Парафілія (сексологія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парафілія
Зображення
Медична спеціальність психіатрія, психологія і сексологія
Можливе медичне лікування психотерапія
Протилежне сексуальна норма
CMNS: Парафілія у Вікісховищі

Парафілія (від дав.-гр. παρά — пункт, поруч і дав.-гр. φιλία — дружба, що має контекст кохання) — медичний термін, що позначає стани, за яких людина досягає сексуального збудження та задоволення унаслідок фантазій, сексуальних потреб і поведінки, що призводять до клінічно значущих страждань або порушень в інших важливих галузях життєдіяльності людини[1].

Згідно з діагностичним і статистичним посібником психічних захворювань DSM, (DSM-IV-TR код 302.9) існує два критерії для визначення парафілії:[2]

Перший критерій — рецидивні, інтенсивні сексуально-збуджуючі фантазії, сексуальні спонукання чи поведінка, що відбуваються в період понад 6 місяців та як правило, пов'язані з:

Другий критерій — відчуття клінічно-значущого дискомфорту або пошкодження в соціальній, професійній чи інших важливих сферах діяльності.

Наразі, обидва критерії повинні бути дотримані, для того щоб надати діагноз парафілії хворому.

Парафілія може бути пов'язана із певним сексуальним об'єктом (наприклад, діти, тварини, спідня білизна, неістоти) або конкретними діями (наприклад, заподіяння болі, приниження партнера, непристойні телефонні дзвінки). Характер парафілії у конкретної людини зазвичай є специфічним та незмінним; парафілії частіше зустрічаються у чоловіків, ніж у жінок[3].

Парафілія є формою психологічної залежності, яка призводить до сексуальних дисфункцій (порушення ерекції або еякуляції), утруднює або виключає сексуальний контакт як взаємодію між двома людьми у разі, якщо не підтверджується парафілічними фантазіями або діями[4].

Термінологія[ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Для опису нетипових сексуальних інтересів використовується багато термінів, і досі тривають дебати щодо технічної точності та сприйняття стигми. Сексолог Джон Мані[en] популяризував термін "парафілія" як не принизливе позначення незвичних сексуальних інтересів[5][6]. Мані описав парафілію як "сексуально-еротичне прикрашання або альтернативу офіційній ідеологічній нормі"[7]. Психіатр Глен Ґаббард[en] пише, що, попри зусилля Стекела і Мані, "термін "парафілія" в більшості випадків залишається принизливим"[8].

Введення терміну парафілія приписують Фрідріху Саломону Краусу в 1903 році, а з певною регулярністю його використовував Вільгельм Штекель у 1920-х роках[9]. Термін походить від грецького παρά (para) "поруч" і φιλία (-philia) "дружба, любов".

Наприкінці 19 століття психологи та психіатри почали класифікувати різні парафілії, оскільки хотіли мати більш описову систему, ніж юридичні та релігійні конструкти содомії[10] та збочень[11]. До введення терміну "парафілія" в DSM-III (1980) для позначення парафілій у перших двох виданнях посібника використовувався термін "сексуальна девіація"[12]. 1981 року в статті, опублікованій в "Американському журналі психіатрії" (англ. The American Journal of Psychiatry), парафілія була описана як "повторювані, інтенсивні сексуально збуджуючі фантазії, сексуальні потяги або поведінка, що загалом включає" наступне:[13]

Гомосексуальність і негетеросексуальність[ред. | ред. код]

Гомосексуальність, яка зараз широко сприймається як варіант людської сексуальності, свого часу обговорювалася як сексуальна девіація.[14] Зигмунд Фройд та наступні психоаналітичні мислителі вважали гомосексуальність та парафілію результатом психосексуальних ненормативних стосунків пов'язаних з Едіповим комплексом[15]. Таким чином, термін «сексуальне збочення» або епітет «збоченець» історично стосується геїв, а також до інших негетеросексуальних людей (людей, які виходять за рамки загальноприйнятих норм сексуальної орієнтації)[14][15][16][17].

До середини 20-го століття лікарі-психіатри почали формалізувати класифікацію «девіантної сексуальності» в категорії. Спочатку гомосексуальність кодувалася як 000-x63 і була на першому місці в класифікаційному списку (код 302.0), поки Американська психіатрична асоціація (англ. American Psychiatric Association) не вилучила гомосексуальність з DSM у 1973 році. Мартін Кафка[en] пише: «Сексуальні розлади, які колись вважалися парафіліями (наприклад, гомосексуалізм), тепер розглядаються як варіанти нормальної сексуальності»[16].

Дослідження літератури 2012 року, проведене клінічним психологом Джеймсом Кантором[en], при порівнянні гомосексуальності з парафіліями виявило, що обидва явища мають «спільні риси початку та перебігу (як гомосексуальність, так і парафілії є довічними), але вони, здається, відрізняються за співвідношенням статей, братнім порядком народження, рухомістю, IQ та когнітивним профілем, а також нейроанатомічними особливостями». Автори дослідження дійшли висновку, що дані свідчать про те, що парафілії та гомосексуальність є двома різними категоріями, але вважають цей висновок «досить умовним», враховуючи нинішнє обмежене розуміння парафілій[17].

Класифікація[ред. | ред. код]

Найчастіше парафілії поділяють на предметні сексуальні девіації (наприклад, педофілія, геронтофілія, зоофілія, фетишизм, трансвестизм), модальні сексуальні девіації (наприклад, сексуальний садизм, сексуальний мазохізм, ексгібіціонізм, вуаєризм) та атипові девіації[18].

Згідно з визначенням парафілій у DSM-IV, парафілії поділяються на три категорії:

  • ті, в яких для сексуальної стимуляції необхідна присутність неособистісних об'єктів - фетишів (фетишизм, у тому числі трансвестизм)
  • ті, в яких досягнення сексуального задоволення залежить від наявності ситуацій, пов'язаних зі стражданням і приниженням (садизм, мазохізм)
  • ті, в яких необхідним елементом для сексуального збудження є наявність недобровільних партнерів (ексгібіціонізм, вуаєризм, телефонна скатологія тощо).

Класифікація DSM-IV[ред. | ред. код]

Класифікація Американської психіатричної асоціації DSM-IV[19] виділяє вісім специфічних парафілій:

Код Назва Передумовою сексуального задоволення є..:
302.4 ексгібіціонізм демонструвати свої геніталії незнайомцям.[20].
302.81 фетишизм використання неособистих (зазвичай неживих) об'єктів (з присутністю або без присутності особистого партнера)[21].
302.89 фротерізм доторкання або тертя (іноді генітальне) до осіб, які не дають на це згоди[22].
302.2 педофілія сексуальна активність за участю дитини або дітей, які не досягли статевої зрілості (зазвичай у віці 13 років або молодше)[23].
302.83 сексуальний мазохізм приниження, побиття, зв'язування або страждання в інший спосіб (насправді, а не імітація)[24].
302.84 сексуальний садизм реальні (а не симульовані), фізичні (біль) або психологічні страждання (в тому числі приниження) іншої особи (жертви)[25].
302.3 трансвеститський фетишизм у гетеросексуальної людини - переодягання в одяг, що відповідає протилежній статі, зазвичай без реального партнера, але з думкою про те, що він також є цим партнером.[26][27]
302.82 вуайєризм спостереження за особою, яка нічого не знає, нічого не підозрює і не дає на це згоди, яка оголена, роздягається або перебуває в процесі сексуальної активності[28].
302.9 неспецифічна парафілія інше

Класифікація МКХ-10[ред. | ред. код]

У 10-й версії Міжнародної класифікації хвороб (МКХ-10), що використовується Всесвітньою організацією охорони здоров'я, парафілії кодуються під рубрикою F65:

Код Назва Передумовою сексуального задоволення є..:
F65.0 фетишизм використання неособистих (зазвичай неживих) об'єктів (з присутністю або без присутності особистого партнера).
F65.1 фетишистський трансвестизм у гетеросексуальної людини - переодягання в одяг, що відповідає протилежній статі, зазвичай без реального партнера, але з думкою про те, що він також є цим партнером.
F65.2 ексгібіціонізм показувати свої геніталії випадковим (нічого не підозрюючим) людям.
F65.3 вуайєризм спостереження за особою, яка нічого не знає, нічого не підозрює і не дає на це згоди, яка оголена, роздягається або перебуває в процесі сексуальної активності.
F65.4 педофілія сексуальні стосунки з дитиною або дітьми, які не досягли статевої зрілості (зазвичай у віці 13 років або молодше).
F65.5 садомазохізм приниження, побиття, зв'язування або інші страждання, реальне (а не імітоване) фізичне (біль) або психологічне страждання (в тому числі приниження) іншої людини (жертви), наявність страждань і насильства під час сексуальних дій.
F65.6 комплексна парафілія різні об'єкти або види діяльності
F65.8 інші парафілії інше
F65.9 невстановлена парафілія невстановлені елементи

Неспецифічні парафілії[ред. | ред. код]

Існує також багато рідкісних типів «неспецифічних» парафілій, які не вказані в класифікаціях, але присутні в літературі:

Назва Передумовою сексуального задоволення є..:
телефонна скатологія непристойні телефонні дзвінки;[29];
некрофілія контакт з трупами[30];
аутогінофілія уявити себе жінкою[29];
аутоеротична асфіксія киснева недостатність (задуха)[29];
ефебофілія контакти з людьми в пізньому підлітковому віці[29];
гебефілія контакт з підлітками[29];
партенофілія контактувати лише з особами, які ще не пройшли сексуальну ініціаціюj[29];
геронтофілія контакт з людьми похилого віку[29];
зоофілія контакт з тваринами[30];
абазіофілія контакт з людьми з порушеннями опорно-рухового апарату[29];
урофілія сечовипускання[31];

Терапія[ред. | ред. код]

Люди, які страждають на парафілії, можуть не відчувати потреби змінювати свої вподобання. Бажання змінитися зазвичай виникає тоді, коли парафілія стає гнітючою або руйнує стосунки з іншою людиною. Особливо це трапляється тоді, коли їхні партнери усвідомлюють, що вони діють як необхідний або полегшуючий реквізит у стосунках для задоволення своїх сексуальних потреб. Водночас люди, які страждають на парафілію, часто відчувають провину за свої вподобання, які вони вважають аморальними або навіть огидними. Багато хто впадає в депресію.

Зазвичай люди, які страждають на парафілії, не вважають свій стан патологічним і не відчувають потреби змінювати свої вподобання. Найчастіше влада змушує їх це зробити лише після того, як вони потрапляють до в'язниці у зв'язку з сексуальними злочинами. Це означає, що парафілії не є повністю дослідженим розладом, і ми не знаємо про них стільки, скільки знаємо про інші типи проблем зі здоров'ям[32].

Метою терапії є звільнення людини від страждань, що, буває так, не збігається з необхідністю звільнити людину від парафільних тенденцій[33]. Лікування залежить від причини недуги[34]:

  • Якщо страждання викликані реальним пережитим відторгненням з боку оточення або страхом відторгнення, метою терапії є зміцнення впевненості в собі та емоційна стабілізація, що дозволить особистості прийняти парафільні тенденції.
  • Якщо людині бракує сил або здатності прийняти себе зі своєю парафілією, якщо вона не може подолати соціальний тиск оточення або власне почуття провини, і якщо парафілія є нетерпимою в суспільстві до такої міри, що за неї передбачені суворі соціальні санкції, в тому числі кримінальні, тоді метою терапії стає усунення парафільної поведінки, наприклад, за допомогою так званої поведінкової (біхевіоральної) терапії. У деяких випадках може знадобитися тимчасове або постійне відключення (ослаблення) статевого потягу (кастрація).
  • Якщо парафільна поведінка є симптомом неврозу, то йдеться лише про його лікування психотерапевтичними методами.

Аверсивне лікування[ред. | ред. код]

Важливим елементом у зменшенні негативної сексуальної поведінки є методи, що застосовуються в аверсивній терапії. Вона використовує механізми умовного зв'язку, що включають асоціацію відповідних стимулів. Під час терапії пацієнта просять уявити ситуацію, яка викликає сексуальне збудження. Потім пацієнта просять уявити неприємні ситуації, які викликають аверсивну реакцію. При цьому, щоб забезпечити додаткові неприємні подразники, в повітрі починає плавати неприємний запах, який випускається спеціальним пристроєм. Використовуючи таким чином механізми обумовлювання, у пацієнтів створюється відраза до несприятливої поведінки. Водночас аверсивну терапію доповнюють когнітивною терапією та тренінгами соціальних навичок.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Adjustment of wording of the clinical significance criterion for the Paraphilias.
  2. Martin P. Kafka (April 2010). The DSM diagnostic criteria for paraphilia not otherwise specified. Archives of sexual behavior. 39 (2): 373—376. doi:10.1007/s10508-009-9552-0. PMID 19779971.
  3. Мастерс У., Джонсон В., Колодни Р. Сексуальность Человека. — М., 1998. Архів оригіналу за 23 березня 2011. Процитовано 23 листопада 2010.
  4. Money J. Gay, Straight, and In-Between: The Sexology of Erotic Orientation. — New York, 1988.
  5. Bullough, Vern L. (1995). Science in the Bedroom: A History of Sex Research. New York City: Basic Books. p. 281
  6. McCammon, Susan; Knox, David; Schacht, Caroline (2004). Choices in sexuality. Mason, Ohio: Atomic Dog Publishing. p. 476.
  7. Money, John (1990). Gay, Straight, and In-Between: The Sexology of Erotic Orientation. Oxford, England: Oxford University Press. pp. 139
  8. Gabbard, Glen O. (2007). Gabbard's Treatments of Psychiatric Disorders. Philadelphia, Pennsylvania: American Psychiatric Press. p. 581.
  9. Gherovici, Patricia (14 липня 2017). Transgender Psychoanalysis: A Lacanian Perspective on Sexual Difference (англ.). Taylor & Francis. ISBN 978-1-317-59418-5.
  10. Dailey, Dennis M. (1989). The Sexually Unusual: Guide to Understanding and Helping. Philadelphia, Pennsylvania: Haworth Press. pp. 15–16.
  11. Purcell, Catherine E.; Arrigo, Bruce A. (2006). The psychology of lust murder: paraphilia, sexual killing, and serial homicide. Cambridge, Massachusetts: Academic Press. p. 16
  12. Laws & O'Donohue, p. 384
  13. Spitzer, Robert L. (February 1981). "The diagnostic status of homosexuality in DSM-III: A reformulation of the issues". The American Journal of Psychiatry. Philadelphia, Pennsylvania: American Psychiatric Association. 138 (2): 210–215.
  14. а б Hutchinson, Gerald E. (1959). "A speculative consideration of certain possible forms of sexual selection in man". American Naturalist. Chicago, Illinois: University of Chicago Press. 93 (869): 81–91.
  15. а б Karpman, Benjamin (23 June 1951). "The sexual psychopath". Journal of the American Medical Association. Chicago, Illinois: American Medical Association. 146 (8): 721–726.
  16. а б Kafka, Martin P. (1996). "Therapy for Sexual Impulsivity: The Paraphilias and Paraphilia-Related Disorders". Psychiatric Times. New York City: MJH Associates. 13 (6).
  17. а б Cantor, James M. (2012). Is Homosexuality a Paraphilia? The Evidence For and Against. Archives of Sexual Behavior. Т. 41, № 1. с. 237—247. doi:10.1007/s10508-012-9900-3. ISSN 0004-0002. PMC 3310132. PMID 22282324. Процитовано 30 березня 2023.
  18. Kazimierz Imieliński, Dewiacje seksualne, w: Zarys seksuologii i seksiatrii, 1986, s. 222.
  19. Beech, Anthony R.; Harkins, Leigh (1 листопада 2012). DSM-IV paraphilia: Descriptions, demographics and treatment interventions. Aggression and Violent Behavior (англ.). Т. 17, № 6. с. 527—539. doi:10.1016/j.avb.2012.07.008. ISSN 1359-1789. Процитовано 31 березня 2023.
  20. Diagnostic criteria for 302.4 Exhibitionism.
  21. Diagnostic criteria for 302.81 Fetishism.
  22. Diagnostic criteria for 302.89 Frotteurism.
  23. Diagnostic criteria for 302.2 Pedophilia.
  24. Diagnostic criteria for 302.83 Sexual Masochism.
  25. Diagnostic criteria for 302.84 Sexual Sadism.
  26. Hirschfeld, M. (1910). Die tranvestiten. Berlin: Alfred Pulvermacher.
  27. Diagnostic criteria for 302.3 Transvestic Fetishism.
  28. Diagnostic criteria for 302.82 Voyeurism.
  29. а б в г д е ж и Carson R. i inni, (2003), Psychologia zaburzeń, GWP, Gdańsk.
  30. а б Seligman M. i inni, (2003), Psychopatologia, Zysk i s-ka, Poznań.
  31. Andrew M Colman (2006). A Dictionary of Psychology. ISBN 978-0-19-280632-1. OCLC 62281877. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  32. Hall, G. (1995). Sexual offender recidivism revisited: A meta-analysis of recent treatment studies. „Journal of Consulting and Clinical Psychology”, 63 (5): 802-809.
  33. Kazimierz Imieliński, Dewiacje seksualne, w: Zarys seksuologii i seksiatrii, 1986, s. 214.
  34. Schorsch E., Sexuelle Deviationen und Krankheit, w: Ergebnisse zur Sexualmedizin, Koeln 1972. za: Kazimierz Imieliński, Dewiacje seksualne, w: Zarys seksuologii i seksiatrii, 1986, s. 214-215.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Kenneth Plummer, Sexual stigma: an interactionist account, Routledge, 1975. (англ.)
  • Elisabeth Roudinesco, Our Dark Side, a History of Perversion, Polity Press, 2009. (англ.)
  • Carson R. i inni, Psychologia zaburzeń, GWP, Gdańsk 2003. (пол.)
  • Seligman M. i inni, Psychopatologia, Zysk i s-ka, Poznań 2003. (пол.)
  • Volkmar Sigusch: Neosexualitäten. Über den Wandel von Liebe und Perversion. Campus Verlag, Frankfurt. (нім.)