Гай Сульпіцій Петік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Сульпіцій Петік
лат. C. Sulpicius M.f.Q.n. Peticus
Народився5 століття до н. е.
Стародавній Рим
Помер4 століття до н. е.
невідомо
КраїнаСтародавній Рим
Діяльністьдавньоримський політик, давньоримський військовий
Знання мовлатина
Суспільний станпатрицій[1] і шляхтич[d][1]
Посадацензор Стародавнього Риму, диктатор, давньоримський сенатор[d][2] і консул[2]
Батьконевідомо
Матиневідомо

Гай Сульпіцій Петік (IV ст. до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, п'ятиразовий консул 364, 361, 355, 353 і 351 років до н. е.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Сульпіціїв. Син Марка Сульпіція Петіка.

У 380 році до н. е. його було обрано військовим трибуном з консульською владою (консулярним трибуном). Воював з перемінним успіхом з герніками.

У 366 році до н. е. став цензором разом ймовірно з Авлом Потсумієм Альбіном Регілленом. Втім незабаром під час моровиці Альбін помер й Гай Петік вимушений був скласти свої повноваження.

У 364 році до н. е. його було обрано консулом разом з Гаєм Ліцинієм Кальвом. Основною турботою Петіка на цій посаді була боротьба з новою моровицею. Були запроваджені у Римі перші ігри для умиротворення богів.

У 362 році до н. е. був легатом консула Луція Генуція Авентіненса, воював з племенем герніків, але невдало. У 361 році до н. е. його вдруге було обрано консулом, знову разом з Гаєм Ліцинієм Кальвом. Знову воював з герніками, до того проти римлян виступило раніш союзницьке місто Тібур. Водночас виникла загроза з боку галлів. Тому консулам була надана влада для обрання диктатора — ним став Тит Квінкцій Пен Капітолін Криспін.

У 358 році до н. е. Гай Сульпіций Петік був обраний диктатором для війни з галлами, які захопили місто Пренесте. Гай Сульпіцій завдав біля цього міста поразку галльським військам й змусив їх залишити землі Римської республіки. За це Петік отримав тріумф.

У 355 році до н. е. його призначено інтеррексом для обрання нових консулів. Гая Сульпіція у 355 році до н. е. втретє було обрано консулом, цього разу разом з Марком Валерієм Публіколою. На цій посаді Сульпіцій вів з перемінним успіхом війну проти м. Тарквінії.

У 353 році до н. е. його вчетверте було обрано консулом, знову разом з Марком Валерієм Публіколою. Гай Сульпіцій продовжував ведення війни з етруським містом Тарквінії.

У 351 році до н. е. знову його призначено інтеррексом для обрання нових вищих магістратів. Гая Сульпіція вп'яте було обрано консулом, цього разу разом з Титом Квінкцієм Пеном Капітоліном Криспіном. Вони продовжували тривалу війну з м. Тарквінії. Втім сили римлян виявилися вичерпаними й вони уклали з Тарквініями мир на 40 років.

З того часу про подальшу долю Гая Сульпіція Петіка згадок немає.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Christian Müller: Sulpicius [I 18]. // Der Neue Pauly (DNP). Band 11, Metzler, Stuttgart 2001, ISBN 3-476-01481-9, Sp. 1100–1101.
  1. а б Digital Prosopography of the Roman Republic
  2. а б Thomas Robert Shannon Broughton The Magistrates of the Roman RepublicSociety for Classical Studies, 1951. — ISBN 0-89130-812-1, 0-89130-811-3