РИА Новый Регион — Киев: Украинские СМИ сообщают о DDOS-атаках безграмотных российских хакеров. 03.03.14 21:08
  34. Путін звинуватив Литву і Польщу в підготовці силовиків для акцій у Києві Українська правда, 4 березня 2014 р.
  35. У «Самооборони» Криму, про яку говорить Путін, російська зброя Українська правда, 4 березня 2014 р.
  36. Украинские евреи решили открыть Путину глаза: Главная угроза Украине исходит от российской власти, то есть — от Вас
  37. Евгений Марчук. Информационная война. Чем может ответить Украина прямо сейчас
  38. У Криму відключили 5-ий канал і «1+1».— Українська правда. Четвер, 06 березня 2014, 15:43
  39. а б У Криму відключили від інтернету єдиний кримськотатарський телеканал Українська правда, 8 березня 2014
  40. Ілларіонов: Росія провокує максимально жорстку реакцію української влади
  41. а б в Путин принял решение расколоть Украину
  42. Кримський сценарій Росія планувала заздалегідь, — Махніцький
  43. Эксперты по России утверждают, что военный маневр готовился давно
  44. Эксперты по России считают операцию «Крым» заготовкой ФСБ
  45. а б Путин, как и Каддафи, готов свою армию прикрывать женщинами и детьми, Конфликты и законы, 04.03.2014
  46. Скотт Андерсон. Владимир Путин — темное восхождение к власти
  47. Черноморский флот России поставил ультиматум украинским военным (ИНФОГРАФИКА) 03.03.14 21:16
  48. Украинцы перехватили разговор Путина с российскими военными в Крыму, — СМИ
  49. Російський військовий в Криму дав інтерв`ю і розкрив деякі нюанси свого перебування (відео), Україна онлайн, 04.03.2014
  50. Генштаб ЗСУ: у Криму — не лише військові з частин Чорноморського флоту Українська правда, 5 березня 2014 р.
  51. а б Фейк путінської пропаганди: в українську форму перевдяглись, а нашого «калаша» у кремлівському «магазині» не знайшли, сайт газети «Експрес», 09.03.2014
  52. Путін попросив ввести війська в Крим через інсценовану стрілянину та «липові» жертви, УП, 02 березня 2014, фото, відео
  53. а б Зрадник ВМС грошима переманював офіцерів на сторону Росії. Його виштовхали Українська правда, 3 березня 2014 р.
  54. Надзвичайне повідомлення від «Правого сектору» — у Криму готується кривава провокація
  55. МВС: У Криму готують провокацію — вбивство російських солдатів (ВІДЕО)
  56. Провокатори і російські військові готують штурм штабу ВМС
  57. Російські військові з тітушками штурмують частини у Криму
  58. Російські війська заблокували прикордонників у Балаклаві, УП, 01 березня 2014
  59. У Бельбеку беззбройні українці йшли з Гімном на росіян, які стріляли, УП, 04 березня 2014
  60. Словесна перепалка між українськими морськими піхотинцями та окупантами, УП, 06 березня 2014
  61. Окупанти навіть охороняти не вміють, Еспресо.TV, 12.03.2014
  62. У Криму масові акції протесту жінок проти війни і за єдність України Радіо свобода, 8 березня 2014 р.
  63. РИА Новый Регион. 06.03.14 01:18: Россия начала репрессии против семей украинских военных в Севастополе. Жилые дома отключены от электроснабжения
  64. Російські військові штурмують українську військову частину в Севастополі, Інтерфакс-Україна, 07.03.2014
  65. У Севастополі російські солдати штурмували українську військову частину, УП, 08 березня 2014
  66. У Севастополі жорстоко побили журналістів, УП, 07 березня 2014
  67. При штурме украинской части в Севастополе пострадал российский журналист, телеканал «Дождь», 08.03.2014
  68. а б Мешканці Балаклави стали між прикордонниками України і військовими Росії Радіо свобода, 1 березня 2014 р.
  69. а б Прикордонники відновили контроль над загоном морської охорони в Балаклаві Українська правда, 1 березня 2014 р.
  70. а б Російські війська зруйнували українські об'єкти в зенітно-ракетному полку на Фіоленті Українська правда, 5 березня 2014 р./
  71. Росіяни зі зброєю відрізали від постачань з суші корвет «Тернопіль» Українська правда, 5 березня 2014 р.
  72. Російські військові в Криму вивозять зброю з військових частин України, УП, 02 березня 2014
  73. Російські війська заблокували українську частину в Перевальному і вимагають скласти зброю, УП, 02 березня 2014
  74. Російські солдати почали штурм військової частини в Євпаторії. Репортер, 4 березня 2014 р.
  75. В Евпатории идет штурм воинской части
  76. Іноземних та українських журналістів заблокували у військовій частині в Євпаторії. Українська правда, 4 березня 2014 р.
  77. Євромайдан SOS 5 березня 2014 р.
  78. Російські військові заблокували частину в Керчі, вимагають здати зброю Українська правда, 5 березня 2014 р.
  79. Жителі та військові Ялти просять захистити їх від так званої «самооборони та козаків» Українська правда, 7 березня 2014 р.
  80. У Криму окупанти заблокували ще один військовий аеродром, УП, 09 березня 2014
  81. Невідомі заблокували військовий аеродром у Джанкої, 5 канал, 09 березня 2014
  82. а б Херсонські поля на кордоні з Кримом заміновані Українська правда, 8 березня 2014 р.
  83. На Херсонщині висадився російський десант — ЗМІ Українська правда, 15 березня 2014 р.
  84. Українські військові відбили наступ російських вояків Українська правда, 15 березня 2014 р.
  85. Речник УПЦ МП: на агресивні дії Росії немає Божого благословіння, УП, 02 березня 2014
  86. Кораблі морської охорони кордону України виходять в море по бойовій тривозі. Український тиждень. 1 березня 2014. Процитовано 1 березня 2014.
  87. Правий сектор оголошує термінову мобілізацію і озброєння. Новий погляд. 1 березня 2014. Процитовано 1 березня 2014.
  88. а б Кличко вимагає оголосити загальну мобілізацію та денонсацію «харківських угод» Українська правда, 1 березня 2014 р.
  89. Кличко закликав українців в РФ та росіян протестувати проти агресії Кремля Українська правда, 1 березня 2014 р.
  90. У Росії затримали людей, які виступили проти війни з Україною Радіо свобода, 1 березня 2014 р.
  91. Турчинов: Поведінка РФ — пряма агресія щодо суверенітету України Українська правда, 1 березня 2014 р.
  92. Турчинов: Росія провокує силовий сценарій, застосування зброї вважатиметься провокаціями Українська правда, 2014 р.
  93. а б Тимошенко: Треба негайно домагатися невідкладного підписання угоди з ЄС Українська правда, 1 березня 2014 р.
  94. У Києві пікетують посольство Росії з вимогою припинити війну Радіо свобода, 1 березня 2014 р.
  95. Україна має думати про оборону — генерал-лейтенант СБУ Радіо свобода, 1 березня 2014 р.
  96. УКРАЇНА ПРОСИТЬ ЗАХИСТУ У ЄС, США І НАТО — МЗС Радіо свобода, 1 березня 2014 р.
  97. Україна має вийти з СНД і просити про допомогу ООН — експерт Радіо свобода, 1 березня 2014 р.
  98. а б Тисячі дніпропетровців вийшли на «антипутінський» марш Радіо свобода, 1 березня 2014 р.
  99. Три президенти України закликали розірвати "Харківські угоди"
  100. Турчинов доручив привести ЗСУ у повну бойову готовність
  101. Голова Міноборони: Війська переведено у найвищий ступінь готовності
  102. Главы украинских церквей призвали власти России опомниться
  103. Appeal of the Ukrainian Churches on the Occasion of the Foreign Aggression
  104. УПЦ МП попросила патріарха Кирила не допустити кровопролиття в Україні
  105. В Раді пропонують відмовитись від позаблоковості і йти в НАТО Українська правда, 5 березня 2014 р.
  106. Українські силовики почали операцію «Кордон» Українська правда, 5 березня 2014 р.
  107. МЗС по пунктах розписало, як Росія порушує угоди про базування флоту, УП, 03 березня 2014
  108. Радбез ООН збирається на екстрене засідання з приводу України Українська правда, 1 березня 2014 р.
  109. США розглядають питання про відповідальність РФ за військових у Криму Українська правда, 1 березня 2014 р.
  110. МакКейн: Путін, здається, хоче «холодної війни» Українська правда, 1 березня 2014 р.
  111. ЄС засуджує рішення Росії про використання військ в Україні Радіо свобода, 1 березня 2014 р.
  112. а б в США хочуть направити міжнародну місію до Криму Українська правда, 1 березня 2014 р.
  113. Посли залишили Москву
  114. Польська інтеліґенція закликала Туска не залишати Україну без допомоги
  115. http://www.pravda.com.ua/news/2014/03/3/7017357/
  116. Німеччина «примушує Росію до діалогу»: часу до четверга Українська правда, 4 березня 2014 р.
  117. Вашингтон може ввести санкції проти Росії вже до кінця тижня Українська правда, 4 березня 2014 р.
  118. BF: Hillary Clinton Compares Russia Moves To Nazi Aggression — 4.03.2014
  119. Канада оголосила про призупинення військово-технічного співробітництва з Росією Українська правда, 4 березня 2014 р.
  120. Місія ОБСЄ розпочала свою роботу в Криму Українська правда, 5 березня 2013 р.
  121. Росія намагається приховати від ОБСЄ свої війська Українська правда, 5 березня 2014 р.
  122. Українцям та татарам в Криму загрожує небезпека — комісар ОБСЄ Українська правда, 7 березня 2014 р.
  123. Німецькі юристи довели: Росія порушує міжнародне право
  124. ЛIГАБiзнесIнформ, 05.03.2014 21:29: НАТО приостанавливает сотрудничество с РФ и сближается с Украиной.
  125. Канада висилає російських військовослужбовців — ТБ Українська правда, 7 березня 2014 р.
  126. Армія СШВ готова підтримати Україну
  127. Держсекретар США попередив про можливе розірвання дипломатичних стосунків з Москвою через Крим
  128. Держдума вирішила вводити війська до Росії на підставі неправдивої інформації Українська правда, 1 березня 2014 р.
  129. На митинг за войну собирают бюджетников (рос.)
  130. Москва устраивает провластный митинг в поддержку войны
  131. На Манежной площади началась акция против войны с Украиной (рос.)
  132. 86 російських діячів культури підтримали агресію Путіна в Україні. Список
  133. Російські митці підтримали дії Путіна в Криму (список)
  134. Деятели культуры России — в поддержку позиции Президента по Украине и Крыму (рос.)
  135. Ответ российских кинематографистов украинским коллегам / Союз кинематографистов и профессиональных кинематографических организаций и объединений России (рос.)
  136. Письмо кинематографистов, обращение Бутусова, новая песня БГ. Как российская культура протестует против ввода войск в Украину / Російський незалежний телеканал «Дождь» (рос.)
  137. По всій Росії проходять тисячні акції на підтримку України Українська правда, 15 березня 2014 р.
  138. а б в Если завтра война. Украина. Риски для сбережений.
  139. Российские биржи и курс рубля рухнули из-за событий в Украине — Дождь. 10:16 03 марта 2014
  140. На Московській біржі обвальний спад котирувань акцій Українська правда, 3 березня 2014 р.
  141. США думає про введення фінансових санкцій щодо Росії
  142. На Московській біржі знову падіння Українська правда, 5 березня 2014 р.
  143. У Путіна кажуть, що через вторгнення в Україну постраждає економіка РФ Українська правда, 13 березня 2014 р.

Посилання