Вібратор (секс)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вагінальне віброяйце з пультовим керуванням
Вакуумний вібратор-присоска для клітора

Вібра́тор — сексуальна іграшка у вигляді електромеханічного масажера для сексуальної стимуляції. Використовуються і для мастурбації, і в коїтусі. Існує багато різних моделей, які використовують для масажу ерогенних зон, таких як клітор, вульва, соски, вагіна, пеніс, простата, мошонка, анус. Дія заснована на резонансі з частотою м'язових скорочень тазових органів при оргазмі. Принцип дії вібратора для жіночого оргазму полягає у непрямій стимуляції структур клітора, прихованих у глибині тіла (тіла, ніжок та цибулин) через вагіну чи анус, а також прямої стимуляції голівки клітора у вульві.

Розроблено 5 видів вібраторів: кліторальні, вагінальні, анальні, комбіновані і накладні вібратори (для сосків). Вібратори у вигляді пеніса можуть вважатися різновидом фалоімітатора. Зазвичай вібратори продаються в секс-шопах. Вібратори можуть рекомендуватися лікарями жінкам, які мають труднощі в досягненні оргазму при вагінальному сексі та мастурбації[1].

Історія[ред. | ред. код]

Перший електричний вібратор був винайдений в XIX столітті як медичний прилад для зняття болю та лікування різних хвороб, зокрема, для полегшення праці лікарів, які активно використовували мастурбацію для лікування так званої «істерії» у жінок. Перше медичне застосування датується 1878 роком.

В 1869 Джордж Тейлор запатентував винахід під назвою маніпулятор, що являв собою стаціонарний пристрій і приводився в дію паровим двигуном.[2] Вібруючим поршнем пристрій «лікував» жінок від гінекологічних хвороб і гриж. Тейлор вказував, що процедуру необхідно проводити в присутності спеціаліста для уникнення «пустощів». В 1882 британський лікар Джозеф Мортімер Гренвілль[en] (англ. Joseph Mortimer Granville) винайшов електромеханічний вібратор, який не використовувався для сексу[3].

Поступово вібратор еволюціонував і змінився не тільки пристрій, а й призначення. У 1902 році був запатентований перший електричний вібратор, ставши п'ятим домашнім електроприладом, які зазнали електрифікації. В 1910 році Гамільтон Біч відкрив фабрику з виробництва речей для дому, серед яких випускався ручний вібратор[4]. До 1920-х вібратори продавалися абсолютно вільно, але після їх появи в порнофільмах ставлення до них змінилося. Відтоді їх продажем стали займатися спеціалізовані магазини «для дорослих». Хоча, наприклад, на Ібіці нині можна зустріти відкриту вітрину з вібраторами і фалоімітаторами в сувенірно-продуктовому магазині неподалік від каси.

Види[ред. | ред. код]

Майже у всіх вібраторах вібрація створюється шляхом обертання ексцентрикової ваги електродвигуном на валу, але деякі використовують електромагнітні вібраційні котушки[5]. Деякі вібратори продаються під назвою «масажер для тіла», хоча все ще можуть використовуватися для мастурбації. Деякі вібратори працюють від батарейок, а інші мають шнур живлення, який підключається до розетки. Чим більший вібратор, тим більше швидкостей і амплітуд вібрації він може мати.

Реалістичний вібратор-фалоімітатор: 1 — корпус, 2 — електромотор з маховиком, зміщеним відносно осі обертання ротора, 3 — проводи, 4 — елементи живлення, 5 — кришка з вбудованим вимикачем і реостатом для регулювання сили вібрації (амплітуди, частоти)
Гнучкий універсальний вібратор

Виготовляються з пластику, силікону, латексу, гуми, вінілу, гелю, акрилу. Деякі люкс-брендові вібратори повністю вкриті медичним силіконом без оголення панелей керування чи швів. Хоча належне чищення потрібно всім секс-іграшкам, менша кількістю місць для розмноження бактерій знижує шанс інфікування. У той час, як деякі компанії продають значно більші фалоімітатори та вібратори, більшість, які продаються для вагінального або анального введення, виготовляються близькими до середнього розміру пеніса[6].

Деякі жінки використовують у якості вібратора мобільні телефони, електричні зубні щітки.

Існує широкий асортимент вібраторів, але більшість їх потрапляють у кілька широких категорій:

  • Мікровібратори-напальчники для стимуляції сосків.
  • «Метелик» для клітора: кріпиться бретельками навколо ніг і талії.
  • Найпоширеніший тип кліторального вібратора — маленький яйцеподібної (або будь-якої іншої) форми зі шнуром, що йде до регулятора швидкості і блоку батарейок. Вібратор-яйце чи вібратор-куля: для введення та зовнішньої стимуляції бажаних зон.
  • Вібратор-присоска для клітора працює як вакуумний всмоктувач: круглий м'який отвір із рукояткою, дуже популярний.
  • «Замасковані» — невеликі вібратори у вигляді повсякденних предметів: губної помади, мобільних телефонів, сувеніри. Часто мають лише одну швидкість і батарейку.
  • Кролик (Jack Rabbit) — роздвоєний ділдо з двома вібраторами для стимуляції водночас вагіни і голівки клітора (останній роздвоєний і за формою нагадує кролячі вуха). Популяризований серіалом Секс і місто в кінці 90-х[7].
  • Для точки G[en] (підходить для простати) — вібратор-фалоімітатор зі згином допереду і часто м'яким гелеподібним покриттям.
  • Гнучкі: гнуться під різними кутами для адаптації до форми тіла та експериментування з функціями.
  • Кліторальні потужні wand-вібратори[8][9] у вигляді циліндра, що стимулюють як голівку клітора, так і тіло клітора (точку G) різними швидкостями та інтенсивністю вібрації. Зазвичай на батарейках, деякі можна використовувати у воді.
  • Подвійні: для двох людей водночас, наприклад, у вигляді довгого желеподібного фалоімітатора-«черв'яка».
  • Потрійні: для стимуляції трьох ерогенних зон одночасно чи незалежно: вагіни/клітора/ануса або ануса/промежини/мошонки.
  • Програмовані і дистанційно керовані вібратори: можна носити всередині і на геніталіях з передньо заданою програмою. Так, «Little Rooster» з таймером будить вібрацією, спочатку легкою, а потім з наростаючою потужністю[10].
  • Розумні вібратори з Bluetooth-керуванням через Інтернет, синхронізованою з мультимедія-контентом вібрацією, програмовані вібрації через мобільні додатки. Першим розумним вібратором був краудфандинговий проєкт Vibease.
  • Вібруючі фалоімітатори (наслідують форму і розмір пеніса)[11]: бувають двосторонніми (для вагіни та ануса).
  • Водонепроникні (втім, більшість занурювати у воду не можна): для використання, наприклад, в душі. Потрібен лубрикант на водній основі.
  • Вібруюче ерекційне кільце крипіться на пеніс для кращої стимуляції клітора під час коїтусу.
  • Pocket rocket: міні-вібратори в формі циліндра, схожі на кишеньковий ліхтарик біля 12 см. Для стимуляції клітора і сосків, не для внутрішнього введення. Одна швидкість, досить шумний.
  • Анальні вібратори: мають розширену основу або довгу рукоятку, щоб не допустити їх застрягання в прямій кишці. Їх рекомендують використовувати зі значно кількістю лубриканту і вводити дуже обережно, щоб уникнути пошкоджень слизової оболонки ануса.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Female Orgasm. Архів оригіналу за 24 січня 2011. Процитовано 24 листопада 2010.
  2. Lieberman, Hallie; Schatzerg, Eric (August 2018). A Failure of Academic Quality Control: The Technology of Orgasm (PDF). Journal of Positive Sexuality. 4 (2): 24—47. Архів оригіналу (PDF) за 15 серпня 2021. Процитовано 9 серпня 2021.
  3. Joseph Mortimer Granville. Nerve-vibration and Excitation as Agents in the Treatment of Functional Disorder and Organic Disease : [арх. 7 червня 2020]. — Churchill, 1883. — 150 с.
  4. Dustin (7 червня 2010). Racine Post: Celebrating 175 years: 'Vibrator Capitol of the World'. Racine Post. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  5. Vibrators - Different Kinds. www.sextoys411.com. Архів оригіналу за 23 листопада 2019. Процитовано 24 вересня 2018.
  6. Herbenick, Debby; Barnhart, Kathryn J.; Beavers, Karly; Benge, Stephanie. Vibrators and Other Sex Toys are Commonly Recommended to Patients, But Does Size Matter? Dimensions of Commonly Sold Products : [англ.] // The Journal of Sexual Medicine[en] : journal. — 2015. — Vol. 12, № 3 (March). — С. 641—645. — DOI:10.1111/jsm.12798.
  7. The Mr Big vibrator. Marie Claire. 13 травня 2008. Архів оригіналу за 24 січня 2011. Процитовано 15 травня 2010.
  8. Trout, Christopher (28 серпня 2014). The 46-year-old sex toy Hitachi won't talk about. Engadget. Архів оригіналу за 27 серпня 2014. Процитовано 30 серпня 2014. {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)
  9. Stuart, Laura Anne (19 квітня 2013). The Rebirth of the Magic Wand. Express Milwaukee. Архів оригіналу за 23 квітня 2013. Процитовано 6 травня 2013. {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)
  10. Jane Fae Ozimek (23 листопада 2011). Erotica 2011 stands firm against rise of the sex machines. The Register. Архів оригіналу за 9 травня 2019. Процитовано 9 травня 2019.
  11. Vibrators for Oral Sex. Tootimid. Архів оригіналу за 9 травня 2019. Процитовано 9 травня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Вібратор (секс)