Українці Фінляндії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українці Фінляндії
Ареал Гельсінкі, Еспоо, Тампере, Турку, Сало, Ювяскюля, Оулу, Вантаа
Мова фінська, українська
Релігія християнство

Украї́нці Фінля́ндії, фінля́ндські украї́нці — особи українського походження, які народились в Фінляндії або прибули до неї та мають статус резидента чи громадянина країни.

Станом на початок 2022 року, напередодні Повномасштабного вторгнення Росії в Україну, українська громада Фінляндії налічувала близько 5 тисяч осіб[1].

Історія

[ред. | ред. код]

Наприкінці ХІХ століття у Фінляндії поселилися політичні емігранти — вихідці з України. Значна група українців прибула до Фінляндії після Першої світової війни. Однак більшість з них згодом перебралася за океан. Окремі українці жили у Фінляндії під час і після Другої світової війни. Станом на 1991 рік, за неофіційною статистикою, у Фінляндії налічувалося понад 50 осіб українського походження[2].

Місця компактного проживання україців — Гельсінкі, Еспоо, Вантаа, Тампере, Ювяскюля, Турку, Оулу, Сало[1].

На початку 2022 року, до Повномасштабного вторгнення Росії в Україну, українська громада Фінляндії налічувала близько 5 тисяч осіб[1].

Сучасність

[ред. | ред. код]

Станом на лютий 2024 року у Фінляндії налічувалося понад 60 тисяч українців, переважна більшість з них отримали тимчасовий захист в країні у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну[1].

Культура

[ред. | ред. код]

На території Фінляндії діє більш як десять об'єднань українців. Найбільші з них — «Товариство українців у Фінляндії» (засноване у Гельсінкі у 1997 році), «Українці Фінляндії» (засноване у Турку у 2009 році), «Товариство українців міста Тампере».

Об'єднання відкривали центри допомоги біженцям з України, організовують благодійні заходи та збори коштів для України та українців, які постраждали в ході Російсько-української війни.

У січні 1998 року в Тампере відкрився Міжнародний український культурний центр (із 2006 року працює в місті Хямеенкюрьо).

У листопаді 2014 року «Товариство українців у Фінляндії» спільно з фінським актором і режисером українського походження Ігорем Фреєм заснували в Гельсінкі Український народний театр Фінляндії. Ігор Фрей став художнім керівником і головним режисером театру[3].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в г Українці у Фінляндії// Про українців у Фінляндії на офіційному сайті Посольства України в Фінляндії. — 2024. — 3 лютого.
  2. Фінляндія// Зарубіжні українці: Довідник / авт. кол.: С. Ю. Лазебник (кер.) та інші. — Київ: Видавництво «Україна», 1991. — С. 194—195. — ISBN 5-319-00760-4
  3. Про Український народний театр Фінляндії на сайті Міжнародного українського культурного центру

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Українці у Фінляндії// Про українців у Фінляндії на офіційному сайті Посольства України в Фінляндії. — 2024. — 3 лютого.
  • Фінляндія// Зарубіжні українці: Довідник / авт. кол.: С. Ю. Лазебник (кер.) та інші. — Київ: Видавництво «Україна», 1991. — С. 194—195. — ISBN 5-319-00760-4