Військова медицина в Україні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Військова медицина в Україні – це реально діюча високоефективна система навчальних, науково-дослідних, лікувально-санаторних військово-медичних закладів, військових шпиталів-госпіталів, які повсякчас в мирних та військових умовах забезпечують діагностику та необхідне лікування військовослужбовців Міністерства оборони України, Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, органів надзвичайних ситуацій та інших воєнізованих організацій держави, яка відповідає існуючим параметрам військової медицини в Європі та інших країнах планети.

Військова медицина

Військова медицина займається вивченням та практичним лікуванням військовослужбовців, які здійснюють законодавчу військову службу в мирний час а також під час реальних військових дій чи військових навчань. До найважливіших розділів відносяться оперативне лікування вогнестрільних поранень, опромінення внаслідок вибуху ядерного заряду чи ліквідації катастроф на ядерних спорудах, інфекційні, харчові та хімічні отруєння та інші. Важливим напрямком є вивчення та розробка принципів визначення медичної та психологічної придатності особи до проходження військової служби в мирних та військових умовах, а також експертне визначення втрати здоров’я внаслідок бойових дій або проходження військової служби в мирний час і встановленні відповідної групи інвалідності, експертне визначення військово-лікарськими комісіями воєнізованих відомств зв’язку смерті військовослужбовця з вогнестрільним пораненням при захисті Батьківщини. Спеціальний розділ військової медицини присвячений організації лікувального процесу на різних стадіях евакуації поранених та загиблих військовослужбовців, медичному сортуванню хворих військовослужбовців під час військових навчань чи реальних бойових дій, який визначається категоріально як – організація та тактика медичної служби в цивільних та військових умовах. Найважливішими напрямками військової медицини є: військово-польова хірургія, військово-польова терапія, військова гігієна, військова токсикологія та радіологія, військова епідеміологія, організація та тактика медичної служби, управління повсякчасною діяльністю медичної служби.

Військові навчальні заклади

Головним навчальним та науково-дослідницьким національним органом військової медицини в державі законодавством визнано Українську військово-медичну академію- вищий багатопрофільний військово-медичний навчальний та науковий заклад післядипломної освіти для медиків військових лікувальних закладів Міністерства оборони України, Державної прикордонної служби України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, створений Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством оборони України.

Військові медичні заклади

До найважливіших лікувальних та науково-дослідних закладів військової медицини в державі відносяться :

Головний військово-медичний госпіталь Міністерства оборони України

Центральний клінічний госпіталь Державної прикордонної служби України

Центральний госпіталь Служби безпеки України

Центральний госпіталь Міністерства внутрішніх справ України

Лікарня відновного лікування Міністерства внутрішніх справ України

У всіх військових лікарняно-госпітальних закладах діють медично-наукові кафедри Національного медичного університету імені О.Богомольця, а також структури для перепідготовки практикуючих медиків в рамках післядипломної освіти для Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика та усіх військово-медичних закладів України.

Всі військові госпіталі мають стаціонарні відділення за усіма сучасними напрямками військової медицини, спеціальні новітні реанімаційні відділення для оперативного лікування військовослужбовців з вогнестрільними пораненнями.

Разом з службами надзвичайних ситуацій держави розроблені заходи оперативного розгортання сучасних польових військових госпіталів під час військових навчань чи реальних бойових дій. Під час введення надзвичайного чи військового стану, усі військові госпіталі України спроможні до діяльності в екстремальних умовах військових дій, маючи для цього усю необхідну інфраструктуру, включно і в умовах ядерної війни з використанням ядерної зброї.

Розробка Військово-медичної доктрини України

Наразі йде активна підготовка до законодавчого затвердження Військово-медичної доктрини держави.

Джерела

Посилання