Рибаков Ігор Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рибако́в І́гор Олекса́ндрович
Народився 14 серпня 1976(1976-08-14) (47 років)
Веймар, Ерфурт, НДР
Громадянство Україна Україна
Діяльність Народний депутат України
Alma mater Національний університет «Одеська політехніка» (2001)
Членство Верховна Рада України VII скликання, Верховна Рада України VI скликання, Верховна Рада України V скликання і Верховна Рада України IV скликання
Посада народний депутат України[1], народний депутат України[2] і народний депутат України[3]
Сайт rybakov.in.ua/uk/

Рибако́в І́гор Олекса́ндрович (нар. 14 серпня 1976, Веймар) — український політичний і державний діяч. Народний депутат України V, VI та VII скликань, голова депутатської фракції «Реформи заради майбутнього», обидва скликання — член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Родина[ред. | ред. код]

Народився 14 серпня 1976 року в родині військовослужбовця в східнонімецькому місті Веймар. Згодом родина Рибакових переїхала до м.Одеси.

Батько політика — Олександр Іванович (1952 р.н.), заслужений лікар України, військовий пенсіонер; мама — Лариса Михайлівна (1952 р.н.), медик, за фахом провізор, нині на пенсії.

Ігор Рибаков одружений. Виховує чотирьох дітей.

Освіта[ред. | ред. код]

1995 року закінчив Одеський автодорожній технікум з відзнакою, за спеціальністю «технік-механік». Пізніше — Одеський державний політехнічний університет за спеціальністю «автомобілі та автомобільне господарство» (2001), Харківський національний університет внутрішніх справ з відзнакою (2009), магістр права.

Політична діяльність[ред. | ред. код]

У 2004 році Ігор Рибаков став помічником-консультантом народного депутата України, а у 2006 році був обраний народним депутатом України.

У березні 2005 року Ігор Рибаков створив громадську організацію "Народна ініціатива — Проект «Автопробіг». У тому ж році створив Благодійний фонд «Місія Милосердя», ставши його почесним президентом.

Навесні 2007-го склав депутатський мандат заради ініційованого дострокового розпуску Верховної Ради V скликання.

Восени 2007 року, у результаті позачергових парламентських виборів, знову обраний народним депутатом за списком БЮТ. Протягом обох скликань входить до парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.[4]

В парламенті V та VI скликань ініціював створення Міжфракційного депутатського об'єднання «Контрабанді — СТОП». У своїх інтерв'ю вітчизняним ЗМІ Рибаков зазначав, що він, як голова Міжфракційного об'єднання, «оголосив війну митникам-корупціонерам»[джерело?], а об'єднання «проводить велику роботу по боротьбі з контрабандними проявами, по наповненню держбюджету за рахунок відповідних митних платежів…»[джерело?]

У червні 2008-го Ігор Рибаков заявив про свій вихід зі складу парламентської коаліції. Свій крок депутат пояснив небажанням миритися з тим, що тодішня парламентська коаліція „створила «дах» над тіньовими, корупційними схемами розкрадання держави“.[5]

У вересні 2010 року Ігор Олександрович створив та очолив нову депутатську групу «Реформи заради майбутнього», яка, по суті[6], стала шостою фракцією українського парламенту. 16 лютого 2011 року фракцію «Реформи заради майбутнього» офіційно зареєстровано у Верховній Раді України[7]. До складу фракції ввійшли 20 народних депутатів.

Майдан[ред. | ред. код]

Ігор Рибаков голосував за Диктаторські закони 16 січня 2014 року, що зафіксовано на вебпорталі Верховної Ради України у списках поіменного голосування. Надалі заперечував свою участь в голосуванні, дезінформуючи та вводячи в оману виборців.

Був активним "антимайданівцем", безпосередньо займався організацією участі тітушок з Одеси у подіях в місті Київ під час Майдану.

Релігія[ред. | ред. код]

За допомогу Українській Православній Церкві Московського патріархату нагороджений Знаком Ордена «Св. Князь Володимир», орденським знаком «Слава на вірність Батьківщині», Орденом «Різдва Христового» та ін.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_index_arh?skl=5
  2. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_index_arh?skl=6
  3. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_index_arh?skl=7
  4. Офіційна сторінка народного депутата Ігоря Рибакова [Архівовано 23 вересня 2011 у Wayback Machine.], rada.gov.ua
  5. "Вбивця" коаліції Рибаков звинувачує уряд у контрабанді // УНІАН, 06.06.2008
  6. У Верховній Раді - нова депутатська група (укр.). Процитовано 16 листопада 2018.
  7. У Раді створена депутатська група «Реформи заради майбутнього», tyzhden.ua