Інститут Сервантеса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інститут Сервантеса
ісп. Instituto Cervantes
На честь Мігель де Сервантес
Тип інституція культури
навчальний заклад
геополітична областьd
Засновано 1991
Країна  Іспанія
Штаб-квартира Мадрид
Членство European Union National Institutes for Cultured
Офіс голови Q55658125?
Керівник Луїс Гарсія Монтеро
Материнська
організація
Secretariat of State for International Cooperationd
Дочірня(і)
організація(ї)
Instituto Cervantes de Varsoviad
Instituto Cervantes de Cracoviad
Instituto Cervantes Tokiod
Instituto Cervantes, Berlind
Instituto Cervantes de Budapestd
Instituto Cervantes de Salvador de Bahíad
Instituto Cervantes of Manilad
Biblioteca María Zambrano. Instituto Cervantes di Romad[1]
Instituto Cervantes de Pekind
Instituto Cervantes de Shanghaid
Instituto Cervantes Pragad
Вебсайт: cervantes.org

Нагороди
премія принцеси Астурійської в галузі зв'язку та гуманітарної діяльності (2005)

CMNS: Інститут Сервантеса у Вікісховищі
Інститут Сервантеса у Мадриді

Інститут Сервантеса (ісп. Instituto Cervantes) — державна урядова організація Іспанії, створена у 1991 році за підтримки Міністерства закордонних справ Іспанії для викладання іспанської мови та поширення іспанської культури. Інститут названо на честь видатного іспанського письменника Мігеля де Сервантеса. Головні центри Інституту Сервантеса знаходяться у Мадриді, столиці Іспанії, та в Алькала-де-Енарес, де народився Мігель де Сервантес Сааведра. До того ж, Інститут Сервантеса має філії на п'яти континентах, де працюють 77 центрів.

Цілі та завдання Інституту[ред. | ред. код]

В указі про створення Інституту Сервантеса вказані такі цілі:[2]

  1. Сприяти поширенню, вивченню та використанню іспанської мови у всьому світі, вдосконалюючи методи вирішення цього завдання.
  2. Сприяти поширенню культури за межами країни за взаємодії з компетентними органами у державних установах.

З цілей Інституту випливають його завдання:

  • Організовує іспити для отримання Диплому іспанської мови як іноземної (DELE), виданням свідоцтв та офіційних дипломів для студентів, які закінчили курси при Інституті.
  • Організовує курси з вивчення іспанської мови та інших офіційних мов Іспанії.
  • Організовує курси для підготовки викладачів іспанської мови.
  • Підтримує діяльність іспаністів.
  • Проводить культурні заходи у співпраці з іншими установами.
  • Надає населенню відкритий доступ до своїх бібліотек.

Академічна діяльність[ред. | ред. код]

На 15 000 курсів Інституту Сервантеса навчаються іспанській мові близько 130 000 осіб щороку. Крім того, на курсах можна вивчити баскську, каталонську та галісійську мови, пройти спеціалізовані курси для викладачів іспанської мови.

Культурна діяльність[ред. | ред. код]

У мережі Центрів Сервантеса щороку відбуваються близько 6500 культурних заходів: круглі столи, бесіди, зустрічі, колоквіуми, музичні та танцювальні концерти, театральні постановки, кінопокази, виставки, лекції, майстер-класи, семінари.

Міжнародні конгреси іспанської мови[ред. | ред. код]

Інститут Сервантеса постійно організовує міжнародні конгреси іспанської мови.

Міжнародні конгреси іспанської мови — це зібрання, на яких сотні експертів дискутують про сучасне становище іспанської мови у світі, про завдання, які мають бути виконані найближчим часом. Поважними головами Конгресів є король Іспанії та лідери іспаномовних держав.

Дискусія учасників Конгресу розгортається навколо різноманітних тем, наприклад, вживання мови у ЗМІ, нові технології в інформаційному суспільстві, економічний потенціал іспанської мови, його єдність і різноманітність.

Керівництво та патронаж[ред. | ред. код]

Інститут Сервантеса працює під патронажем Опікунської ради, поважним головою якої є король Іспанії, а керує нею голова Уряду Іспанії.

До Опікунської ради входять тридцять осіб, серед яких є члени за посадою та виборні члени, а крім того — лавреати Премії Мігеля де Сервантеса. Виборними членами також є діячі культури Іспанії та Латинської Америки, представники університетів та королівських академій, а також громадських організацій, що працюють у галузі культури.

Визнання[ред. | ред. код]

У 2005 році Інститут Сервантеса дістав Премію Принца Астурійського в галузі комунікацій та гуманітарних наук.

Капсула часу[ред. | ред. код]

Штаб-квартира Інституту Сервантеса у Мадриді знаходиться у будівлі колишнього Центрального Банку, від якого у підвалі зберігся броньований сейф. У ньому з 2007 року відомі діячі іспаномовної культури залишають свої послання у майбутнє. Таким чином, сейф виконує роль капсули часу.

Першим, хто залишив послання у майбутнє у Інституті Сервантеса, став письменник Франсіско Аяла. Проте він не розповів, що саме він поклав у капсулу часу. Ця річ зберігатиметься там до 2057 року[3].

Загалом у сейфі є 1800 ячейок, у які було вкладено уже 19 послань. В деяких випадках (за згоди автора послання) предмет, вкладений у капсулу часу, може не бути таємницею.

Серед відомих послань у капсулі часу Інституту Сервантеса є, зокрема, рецепт аскалібази від Хуана Марсе[4], послання Кармен Бальсельс, присвячене нікому не відомому мадридському письменнику Аліоче Коллу[5], стаття Конституції Іспанії та текст «Дон Кіхота» від принцеси Астурійської Леонор[6] та інше.

Центри Сервантеса у світі[ред. | ред. код]

Загалом у світі є 77 центрів Сервантеса, вони знаходяться на 5 континентах:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Anagrafe delle biblioteche italiane — 1990.
  2. Noticias Jurídicas. Noticias Jurídicas. Архів оригіналу за 21 травня 2013. Процитовано 24 березня 2021.
  3. Francisco Ayala inaugura la "Caja de las Letras"del Instituto Cervantes. www.cervantes.es. Архів оригіналу за 4 березня 2021. Процитовано 24 березня 2021.
  4. Press, Europa (21 квітня 2009). Marsé deposita "el secreto de la escalivada" en la Caja de las Letras. www.europapress.es. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 24 березня 2021.
  5. KOCH, TOMMASO (21 березня 2011). Carmen Balcells cede a un escritor marginal el protagonismo de un homenaje del Cervantes. El País (ісп.). ISSN 1134-6582. Процитовано 24 березня 2021.
  6. La princesa Leonor preside el 30 aniversario del Instituto Cervantes, en directo. ELMUNDO (ісп.). 24 березня 2021. Архів оригіналу за 20 серпня 2021. Процитовано 24 березня 2021.
  7. Cervantes Institute Accredited Center | Spanish World HK — Spanish World Hong Kong (амер.). Архів оригіналу за 13 квітня 2021. Процитовано 24 березня 2021.
  8. Spanish World Singapore (амер.). Архів оригіналу за 19 січня 2021. Процитовано 24 березня 2021.
  9. Archives. Instituto Cervantes Dublin. web.archive.org. 11 грудня 2009. Архів оригіналу за 11 грудня 2009. Процитовано 24 березня 2021.