Пустовіти (Обухівський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Пустовіти
Герб
Вигляд на вітряк
Країна Україна Україна
Область Київська
Район Обухівський
Громада Миронівська міська громада
Код КАТОТТГ UA32120090290038504
Основні дані
Засноване 1590-ті
Населення 924[1]
Площа 65,8 км²
Густота населення 14,04 осіб/км²
Поштовий індекс 08840[2]
Телефонний код +380 4574
Географічні дані
Географічні координати 49°40′21″ пн. ш. 30°52′12″ сх. д. / 49.67250° пн. ш. 30.87000° сх. д. / 49.67250; 30.87000Координати: 49°40′21″ пн. ш. 30°52′12″ сх. д. / 49.67250° пн. ш. 30.87000° сх. д. / 49.67250; 30.87000
Середня висота
над рівнем моря
145 м[3]
Водойми р. Росавка
Відстань до
обласного центру
107 км[4]
Відстань до
районного центру
11 км[4]
Найближча залізнична станція Пустовіти
Відстань до
залізничної станції
3 км
Місцева влада
Адреса ради 08801, Київська обл., Обухівський р-н, м. Миронівка, вул. Соборності, 48[1]
Карта
Пустовіти. Карта розташування: Україна
Пустовіти
Пустовіти
Пустовіти. Карта розташування: Київська область
Пустовіти
Пустовіти
Мапа
Мапа

CMNS: Пустовіти у Вікісховищі

Пустові́ти — село в Україні, у Миронівській міській громаді Обухівського району Київської області[1]. До 2020 року — адміністративний центр Пустовітської сільської ради[5], а нині Пустовіти — центр Пустовітівського старостинського округу. Населення становить 924 особи (2023 рік)[1].

Назва[ред. | ред. код]

Пустовіти в польській державі були відомі як Пустовойти (пол. Pustowójty). В метричних книгах 1797 року назву ще писали Пустовой та "селенія Пустовоитѣ". А вже через декілька років майже скрізь лише Пустовоитѣ та Пустовойты.

Знак на в'їзді у село (1999 рік)

Ось як писав про назву відомий краєзнавець Лаврентій Похилевич у своїй книзі «Сказання про населені пункти Київської губернії»[6]:

«Пустово́йты, село по обидва боки Расавки… Отримало свою назву від вихідців з різних місць, в яких вони обіймали різні громадські посади, але змушені були віддалятися, внаслідок системи, що дотримувалася при польському уряді, — звертати малоросіян у кріпацтво і знищувати міські привілеї. Багато вихідців були на колишніх місцях війтами чи суддями; а тут їх називали порожніми або заштатними війтами, а місце ними заселене — Пустовійтами…».

Набагато пізніше (у 1930-х роках) офіційні установи в селі почали користуватися назвою Пустовіти. Проте для деякої документації ще до кінця 1950-х років використовувалася печатка виконавчого комітету Пустовійтівської сільської ради[7].

Знак на в'їзді у село

У 1990-х роках назва Пустовійти знову з'явилася на в'їзді до села та в буклеті «Пустовійтам — 400», але вже у 2010-х роках там знову Пустовіти.

Село Пустовіти є також у Кременчуцькому районі Полтавської області.

Географія[ред. | ред. код]

Село розкинулося по обидва боки річки Росавки.

В селі є два ставки, один невеликий, в центрі села[8], а інший, набагато більший[9], у західній частині села.

Перший ставок з'явився ще за панських часів, коли пан вирішив збудувати греблю[10]. Через що ще й досі дехто називає ставок Панським. Вода в річці піднялася і затопила південну частину теперішнього ставка. Частину села безпосередньо за греблею стали називати Загребеллям[11]. Вже у 1960-х роках греблю підвищили та додали до неї шлюз[12]. Вода ще піднялася і з того часу ставок виглядає так як зараз. Біля першого ставка є невеликий глиняний кар'єр[13]. Він використовувався для вироблення саморобної цегли до середини 1970-х років.

Другий ставок пов'язаний з відомими сільськими пам'ятками — водяним млином, греблею та гідроелектростанцією.

В селі було два камінних кар'єри. Один, давній[14], розміщувався в центрі села південніше Зарічної вулиці прямо через річку. Достеменний час його занепаду невідомий, щонайменше у XIX столітті. Другий кар'єр[15], набагато новіший, відкрили у 1950-х роках. Він працював до початку 1980-х років, але його затопило і він перетворився у невелике озеро. На схід від Шевченківського узвозу, південніше річки Росавки, видно дорогу, яка веде до кар'єру.

Мапа
Пустовіти (Обухівський район)

Топоніми[ред. | ред. код]

Добре відомі такі топоніми, як Вовчий яр[16], Визвіз або узвіз, Власенковий млин, поле Гембарі, Гребля[17], Кидонівський яр[18], Криниця, поле Московське, Оренда, Покрасівка, Стінка, Ставок чи панський Ставок, гора Царська.

Докладніше про ГЕС, греблю Колісника та Колісниковий млин — у розділі Водяний млин.
Комунар, Молотов та Травень — назви колгоспів створених під час колективізації. Назви досі використовуються як певні частини села. Докладніше — у розділі Колективізація.

  • Вуличка — зараз провулок Всеволода Меляницького. Тут частково збереглася сільська забудова XIX століття, а декілька старих будинків було продано аж на початку XXI століття.
  • Дамба[19] — кам'яний міст збудований на перетині річки Росавки з Кагарлицькою залізницею. Назву пов'язують із будівництвом гідроелектростанцій по всій країні у 1930-х роках.
  • Димківський яр назва якого походить від того, що колись на цій землі був бій з татарами і багато українців врятувалося завдяки диму, який заполонив весь яр. Розташований на околиці сіл Пустовіти та Карапиші[20].
  • Коворот[21] — звивиста дорога на в'їзді до села з Миронівки. У Ковороті зростало старезне дерево, яке за віком було ровесником села. Стовбур був таким товстим, що охопити його вдвох вдавалося не всім. У Ковороті досі є будинок, який купили у 1928 році за 300 рублів.
  • Косий Шлях — пряма дорога яка вела безпосередньо від Коворота до Миронівки та проходила через один із Скіфських курганів на території села. Дорога йшла навпростець до тунелю під Кагарлицькою залізницею. Через тунель вона виводила до цукрового заводу і вже звідти до центру Миронівки. Зверху тунелю, через залізницю, можна було швидко дійти до залізничної станції Миронівка. Залишки дороги були переорані у 1990-х роках, але її ще й досі можна розгледіти на супутникових знімках.
  • Криниця[22] існувала споконвіку. Часом місцеві люди збиралися, чистили її та чистили місце навколо, нерідко після цього її святили, іноді навіть залишали іконки. Пізніше людей в селі стало менше і залишився лише Крик Михайло Михайлович, який до самої смерті доглядав за криницею самотужки.
  • Кринички[23] — невелике місце біля Фастівської лінії Козятинської дирекції залізничних перевезень Південно-Західної залізниці. Там була криниця і невелика хата, яку місцеві називали будкою, де мешкали залізничники, які сторожували переїзд через залізницю. Останнім переїзний сторожем був Комаров Михайло Якович, що мешкав там з сім'єю. З іншого боку залізниці було невелике болото.
  • Крутий яр має довжину 300—500 метрів та починається неподалік електростанції, у тому місці річка Росавка дуже звивиста[24].
  • Магдаленин яр назва якого походить від імені жінки Магдалена або по народному Мотря, яка колись мешкала на цій землі. Розташований на околиці села у напрямку села Росави[20].
  • Маєток[25] — перший цегляний будинок у селі.
  • Мотрин яр назва якого походить від імені баби Мотрі, яка мешкала колись на цій землі випасала худобу і сварилася щоб більше ніхто не випасав поряд. Розташований на околиці села у напрямку села Росави[20].
  • Хвастиний яр[26]. Колись на кутку Колоша (нинішня вулиця Тараса Шевченка) проживали три брати, які дуже полюбляли хвалитися і на них казали Хвастюки. Вони часто боролися у цьому яру, який почали називати Хвастиний яр[20].

Вулиці та кутки[ред. | ред. код]

Частини села — кутки — мали певні назви, які виникли давно, а багато з них і досі використовуються.

Відомі такі кутки: Сьомий, Восьмий район, Бляшана, Гуківка, Демидівка, Кирилівка, Колоша, Лука, Натягалівка, Новосілка, Прищівка, П'ятихатки, Сокурівка, Цизорівка[27].

  • Сьомий куток. Єдина згадка про Сьомий куток — це неформальна назва цвинтаря. «Іди на сьомий куток» досі відомий вислів.
  • Новосілка — декілька будинків неподалік від другої тракторної бригади[28]. Там народився 40-ий та останній голова колгоспу імені Івана Франка Ігнатенко Василь Євгенович.

Назви вже існуючих вулиць та номери будинків з'явилися у Пустовітах лише наприкінці 1960-х років. Нові вулиці продовжували з'являтися і пізніше, а у 2015 році відбулося значне перейменування вулиць.

  • Вулиця Вишнева (колишня вулиця Жовтнева) — куток Гуківка.
  • Вулиця Юрія Гагаріна.
  • Вулиця Василя Галіченка.
  • Вулиця Зарічна (колишня вулиця Максима Горького) куток Загребелля — частина села недалеко від греблі за річкою.
  • Вулиця Київська — куток Демидівка.
  • Вулиця Кооперативна. Спочатку вулиця закінчувалася недалеко від греблі з іншого боку річки. Далі було дуже велике урвище, близько 25 метрів глибиною, обходити яке було дуже незручно. Наприкінці 1960-х років туди впало дві корови і тодішній голова колгоспу Білека Петро Іванович вирішив його засипати. Лише тоді з'явилася пряма дорога з центру села на поле за річкою.
  • Вулиця Молодіжна.
  • Вулиця Набережна — куток Лука.
  • Вулиця Незалежності — куток Бляшана. На Бляшаній з'явилися перші будинки з металевим (бляшаним) дахом. Сонячні відблиски від даху можна було бачити в різних частинах села.
  • Вулиця Нова.
  • Вулиця Першотравнева — куток Цизорівка.
  • Вулиця Польова[29] — куток Сокурівка. Тут колись мешкав заможний селянин Савіцький, який займався переробкою зерна на крупи. Садиба з трьох будинків, сад з алеями, екзотичними деревами та птахами. Репресований наприкінці 1920-х років[30].
  • Вулиця Садова. Поміж цвинтаром та вулицею Садовою рініше був садок від околиці села аж до колишньої тракторної бригади[31].
  • Вулиця Терешківка (колишня вулиця Комсомольська), куток Терешківка починався від вулиці Терешківський узвіз та прямував у кінець села.
  • Вулиця Терешківський узвіз (колишня вулиця Комсомольський спуск). Куток Кирилівка в кінці Терешківського узвозу направо.
  • Вулиця Івана Франка (колишня вулиця Леніна) — куток Прищівка. Він починався від Коворота й прямувала до перетину з вулицею Кооперативною. Для більшості населення це був просто Центр.
  • Вулиця Богдана Хмельницького (колишня вулиця Радянська). Куток Натягалівка — від Мирного провулка до провулка Кузьми Дриги, далі — куток Восьмий район.
  • Вулиця Тараса Шевченка — куток Колоша.
  • Вулиця Шевченківський узвіз[32].
  • Вулиця Шкільна вела від західної частини села до першої сільської школи на березі річки. Куток Драмбур[33] або ж Драний куток пов'язують з трагедією голодомору[34].
  • Провулок Кузьми Дриги (колишній Колгоспний провулок).
  • Провулок Свободи (колишній Жовтневий провулок).
  • Провулок Всеволода Меляницького (колишній провулок Ленінський). Ще у 1970-х роках багато людей назвали цей провулок — Вуличкою і прямувала вона від Коворота до першої церкви, яка стояла внизу на березі річки. Меляницькі правили у місцевій церкві, а Василь Сидорович Меляницький (нар. 1823) заснував церковнопарафіяльну школу у селі. Всеволод Меляницький отримав хату у спадок та вчителював там разом з дружиною починаючи з 1919 року.
  • Провулок Мирний. Невелике відгалуження на початку провулку колись мало п'ять будинків та назву П'ятихатки[35].

Населення[ред. | ред. код]

У 1790 році в Пустовійтах мешкало 888 осіб. За даними всеукраїнського перепису населення 2001 року, населення становило 1177 осіб[36], у 2010 році — 1150 осіб[37], у 2015 році — 990 осіб[38], у 2023 році — 924 особи[1]. Єдина вірменська родина з'явилася у Пустовітах наприкінці 1988 року після початку конфлікту між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах.

Мова

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року був наступним[36]:

Мовний склад населення с. Пустовіти
Мова Кількість осіб Відсоток
українська 1113 94,56
російська 55 4,67
вірменська 6 0,51
інші 3 0,26

Герб[ред. | ред. код]

На червоному срібне берло вилучене.

Червоний колір — від святого покровителя — «вісника небесного вогню» Івана Богослова. Саме йому та його брату Господь дав ім'я «синів грому», вказуючи на полум'яний, жертовний характер християнської любові, проповідником якої був апостол.

Появу пустих війтів спричинила відмова польської корони утримувати за рахунок казни місцеве самоврядування. Срібне берло (жезл) — традиційний середньовічний символ влади війта. Вилучене берло — «пустий війт». Берло у геральдиці — вкорочена коса смуга, завширшки близько 1/12 ширини щита. Вилучена фігура — лише її контур.

Рослинний орнамент — звичайна середньовічна прикраса, що навіяна карбуванням зброї. Нічого не значить, але у цьому випадку перегукується з тлумаченням назви села як «гілки, що не вродили».

Історія[ред. | ред. код]

Перша писемна згадка[ред. | ред. код]

Більша частина теперішньої Київської області належала до Київського князівства Київської Русі.

На південному кордоні князівства, відомому як Поросся, вже у X столітті з'являється Пороська оборонна лінія — від Білої Церкви до Корсуня. Неподалік від Богуслава городища були у поселеннях Бушеве, Саварці, Половецькому, Пишках, Ємчисі та Маслівці.

Після монгольської навали 12371241 років київсь­ка земля ввійшла спо­чатку до складу вели­кого князівства Литов­ського, а згодом — Речі Посполитої. За часів польського панування територія сучасної Ки­ївщини знаходилася переважно у межах Київського воєводства, котре, як і Брацлавське воєводство, було визнане складовою ча­стиною Речі Посполи­тої.

У 1591 році король Речі Посполитої Сигізмунд III віддав місто Богуслав у володіння волинському воєводі князю Янушу Острозькому і дозволив його заселяти. З цього часу Богуслав став центром староства.

За даними архівів Богуславського староства польського князя Любомирського, до якого Пустовійти належали у XVIII столітті, відомо, що село існувало вже наприкінці XVI століття[39].

Як рік заснування найчастіше згадується 1592 рік, хоча 1590 теж згадується. У 2000 році випала чудова нагода відсвяткувати 400 років з часу заснування села і на в'їзді до села з'явився напис "засновано в 1600р."[джерело?]

До XX століття[ред. | ред. код]

Шупики, Туники, Боші, Москаленки
Карапиші Пустовіти, Расава, Зеленьки

Невеличкий віршик, який досі відомий в Пустовітах, чудово описує всю історію села Пустовіти.

Пустовіти були першим селом заснованим у часи масового заселення Поросся. Інші села неподалік починають з'являютися приблизно через 60 років та пізніше. За люстраціями 1545—1652, сільських поселень в Канівському повіті було 26. Близько 1625 року міських і сільських поселень в повітах Канівському та Корсунькому[40] було 96[41].

Засноване в часи початку Козацьких війн село перебувало неподалік від місць де відбувалося багатьох важливих подій, а мешканці села часто безпосередньо спостерігали за ними та були активними учасниками у них.

Існують відомості, що з Канева до Білої Церкви через Маслів Брід, урочища Росави, Пустовійти, Карапиші, Ольшану, Рокитне проходили загони Григорія Лободи. Мешканці Пустовійтів підтримували козацьке повстання під проводом Северина Наливайка та Григорія Лободи супроти шляхти у 1594—1596 роках[37].

У 1638 році у листі до короля Владислава IV згадується про Росаву[42]:

«… збігши ся на раду на Расаві, ми зганили се Томиленкови і скинувши його з старшинства, настановили старшим славної пам'яти небіжчика Саву Кононовича».

На цих скелястих берегах міг напувати свого коня Богдан Хмельницький, коли під час визвольної боротьби у 16481654 роках проти польської шляхти не раз проходив тут великим караванним шляхом з Корсуня чи Маслового Броду до Білої Церкви і повертався. У 1661 році під Росавою розташовувався табір козацьких військ під командуванням Юрія Хмельницького, сина Богдана. 18 жовтня 1661 року Хмельницький звідси відправив нове посольство до польського короля Яна II Казимира на чолі з Федором Коробкою та Євстафієм Фецкевичем (Тецькевичем)[43]. Тут він чекав на поляків і татар, щоб разом піти за Дніпро проти російського царя і тих малоросів (тобто українців), які стали на бік Москви.

За Вічним миром 1686 року лівобережжя Київщини, а також територія між Дніпром та його притоками Ірпенем і Стугною з містами Васильків і Трипілля (на мапі 1781 року лат. Wasilikow і лат. Trypol) та сотенне містечко канівського полку Стайки (на мапі 1781 року лат. Stayki) відійшли до Російської держави й були включені до складу Київського полку.
Решта територій Правобережної Київщини залишилася під владою Речі Посполитої до 1793 року.

Дніпро виявився кордоном поміж Московським царством та польською державою. Митниці з'явилися в Стайках[44] та Василькові. Важливими торговими центрами були Фастів, Ржищів, Біла Церква та Богуслав, а вже у 18 столітті їх часто відвідували російські купці.

Середня Наддніпрянщина від Києва до Черкас на мапі 1720 року

На мапі 1720 року Йоганна-Баптиста Гоманна «Україна або козацька земля з прилеглими провінціями Валахії, Молдавії і Малої Татарії», поміж Богуславом (лат. Boguslaw) та Кагарликом (лат. Kaharlyk) позначено всього декілька населених пунктів недалеко від теперішніх Пустовітів — Маслівка (лат. Maslaustaw), Ольшаниця (лат. Olszana), Рокитне (лат. Rokitno) та місто Канів (лат. Kaniow)[45].

Люстрація 1765 року говорить про 75 дворів в Пустовійтах.

Фрагмент мапи Брацлавського та Київського воєводств 1781 року

На мапі 1781 року «Брацлавське та Київське воєводства», взятої з польського атласу Джованні Антоніо Ріцці Дзанноні, позначені села Гулі (італ. Hulie), Іванівка (італ. Janiki), Синиця (італ. Sienica) та Таганча (італ. Taganez)[46].
У XVIII столітті село належало до Богуславського староства, що тоді перебувало у власності графа Юрія Любомирського, згодом Франциска Жевуського.
У 1740 році тут було всього 20 дворів. У 50—60-х роках XVIII століття Київщина була охоплена гайдамацьким рухом. На додаток селяни виступали проти важких умов праці та нещадних панських витребеньок.

У 1770-х роках постановою сойму Білоцерківське, Богуславське, Канівське та Хмельницьке староства було передано у спадкову власність короля польського Станіслава Августа Понятовського. Король передав Білоцерківське староство на таких самих умовах великому коронному гетьманові Ксаверію Браницькому[47].

«… обративъ вниманіе на заслуги Великаго Короннаго Гетмана Франца Ксаверін Браницкаго съ молодыхъ лѣть въ разныхъ случаяхъ намъ в Республикѣ оказанныня съ опасностью жизни и потерею всего почти имѣнія своего … ему и наслѣдникамъ его староство или имѣніе Бѣлоцерковъ съ его принадлежностями въ кіевскомъ воеводствѣ … сь другими трема староствами (Богуславское, Каневское и Хмельницкое) … со всѣмъ того имѣнія правомъ, владѣльчествомъ, собственностью, принадлежностью и правомъ наслѣдства, прибыльми … повелѣваемъ: вышеозначенное имѣніе В. К. Г. Ф. К. Браницкому въ законное владѣніе урядово отдать и настоящую Жалованную Грамоту нашу во всемъ привесть въ исполненіе»[48].

Цей королівський подарунок прив'язують до ролі Браницького у Коліївщині, коли він ке­рував вій­ська­ми Речі Пос­по­литої, що діяли про­ти повстанців та у Коденській розправі, де його назначили королівським суддею.
На додачу існують ще дві історії пов'язані з боргами.
Майбутній король Польщі Stanisław II August (нар. Станіслав Антоній Понятовський) був у великих боргах перед своїм другом і віддавав йому борги державними посадами та землею.
Ще одна цікава історія пов'язана з дипломатичною місією Понятковського до Петербурга в 1758 році. Коли Станіслав усамітнився з Катериною II у спочивальні, несподівана поява її чоловіка (майбутнього імператора Петра III) змусила Ксаверія просто не пустити його в кімнату.[49]

18 серпня 1777 року король дарує Богуславське староство своєму племіннику Станіславу Понятовському. «Жалувана грамота кн. Станіславу Понятовському на староство Богуславське» дає детальний опис подаровано староства, а саме:

«… мѣстечка Богуславъ и Медвинъ съ принадлежностями ихъ и селенія Красногородку, Баранье Поле, Дмитренки, Кидановку, Біѣвецъ, Дешки, Хахутву, Яцюки, Исайки, Роскопанцы, Дыбынцы, Бородане, Чайки, Мисайловку, Люторы, Карапиши, Пустовойты, Липовець, Зеліонки, Россаву, Мироновку, Туники, Баше, Шупики, Карандынцы, Вахутынцы, Гуле, Мылистаны, Яхны, Семигоры, Ольховецъ, Яновку, Москаленки, Тептівку, Гуту, Митаевку и прочія къ тому же Богуславу относящіясь…»[50].

12 листопада 1781 року відбулося весілля Ксаверія Браницького з Олександрою Василівною Енгельгардт, причому нова графиня Браницька оголошена була статс-дамою. Браницька стала піонеркою російської справи в межах Польської Русі, підготовляючи мирним чином наступне в кінці царювання Катерини приєднання її до Росії.[51]

У 1790 році в Пустовійтах вже було 85 дворів з населенням — 888 осіб.

Київське воєводство Польщі було включено до складу утвореного у 1781 році Київського намісництва, а у 1797 році перетворено знову на Київську губернію, до якої увійшла також частина повітів ліквідованих Брацлавського, Волинського та Вознесенського намісництв.

Після третього поділу Речі Посполитої 1795 року і зречення та смерті Понятовського у 1798 році, Річ Посполита зникає з політичної мапи, як окрема держава. Колишнє Богуславське староство опиняється у складі Російської імперії.
У 1799 році Понятовський продав своє володіння тому ж Францішеку Ксаверію Браницькому за чотири мільйони злотих.

XIX століття[ред. | ред. код]

У кліровій відомості за 1805 рік подається інформація, що в селі на той час мешкає 503 особи чоловічої статі, а кількість дворів — 125.
Вже у 1816 році, згідно ревізької казки в Пустовійтах проживало 597 чоловіків та 561 жінка — всього 1158 осіб.

Господарювала у великій маєтності його дружина графиня Олександра Браницька — небога генерал-фельдмаршала царської армії Григорія Потьомкіна, улюбленця Катерини II. Вона розгортає торгівлю хлібом, постачає царську армію зерном і борошном, на річці Рось і її притоках постають великі греблі, водяні млини, цукроварні, винокурні, цегельні.

Від Києва до Черкас. Карта Київської губернії (мапа 1821 року)

На мапі 1821 року поміж Богуславом та Кагарликом недалеко від теперішніх Пустовітів вже видно Карапиші (рос. Каракиши, пол. Karakasze)[52].

У Пустовійтах, крім землеробства, відроджуються і процвітають ремесла, зокрема ткацтво, вишивка. Після смерті графині Олександри Браницької у 1838 році власником маєтку стає її син Владислав Браницький, якому у Пустовійтах перейшло 742 кріпаки чоловічої статі[37]. Він успішно продовжує економічну діяльність матері.

Із клірових відомостей 1852 року видно, що в Пустовійтах було 198 будівель де жило 799 чоловіків та 860 жінка — всього 1659 осіб. Серед мешканців були: церковники — 17, дворяни — 24, військові — 26, однодворці — 6, а також католики — 19 та євреї — 29.

У 18601870-х роках часто спалахували «бурякові бунти» через низьку оплату важкої жіночої праці на бурякових плантаціях, ініціатором яких зазвичай були селяни з Зеленьок та Пустовійтів.

1875 року у Пустовійтах в окремому будинку відкрито училище, при ньому було півтори десятини землі для саду, а також город. Тут навчалося 60 учнів, народним учителем був Т. С. Ткаченко. 1876 року тут відкривається церковно-парафіяльна школа. Викладав один учитель, вивчали Закон Божий, читали, писали[53]. На межі XIX—XX століть у Пустовійтах мешкало 2630 осіб, а селу належало 4078 десятин землі.

Землі навколо села степові з рясним чорноземом, що твердіє за найменшої посухи. Через це врожаї зернових часто були невисокі. Кожна селянська родина крім зернових вирощувала коноплі та льон. Багато було таких, що тримали овець, стригли шерсть. Узимку селяни займалися ткацтвом.

Згідно перепису 1897 року в селі було 1277 чоловіків та 1357 жінок (всього 2634 особи), але семеро з них в селі постійно не жили. Перепис вказує, що серед них було 72 особи неселянського класу.

На самому кінці століття у селі були: православна церква, каплиця, однокласна народна школа, два водяні та шість вітряних млинів і кузня.[54]

XX століття[ред. | ред. код]

У 1902 році Кузьма Дрига будує вітряк. Зовсім поруч, на території майбутньої колгоспної комори[55], розташовувався стовповий вітряк, який також належав йому. Стовповий вітряк розібрали у 1950-х роках, а матеріали використали у будівництві сільської електростанції. На додачу до цих вітряків Кузьма також збудував два млини, спільно з власниками землі, на Колоші та Гуківці.

Кузьма був власником п'ятьох будинків, доля яких безпосередньо пов'язана з історією села. Поруч з вітряком було три будинки. Один з них використовувався як заїжджий двір. Вже по війни у цьому будинку містився дитячий садочок, готель, будинок для приїжджих в колгосп та був звичайним житловим будинком. В іншому був клуб, хата-читальня та місце для зборів. Ще пізніше там оселився голова колгоспу Білека П. І. і відтоді цей будинок відомий як хата Білеки. Третього будинку давно немає. Четвертий будинок був прямо через дорогу неподалік від теперішнього вигону. Його теж давно немає. Не дуже далеко, за старою школою, був п'ятий будинок Дриги. В ньому містився фельдшерсько-акушерський пункт та мешкала місцева вчителька Череп Валентина Кузьмівна.

Ще відомо про два будинки, що належали людині на прізвисько Гайдар. Один з них був першим цегляним будинком у селі. Він був таким великим, що його називали маєтком. Після приходу радянської влади в ньому містилася сільська рада. Назва збереглася і пізніше, коли в будинку розмістили правління колгоспу імені Івана Франка. Пізніше там був будинок для самотніх та знедолених «Ветеран». Гайдар також був власником магазину, що розташовувався у центрі села та працював протягом XX століття. На початку XXI століття будівля магазину розібрана.

21 квітня 1906 місцевий крамар Семен Таран був делегований від виборчого округу Канівського повіту, до якого на той період належали Пустовійти, до Державної Думи Російської імперії.

Під час жовтневого перевороту 1917 року та часи Громадянської війни Медвинська, Ісайківська та Пустовійтівська волості особливо відзначилися своєю активністю у Канівському повіті. Перші ревкоми у колишньому Миронівському районі організовані у Козинській та Пустовійтівській волостях. Пустовійтівський ревком очолив більшовик Михайло Пирник. Пізніше він керував волосним партійним комітетом.

1919 року в селі діяла церковно-парафіяльна школа, що містилася в будинку колишнього сільського священика. В цій хаті мешкали сільські вчителі — Всеволод Меляницький з дружиною[53].

Радянська влада[ред. | ред. код]

У 1920 році село на нетривалий час захопили поляки, разом із якими до Пустовійтів повернувся місцевий орендар пан Горден,[56] але вже невдовзі радянська влада остаточно утвердилася у селі.[53]

На початку 1920-х років комбіди почали розподіл землі. З числа незаможних селян почали утворюватися ТСОЗи та невеликі артілі, що були майже на кожній вулиці. «Імені Т. Шевченка» був на Колоші, голова — Семен Залізний, «Зірка» була на Восьмому, голова — Павло Чалий, члени — Яків Олефіренко, Давид Лобас, Тарас та Юхим Ткаченки,[30] а найбільше товариство назвали «Пустовійти».[53]

Відносний спокій на селі, властивий періодові НЕПу, тепер повністю зник. «Обмеження» куркуля економічними засобами працювало так. Неоподаткований мінімум у 1923 році складав 120 тисяч карбованців. При збільшенні прибутку в три рази, відповідно й сума податку збільшувалася: 1924—1925 роки — у 14,5 разів; 1925—1926 роки — у 22,5 разів; у 1926—1927 роках — у 70 разів.[57]

Одним з таких куркулів у Пустовітах був Черченко Данило. У 1927 році йому визначили податок який він не оплатив.[58] Вже у 1929—1930 роках його господарство розпродане. Протягом 1929 року 33 тис. господарств України розкуркулили,[59] а у 1930 році розкуркулили й Данила.

Колективізація[ред. | ред. код]

Ткаченко Яким Михайлович

У 19291930 роках почалася колективізація. На базі ТСОЗів та артілей було утворено три колгоспи: імені Молотова, імені Першого Травня, та «Комунар», які проіснували до об'єднання в один колгосп у 1950 році. До колгоспу «Комунар» входило 5 бригад та вісім ланок. Бригадиром колгоспу «Комунар» у 1938 році був Посовень Яків Петрович. Онучак Никон Якович був бригадиром городньої бригади у колгоспі «Перше Травня» у 1937 році.

Молотов та Комунар досі відомі як певні райони села, а Травень (імені Першого Травня) використовується набагато рідше. Перші голови колгоспів — Олександр Шайда, Яким Михайлович Ткаченко, Марко Власович Крик.

Ще пізніше розпочалося розкуркулення. Серед розкуркулених — заможні селяни Андрій Бакуменко, Савіцький, Яхрем Клименко, Симон Колісник, Черченко Данило Мусійович. Така ж сама доля спіткала усю велику родину Кузьми Дриги — будівничого Вітряка Кузьми Дриги.[60]

Хату Амоса Ткаченка забрав колгосп, там поселили сільського лікаря, а згодом відкрили лікарню, ще пізніше — пологовий будинок. У Черченка Данила був син у хаті якого, після розкуркулення батька, містилося правління колгоспу «Комунар».

На той час колгоспи збирали непогані врожаї по 16—20 центнерів з гектару озимої пшениці та 12—14 центнерів з гектару жита. З утворенням перших колгоспів у Пустовійтах для жінок-колгоспниць, що мали дітей, були організовані хати-ясла. Коли жінки працювали, малюків тут доглядали, годували. Таких будинків-ясел в селі було більше десяти.[53]

У 1930-х роках в селі з'явився перший трактор. Однією з перших трактористів стала М. Д. Шинкаренко. Тодішні «Фордзони», «ХТЗ-ДТ-54» та «Універсали» були приписані до машинно-тракторної станції у Карапишах, але обробляли поля не одного колгоспу, а крім Пустовійтів ще у Вікторівці, Олександрівці, Зеленьках та Юхнах.[53]

Голодомор[ред. | ред. код]

Врожай у 1932 році зібрали добрий. Але все зерно було вивезене в державні сховища. Колгоспникам не видали нічого. У селян забрали навіть те, що вродило на їхніх городах. Була заборонена колгоспна торгівля хлібом та перемелювання збіжжя у млинах без дозволу сільради. У серпні 1932 року з'явився «Закон про п'ять колосків».

Навесні 1933 року сільські активісти й комсомольці ще й по хатах ходили, вишукуючи залізними загостреними прутами, чи не прикопано де якісь харчі. Були організовані бригади шукачів, в які входило до 10 осіб. Ці «комсомольці» як їх називали в селі, забирали у селян все: зерно, картоплю, квасолю, крупи, навіть приготовлену їжу з печі, – все їстівне. Досі відомі такі імена активістів: Оксент Степанович Яценко, Олекса Шинкаренко, Павло Бондар.

Люди від хронічного недоїдання пухли, наливалися рідиною ноги, животи. Найбільше померло людей в селі навесні та літом 1933 року. Помирали від голоду, від хвороб, від вживання в їжу отруйних речовин (бугили, мухоморів, отруйних грибів і рослин). А найстрашніше те, що по селу траплялись випадки канібалізму. Люди вбивали односельців і навіть членів родини, щоб їхнім м'ясом затамувати голод.

Книга Пам'яті жертв Голодомору 1932—1933 стверджує, що «ніяких архівних документів про голод на Миронівщині не збереглося, але за свідченнями живих очевидців тієї трагедії вдалося встановити імена 3194-х померлих від голоду, з них дітей — 1092»[61].

До Голодомору в селі проживало більше 2000 осіб. За роки Голодомору вимерло 834 чоловік. За спогадами свідків тих подій, а їх проживало в селі 93 особи, вдалось встановити імена 494 жертв Голодомору, з них 97 дітей.

На місці масових поховань на сільському цвинтарі у 1989 році споруджено пам'ятник жертвам Голодомору. Пізніше його перейменували на пам'ятник жертвам Голодомору та репресій.

Великий терор[ред. | ред. код]

Під час Великого терору 1937—1938 років, коли сталінські репресії були різко посилені й доведені до максимуму своєї інтенсивності, було репресовано 46 мешканців села,[62] багато хто не повернувся з таборів.[63]. «Український мартиролог XX ст.», містить стислу інформацію про жертви політичних репресій 1920—1950-х років[64]

Майже половина реабілітованих були засуджені по такій схемі.

По завданню Любченко Панаса Петровича (нар. 1897 у м. Кагарлик, третій Голова РНК УРСР), Норченко Артем Матвійович (нар. 1890 у м. Кагарлик, тимчасово не працював) та Пикуль Л. К. створили повстанську контрреволюційну організацію у Миронівському районі.

Гриневич Йосип Антонович (нар. 1906, учитель середньої школи № 22 в Миронівці) завербував у повстанську організацію Блощаненко Петра Артемовича (нар. 1911 в с. Ємчиха, учитель неповної середньої школи у Пустовітах) який завербував вісім осіб з Пустовіт та трьох з Ємчихи. Членом організації був і Гайжарига Іван Юхимович (нар. 1883, колгоспник), який завербував ще сімох.

Перегляд справи у 1957 році наголошує, що звинувачення кожного з заарештованих було основане на їхніх власних свідченнях. Доказів, що були підставою для арешту цих осіб, у їхніх справах не було. У 1938 році свідки у справі не допитувалися, а очні ставки поміж обвинуваченими часто не проводилися. Ті ж свідки у 1957 році стверджували: «не був присутнім», «не визнаю своїх підписів під протоколами обшуку» та «про існування організації мені нічого невідомо».
Зрештою робиться висновок — «Вважати, що залучені у справі були засуджені 1938 року без достатніх доказів провини. Справу за виробництвом припинити через недоведеність звинувачення».

Німецько-радянська війна[ред. | ред. код]

З початком німецько-радянської війни до лав Червоної армії було призвано багато пустовійтівців. Оборонні бої за село вели 199 -та стрілецька дивізія під командуванням полковника Алєксєєва О. М. та 14 -та кавалерійська дивізія. 30 липня 1941 року село було окуповане німецьким військом.

У 1942—1943 роках окупаційною владою на примусові роботи до Німеччини з Пустовіт було вивезено понад 156 односельців, переважно молодих хлопців та дівчат.
Так, Заболотню Олександру Івівну (1920—1992) забрали у 1942 році, посадили в поїзд та повезли до Німеччини. Десь у Польщі їй вдалося втекти і повернутися назад в село, де вона переховувалася до повернення радянської армії.
Трошки інша історія з Ткаченком Яковом Михайловичем (1912—1981). У 1941 році попав у оточення та повернувся до села, де його заарештували та згодом відправили до Німеччини. Під час перевезення втік та повернувся до села. Там його знову заарештували та знов відправили до Німеччини, де він перебував до закінчення війни.

Визволили село 31 січня 1944 року частини 54—го укріпрайону під командуванням генерал-майора Михайла Титовича Карначова. Під час окупації загинули 16 односельців. Серед розстріляних німцями — Гнида П. А.

На фронтах німецько-радянської війни загинули 233 односельців.[65] Наприкінці 1940-х років у селі був встановлений пам'ятник загиблим воїнам, який простояв 30 років. В кінці 1970-х років відкрито новий монумент, на двадцяти гранітних плитах якого викарбувані імена всіх 233 загиблих земляків. Ще одна плита розміщена прямо перед пам'ятником. На ній викарбувано текст: «Ви Вітчизні життя своє віддали і навіки безсмертними стали. Нашим рідним-дорогим батькам, синам і братам, нашим землякам від вдячних нащадків села Пустовіти».

Більше 120 односельців нагороджені бойовими орденами та медалями. Серед них І. Г. Краснолицький, О. А. Фенченко, Г. Я. Бондаренко, С. Х. Колісник, В. І. Колісник, В. П. Колісник, В. С. Онучак, О. Т. Вдовіна та інші.[66]

Повоєнний розвиток села[ред. | ред. код]

У 1950 році три місцевих колгоспи об'єдналися в одне господарство. З 1964 року — це колгосп імені Івана Франка, який проіснував до 1994 року.[53]

У 1958 році Карапишівська машинно-тракторна станція була розформована, і частина техніки перейшла колгоспам. У 1960-х роках колгосп імені Франка мав 10 комбайнів, 30 тракторів, косарки, жниварки та іншу техніку. Наприкінці 1960-х років господарство спеціалізувалося на виробництві курячих яєць.[53]

У 1970-х роках земельні угіддя колгоспу імені Франка склали 3015 га. Головними напрямками господарства були вирощування зернових культур, цукрових буряків, виробництво м'яса та молока. У Пустовітах на той час мешкало близько 1950 осіб. Тут діяли восьмирічна школа, Будинок культури, бібліотека, пологовий будинок, профілакторій.[39] Замість трьох окремих дитячих майданчиків було відкрито дошкільний заклад на 100 дітей.

2017. Перед школою

У 1977 році в Пустовітах збудували нову школу. Стандартне планування передбачало декілька кілометрів каналізації[67] та облаштування туалетів. Посеред поля були збудовані очисні споруди.[68] Тогочасний директор школи Притула Василь Федорович чудово знав, що таке каналізація в селі, де її бачили виключно по телебаченню, або у часі відвідин родичів, які мешкали у місті. Тому туалети відразу ж закрили, а нову вбиральню збудували неподалік від старої, яка тривалий час слугувала у старій школі. Каналізаційні люки ще й досі видно на городах та в полі, а очисні споруди видно як острівець дерев посеред поля.

Вже у 1979 році у старій реконструйованій школі відкрили дитячий садок «Веселка».

У грудні 1979 року розпочалася війна в Афганістані. Василь Галіченко загинув там, а Леонід Колісник був поранений. Олександр Чалий, Микола Голінко, Володимир Гуленко, Іван Залізний, Сергій Таран, П. В. Гниденко, В. І.  Красноліцький, М. М. Гниденко пройшли через афганське пекло.

1984 року у Пустовітах організований художній самодіяльний ансамбль «Радість», що 1986 року отримав звання народного. У селі існує також фольклорно-етнографічний колектив жителів села старшого покоління. При сільському Будинку культури молодь села організувала вокально-інструментальний ансамбль «Сузір'я». Три вікові групи Пустовітської школи утворили зразковий дитячий танцювальний колектив «Мрія». Художні колективи села Пустовіти з гастролями відвідали Польщу, Румунію, Білорусь, брали участь в конкурсах у Києві та Хмельницькому.

Одним з перших в селі, у 1993 році, зявилося Селянське (Фермерське) Господарство «Меркурій».[69]

У 1994 році колгосп імені Івана Франка реорганізований в однойменне КСП.[53] Реорганізація колгоспу на КСП мало чого змінила у розпалюванні землі. Вже після указу президента 1999 року почалося деяке пожвавлення.

У 2000 році на базі КСП було утворено ТОВ «Пустовіти»,[70] яке очолив Василь Євгенович Ігнатенко, а керуючим директором став Володимир Дмитрович Ігнатенко.[71]

XXI століття[ред. | ред. код]

Восени 2002 року у Пустовітах відбулося розпаювання.

ТОВ Пустовіти отримало 1906 га землі та стало відомим як господарство, що спеціалізувалося на вирощуванні зернових та олійних культур.[72] Господарство до 2010 року входило до складу ВАТ «Агроком» (м. Миронівка).[73] Пізніше корпоративні права ТОВ «Пустовіти» були продані корпорації «Успіх»,[74] а Володимир Ігнатенко залишився директором.

675 га отримав кооператив який організував Крик В.О.[75] Кооператив Крика зрештою потрапив до Кришньова Олександра[76] власністю якого в Пустовітах керує його управляючий.

Решта земель колишнього колгоспу — 434 га — розібрали люди.

8 жовтня 2006 року в селі відкрили пам’ятник Іванові Франкові — єдиний, на той час, монумент в центральній Україні на пошанування пам’яті Каменяра.

Рішенням Пустовітської сільської ради 2015 року у відповідності до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» в селі відбулося перейменування вулиць. Зокрема, вул. Комсомольську на Терешківку, вул. Володимира Леніна на Івана Франка, вул. Максима Горького на Зарічну, вул. Московську на Незалежності, вул. Радянську на Богдана Хмельницького, вул. Жовтневу на Вишневу та пров. Ленінський на Всеволода Меляницького.

Докладніше: Вулиці та кутки

У 2023 році, під час виконання бойових завдань на Донеччині загинув уродженець села Гуленко Олександр Миколайович.[77] 1 листопада 2023 року Олександра нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно),[78] який вручений родині полеглого героя.

Потрапивши під мінометний обстріл загинув мешканець села — Небрат Денис Володимирович (1990 — 2024). В жовтні 2023 року Денис Володимирович був відзначений почесним нагрудним знаком Головнокомандувача Збройних Сил України "Золотий хрест".[79][80]

Пам'ятки, визначні місця[ред. | ред. код]

Вітряк Кузьми Дриги[ред. | ред. код]

У селі зберігся вітряк шатрового типу, зведений 1902 року місцевим майстром Кузьмою Дригою[81] на південній околиці Пустовітів.
На пам'ятному знаку напис: «Вітряк голландського типу», але мрія Кузьми потрапити до Голландії не збулася[82]. Початково вітряк мав вісім лопатей. Але потужність вітряка була завеликою, тому Кузьма Денисович, як згадують його сучасники, змушений був переобладнати млина на чотири лопаті.
Особливістю вітряка є унікальний механізм — віндроза, який автоматично повертає крила вітряка проти вітру.
Жорнові камені на чотири постави привезені з Франції, а дерев'яні триби (шестерні) він виготовив самотужки. Земельний вал, на якому стоїть вітряк, насипали усім селом. В околиці млин видно на віддалі 30 км. При млинові був заїжджий двір з безкоштовними обідами[83].

Зовнішні відеофайли
Млин, с. Пустовіти. Вертушка-віндроза в дії
Украинский «голландец» — на Киевщине реставрировали 115-летнюю мельницу
Останній Голландець. Вітряки Кузьми Дриги та Анатолія Гуленка

У 2017 році вітряк реставрували: замінили лише лопаті, виготовили вал-шестерню для французьких жорен. Майже у той самий час з'явився вказівник «Вітряк Кузьми Дриги» та туристичний знак «Вітряк голландського типу».

У 1990-х роках місцевий мешканець Андрій Гуленко, що дванадцять років пропрацював мірошником на цьому вітряку, на своєму обійсті побудував власний вітряк, який за конструкцією подібний до вітряка 1902 року.

У 2011 році в програмі «Пілігрим» на ОДТРК «Рось» було показано відео, де близько 12 хвилин розповідається про млин Кузьми Дриги та млин Анатолія Гуленка з великою кількістю різноманітних деталей.

5 вересня 2017 року вітряний млин Кузьми Дриги у селі Пустовіти внесений до «Переліку пам'яток культурної спадщини національного і місцевого значення Київської області, занесених до Державного реєстру нерухомих пам'яток України» (пункт 101 у розділі «Пам'ятки архітектури — громадські та промислові споруди, пам'ятки садово-паркового мистецтва на території Київської області»)[84].

У 2021 році в експозиції музею «Miniland.UA» (район «Українське село») створили макет вітряка Кузьми Дриги, який «красується в столиці»[85][86].

Поет Дмитро Павличко присвятив млину вірш «Вітряк у Пустовійтах»[82].

Водяний млин[ред. | ред. код]

На початку 1920-х років Трохим Колісник і його брат Олександр вирішили спорудити на найбільшому порозі Росавки водяного млина. Придбали ліс, необхідне обладнання, насипали греблю. Невдовзі млин запрацював, і люди охоче звозили до нього збіжжя. Весни натоді були повноводими, й під час одного з паводків крига знесла млина.

Аж на початку 1950-х років Нестор Гнида, Зінько Колісник, Філофій Чалий, Микита Колісник — син Трохима — взялися за відновлення млина й вирішили вдосконалити його конструкцію. Малетій Гуленко згадав про стару, занедбану колись колективізовану кінну молотарку та відремонтував її. Микита Колісник допасував молотарку до водяного валу. Тепер вона працювала від механічної тяги. В цей час під горою (за річкою, майже навпроти греблі) жителі Пустовіт розробили кар'єр. Кінними вагонетками возили камінь, мурували «бики», укріплюючи земляну греблю[87].

Тодішній голова колгоспу Андрій Охріменко вирішив додати до млина[88] ще й електростанцію. Придбав турбіну, а Микола Фенович Фенченко та Павло Колісник змонтували її на греблі[53]. Наприкінці 1950-х років відбулося відкриття сільської гідроелектростанції. Колгоспна контора була однією з перших будівель до якої поступала електроенергія. Водночас працював і водяний млин[89]. Сюди, на берег Росавки, селяни приїжджали молотити вирощений врожай. Керував молотаркою Мелетій Гуленко, а Микита Колісник та його сини Олександр і Павло господарювали в млині.

За спогадами очевидців, коли водяний млин включався надовго, рівень води у річці Росавка підіймався на 30-40 сантиметрів. Охріменко Д. К.[90] був одним з перших мірошників на цьому млині.

Церква Івана Богослова[ред. | ред. код]

  • Перша дерев'яна церква Івана Богослова (пол. Cerkiew p. w. św. Jana Bohosłowa), як видно з візиту Богуславського декана у 1764 році, була закладена 1746 року на березі річки[91]. Першим її парохом був Петро Мужаловський (пол. Piotr Mużałowski), а пізніше й до кінця століття, його син Кирило (нар. 1742). Довідка Київської Духовної Дикастерії 1805 року говорить про дерев'яну церкву із срібним посудом з позолотою та коштовностями в ризниці.
    Василь Сидорович (церк.-слов. Исидоров) Меляницький закінчив Київську духовну семінарію з атестатом другого розряду, а 8 вересня 1845 за резолюцією митрополита Київського і Галицького Філарета назначений священиком в село Пустовіти.
    У 1862 році була закладена нова дерев'яна церква[37], а у будівлі старої церкви Меляницький відкрив церковно-парафіяльну школу, де й мешкав. Школа проіснувала до 1875 року.
    У 1892 році Григорій Меляницький закінчив Київську духовну семінарію з атестатом другого розряду, а 12 червня 1893 року був висвячений в священики села Пустовіти Преображенним Силвестром, Єпископом Каневским.
    Церковно-парафіяльна школа знову відкрилася уже в 1919 році. Вчителями були Всеволод Григорович Меляницький (нар. 1894) та його дружина Ганна Аристархівна. Після будівництва нової школи у 1935 році в старій будівлі містилася початкова школа (з першого по третій класи). Під час війни у будівлі був німецький склад, а вже після війни там мешкав учитель Панько Мартинович. У 1977 році була зведена будівля нової школи, куди перейшли й початкові класи. Стара будівля ще тривалий час використовувалася для різних потреб, доки її не знесли. На її місці пізніше збудували нові житлові будинки.
  • У новій церкві (збудована у 1862 році) тривалий час відправлялися служби Божі, а Василь Меляницький та його син Григорій були священниками.
    За радянських часів активні атеїсти, поскидавши хрести й дзвони, перетворювали її то на клуб, то на зерносклад. Під час німецької окупації приміщення церкви слугувало бойнею[92]. По війні будівля використовувалася як місце для загальносільських зборів та різноманітних виступів, а також тут містився кінотеатр та бібліотека. Будівля була відома як клуб. Знесли її у 1980-х роках для будівництва нової адміністративно-культурної будівлі. Туди ж перенесли правління колгоспу, сільську раду та клуб.
 З 1842 року, згідно штатного розкладу, у церкві були священник, дяк, пономар та просфирій. Церковний бюджет був 202 рублі на рік. У 1863 році фонд зарплати складав 200 рублів, а в 1878 вже 402. 
В 1884 році пономаря вже немає а зарплати такі: священник — 300 рублів, дяк — 50 рублів, просфирій — 16 рублів
Церква володіла цвинтарним та молитвенним будинками, а в 1852 року як володіння згадується старенький будинок-школа де жив пономар Гаврило Матковський.
У церкви було 51 десятина землі. Три — де була збудована церква, 30 десятин — орна земля, три десятини — сінокоси. Окрім цього церкві належало 18 ерекційних (в особливому угідді) десятин сінокосів.
Приходське училище згадується згадується в 1863 році як засноване в 1858 році. Воно було в будинку священника Василя Меляницького і існувало за його рахунок, а батьки школярів докупали необхідні речі. На той час там навчалося 38 хлопчиків та шестеро дівчаток. У 1867 році училище вже в розміщується в будинку волосного правління.
З 1876 року воно відноситься до однокласних міністерських училищ. В 1895 році в бюджет були: законопоучитель (Григорій Меляницький) — 60 рублів, учитель — 250 рублів, підручники — 20 рублів, ремонт та утримання будинку — 150 рублів.[93]

Меморіали, пам'ятники[ред. | ред. код]

Пам'ятник Іванові Франку[ред. | ред. код]

Пам'ятник Івану Франку
  • Iдея спорудити пам'ятник українському письменникові та громадському діячеві Іванові Франку виникла у Сергiя Гальченка у 2000 році. Її пiдтримали жителi й керiвники села та району.
    Ректорат Львiвського нацiонального унiверситету iменi Iвана Франка на чолi з Iваном Вакарчуком допоміг у збору коштів та розміщення замовлення на створення цього пам'ятника. Богдан Якимович був секретарем оргкомітету. З його ініціативи автором пам'ятника став член товариства Україна-Світ народний художник України Іван Самотос та скульптор Василь Каменщик.
    На кошти, зiбранi професорами, викладачами, студентами, за пiдтримки спонсорiв було виготовлено погруддя українського «Богослова» iз кованої мiдi.
    Поет О.П. Довгий, завдяки спонсорській підтримці якого цей пам'ятник перевезли і встановили у Пустовітах, нагороджений медаллю Івана Франка за участь у спорудженні пам'ятника.

    У 2006 році пам'ятник встановлено на площi помiж будинком культури i недавно збудованим храмом. Архиєпископ Переяслав-Хмельницький Димитрій освятив його 8 жовтня 2006 року[82].
    Ім'я Франка також викарбувано на одній з бронзових таблиць встановленій на фасаді місцевого будинку культури, адже будівлю збудували на кошти колективного господарства, яке впродовж чотирьох десятиліть носило ім'я Івана Франка.

Пам'ятник жертвам Голодомору[ред. | ред. код]

Пам'ятник жертвам Голодомору 1932—1933 років споруджено в 1989 році з ініціативи зборів пенсіонерів села, організованих Фенченко О.О. та за підтримкою виконкому сільської ради. Кошти надав колгосп ім. Франка за активної участі тодішнього голови колгоспу В. О. Крика. 9 травня 1990 року його освятили.

Пам'ятник — чотиригранна пірамідка з православним хрестом.
Композицію пам'ятника доповнюють два кам'яних стовпи, які символізують невгасні свічки народної пам'яті[94].

Пам'ятник розміщено поруч з місцем де була могила куди звозили померлих. Звозив їх Саков Герман. Об’їжджав возом з волами кожну вуличку, щоб зібрати померлих: на вулицях, у ровах, у хатах.[95]

2022 року громадою села проведено реставрацію пам'ятника[96].

Пам'ятник загиблим односельцям[ред. | ред. код]

  • Пам'ятник односельцям загиблим під час німецько-радянської війни, встановлений наприкінці 1940-х років у центрі села. На початку 1970-х років відбулася реконструкція території навколо існуючого монумента та облаштовано парк Слави, а на місці старого пам'ятника урочисто відкритий новий монумент, що являє собою скульптурну групу — юнак-воїн та дівчина. На гранітних плитах викарбувані імена всіх 233 загиблих земляків.
    Тут також встановлено надгробки зв'язковій партизанського загону «Іскра» Воробчук Раїсі Дмитрівні (1921-1944) та Товстоногу Микиті Герасимовичу (1922-1941).
    Набагато пізніше сюди перенесли пам'ятник Василю Івановичу Галіченку, який спершу стояв у Ковороті.

    У 2003 році Київська обласна рада видала Охоронний номер 295 "Братській могилі і пам'ятнику"[97] як таким, що не підлягають приватизації.[98]

Археологія[ред. | ред. код]

Останній нерозораний курган кочівників

Поблизу села досліджені кургани кочівників X—XII століть.[39]
В. Б. Антонович згадує про чотири кургани на території Пустовіт з посиланням на «Донесения Пустовойтовской волости»[99]. Невідомо чи це була просто помилка, чи щось інше, але добре відомо лише про три кургани: два на північ від р. Росавки та один на південь від неї.

Південний курган розораний, проте з нього залишився досить високий пагорб, який можна помітити в'їжджаючи до села з боку Миронівки.

З двох курганів на півночі залишився лише один, а інший теж розорали. У 1890 році там було знайдено кам'яний полірований молоток-сокиру[100] та інші артефакти[101]. Це свідчить, що люди жили тут у 3 тис. до н. е., тобто ще за трипільської доби. Крім того, знайдені срібні римські монети часів Антоніна Пія та Марка Аврелія[37].

У 1970 році Виконком Київської обласної ради депутатів трудящих додав "Кургани кочівників X-XIII ст. у с.Пустовіти, Миронівського району" (№45) до "Списку пам'ятників археології, історії та мистецтва місцевого значення Київської області" (Додаток № 3).[102]

2017 року у списку «щойно виявлених об'єктів культурної спадщини Київської області» була «Курганна група (III тис. до н.е.—І тис. н.е.), кількість — 2, адреса — с. Пустовіти, Пустовітська сільська рада»[103].

Відомі люди[ред. | ред. код]

Меморіальна таблиця Галіченку В. І.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Картка Миронівської міської громади. myronivka-mrada.gov.ua. Миронівська міська громада. Архів оригіналу за 5 липня 2023. Процитовано 12 вересня 2023.
  2. Знайти поштовий індекс. ukrposhta.ua. Укрпошта. Архів оригіналу за 4 жовтня 2021. Процитовано 12 вересня 2023.
  3. Прогноз погоди в с. Пустовіти. weather.in.ua. Погода в Україні. Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 5 листопада 2020.
  4. а б Відстані від села Пустовіти. della.com.ua. Архів оригіналу за 28 жовтня 2021. Процитовано 7 листопада 2020.
  5. Пустовітська сільська рада. rada.info. Архів оригіналу за 17 жовтня 2020. Процитовано 5 листопада 2020.
  6. Похилевич, 1864, с. 560.
  7. Пустовійтам — 400 років, с. 6.
  8. Ставок. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  9. ГЕС. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  10. Гребля. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 4 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  11. Загребелля. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 4 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  12. Шлюз. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 4 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  13. Глиняний кар'єр. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  14. Давній кар'єр. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  15. Затоплений кар'єр. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  16. Вовчий яр. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  17. Гребля. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 30 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  18. Кидонівський яр. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  19. Дамба. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 28 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  20. а б в г Топоніміка, 2015, с. 24.
  21. Частина села з назвою Коворот. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  22. Криниця. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 28 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  23. Кринички, місце біля старого залізничного переїзду. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  24. Топоніміка, 2015, с. 25.
  25. Маєток. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 30 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  26. Хвастиний яр. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 14 листопада 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  27. Топоніміка, 2015, с. 30.
  28. Друга тракторна бригада. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 28 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  29. Вулиця Польова. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 24 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  30. а б Пустовійтам — 400, с. 11.
  31. Перша тракторна бригада. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 30 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  32. Вулиця Шевченківський узвіз. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  33. Куток Драмбур. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 27 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  34. Топоніміка, 2015, с. 31.
  35. П'ятихатки. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 23 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  36. а б Миронівська міська громада, Обухівський район, Київська область: с. Пустовіти. socialdata.org.ua. Архів оригіналу за 7 квітня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  37. а б в г д Міста і села України. Київщина, 2011, с. 110.
  38. Рішення 8-ї сесії Миронівської районної ради 7-го скликання (PDF). mirrada.gov.ua. Миронівська міська рада. Архів оригіналу (PDF) за 13 листопада 2020. Процитовано 7 листопада 2020.
  39. а б в ІМСУ, 1971, с. 462.
  40. Корсунський повіт, згадується в книзі Źródła dziejowe, том XXII.
  41. Архивъ Юго-Западной Россіи, 1905, с. XI-XII, Акты о заселеніи Южной Россіи XVI — XVIII в.в..
  42. Історія України-Руси, 1956, с. 251.
  43. № 131, Інструкція Юрія Хмельницького послам до польського короля Федорові Коробці та Євстафію Тецькевичу. 1661, бл. жовтня 8, Табір під Росавою.
  44. Стайківська прикордонна митна застава, с. Стайки Київського полку.
  45. Baptist Johann Homanno Ukrania quae et Terra Cosaccorum cum vicinis Walachiae, Moldaviae, Minoris que Tartariae provinciis. — 1716, 1720, 1740. (лат.)
  46. Sig-r. Rizzi Zanoni Li palatinati di Braclaw, e Kiowiа // Tratta dall' Atlante Polacco del Rizzi Zanoni. — Venice, 1781. (італ.)
  47. Оксана Степанишина. Господарство графів Браницьких на Київщині і реформа 1861 р. в їхніх маєтках // Студії з історії України Науково-дослідчої катедри з історії України в Київі. — 1930. — Т. 3. — С. 117–232.
  48. Жалованная грамота гр. Ф. К. Браницкому на Бѣлоцерковское староство (1774, ден, 13) // Кіевская старина. — Апрель-Июнь 1893. — Т. XLI, вип. Год двенадцатый. — С. 162—165. (рос.)
  49. Євген Чернецький, 2003, Браницькі герба Корчак, сс. 10-11.
  50. Жалованная грамота гр. Ф. К. Браницкому на староство Богуславское (1774, ден, 13) // Кіевская старина. — Апрель-Июнь 1893. — Т. XLI, вип. Год двенадцатый. — С. 322—325. (рос.)
  51. Шумигорскій, 1900, с. 175.
  52. Географический атлас Российской Империи, царства Польского и Великого княжества Финляндского: Атлас. — б.и, 1828. — С. 14.(рос.)
  53. а б в г д е ж и к л Міста і села України. Київщина, 2011, с. 111.
  54. Список НАСЕЛЕННЫХЪ МѢСТЪ Кіевской губерніи, 1900, с. 806.
  55. Комора. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 13 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  56. Юліан Феофілович Гордень, Іуліянъ Феофиловичъ Горденъ. Список НАСЕЛЕННЫХЪ МѢСТЪ Кіевской губерніи, 1900, с. 806.
  57. Ганжа О.І., 2000, с. 66, Українське село в період становлення тоталітарного режиму (1917—1927 рр.).
  58. В справі, "уклонившийся от виполнения госналогов".
  59. С.В. Кульчицький, Енциклопедія історії України, Т. 6: Ла-Мі, с. 212.
  60. ru.openlist.wiki, [1].
  61. Національна Книга пам'яті жертв Голодомору 1932–1933 pp. в Україні. Київська область, 2008, с. 530.
  62. Список репресованих, [2].
  63. Реабілітовані історією, 2007, с. 558—593.
  64. Український мартиролог XX ст. archives.gov.ua. Державна архівна служба України. Архів оригіналу за 7 червня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  65. Список загиблих, [3] — Список людей які народилися в Пустовітах та загинули в часи радянсько-німецької війни.
  66. Повернулися живими, список, [4] — Імена людей, які народилися в Пустовітах і живими повернулися з Великої Вітчизняної війни в село або в інше місце СРСР.
  67. Сантехнічна каналізація. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 10 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  68. Септик. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 10 жовтня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  69. СФГ "МЕРКУРІЙ", зареєстровано 30.12.1993. Керівник — Голінко Микола Іванович.
  70. ТОВ «ПУСТОВІТИ», Директор — Ігнатенко Володимир Дмитрович. Дата заснування — 29.03.2000.
  71. Товариство з обмеженою відповід­альністю «Пустовіти». opendatabot.ua. Архів оригіналу за 30 квітня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  72. ТОВ «Пустовіти». kurkul.com. Архів оригіналу за 16 листопада 2020. Процитовано 8 листопада 2020.
  73. Банкрутство ВАТ «Агроком» // Урядовий кур'єр. — 23 травня 2009. — Вип. № 90 (3996).
  74. ТОВ "УСПІХ", зареєстровано 13.11.2000.
  75. СГВК "ВІДРОДЖЕННЯ П", зареєстровано 27.03.2002. Керуючий директор — Яценко Микола Пилипович.
  76. СФГ "ОБРІЙ, зареєстровано 26.01.1998, Керівник — Кришньов Олександр Миколайович.
  77. У Миронівській громаді попрощалися одразу з трьома загиблими бійцями. obukhiv.info. Хроніки Обухова. 4 березня 2023. Архів оригіналу за 15 березня 2023. Процитовано 5 листопада 2020.
  78. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №361/2023, Про відзначення державними нагородами України.
  79. Хроніки Обухова, [5] Рятуючи побратима, загинув боєць Обухівського тербату.
  80. youtube, [6] Репортаж-реквієм прощання з Героєм-захисником, жителем с.Пустовіти Денисом Володимировичем НЕБРАТОМ.
  81. Косма Дионисиев Дриженко, народився 01.11.1851.
  82. а б в Сергій Гальченко. «Ой піду я до млина…» // Слово Просвіти. — 23 листопада 2017. — Вип. ч. 47. — С. 14.
  83. а б в г д е Міста і села України. Київщина, 2011, с. 112.
  84. Подолянець І. І. Антоненко Катерині Йосипівні: Про розгляд запиту на інформацію та перелік щойно виявлених об'єктів культурної спадщини Київської області. — 2 жовтня 2017. — С. 10.
  85. Офіційний сайт музею «Miniland.ua». miniland.ua. Архів оригіналу за 3 червня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  86. Київські майстри відтворили старовинний вітряний млин із Обухівщини в мініатюрі. poglyad.tv. Інформаційна агенція «Погляд». 17 грудня 2021. Архів оригіналу за 20 серпня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  87. Дамба. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  88. Водяний млин. openstreetmap.org. OpenStreetMap. Процитовано 17 вересня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  89. Пустовійтам_400 років, 2000, с. 21—22.
  90. Охріменко Дмитро Карпович, (1899—1979).
  91. Пустовійти, с. cdiak.archives.gov.ua. Центральний державний історичний архів України. Архів оригіналу за 23 липня 2019. Процитовано 10 листопада 2020.
  92. Пустовійтам_400 років, 2000, с. 38.
  93. ЦДІАК, Фонд 127, Опис 1011, Клірові відомості парафій Бердичівського, Васильківського, Звенигородського, Київського, Канівського, Сквирського, Таращанського, Радомишльського, Черкаського, Чигиринського, Уманського, Липовецького повітів.
  94. O. M. Веселова. Пам'ятні знаки і пам'ятники жертвам голоду-геноциду 1932—1933 років в Україні. old.uinp.gov.ua. Український інститут національної пам'яті. Процитовано 7 листопада 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  95. Національна Книга пам'яті жертв Голодомору 1932–1933 pp. в Україні. Київська область, 2008, с. 553.
  96. Разом до перемоги. youtube.com. MironovkaTV. 12 листопада 2022. Архів оригіналу за 8 березня 2023. Процитовано 16 вересня 2023.
  97. N 714, Братська могила воїнів Радянської Армії і пам'ятник воїнам-односельцям, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни.
  98. Рішення Київської обласної ради, [7] — № 068-06-XXIV, від 23 січня 2003 року, «Про Перелік пам'яток історії та мистецтва Київської області, що не підлягає приватизації».
  99. Антонович, 1895, с. 84.
  100. Антонович, 1895, с. 85.
  101. Археологія та стародавня історія Миронівського району. Село Пустовіти (колишні Пустовійти). zamky.com.ua. Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 11 листопада 2020.
  102. Рішення Виконкому КОРДТ, [8] — № 806 від 23.11.1970 «Про затвердження списків пам'ятників археології, історії і мистецтва загальносоюзного, республіканського і місцевого значення по Київській області».
  103. Подолянець І. І. Антоненко Катерині Йосипівні: Про розгляд запиту на інформацію та перелік щойно виявлених об'єктів культурної спадщини Київської області. — 2 жовтня 2017. — С. 118.
  104. Указ Президії Верховної Ради СРСР від 27.09.1984.
  105. Галиченко Василий Иванович. afgan.ru (рос.). Архів оригіналу за 5 липня 2020. Процитовано 8 листопада 2020.
  106. Топоніміка, 2015, с. 26.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Глущенко В. А. Миронівський район // Три голодомори: історія голодоморів 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років у Миронівському районі Київської області / Віктор Глущенко. — Миронівка : Миронівська друкарня, 2008. — 287 с.
  • Залевська К. Л. Село Пустовіти // Міста і села України. Київщина: історико-краєзнавчі нариси / Болгов В., Присяжнюк А. — Київ : Український видавничий консорціум, 2011. — Т. 2. — С. 110—112. — ISBN 978-966-1641-31-9.
  • Пустовійтам — 400 років / Автор тексту Микола Капля, Упорядник Сергій Гальченко, Історичні та краєзнавчі матеріали зібрали Надія Желізна і Роман Нестеров, Літературний редактор Роксана Горбовець, Дизайн та Макет Віктор Кудляк, Фото І. А. Савицького та В. М. Лисенка. — Віддруковано в АТ «Миронівська друкарня», 2000. — (Художньо-краєзнавче видання)
  • Адміністративно-територіальний поділ Київщини. 1918–2010 роки: Довідник / Авт.-упорядн. Корінний М. М. — Біла Церква : видавець Пшонківський О. В, 2012. — 304 с. — ISBN 978-617-604-012-5.
  • Степанишина, Оксана (1930). Господарство графів Браницьких на Київщині і реформа 1861 р. в їхніх маєтках. Т. 3 Студії з історії України Науково-дослідної кафедри історії України у Києві. Держтрест „Київ-Друк“, 1-ша фото-літо-друкарня. Київ, Сінний майдан, 14. с. 117—232.
  • Шумигорскій, Евгеній (1900). Графиня А. В. Браницкая: ИЗЪ ГАЛЛЕРЕИ ИСТОРИЧЕСКИХЪ СИЛУЕТОВЪ [Графиня А. В. Браницька: З галереї історичних силуетів]. Исторический вестник ((рос. дореф.)) . № 1. с. 175—202.
  • Щербина В. Жалованная грамота гр. Ф. К. Браницкому на Бѣлоцерковское староство (1774 дек. 13) // Кіевская старина. — 1893. — Вип. XLI. — С. 162—165.

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Село Пустовіти (2015 р.)