Кіріархія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елізабет Фіоренза[en], 2008

Кіріа́рхія (грец. ίεράρχίά, від κύριος — лорд, господар, та άρχή — володіти, керувати) — соціальна система або набір поєднаних соціальних систем, базованих на домінації, приниженні та підкоренні. Феміністська теологиня Елізабет Фіоренза[en] вперше вжила цей термін у 1992 році для опису своєї теорії взаємопов'язаних, інтерактивних та самопоширюваних систем домінації та підкорення, в яких особа може бути принижена в певних взаємовідносинах і привілейована в інших. Кіріархія вважається міжсекційним розширенням патріархату за межі гендеру.[1] Термін охоплює такі види дискримінації як сексизм, расизм, гомофобію, класизм, економічну несправедливість, колоніалізм, етноцентризм, антропоцентризм та інші типи домінантних ієрархій, в яких підпорядкування однієї особи або групи осіб до інших є закарбованим та інституційним[2].

Етимологія[ред. | ред. код]

Елізабет Фіоренза вперше використала визначення "кіріархія"[3] у 1992 після публікації книги But She Said: Feminist Practices of Biblical Interpretation ("Але вона сказала: феміністськы практики біблійних інтерпретацій"). Термін походить від двох грецьких слів: грец. ίεράρχίά, від κύριος — лорд, господар, та άρχή — володіти, керувати. Саме слово "кіріархія" (грецьке слово κυριαρχία, кіріархія, побудоване правильно, але не знайдено в даньогрецькій) тепер може бути вжите для визначення суверенітету, наприклад, панування правителя.

Використання[ред. | ред. код]

Автентично термін був розвинений в контексті феміністичного теологічного дискурсу і вживається у певних академічних сферах для опису гендерно неупереджених систем правління, протилежних до патріархату.[4] Його також часто вживають поза науковими межами.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Off-Campus Access: Login to e-Resources - McMaster Libraries. muse.jhu.edu.libaccess.lib.mcmaster.ca. Процитовано 24 жовтня 2016. 
  2. Stichele, Caroline Vander; Penner, Todd C. (1 січня 2005). Her Master's Tools?: Feminist And Postcolonial Engagements of Historical-critical Discourse (англ.). BRILL. ISBN 9004130527. Архів оригіналу за 8 квітня 2016. Процитовано 24 жовтня 2016. 
  3. Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, κύριος. www.perseus.tufts.edu. Архів оригіналу за 8 травня 2017. Процитовано 24 жовтня 2016. 
  4. Morris, Susana M. (4 лютого 2014). Close Kin and Distant Relatives: The Paradox of Respectability in Black Women's Literature (англ.). University of Virginia Press. ISBN 9780813935515. Архів оригіналу за 24 червня 2016. Процитовано 24 жовтня 2016.