Прапори Африки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Це список міжнародних, національних і субнаціональних прапорів, які використовуються в Африці. До списку входять 10 прапорів міжнародних організацій, 44 прапори держав, 2 прапори невизнаних держав та 38 прапорів регіонів, автономних і залежних територій.

Наднаціональні і міжнародні прапори[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Організація Опис
2010 – Прапор Африканського союзу Прапор являє собою прямокутне полотнище зеленого кольору в центрі якого розташовується 53-променева біла зірка, з накладеним на неї силуетом африканського континенту зеленого кольору, оточеного золотими 5-променевими зірками.
1955 – Прапор Європейського Союзу Коло з 12 золотих п'ятипроменевих зірок, розташованих на синьому полі.
1945 – Прапор Ліги арабських держав Прапор являє собою зелене полотнище з печаткою Ліги арабських держав в центрі. Двадцять ланок у загальному ланцюзі представляють двадцять членів Ліги на час прийняття прапора. Пропорції прапора: 2:3 або 1:3.
1953[1] – Прапор НАТО Прямокутне полотнище синього кольору, в центрі якого зображена біла зірка з чотирма променями (роза вітрів) та білими лініями, які розбігаються від неї.
1981 – Прапор Організації Ісламська конференція Прапор являє собою зелене полотнище, у центрі якого знаходиться червоний півмісяць на білому диску, звернений угору. На диску — слова «Аллах акбар», написані арабською в'яззю.
1960 – Прапор ОПЕК Прапор складається з білого логотипу ОПЕК на блакитному тлі.
1976 – Прапор Співдружності націй Прапор являє собою синє полотнище, в центрі якого розміщений золотистий символ Співдружності — буква «С».
Прапор Співтовариства португаломовних країн Прапор має синє коло, розділене на вісім рівних променів хвилястої форми (країни-члени СПК), розміщене в центрі прапору на білому полі. В центрі великого кола знаходиться менше коло, яке символізує співдружність.
1997 – Прапор Східноафриканського співтовариства Прапор складається з 9 горизонтальних нерівнозначних смуг. Верхня і нижня блакитні смуги є найширшими. Тонша біла смуга відокремлює блакитну від чорної і червоної смуг у верхній і нижній частині прапора відповідно. Ці смуги, в свою чергу, розділені тонкими зеленими смугами від жовтої смуги. У центрі прапора розміщена емблема організації.
Прапор Франкофонії Прапор являє собою біле полотнище, в центрі якого розміщене коло, складене з п'яти сегментів червоного, синього, жовтого, зеленого і фіолетового кольорів, які символізують п'ять континентів.

Прапори держав[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Організація Опис
1962 – Прапор Алжиру Прапор складається з двох вертикальних смуг однакової ширини зеленого і білого кольорів. У центрі розташовані червона зірка і півмісяць. Білий колір символізує чистоту, зелений колір — колір ісламу. Півмісяць також є ісламським символом. Пропорції прапора: 2:3.
1975 – Прапор Анголи Прапор складається з двох рівнозначних горизонтальних смуг червоного та чорного кольорів. Червоний колір символізує кров, пролиту у визвольній боротьбі і при захисті Вітчизни, чорний — Африканський континент У центрі розміщена композиція, що складається з сегмента шестірні, що символізує робітників і індустріальне виробництво; мачете, що символізує селян, сільськогосподарське виробництво і збройну боротьбу; і зірки, що символізує міжнародну солідарність і прогрес. Пропорції прапора: 2:3.
1990 – Прапор Беніну Прапор складається з вертикальної смуги зеленого кольору, та двох рівнозначних горизонтальних смуг жовтого та червоного кольорів. Кольори прапора — традиційні африканські: зелений, що символізує надію, жовтий — процвітання і червоний — хоробрість. Пропорції прапора: 2:3.
1966 – Прапор Ботсвани Прапор складається з п'яти нерівномірних горизонтальних смуг — синьої, білої, чорної, знову білої і синьої. Єдина чорна смуга проходить посередині. Сині найширші, а білі — найтонші. Блакитний колір на прапорі символізує небо і надію на воду (девіз країни: «Нехай буде дощ»), чорний і білий — більшість народу і національні меншини. Пропорції прапора: 5:8.
1984 – Прапор Буркіна-Фасо Прапор являє собою дві рівнозначні горизонтальні смуги, червону зверху і зелену знизу, посередині розташована жовта п'ятипроменева зірка. Червоний колір символізує революцію, зелений — багаті природні ресурси країни, а жовта зірка — провідне світло революції. Пропорції прапора: 2:3.
1982 – Прапор Бурунді Кольори прапора символізують боротьбу за незалежність (червоний), надію (зелений) і мир (білий). Три зірки уособлюють національний девіз: «Єдність. Робота. Прогрес». Пропорції прапора: 3:5.
1960 – Прапор Габону Прапор являє собою горизонтальний триколор зі смугами зеленого, жовтого та синього кольорів, які символізують ліси, екватор та море відповідно. Пропорції прапора: 3:4.
1965 – Прапор Гамбії Прапор є полотнищем з трьома горизонтальними смугами, середня смуга окантована двома вузькими смугами. Верхня смуга — червоного кольору, середня — синього. Нижня — зеленого. Синя смуга вужче решти смуг за рахунок окантовки білого кольору, яка символізує єдність народу, мир і процвітання. Червоний колір означає сонце на небі, синій колір символізує річку Гамбія, зелений — землю країни. Пропорції прапора: 2:3.
1966 – Прапор Гани Прапор являє собою горизонтальний триколор зі смугами червоного, жовтого та зеленого кольорів. У центрі прапора розміщена чорна п'ятипроменева зірка. Пропорції прапору: 2:3.
1958 – Прапор Гвінеї Прапор є полотнищем з трьома вертикально розташованими рівнозначними смугами червоного, жовтого та зеленого кольорів. Червоний колір прапора символізує кров, пролиту в боротьбі за свободу, жовтий — колір гвінейського золота і сонця, зелений, — африканську природу. Крім того, кожен колір відповідає трьом словам девізу Гвінеї: червоний — «Праця», жовтий — «Справедливість», зелений — «Солідарність». Пропорції прапору: 2:3.
1973 – Прапор Гвінеї-Бісау Прапор складається з вертикальної смуги червоного кольору, та двох рівнозначних горизонтальних смуг жовтого та зеленого кольорів. У центрі червоної смуги розміщено чорну п'ятипроменеву зірку. Пропорції прапора: 1:2.
1977 – Прапор Джибуті Прапор складається з двох рівнозначних горизонтальних смуг блакитного та зеленого кольорів та білого трикутника з червоною п'ятипроменевою зіркою. Кольори прапора уособлюють море і небо (синій), землю (зелений) і мир (білий). Червона зірка — пам'ять про боротьбу за незалежність і символ єдності. Пропорції прапору: 4:7.
1979 – Прапор Екваторіальної Гвінеї Прапор складається з трьох рівнозначних горизонтальних смуг зеленого, білого і червоного кольорів і блакитного трикутника біля держака. У центрі прапора розміщений герб країни. Пропорції прапора: 2:3.
1995 – Прапор Еритреї Прапор складається з трьох трикутників: червоного рівнобедреного трикутника з основою, що збігається з лівою стороною прапора, і двох прямокутних трикутників зеленого і синього кольорів, гіпотенузи яких одночасно є сторонами червоного рівнобедреного трикутника. У червоному трикутнику знаходиться зображення трьох гілок оливкового дерева. Пропорції прапора: 1:2.
2009 – Прапор Ефіопії Прапор являє собою прямокутне полотнище з трьох рівновеликих горизонтальних смуг: верхньої — зеленого, середньої — жовтого і нижньої — червоного кольорів. У центрі прапора розташований герб Ефіопії. Пропорції прапора: 1:2.
1984 — Прапор Єгипту Прапор складається з трьох рівних горизонтальних смуг: червоної (зверху), білої і чорної. У центрі білої смуги зображена національна емблема (щит, на якому зображений золотий орел, який тримає сувій з назвою країни арабською мовою). Пропорції прапору: 2:3.
1996 – Прапор Замбії Прапор являє собою зелене полотнище, у правому нижньому куті якого зображено прапор з трьох вертикальних смуг червоного, чорного, помаранчевого кольорів, а у верхньому правому кутку — зображення орлана африканського (Haliaeetus vocifer) з розкритими крилами. Пропорції прапора: 2:3.
1980 – Прапор Зімбабве Прапор є полотнищем з сімома горизонтальними смугами в наступній черговості: зелена, жовта, червона, чорна, червона, жовта, зелена смуги. У лівій частині полотнища — білий рівносторонній трикутник, одна із сторін якого збігається з лівою стороною прапора. Двоє із сторін обрамлені в чорний колір. У трикутнику знаходиться зображення золотистого «птаха Зімбабве» (різьблена статуетка із стеатиту, знайдена в руїнах Великого Зімбабве), на задньому фоні якої — п'ятипроменева червона зірка. Пропорції прапору: 2:3.
1992 – Прапор Кабо-Верде Прапор складається з п'яти горизонтальних різновеликих смуг. Верхня смуга синього кольору займає половину ширини прапора. Далі — смуги білого, червоного і білого кольорів. Нижня смуга — синього кольору — займає чверть прапора. Поверх смуг в лівій частині прапора внизу поміщено десять п'ятипроменевих зірок, які утворюють коло. Синій колір прапора символізує океан, 10 зірок — кількість великих населених островів. Пропорції прапору: 3:5.
1975 – Прапор Камеруну Прапор являє собою вертикальний триколор зі смугами зеленого, червоного та жовтого кольорів. У центрі прапора розміщена жовта п'ятипроменева зірка. Пропорції прапору: 2:3.
1963 – Прапор Кенії Прапор складається з трьох горизонтальних смуг чорного, червоного і зеленого кольорів, розділених між собою двома білими горизонтальними смугами. У центральній частині прапора знаходиться зображення червоно-біло-чорного щита африканського народу масаї, а за ним — зображення двох перехрещених білих списів. Пропорції прапору: 2:3.
2003 – Прапор Коморських Островів Прапор складається з чотирьох рівнозначних горизонтальних смуг жовтого, білого, червоного та синього кольорів а також зеленого рівнобедреного трикутника, повернутого однією стороною до держака. На трикутнику зображений білий півмісяць з чотирма зірками. Смуги символізують чотири острови держави: жовтий символізує Мохелі, білий — Майотту (що належить Коморам, але керований з Франції), червоний — Анжуан і синій символізує Великий Комор. Чотири зірки поряд з півмісяцем також символізують острови. Півмісяць символізує іслам — головну релігію Коморських Островів. Пропорції прапора: 3:5.
2006 – Прапор Демократичної Республіки Конго Прапор являє собою блакитне полотнище з червоним перев'язом, обрамленим жовтими смугами. У лівому верхньому куті прапору розміщено жовту п'ятипроменеву зірку. Пропорції прапора: 2:3.
1991 – Прапор Республіки Конго Прапор складається із трьох кольорів, а саме з двох прямокутних трикутників зеленого і червоного кольорів, розділених по діагоналі жовтою смугою (т. зв. панафриканські кольори). Відмінною особливістю прапора від інших панафриканських прапорів є діагональне розташування смуг. Пропорції прапора: 2:3.
1959 – Прапор Кот-д'Івуару Прапор являє собою вертикальний триколор зі смугами помаранчевого, білого та зеленого кольорів. Помаранчева смуга символізує савану і родючість землі, біла — світло, зелена — надію і ліси півдня країни. Пропорції прапора: 2:3.
2006 – Прапор Лесото Прапор складається з трьох горизонтальних смуг: синьої, білої і зеленої. У центрі білої смуги розміщено чорне зображення мокоротло (традиційного головного убору басуто),. Пропорції прапора: 2:3.
1821 – Прапор Ліберії Прапор складається з 11 червоних і білих смуг і синього поля з білою зіркою. Одинадцять смуг символізують одинадцять підписів на декларації незалежності, причому червоний колір символізує хоробрість, а білий — моральні засади. Біла зірка символізує звільнення рабів, а синій квадрат — африканський континент. Пропорції прапора: 10:19.
2011 – Прапор Лівії Прапор являє собою полотнище, яке складається з трьох горизонтальних смуг: верхньої — червоного, середньої — чорного і нижньої — зеленого кольорів. У центрі чорної смуги розташоване зображення білого півмісяця з п'ятипроменевою зіркою. Пропорції прапора: 1:2.
1968 – Прапор Маврикію Прапор складається з чотирьох рівнозначних горизонтальних смуг червоного, синього, жовтого та зеленого кольорів. Пропорції прапора: 2:3.
2017 – Прапор Мавританії Прапор Мавританії являє собою прямокутне полотнище зеленого кольору з червоними смугами вгорі і знизу, в центрі якого горизонтально розташований півмісяць і п'ятипроменева зірка над ним жовтого кольору. Зелений колір прапора і півмісяць із зіркою символізують іслам, жовтий колір півмісяця і зірки — пустелю Сахара. Червоні смуги символізують зусилля і жертви, які принесли жителі Мавританії, щоб захищати свою землю. Пропорції прапора: 2:3.
1958 – Прапор Мадагаскару Прапор складається з вертикальної смуги білогокольору, та двох рівнозначних горизонтальних смуг червоного та зеленого кольорів. Пропорції прапора: 2:3.
2012 – Прапор Малаві Прапор являє собою прямокутне полотнище з трьох рівновеликих горизонтальних смуг: верхньої — чорного, середньої — червоного і нижньої — зеленого кольорів. На чорній смузі розміщено стилізоване зображення сонця, що сходить. Пропорції прапора: 2:3.
1961 — Прапор Малі Прапор являє собою вертикальний триколор зі смугами зеленого, жовтого та червоного кольорів. Пропорції прапора: 2:3.
1956 – Прапор Марокко Прапор являє собою прямокутне червоне полотнище, у центрі якого зображено зелену пентаграму. Пропорції прапора: 2:3.
1983 – Прапор Мозамбіку Прапор являє собою прямокутне полотнище, яке складається з трьох горизонтальних рівновеликих смуг — зеленої, чорної і жовтої, розділеними вузькими білими смужками, і з червоним трикутником у держака. У центрі трикутника розміщено розкриту книгу, мотику і автомат Калашникова на фоні жовтої п'ятипроменевої зірки. Пропорції прапора: 2:3.
1990 – Прапор Намібії Прапор складається з двох рівнозначних трикутників синього та зеленого кольорів, розділених між собою червоним перев'язом з білим обрамленням. На синьому трикутнику розміщене стилізоване зображення сонця. Пропорції прапора: 2:3.
1959 – Прапор Нігеру Прапор являє собою горизонтальний триколор зі смугами помаранчевого, білого та зеленого кольорів. Помаранчева смуга символізує піски пустелі Сахара на півночі країни, центральна біла смуга втілює чистоту і простоту, а нижня зелена смуга — надію і, в той же час, родючі землі півдня Нігера. Помаранчеве коло в центрі — символ сонця. Відмітною особливістю прапора є майже квадратна форма. Пропорції прапора: 6:7.
1968 – Прапор Нігерії Прапор являє собою вертикальний триколор зі смугами зеленого, білого та зеленого кольорів. Пропорції прапора: 1:2.
2011 – Прапор Південного Судану Прапор має прямокутне полотнище, яке складається з чорної, червоної та зеленої горизонтальних смуг, розділених тонкими білими смужками, а від держака відходить синій клин з золотою п'ятипроменевою зіркою. Пропорції прапора: 1:2.
1994 — Прапор Південно-Африканської Республіки Прапор сповнений символізму. Поверх традиційних червоного, білого і синього кольорів, узятих з колишнього прапора і які уособлюють «біле» минуле ПАР (а також біле населення країни), накладено вилоподібний хрест кольорів партії Африканський Національний Конгрес: чорного, жовтого і зеленого, покликаних символізувати корінне населення і боротьбу проти апартеїду. Чорний трикутник з жовтою облямівкою «врізається» в червоно-біло-синій прапор білих, символізуючи боротьбу чорної більшості за свої права, перемогу в цій багаторічній боротьбі і відвойоване місце під сонцем. При цьому зелені смуги (які символізують т. зв. «Кольорових») лежать між «чорної» і «білої» зонами прапора. В цілому прапор символізує, за задумом творців мультирасове майбутнє ПАР. Пропорції прапора: 2:3.
2001 – Прапор Руанди Прапор містить три смуги: блакитну із зображенням сонця жовтого кольору у правому верхньому куті, жовту і зелену. Блакитний колір символізує щастя та мир; жовтий символізує економічний розвиток; зелений — надію на добробут. Жовте сонце символізує просвітлення. Пропорції прапора: 2:3.
1975 – Прапор Сан-Томе і Принсіпі Прапор являє собою прямокутне полотнище, яке складається з трьох горизонтальних різновеликих смуг — зеленої, жовтої і зеленої та з червоним трикутником у держака. У центрі жовтої смуги розміщено дві чорні зірки. Червоний трикутник символізує запеклу боротьбу за незалежність, дві чорні зірки означають два найбільші острови держави (Сан-Томе і Принсіпі). Зелений, жовтий і чорний кольори є панафриканськими. Пропорції прапора: 1:2.
1968 – Прапор Свазіленду Прапор являє собою полотнище з п'ятьма горизонтальними смугами: блакитної, жовтої, червоної, жовтої і блакитної. На центральній (червоній) смузі зображені два списи і посох, поверх них африканський щит. Посох і щит прикрашені injobo — декоративними китицями; зображені на прапорі injobo з пташиного пір'я символізують короля. Червоний колір символізує минулі битви і боротьбу, блакитний — мир і стабільність, жовтий — природні ресурси країни. Чорно -біла розмальовка щита символізує мирне співіснування чорної і білої раси. Пропорції прапора: 2:3.
1996 – Прапор Сейшельських Островів Блакитний колір на прапорі зображує небо і море, які оточують Сейшельські острови; жовтий — сонце, яке надає легкість буття; червоний колір відображає в символічній формі єдність людей та їх прагнення працювати заради миру, єдності та любові; білий символізує верховенство права; зелений — землю і навколишню живу природу. Пропорції прапора: 1:2.
1960 – Прапор Сенегалу Прапор являє собою вертикальний триколор зі смугами зеленого, жовтого та червоного кольорів з зеленою п'ятипроменевою зіркою у центрі. Пропорції прапора: 2:3.
1954 – Прапор Сомалі Прапор являє собою прямокутне полотнище блакитного кольору з білою п'ятипроменевою зіркою в центрі. П'ять променів зірки символізують п'ять областей, де живе народ сомалі. Пропорції прапора: 2:3.
1970 – Прапор Судану Прапор являє собою вертикальний триколор зі смугами зеленого, білого та зеленого кольорів. Пропорції прапора: 1:2.
1961 – Прапор Сьєрра-Леоне Прапор складається з трьох горизонтальних рівновеликих смуг зеленого, білого і синього кольорів. Зелений колір символізує сільське господарство, гори і природні ресурси, синій — символ надії, що настануть мирні часи. Білий колір втілює єдність і законність. Пропорції прапора: 2:3.
1964 — Прапор Танзанії Прапор складається з двох рівнозначних трикутників зеленого та блакитного кольорів, розділених між собою чорним перев'язом з жовтим обрамленням Пропорції прапора: 2:3.
1960 – Прапор Того Прапор складається з п'яти зелених і жовтих смуг, які чергуються. У лівому верхньому куті розміщена біла п'ятипроменева зірка в червоному квадраті. Пропорції прапора: 1:1,618.
1831 – Прапор Тунісу Прапор являє собою прямокутне полотнище червоного кольору, у центрі якого розміщено червоний півмісяць з зіркою на білому колі. Пропорції прапора: 2:3.
1962 – Прапор Уганди На прапорі зображено шість смуг однакової ширини в наступному порядку (зверху): чорна, жовта, червона, чорна, жовта, червона. В центрі прапора розташований білий круг із зображенням національного символу — східного вінценосного журавля (Balearica regulorum), який дивиться убік держака. Пропорції прапора: 2:3.
1958 – Прапор Центральноафриканської Республіки Прапор складається з чотирьох рівнозначних горизонтальних смуг синього, білого, зеленого та жовтого кольорів, по центру якого проведена вертикальна червона смуга. У лівому верхньому куті прапору розміщено золоту п'ятипроменеву зірку. Червоний колір символізує кров народу країни, що була пролита в боротьбі за незалежність. Синій колір символізує небо і свободу. Білий — мир і гідність. Зелений — надію і віру. Жовтий колір символізує терпимість. Золота п'ятипроменева зірка — символ незалежності і провідник в майбутній прогрес. Пропорції прапора: або 2:3 3:5.
1959 – Прапор Чаду Прапор складається з трьох вертикальних смуг: синьої, жовтої і червоної. Він є комбінацією прапора Франції, колишньої метрополії, і панафриканських кольорів (зеленого, жовтого, червоного). Пропорції прапора: 2:3.

Прапори невизнаних та частково визнаних держав[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
1976 – Прапор Сахарської Арабської Демократичної Республіки Прапор складається з трьох вертикальних смуг, в правій частині розташований червоний рівносторонній трикутник, одна з сторін якого збігаються з правою стороною прапора. У центральній білій смузі знаходиться зображення червоного місяця з зіркою. Прапор, на відміну від інших прапорів світу, є перевернутим. Пропорції прапору: 1:2.
1996 – Прапор Сомаліленду Прапор складається з трьох горизонтальних рівнозначних смуг. Верхня смуга — зеленого кольору з Шахадою. Середня смуга білого кольору і містить чорну п'ятипроменеву зірку, що символізує п'ять регіонів, в яких живуть сомалійці. Нижня смуга має червоний колір. Пропорції прапору: 1:2.

Прапори регіонів, автономних і залежних територій[ред. | ред. код]

До списку входять прапори автономних, напівавтономних і залежних територій, а також регіонів держав з федеративною та конфедеративною формами правління.

Заморські території Великої Британії[ред. | ред. код]

Територія Великої Британії в Індійському океані[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
1990 – Прапор Британської території в Індійському океані Прапор був прийнятий 8 листопада 1990 року, однак до цих пір є напівофіційним. Корона і прапор Великої Британії символізують приналежність до Об'єднаного Королівства, хвилясті сині лінії — хвилі Індійського океану, а кокосова пальма — основну рослинність островів. Пропорції прапору: 1:2.

Острови Святої Єлени, Вознесіння і Тристан-да-Кунья[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
1984 – Прапор Острова Святої Єлени Прапор являє собою синє полотнище, в лівому верхньому кутку якого зображений прапор Великої Британії. В правій половині прапору розміщений герб Острову Святої Єлени. На ньому зображений корабель і птах-дротяник — ендемік островів. Пропорції прапору: 1:2.
2002 – Прапор Тристан-да-Куньї Прапор являє собою синє полотнище, в лівому верхньому кутку якого зображений прапор Великої Британії. В правій половині прапору розміщений герб Тристан-да-Куньї. Пропорції прапору: 1:2.
2013 – Прапор Острова Вознесіння Прапор являє собою синє полотнище, в лівому верхньому кутку якого зображений прапор Великої Британії. В правій половині прапору розміщений герб острова Вознесіння. Пропорції прапору: 1:2.

Регіони Ефіопії[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
1996 – Амхара Прапор являє собою золотий прямокутник з широкою червоною діагональною смугою. У центрі прапору розміщено золоту п'ятипроменеву зірку.
2012 – Афар Прапор являє собою синьо-біло-зелений горизонтальний триколор, в лівій частині якого розміщений червоний трикутник. В центрі білої смуги розміщений герб Афару.
 – Бенішангул-Гумуз Прапор являє собою чорно-золото-зелений горизонтальний триколор, в лівій частині якого розміщений червоний трикутник.
 – Гамбела Прапор складається з чотирьох рівнозначних смуг чорного, зеленого, білого та червоного кольорів. В центрі білої смуги розміщена чорна п'ятипроменева зірка.
1999 – Оромія Прапор являє собою червоно-біло-чорний горизонтальний триколор, в центрі якого розміщене стилізоване зображення дерева.
 – Регіон Народів і народностей півдня Прапор являє собою синьо-біло-червоний горизонтальний триколор. В центрі білої смуги розміщена емблема регіону.
2008 – Сомалі Прапор являє собою зелено-біло-червоний горизонтальний триколор, в лівій частині якого розміщений золотий трикутник. В центрі трикутника розміщене зображення верблюда.
 – Тиграй Прапор являє собою червоне прямокутне полотнище, в лівій частині якого розміщений золотий трикутник. У центрі прапору розміщена золота п'ятипроменева зірка, повернута на 45°.
 – Харарі Прапор складається з п'яти нерівних смуг білого, червоного, білого, зеленого і білого кольорів, із зображенням герба регіону в центрі. Середина біла смуга вдвічі ширина за червону і зелену смуги, які в свою чергу двічі ширші за зовнішні білі смуги.

Іспанія[ред. | ред. код]

Автономна спільнота Іспанії[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
1989 – Прапор Канарських островів Прапор являє собою вертикальний триколор, що складається з трьох рівних смуг — білої, синьої та жовтої. Державний прапор несе також Герб Канарських островів на центральній смузі. Пропорції прапору: 2:3.

Автономні міста Іспанії[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
1995 – Прапор Мелільї Прапор являє собою синє полотнище з гербом міста в центрі. Пропорції прапору: 2:3.
1995 – Прапор Сеути Прапор являє собою чотири прямокутники, розділені по діагоналі на чорні та білі трикутники. У центрі прапора зображений міський герб. Пропорції прапору: 2:3.

Автономні регіони Коморських островів[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
 – Анжуан Прапор являє собою червоне полотнище у центрі якого зображено білі руку та півмісяць.
 – Нгазіджа Прапор являє собою синє полотнище з білим півмісяцем та чотирма білими зірками, які розташовані вертикально.
 – Мохелі Прапор являє собою золоте полотнище, в центрі якого розміщено червону п'ятипроменеву зірку.

Автономний регіон Маврикію[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
 – Острів Родригес Прапор являє собою біле полотнище, обрамлене рівнозначними смугами зеленого, золотого, чорного та червоного кольорів. У центрі прапору розміщено герб острову.

Провінція Південно-африканської республіки[ред. | ред. код]

Більшість провінцій ПАРу не мають офіційно затверджених прапорів. Винятком є провінція Мпумаланга.

Прапор Затверджений Використання Опис
1996 – Мпумаланга Прапор складається з двох рівнозначних частин жовтого та зеленого кольорів, які розділені двомаламкими діагональними смугами синього та білого кольорів. У жовтій частині розміщено червоне стилізоване зображення гербери Джемсона, ендеміка провінції.

Автономний регіон Португалії[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
1978 – Прапор Мадейри Прапор являє собою прямокутне полотнище з співвідношенням сторін 2:3, розділене на три вертикальні смуги рівної ширини. Крайні смуги сині, центральна — жовта (золота). На центральній смузі зображено хрест ордена Христа. Синій колір символізує морське розташування острова, жовтий колір — м'який клімат, завдяки якому процвітає економіка острова. Хрест підкреслює зв'язок з Португалією.

Штати Південного Судану[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
 – Вараб Прапор являє собою біле полотнище, у центрі якого розміщено зелене коло з зображенням тукана.
 – Верхній Ніл Прапор являє собою синє полотнище, у центрі якого розміщено зображення щита.
 – Джонглей Прапор являє собою біле полотнище, у центрі якого розміщено синє коло з зображенням білої корови з телям.
 – Ель-Вахда Прапор являє собою біле полотнище, у центрі якого розміщено синє коло з зображенням нафтовидобувної вежі в обрамленні двох гілок білого кольору.
 – Західна Екваторія Прапор являє собою біле полотнище, у центрі якого розміщено зелене коло з зображенням ананаса.
 – Західний Бахр-ель-Газаль Прапор являє собою біле полотнище, у центрі якого розміщено синє коло, на яке накладений білий трикутник. У трикутнику розміщено зображення газелі на фоні сонця, що сходить.
 – Озерний Прапор являє собою блакитне полотнище, у центрі якого розміщено емблему штату.
 – Північний Бахр-ель-Газаль Прапор являє собою біле полотнище, у центрі якого розміщено зелене коло з зображенням вінценосного журавля.
 – Східна Екваторія Прапор складається з чотирьох рівнозначних смуг жовтого, чорного, червоного, і жовтого кольорів. У центрі прапору розміщено зелений овал з зображенням гепарда.
 – Центральна Екваторія Прапор являє собою зелене полотнище, у центрі якого розміщено біле коло з зображенням носорога.

Автономні державні утворення Сомалі[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
 – Авдалленд Прапор являє собою вертикальний блакитно-біло блакитний триколор, у центрі якого розміщено півмісяць та зірку.
 – Галмудуг Прапор являє собою блакитне полотнище з зеленим трикутником біля держака, у центрі якого розміщено білі півмісяць та зірку.
 – Джубаленд Прапор являє собою горизонтальний зелено-блакитно-білий триколор з блакитним трикутником біля держака, у центрі якого розміщено білу п'ятипроменеву зірку.
 – Пунтленд Прапор являє собою горизонтальний блакитно-біло-зелений триколор. У центрі блакитної смуги розміщено білу п'ятипроменеву зірку.
 – Хіман і Хеб Прапор являє собою блакитне полотнище з червоним трикутником біля держака, у центрі якого розміщено білу п'ятипроменеву зірку на фоні герба держави.

Заморський департамент Франції[ред. | ред. код]

Прапор Затверджений Використання Опис
 – Прапор Майотти Прапор являє собою біле полотнище, у центрі якого розміщено герб департаменту. Пропорції прапору: 2:3. Прапор використовується неофіційно, на регіональному рівні. Офіційний прапор департаменту — прапор Франції.

Див.також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]