Всесвітня виставка 2008

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всесвітня виставка 2008
Зображення
Країна  Іспанія
Адміністративна одиниця Сарагоса
Місце розташування Zaragoza Cityd
Дата й час 2008
Талісман Fluvid
Мапа
CMNS: Всесвітня виставка 2008 у Вікісховищі

Координати: 41°40′08″ пн. ш. 0°54′10″ зх. д. / 41.669050000027773706° пн. ш. 0.902852780028° зх. д. / 41.669050000027773706; -0.902852780028

Талісман виставки «Флюві»

Expo 2008 (ісп. Exposición Internacional de 2008) — міжнародна виставка, що проходила з 14 червня по 14 вересня 2008 року у місті Сарагосі (Іспанія). Проведення виставки координувало Міжнародне бюро виставок.

Історія[ред. | ред. код]

Ще 16 грудня 2004 Сарагосу обрано місцем проведення міжнародної виставки 2008 року, випередивши двох інших кандидатів: грецькі Салоніки та італійський Трієст. Арагонська Сарагоса є п'ятим за кількістю мешканців містом країни, проте найсильнішим аргументом іспанської заявки виявилася основна концепція виставки — «Вода і стійкий розвиток» (ісп. Agua y desarrollo sostenible). Її метою стало продемонструвати принципи управління водними ресурсами і екосистемами, а також потенціал взаємовигідної співпраці в області дослідження, освоєння і збереження Світового океану. Формат проведення цієї виставки відрізнявся від всесвітніх виставок суворою тематичною спрямованістю заходів (за тижнями). Час проведення даної виставки збігся з двохсотлітньою річницею оборони Сарагоси (1808 рік). Виставка стала наймасовішим явищем міста всіх часів, оскільки за час її проведення на ній побували близько 5,65 млн осіб, у тому числі 95,5% іспанців (за даними Міжнародного Бюро Експозицій).

Квитки, логотип і талісман[ред. | ред. код]

Вартість одноденного квитка для дорослих становила 35 євро, на три дні — 75 євро. Тримісячний квиток, а саме стільки часу тривала виставка, коштував 210 євро. Для певних категорій осіб було запроваджено систему знижок (інваліди, особи віком понад 65 років, діти тощо). Дітям віком до 5 років вхід був безкоштовний, а для охочих відвідувати виставку у нічний період доби (вхід після 22:00) одноденний квиток коштував усього 12 євро.

Логотип і талісман, що перемогли в конкурсах за участю відомих дизайнерів і художників, є невід'ємною символікою всесвітніх спеціалізованих виставок Expo. Обидва елементи було створено з метою передачі головної ідеї Expo — дослідження, освоєння і збереження водних ресурсів планети. Отже, в основі цієї ідеї лежить один з основних елементів походження життя, — вода.

Логотип Вода і місто органічно поєднуються один з одним. Велика буква Z (у назви міста Сарагоси іспанською мовою зустрічається двічі, — Zaragoza), виконана у вигляді краплі води, обволікає слово Expo, назву міста-організатора виставки і рік її проведення. Синій і прозорий кольори (вода) комбінується з червоним і жовтим, — кольорами прапора Іспанії.

Талісман Добродушний, симпатичний, виразний і зворушливий персонаж «Флюві» — символічна крапля води, її позитивна складова, що за своєю місією покликаний представляти Expo у всьому світі. Слово «Флюві» було утворене злиттям двох латинських слів «flumen»+«vitae», що в перекладі на українську мову означає «річка життя».

Виставковий комплекс[ред. | ред. код]

Вигляд виставкового містечка
Арагонський павільйон

Виставковий комплекс (або виставкове містечко), що має площу 25 гектарів, входить до складу міського парку Води. Комплекс розташований за двадцять хвилин ходьби від центру міста та за 700 м від автобусного та залізничного вокзалів. Він сполучений з основними транспортними мережами міста.

Так зване виставкове містечко знаходиться у межах міста, на березі найповноводнішої іспанської річки — Ебро. Водна башта, Павільйон-міст, Річковий акваріум — це лише деякі споруди виставкового комплексу.

Виставкову зону було поділено на вісім територій, кожна з яких відображає різні кліматичні умови: «Сніг і лід», «Пустелі, оази і степи», «Савани і луги», «Ліси», «Тропічні сельви», «Гори і пагорби», «Великі річки і рівнини», «Острови і узбережжя». Крім того, в павільйоні кожної держави була представлена його національна кухня, запропоновані до продажу типові продукти країни.

Виставковий комплекс було забезпечено найсучаснішими технологіями, що відповідають вимогам учасників виставки: країн, підприємств і організацій. Поблизу комплексу розташовані Палац Конгресів, декілька готелів, термальний комплекс і спортивні споруди (водний канал з імітацією бурхливої води, басейни, річкові пляжі тощо).

Учасники[ред. | ред. код]

Всього у виставці брали участь 108[1] країн, зокрема:

Країни-учасники
Німеччина Німеччина Андорра Андорра Ангола Ангола Антигуа і Барбуда Антигуа і Барбуда
Саудівська Аравія Саудівська Аравія Алжир Алжир Аргентина Аргентина Австрія Австрія
Багамські Острови Багамські Острови Барбадос Барбадос Бельгія Бельгія Беліз Беліз
Болівія Болівія Бразилія Бразилія Болгарія Болгарія Кабо-Верде Кабо-Верде
Камерун Камерун Чилі Чилі КНР КНР Кіпр Кіпр
Колумбія Колумбія Південна Корея Південна Корея Коста-Рика Коста-Рика Хорватія Хорватія
Куба Куба Данія Данія Домініка Домініка Еквадор Еквадор
Єгипет Єгипет Сальвадор Сальвадор ОАЕ ОАЕ Словаччина Словаччина
Іспанія Іспанія Ефіопія Ефіопія Філіппіни Філіппіни Франція Франція
Гренада Гренада Греція Греція Гватемала Гватемала Гаяна Гаяна
Екваторіальна Гвінея Екваторіальна Гвінея Гаїті Гаїті Гондурас Гондурас Угорщина Угорщина
Індія Індія Індонезія Індонезія Італія Італія Ямайка Ямайка
Японія Японія Йорданія Йорданія Казахстан Казахстан Кенія Кенія
Північна Македонія Північна Македонія Кувейт Кувейт Ліван Ліван Литва Литва
Малайзія Малайзія Малі Малі Мальта Мальта Марокко Марокко
Мавританія Мавританія Мексика Мексика Монако Монако Монголія Монголія
Мозамбік Мозамбік Намібія Намібія Непал Непал Нікарагуа Нікарагуа
Нігер Нігер Нігерія Нігерія Оман Оман Нідерланди Нідерланди
Пакистан Пакистан Палау Палау Палестина Панама Панама
Парагвай Парагвай Перу Перу Польща Польща Португалія Португалія
Катар Катар Домініканська Республіка Домініканська Республіка Румунія Румунія Росія Росія
Сент-Кіттс і Невіс Сент-Кіттс і Невіс Сент-Вінсент і Гренадини Сент-Вінсент і Гренадини Сент-Люсія Сент-Люсія Сенегал Сенегал
Сирія Сирія ПАР ПАР Судан Судан Швеція Швеція
Швейцарія Швейцарія Суринам Суринам Таїланд Таїланд Танзанія Танзанія
Східний Тимор Східний Тимор Тринідад і Тобаго Тринідад і Тобаго Тонга Тонга Туніс Туніс
Туреччина Туреччина Україна Україна Уганда Уганда Уругвай Уругвай
Вануату Вануату Венесуела Венесуела В'єтнам В'єтнам Ємен Ємен

Після виставки[ред. | ред. код]

Після того, як 14 вересня Expo 2008 зачинила свої двері, павільйони виставки будуть перебудовані в Діловий Парк загальною площею 160 тис. м². Реалізація проекту з реконструкції павільйонів доручена компаніям «Estudio Lamela» і «Master de Ingenieria y Arquitectura», тоді як комерціалізацією внутрішніх приміщень займатимуться міжнародні консультанти Джоунс Ланг і Кінг Стердж.

Павільйони, що входять до складу будівлі «Саппорт Білдінг», зазнають реконструкції. Три павільйони Ронда, п'ять павільйонів Ебро і будівлю Автономних Регіонів також перебудують. Вони складатимуться з чотирьох поверхів, призначених для використання сторонніми компаніями. На поверхах знаходитимуться офіси, приміщення компаній, що спеціалізуються в області дозвілля, а також заклади харчування.

Проект реконструкції павільйонів передбачає будівництво ряду офісних будівель, зовнішній вигляд яких повинен відповідати Expo 2008. Проте, при будівництві будівель використовуватимуться нові архітектурні рішення, які дозволять зручно розташувати офісні приміщення. В основі офісних будівель лежить каркасна конструкція, яку використовуватимуть ряд служб павільйону. Проте зникнуть такі недовговічні елементи, як фасади, доріжки і переходи. Будівлі Ронда матимуть велику центральну вулицю, тоді як в павільйонах Ебро будуть відкриті внутрішні дворики, що дозволить природному світлу проникати в місця з недостатнім освітленням. Що стосується конструкції будівель, то в них буде встановлена щаблина з кованого заліза, призначена для споруди двох нових поверхів між двома існуючими.

Мета даного проекту полягає у зведенні до мінімуму витрат на створення нової інфраструктури після закінчення виставки. Головне завдання реконструкції павільйонів — отримати максимальну користь з існуючих архітектурних рішень і досягти максимальної універсальності будівель, що дозволить їх використання і в майбутньому.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pays ayant accepté l’invitation officielle à participer à Expo Zaragoza 2008. Міжнародне Бюро Експозицій. Архів оригіналу за 13 лютого 2008. Процитовано 6 січня 2008.(фр.)

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Всесвітня виставка 2008