Публій Сервілій Ватія Ісаврік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Публій Сервілій Ватія Ісаврік
лат. Publius Servilius Vatia Isauricus
Народився 120 до н. е. або 134 до н. е.[1]
Стародавній Рим
Помер 44 до н. е.[1]
Рим, Римська республіка
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик
Знання мов латина
Суспільний стан шляхтич[d][1]
Посада давньоримський сенатор[d][2], консул[2], проконсул і цензор Стародавнього Риму
Батько Гай Сервілій Ватія
Мати Caecilia Metellad[1][1]
Брати, сестри Марк Сервілій[1][1] і Гай Сервілій Ватія[1][1]
У шлюбі з невідомо
Діти Публій Сервілій Ватия Ісаврік[1][1]

Публій Сервілій Ватія Ісаврік (лат. Publius Servilius Vatia; 130 — 44 роки до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 79 року до н. е., цензор 55 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового плебейського роду Сервіліїв. Син Гая Сервілія Ватія, претора 114 року до н. е., та Цецилії Метелли, доньки Квінта Цецилія Метелла Македонського, консула 143 року до н.е.

У 100 році до н. е. брав участь у придушенні руху Луція Аппулея Сатурніна. У 98 році до н. е. його обрано народним трибуном. У 90 році до н. е. став претором, як пропреторство отримує Кілікію або Сардинію, якою керував у 8988 роках до н. е. Тоді одержав низку перемог над місцевими племенами, за що отримав тріумф.

При підтримці у 87 році до н. е. Луція Корнелія Сулли боровся за консульство, але програв вибори. Брав участь у громадянській війні на боці Сулли. У 87 році до н. е. як легатзахищав м. Арімін від маріанців, але був витіснений звідти Гаєм Марієм Гратидіаном. У 82 році до н. е. знову став легатом Сулли й одержав рішучу перемогу над маріанцями під Клузієм.

У 79 році до н. е. його обрано консулом разом з Аппієм Клавдієм Пульхром. На цій посаді намагався завадити наданню тріумфу Гнею Помпею Великому, але марно. У 7874 роках до н. е. обіймав посаду проконсула Кілікії, де вів війни з піратами та місцевими племенами на чолі із Зенікетом. Перших він повністю розбив біля узбережжя, після чого захопив землі біля моря в Лікії та Памфілії. У 74 році до н. е. Ватія перетнув гори Таври й розбив плем'я ісаврів, приборкавши їх. За це він отримав тріумф й почесний агномен «Ісаврік».

Приблизно у 77 році до н. е. Публій Сервілій став членом колегії понтифіків. Згодом у 70 році до н. е. був одним з суддів у процесі Корнелія Верреса. У 63 році до н. е. балотувався на посаду великого понтифіка, але програв Гаю Юлію Цезарю. Того ж року при обговорені долі учасників змови Катіліни Ватія виступив за смертну кару для них. У 57 році до н. е. підтримав пропозицію щодо повернення до Риму Марка Туллія Цицерона.

У 55 році до н. е. Публія Сервілія обрано цензором разом з Марком Валерієм Месалою Нігером. Разом з колегою намагався виправити течію Тібра, але без успіху.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Flor. I 41, 4—5
  • Volker Fadinger: Servilius (I 27). In: Der Kleine Pauly (KlP). Band 5, Stuttgart 1975, Sp. 144.
  • Act. tr. Degrassi 84 сл., 563
  • Henry A. Ormerod: The Campaigns of Servilius Isauricus against the Pirates. In: The Journal of Roman Studies, Bd. 12 (1922), S. 35-56.
  1. а б в г д е ж и к л м н Digital Prosopography of the Roman Republic
  2. а б Thomas Robert Shannon Broughton The Magistrates of the Roman RepublicSociety for Classical Studies, 1951. — ISBN 0-89130-812-1, 0-89130-811-3