Сексуальне проникнення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сексуальне проникнення
Зображення
Протилежне секс без проникнення
CMNS: Сексуальне проникнення у Вікісховищі
Пенісно-вагінальна пенетрація в місіонерській позі, зображена Едуардом-Анрі Аврілем

Сексуальне проникнення — введення частини тіла або іншого об'єкта в тілесний отвір, як-от рот, піхву або задній прохід, як частина статевої активності людини або статевої поведінки тварин.

Цей термін найчастіше використовується в законі в контексті заборони певних сексуальних дій. Такі терміни, як «статевий акт» або «плотське знайомство» частіше зустрічаються в старих статутах, тоді як багато сучасних кримінальних статутів використовують термін «сексуальне проникнення», оскільки це широкий термін, що охоплює (якщо не вказано інше) будь-яку форму проникаючої сексуальної активності, у тому числі пальцями (тобто пальцями руки) або за допомогою предмета, і може включати лише найменше проникнення. Деякі юрисдикції називають деякі форми проникнення «актами непристойності» або іншою термінологією.

Визначення[ред. | ред. код]

Коли пеніс вводиться в піхву, це зазвичай називається вагінальним сексом, вагінальним зносинами[1] або сексом «пеніс у піхві».[2] Коли пеніс проникає в задній прохід іншої людини, це називається анальний секс або анальним зносинами.[3][4] Оральний секс може включати проникнення пеніса в рот (фелляція) або використання язика для проникнення у піхву або вульву (кунілінгус). Язик також може проникати в задній прохід під час анілінгуса. Якщо для проникнення в отвір використовується один або кілька пальців, це називається аплікатура або фінгеринг. Введення предмета, такого як фалоімітатор, вібратор або іншої секс-іграшки в область геніталій або ануса людини також може розглядатися як сексуальне проникнення.

Незаконне проникнення[ред. | ред. код]

Статеві злочини з проникненням, як правило, вважаються більш серйозними, ніж сексуальні злочини без проникнення[5], а сексуальне проникнення щодо дитини тим паче. Дитина, яка не досягла законодавчо встановленого вікусексуальної згоди, не може давати згоду на дії, пов'язані з сексуальним проникненням. У законах термін сексуальне проникнення зазвичай використовується стосовно сексу з дітьми. Незаконне статеве проникнення, як правило, є злочином, незалежно від того, наскільки глибоким було проникнення та незалежно від того, чи мала місце еякуляція сперми.

Закони можуть виділяти окремі форми сексуального проникнення як частину правопорушення. Наприклад, закон штату Орегон США передбачає:

"Незаконне сексуальне проникнення першого ступеня" - це кримінальний злочин, який має місце, коли злочинець "проникає в піхву, анальний отвір або пеніс іншої особи будь-яким предметом, крім пеніса або рота актора", якщо жертва "піддається насильницькому примусу", або їй "менше 12 років", або вона "не здатна дати згоду через психічну ваду, розумову недієздатність або фізичну безпорадність".
— Unlawful sexual penetration in the first degree, Oregon Statutes § 163.411

У Сполученому Королівстві сексуальне проникнення до тіла родича є злочином.[6]

Різні форми проникнення іноді вважалися непристойними і заборонялися. Твори, що містять такі проникнення, можуть вважатися порнографією.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Starr, Cecie; McMillan, Beverly (2008). Human Biology. Cengage Learning. с. 314. ISBN 978-0495561811. Процитовано 30 квітня 2013.
  2. Savage, Dan (21 вересня 2021). Savage Love from A to Z: Advice on Sex and Relationships, Dating and Mating, Exes and Extras (англ.). Sasquatch Books. ISBN 978-1-63217-383-6.
  3. Komisaruk, Barry R.; Whipple, Beverly; Nasserzadeh, Sara; Beyer-Flores, Carlos (2009). The Orgasm Answer Guide. JHU Press. с. 108–109. ISBN 978-0-8018-9396-4. Процитовано 6 листопада 2011.
  4. Carroll, Janell L. (2009). Sexuality Now: Embracing Diversity. Cengage Learning. с. 270—271. ISBN 978-0-495-60274-3. Процитовано 19 грудня 2010.
  5. Guidelines for sentencing, UK [Архівовано 2013-11-15 у Wayback Machine.]
  6. Sexual Offences Act 2003 retrieved 24 February 2012