Мокроусов Олексій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олексій Васильович Мокроусов
рос. Алексей Васильевич Мокроусов
Ім'я при народженні Мокроусов Хома Матвійович
Псевдо Савин
Народився 9 (21) червня 1887(1887-06-21)
Понирі
Помер 28 жовтня 1959(1959-10-28) (72 роки)
Сімферополь
Поховання Сімферополь
Громадянство Російська імперія, СРСР
Діяльність офіцер, моряк, революціонер, партизани, мемуарист
Заклад Кримський природний заповідник
Учасник Громадянська війна в Росії, німецько-радянська війна і громадянська війна в Іспанії
Напрямок реалізм
Жанр мемуари
Посада генеральний директор
Військове звання  Полковник
Партія КПРС
Нагороди
Орден Леніна Орден Червоного Прапора Орден Вітчизняної війни I ступеня
Орден Трудового Червоного Прапора

Олексій Васильович Мокроусов (рос. Алексей Васильевич Мокроусов; при народженні — Хома Матвійович; 9 (21) червня 1887(18870621), Понирі — 28 жовтня 1959, Сімферополь) — учасник Жовтневого перевороту, воював на боці більшовиків в роки Перших визвольних змагань, один з керівників партизанського руху в Криму під час радянсько-німецької війни.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 9 (21 червня) 1887 року в селі Понирях (нині Золотухінського району Курської області) в багатодітній селянській родині. Рано втративши батьків, в 17 років, поїхав на заробітки до Таврійської губернії, наймитував у поміщиків, був чорноробом в Криму, шахтарем на Донбасі.

Брав участь у революційних подіях 1905—1907 років на Донбасі. У 1908 році став матросом Балтійського флоту на есмінці «Приткий». У 1912 році заарештований. Революційне підпілля організувало втечу Мокроусова за кордон і забезпечило його паспортом на ім'я Савіна Олексія Васильовича (з тих пір він і залишився Олексієм Васильовичем). За кордоном працював на морських портах, копальнях і заводах Швеції, Данії, Англії, Аргентини, включився в робітничий рух.

У 1917 році повернувся до Росії, був обраний членом Севастопольського Ради. Брав участь в Жовтневому перевороті в Петрограді; загін на чолі з Олексієм Мокроусовим зайняв Петроградське телеграфне агентство. Потім командував загонами моряків-чорноморців, які воювали в Україні і на Дону. У березні 1918 року призначений начальником обласного штабу Червоної Армії в Криму, формував перші червоноармійські частини. Був відповідальним за страти без суду в Севастополі офіцерів російської імператорської армії. У серпні того ж року отримав важке поранення, а у червні 1919 року, оговтавшись від поранення, знову з'явився на фронтах громадянської війни: з серпня 1919 року командир бригади, з липня 1920 року командувач Кримської повстанською (партизанською) армією, що діяла в тилу Врангеля. У дні, коли частини Червоної Армії під керівництвом М. В. Фрунзе брали Перекоп, партизанські загони Мокроусова захопили Судак. За наказом Реввійськради Республіки № 92 від 25 лютого 1920 року за бойові відзнаки в боях О. В. Мокроусов нагороджений орденом Червоного Прапора. Наказ підписаний заступником голови РВРР Е. М. Склянським. Мокроусов обороняв від німців Херсон, Ростов, Таганрог, захоплював Фастів і Київ. На чолі загону революційних моряків-севастопольців встановлював радянську владу в Феодосії. Поряд з бойовими діями армія Мокроусова виконувала масові політичні вбивства німецьких колоністів і заможної верхівки націоналістично налаштованих кримських татар.

З 1921 року на керівній господарській та адміністративній роботі. Член ВКП(б) з 1928 року. У 19331934 роки, як начальник Колимської експедиції, перетнув на собаках і оленях з невеликою групою людей тайгу Східного Сибіру в пошуках місць для аеродромів. Потім повернувся до Криму, де працював директором Кримського державного заповідника.

У 1937 році виїхав добровольцем в Іспанію, де був військовим радником при командувачі Арагонським фронтом. Після повернення з Іспанії його знову направили в Крим на відповідальну партійну роботу. Тут Мокроусов викорчовував прихованих ворогів: за короткий термін особисто ним було виявлено два троцькіста, сім ухильників, два колишніх жандарма, один колишній білогвардієць, п'ять шкідників, три шпигуна і десять просто сумнівно налаштованих суб'єктів.

У роки радянсько-німецької війни У 19411942 роках командувач партизанським рухом у Криму. Під його керівництвом діяли 29 партизанських загонів. Однак поряд з бойовими діями проти окупантів командир Мокроусов і комісар Мартинов сіяли серед населення національну ворожнечу, наказували розстрілювати всіх татар, що з'явилися в лісі, хто б вони не були, виганяли з лісу татар-партизан. Своїми діями Мокроусов по суті справи передав у руки гестапо голову Верховної Ради Кримської АРСР Абдурафі Сейт-Яяєва, директора винзаводу Асана Сеферова та інших комуністів і патріотів Батьківщини татаро-кримської національності. Бюро Кримського обкому ВКП(б) своїм рішенням від 18 листопада 1942 року змушене було визнати цю помилку і усунути командувача партизанським рухом Криму Мокроусова з посади.

Могила О. В. Мокроусова на Військовому кладовищі у Сімферополі

У 19431946 роках в Радянської Армії, потім на господарській роботі. Жив у Сімферополі. Помер 28 жовтня 1959 року. Похований на військовому цвинтарі Сімферополя.

Нагороди, пам'ять[ред. | ред. код]

Нагороджений орденом Леніна, орденами Червоного Прапора, Вітчизняної війни 1-го ступеня, Трудового Червоного Прапора, медалями.

Іменем Олексія Мокроусова названі вулиці в Севастополі, Сімферополі і Бєлгороді[1]. В Севастополі діє туристично-оздоровчий комплекс імені О. В. Мокроусова[2]. У Сімферополі середня загальноосвітня школа № 7 носить ім'я О. В. Мокроусова[3]. Письменник В. Полікарпов присвятив Мокроусову книгу «Бурям назустріч».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. beelgorod.ru. Архів оригіналу за 3 лютого 2014. Процитовано 16 серпня 2011.
  2. ТОК ім. Мокроусова. Архів оригіналу за 30 серпня 2011. Процитовано 16 серпня 2011.
  3. Сайт школи. Архів оригіналу за 17 червня 2011. Процитовано 16 серпня 2011.

Література[ред. | ред. код]

  • Поликарпов В., Бурям навстречу, Симферополь, 1961;
  • П'ятков Г. I., О. В. Мокроусов, Сімферополь, 1971;
  • Советская военная энциклопедия в 8-ми томах, том 5;
  • Велика радянська енциклопедія.

Джерела[ред. | ред. код]